Wszystko o:

cholesterol ldl powyżej normy

wizu

Co to jest lipidogram?

Co to jest lipidogram?

Lipidogram to nazwa badania laboratoryjnego, które obejmuje wskazanie stężenia cholesterolu we krwi, frakcji HDL i LDL oraz triglicerydów. Lipidogram pozwala określić, czy gospodarka lipidowa organizmu jest prawidłowa. Dzięki temu możliwe jest stwierdzenie niektórych chorób, w tym np. choroby niedokrwiennej serca oraz miażdżycy.

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc prawidłowe, TK płuc ok, rm przysadki: rozwojowa asymetria, USG brzucha ok.., TK głowy ok., tężyczka objaw trosseu. Proszę podąć przyczynę wydalania wapnia dobowego z moczem znając moje wyniki. Dodam, że zrobiłem się nagle agresywny wobec innych oraz jestem bardzo senny i zmęczony.

Cholesterol LDL. "Złe" oblicze cholesterolu, które ma swoje plusy

Cholesterol LDL to zły bliźniak cholesterolu HDL. Mimo że cholesterol LDL w zbyt wysokim stężeniu szkodzi, to jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Czy statyny to skuteczna i bezpieczna metoda obniżania zbyt wysokiego poziomu cholesterolu?

Czy statyny to skuteczna i bezpieczna metoda obniżania zbyt wysokiego poziomu cholesterolu?

cholesterolu całkowitego wynosi 190 mg/dl, natomiast rekomendowana nie więcej niż 150. Poziom LDL, który powinno się traktować jako przesłankę do terapii to powyżej 130 mg/dl. Zbyt wysoki poziom trójglicerydów notujemy natomiast powyżej wartości 150 mg/dl. Warto mieć jednak na uwadze, że u osób z chorobami

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

osoby dorosłej: Cholesterol całkowity [mg/dl]: - prawidłowy: 130-200 - graniczny: 201-239 - wysoki: 240 i powyżej Cholesterol LDL ("zły" cholesterol) [mg/dl]: - prawidłowy: poniżej 130 - graniczny: 131-159 - wysoki: 160 i powyżej. Cholesterol HDL ("dobry"

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

podwyższony poziom cholesterolu LDL (potocznie nazywanego " złym cholesterolem "), zawdzięcza przodkom skłonność do jego odkładania. Mają genetyczny defekt, który polega na nieprawidłowym przyswajaniu cholesterolu w tkankach, a także nadprodukcji tej substancji tłuszczowej w wątrobie . Czytaj

Obniżamy poziom cholesterolu. Nie wystarczy inna dieta

Obniżamy poziom cholesterolu. Nie wystarczy inna dieta

stężenie frakcji LDL (zwanej złym cholesterolem), sprzyja jego odkładaniu się w ścianach naczyń krwionośnych, w efekcie doprowadzając do miażdżycy. Choroby krążenia z nią związane (zawał, udar) to główni zabójcy Polaków obu płci. Przypominamy zatem obowiązujące normy, z zastrzeżeniem, że drobne różnice

"Wszyscy boją się nowotworów, chociaż umieramy najczęściej na choroby układu krążenia" [WYWIAD]

"Wszyscy boją się nowotworów, chociaż umieramy najczęściej na choroby układu krążenia" [WYWIAD]

się podwyższony poziom tzw. "złego cholesterolu” czyli LDL. Warto sprawdzić frakcje cholesterolu nawet wtedy, gdy poziom całkowitego cholesterolu jest w normie. Można zmienić dietą poziom LDL? Tak. Docelowy poziom LDL jest inny dla osób bez chorób serca, a inny np. dla chorych po zawale czy

Czym objawia się wysokie ciśnienie, jakie niesie zagrożenia i jak skutecznie je obniżyć?

Czym objawia się wysokie ciśnienie, jakie niesie zagrożenia i jak skutecznie je obniżyć?

większość z nas przekracza tę ilość co najmniej kilkukrotnie. Niewskazane dla osób z nadciśnieniem tętniczym jest następnie spożywanie tłustych potraw, które powodują wzrost poziomu złego cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Cholesterol odkłada się w ścianach tętnic, tworząc blaszki miażdżycowe

Nadciśnienie bez wyraźnej przyczyny? Grupy ryzyka i leczenie

Nadciśnienie bez wyraźnej przyczyny? Grupy ryzyka i leczenie

nadciśnieniem należy więc przed ostateczną diagnozą wykonać badania podstawowe, do których należą: morfologia krwi, glukoza na czczo, stężenie potasu, stężenie cholesterolu frakcji HDL (high-density lipoproteins) i LDL (low-density lipoproteins) oraz triglicerydów, kreatynina, kwas moczowy, badanie ogólne moczu

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Cholesterol - jak to z nim jest?

