Wszystko o:

cholesterol całkowity

Eliza Dolecka

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Za niski poziom cholesterolu całkowitego: przyczyny i skutki

Niedobór cholesterolu grozi depresją, zaburzeniami pracy mózgu i układu nerwowego. Może być skutkiem nieprawidłowego wchłaniania, stosowanych leków, ale i objawem ciężkich, zagrażających życiu schorzeń, przede wszystkim wątroby

Jak obniżyć cholesterol bez sięgania po leki? Poznaj sposoby, które działają

Zdecydowałeś się na wzięcie udziału w badaniu poziomu cholesterolu we krwi i z przerażeniem spoglądasz na wyniki lipidogramu? Okazało się, że masz podwyższoną frakcję złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów? Obawiasz się, że z tego powodu będziesz zmuszony sięgnąć po leki z obawy przed rozwinięciem się choroby miażdżycowej? Nie panikuj. Dowiedz się, jak obniżyć cholesterol domowymi sposobami - całkowicie bezpiecznymi i o niezawodnej skuteczności.

Co to jest lipidogram?

Lipidogram to nazwa badania laboratoryjnego, które obejmuje wskazanie stężenia cholesterolu we krwi, frakcji HDL i LDL oraz triglicerydów. Lipidogram pozwala określić, czy gospodarka lipidowa organizmu jest prawidłowa. Dzięki temu możliwe jest stwierdzenie niektórych chorób, w tym np. choroby niedokrwiennej serca oraz miażdżycy.

Cholesterol HDL - dobry cholesterol na straży tętnic

Cholesterol HDL - dobry cholesterol na straży tętnic

Cholesterolem nazywamy całkowitą ilość tłuszczu we krwi. Jeśli poziom cholesterolu wykracza poza normę, naczynia krwionośne porastają tłuszczem i, w efekcie, rozwijają się różne groźne choroby takie jak miażdżyca tętnic , zawał serca czy udar mózgu. Cholesterol umownie dzielimy na cholesterol

Zbyt wysoki poziom cholesterolu? Pomogą zioła

Zbyt wysoki poziom cholesterolu? Pomogą zioła

Potocznie mówimy o "wysokim poziomie cholesterolu". Tak naprawdę nie chodzi o to, by zbijać go do do zera. Cholesterol to, krótko rzecz ujmując, całkowita ilość tłuszczu we krwi. Jeżeli jego poziom jest nieprawidłowy, naczynia krwionośne obrastają tłuszczem, co prowadzi do różnorakich

Cholesterol LDL. "Złe" oblicze cholesterolu, które ma swoje plusy

Cholesterol LDL. "Złe" oblicze cholesterolu, które ma swoje plusy

Cholesterol to, najprościej rzecz ujmując, całkowita ilość tłuszczu we krwi. Jeśli jego poziom jest nieprawidłowy, naczynia krwionośne obrastają w tłuszcz, co może prowadzić do poważnych chorób. Cholesterol nie rozpuszcza się we krwi samodzielnie, potrzebuje pomocy specjalnych białek. Wykorzystuje

Czy statyny to skuteczna i bezpieczna metoda obniżania zbyt wysokiego poziomu cholesterolu?

Czy statyny to skuteczna i bezpieczna metoda obniżania zbyt wysokiego poziomu cholesterolu?

cholesterolu całkowitego wynosi 190 mg/dl, natomiast rekomendowana nie więcej niż 150. Poziom LDL, który powinno się traktować jako przesłankę do terapii to powyżej 130 mg/dl. Zbyt wysoki poziom trójglicerydów notujemy natomiast powyżej wartości 150 mg/dl. Warto mieć jednak na uwadze, że u osób z chorobami

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

osoby dorosłej: Cholesterol całkowity [mg/dl]: - prawidłowy: 130-200 - graniczny: 201-239 - wysoki: 240 i powyżej Cholesterol LDL ("zły" cholesterol) [mg/dl]: - prawidłowy: poniżej 130 - graniczny: 131-159 - wysoki: 160 i powyżej. Cholesterol HDL ("dobry"

Cholesterol normy

Cholesterol normy

Dołącz do nas na Facebooku! Cholesterol obecny jest przede wszystkim w tkankach i osoczu krwi. Najczęściej występuje w postaci wolnej oraz zestryfikowanej długołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi. Jego całkowite stężenie u zdrowej osoby nie powinno przekraczać 150-200 g. (Poziom podwyższony: 200-250

Cholesterol jest niezbędny do życia, ale co za dużo, to niezdrowo

Cholesterol jest niezbędny do życia, ale co za dużo, to niezdrowo

Zbyt niski cholesterol całkowity?