Jestem osobą dość szczupłą, staram się zdrowo odżywiać, w wolnych chwilach uprawiam sport,jednak zrobiłam sobie ostatnio badania, z których wynika , że mój cholesterol całkowity wynosi 6,44 mmol/l(norma do 5,2) HDL 2,16(norma 1,04-1,55) LDL 3,58(norma do 3,40) oraz trójglicerydy 1,55 (norma 0,4-1,7

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Za niski cholesterol

Cholesterol w rozbiciu na frakcje jest za niski. Czy to oznacza jakąś podstępną chorobę?W badaniu poziomu cholesterolu ważne jest, która frakcja znajduje się poniżej dolnej granicy normy. Zazwyczaj wykrywany jest zbyt niski poziom HDL, czyli frakcji cholesterolu mającej korzystny wpływ na organizm

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

mogą oznaczać? Dodatkowo mam niski cholesterol 3,11 mmol/L, a z tego co wyczytałem DHEA to naturalny hormon produkowany z cholesterolu przez nadnercza. Czy kłujący ból w plecach powyżej nerek można z tym powiązać ?

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem

Jeśli nastolatki mają te same normy co dorośli, to gdzie Ty masz za wysoki cholesterol? LDL poniżej max, HDL dobrze powyżej minimum - zupełnie w porządku wyniki. Przy takich proporcjach nie musisz się przejmować całkowitym.

Re: Cholesterol:(

cholesterol. Jeśli chodzi o Hcy w diecie, to nie zawracałabym sobie nią głowy. Statyny nie są niczym strasznym. Jak wszystko mają skutki uboczne, ale są skuteczne. Z tym, że przy cholesterolu nieco powyżej normy też od razu bym się na nie nie rzucała. Co do folianu, to jest niezbędny do przetworzenia Hcy do

Re: wyniki badań

cholesterol całkowity to nie jest zbyt miarodajne badanie zrób pełny lipidogram u mnie przy cholesterolu 200 i super lipidogramie (mam hdl powyżej normy a ldl i trójglicerydy poniżej) kardiolog zachwycała się, że z takimi wynikami miażdżyca mi nigdy nie zagrozi

Prośba interpretacji wyników

-04-2017 Cholesterol LDL,HDL,TRIGLICERYDY,CAŁKOWITY - wszystko praktycznie idealnie po środku ft4- 20,7 (norma 12-22) TSH- 4,3 (norma 0,27 - 4,2) PROLAKTYNA - 302 (norma 86-324) Potem w końcu zrobiłem USG tarczycy 20-10-2017 Tarczyca położona w miejscu typowym o obniżonej i niejednorodnej echostrukturze

Badania krwi - czy panikować?

-CV 15,4% , norma: 11,6 - 14,8 -> Powyżej normy limfocyty # : 2,31 tys/µl, norma: 2,5 - 8,5 -> Poniżej normy Rozmaz ręczny krwi Granulocyty Pałeczkowate :1%, norma: 3 - 6 -> Poniżej normy Monocyty : 7%, norma: 1 - 6 -> Powyżej normy Lipidogram (CHOL, HDL, LDL, TG) Cholesterol

Re: Poronienie a niedoczynność tarczycy(przed cią

Mam wyniki kolejnych badań: B12: 351,2 (norma 191-663) Ferrytyna: 23,18 (norma 13-150) Cholesterol całkowity: 186,3 (norma 130-200) Cholesterol HDL: 70,3 (norma powyżej 35) Stosunek cholesterolu HDL do całkowitego: 37,7% (norma powyżej 20%) Cholesterol LDL: 107,8 (norma do 129) Trójglicerydy: 41

Re: Niedoczynność tarczycy a problemy ginekologic

USG miałam robione 15 kwietnia i endo stwierdziła że jeśli chodzi o wygląd to jest idealnie. Odebrałam dziś wyniki badań z poradmi chorób metabolcznych : Cholesterol LDL z profilem lipidowym 240 (optymalne oniżej 200, stężenie wysokie powyżej 240) Cholesterol HDL 66 (prawidłowe powyżej 40

Niski HDL, żelazo plus dna moczanowa

krwi. Ogólnie ok, tylko cholesterol całkowity 146 (norma 160 - 190), LDL 79 ok, trójglicerydy 120 ok, ale HDL tylko 44 (norma powyżej 40, więc mało, tym bardziej, że czytam wszędzie, że im więcej, tym lepiej). Badania 1 lipca tego roku i tu żelazo 102 (norma 59-158), hemoglobina 16,5 (13-17,5). Pod

Re: Zapomniałam

memphis90 napisała: możesz mieć całkowity cholesterol powyżej normy, ale > jest to spowodowane wysokim HDL, a LDL jest w normie. W takiej sytuacji lekarz > pogłaszcze Cię po głowie i pogratuluje, życząc długiego i owocnego życia. Możes > z > też mieć całkowity w normie, ale w tym LDL

Re: nowe wyniki - prośba o interpretację

-914) Hemoglobina 14,2 (12-16) HDW 2,18 (2,2-3,2) Bazofile% 1,2 (0-1) - tu ciągle mam powyżej normy cholesterol całkowity 115,2 (115-190) cholesterol LDL 39,6 (od 45) cholesterol LDL 62,8 (<70 u osób z chorobą wieńcową, miażdżycą innych tętnic, cukrzycą z powikłaniami narządowymi, przewlekłą chorobą nerek

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!