Mam za mały cholesterol całkowity tylko 120. Jak mogę go podwyższyć? co to oznacza? Mam 56lat i jestem po operacji niedoczynność tarczycy. Mam bóle głowy i drżenie rąk. Byłem u lekarza, ale nie dała mi wyraźnej odpowiedzi co mam robić. Proszę o podpowiedź.Jest to niskie stężenie jednak w granicach

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Za niski cholesterol

całkowita ilość cholesterolu w surowicy jest zbyt niska wówczas u takich osób istnieje zwiększone ryzyko rozwoju zaburzeń emocjonalnych lub chorób nowotworowych.

Cholesterol - jak to z nim jest?

Jestem osobą dość szczupłą, staram się zdrowo odżywiać, w wolnych chwilach uprawiam sport,jednak zrobiłam sobie ostatnio badania, z których wynika , że mój cholesterol całkowity wynosi 6,44 mmol/l(norma do 5,2) HDL 2,16(norma 1,04-1,55) LDL 3,58(norma do 3,40) oraz trójglicerydy 1,55 (norma 0,4-1,7

Co może mi dolegać?

Pogorszenie wzroku, ból w prawym górnym boku pod żebrami - ogólne osłabienie i ból stawów. Płeć: Mężczyzna Lat: 48 Wykonuję pracę fizyczną Wyniki Biochemii: (tylko te podwyższone) AspAT 102.5 AIAT 163,0 Fosfataza alkaliczna 128,4 GGTP 673.0 Bilirubina całkowita 1,54 Cholesterol 260,1

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Niski cholesterol całkowity

Czy ktoś z was miał problem z niskim cholesterolem całkowitym? Czy jest to związane z wirusem HCV? Mimo, że jem dosyć tłusto i mam nadwagę to od lat mam jego niski poziom (110). To dobrze czy źle? Słyszałam różne opinie...

Re: Niski cholesterol całkowity

Przewlekłe choroby wątroby mogą przyczyniać się do obniżonego poziomu cholesterolu (hipocholesterolemia). Nie wiem jaki związek może mieć z tym terapia, ale mi w trakcie leczenia jego poziom spadł z ok. 160 do 125. dooktor.pl/artykuly-medyczne/dieta_i_odchudzanie/za-niski-cholesterol

cholesterol całkowity 211 mg/dl, glicerydy 83 mg/d

Dostałam właśnie wyniki badań i wszytko jest idealnie oprócz cholesterolu! Cholesterol całkowity 221 mg/dl przy normie do 200 mg/dl !! Nie miałam robionego stosunku dobrego cholesterolu do złego. Glicerydy są niskie. Bardzo mnie to dziwi ponieważ mam 33 lata, przy wzroście 170cm ważę 58 kg, jestem

Re: Jak zmniejszyłam cholesterol z 255 do 200

mlody776 napisał: > Jest to całkowita prawda. Cholesterol tylko dobrze sprzedaje trutki pseudo medy > czne Cholesterol sprzedaje? Ja nic od cholesterolu nie kupowałem. S. -- Ten kraj

Re: Jak zmniejszyłam cholesterol z 255 do 200

bedetaka napisała: > Chwalę się. 2 lata temu cholesterol całkowity 255 obecnie: > cholesterol całkowity 200 > LDL 104 > HDL 89 > Trójglicerydy 53 > > Jak tego dokonałam? > 3. Dzień przed badaniem wyłącznie warzywa, wieczorem po 18 brak jedzenia. W ten sposób

Re: Brak diagnozy a fatalne samopoczucie

Witam! Odebrałem ostatnio wyniki badań od reumatologa. Miałem badany fosfor, lipidogram, wapń oraz kwas moczowy. Mam podwyższony cholesterol (212 przy normie 115-190) i wapń całkowity (2,52 przy normie 2,15-2,50). Czy te wyniki mogą wyjaśnić moje dolegliwości? Dodam, że mam jeszcze do zrobienia USG

Re: Normy cholesterolu

Są trzy "cholesterole" całkowity - zapomnij, nie warto na ten wynik patrzeć "dobry" HDL "niedobry" LDL Tu sobie poczytaj obnizcholesterol.pl/normy-cholesterolu-hdl-ldl-i-trojglicerydow/ zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101459,12593898,Cholesterol_normy.html

Re: Marzec 2017 .... Temperatura

Mario a co Ciebie do ortopedy zagoniło?. Chciałam się pochwalić,że ten mój Profichol z czerwonego ryżu od cholesterolu sprawdził się. Całkowity 205 ,a poprzednio 252

Re: "W marcu jak w garncu"... badania

Jak się poprawi pogoda to też pójdę zrobić wyniki. Mam na: -Glukozę, -ALT -Cholesterol całkowity,HDL...LDL i Triglicerydy -Morfologia -TSH Kreatynina

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!