Wszystko o:

co daje badanie moczu krwi

kaole

Nerka wstrząsowa

Nerka wstrząsowa

Choroby nerek mogą zagrażać życiu. Nerka wstrząsowa, czyli szczególna postać ostrej niewydolności nerek nie ma związku z chorobą nerek, a z nieprawidłowym ukrwieniem narządu. Schorzenie rozwija się jednak u niemal 80 proc. pacjentów z przewlekłą choroba nerek.

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

Te badania nie bolą (poza ewentualnie ukłuciem, czyli do przeżycia), nie zawstydzają (a przynajmniej nie powinny), nie wymagają szczegółowych przygotowań i nie powodują skutków ubocznych. Są dość tanie, a nawet darmowe. Pozwalają odkryć na czas wiele groźnych schorzeń, które mogą przez dłuższy, kluczowy czas nie dawać wyraźnych objawów. Wprawdzie często nie są podstawą do ostatecznego rozpoznania schorzenia, ale wskazują kierunek dalszych badań. Zrób sobie prezent (na NFZ często trudno liczyć) i zadbaj o siebie. To sensowna inwestycja, a niejednokrotnie nic nie kosztuje lub znacznie mniej niż nowy ciuch lub kosmetyk.

Rak prostaty (rak gruczołu krokowego) - wróg mężczyzn. Poznaj przyczyny, objawy i metody leczenia raka prostaty

Rak prostaty jest drugim najczęściej występującym nowotworem złośliwym u mężczyzn w Polsce. Na pierwszym miejscu plasuje się rak płuc. Rak prostaty wcześnie wykryty to rak prostaty uleczalny - zwykle jednak chorzy panowie zwlekają z badaniami i zgłaszają się do lekarza dopiero wtedy, gdy nowotwór jest już w zaawansowanym stadium.

Zespół Hurler - rzadka choroba metaboliczna

Zespół Hurler - rzadka choroba metaboliczna

zleca się badanie moczu pod kątem stężenia mukopolisacharydów. Jednak ostateczną odpowiedź dają badania genetyczne. Chorobę można potwierdzić lub wykluczyć w czasie badań prenatalnych. Wyleczenie zespołu Hurler nie jest możliwe. Jedynie co medycyna może zaoferować chorym to próbę złagodzenia objawów. W

Guz Wilmsa - przyczyny, objawy, leczenie

Guz Wilmsa - przyczyny, objawy, leczenie

zlecić: badanie krwi , badanie moczu , USG jamy brzusznej, RTG jamy brzusznej, tomografię komputerową (TK). Guz Wilmsa - leczenie Zdecydowana większość chorych na nerczaka zarodkowego zostaje wyleczona. Zwykle nowotwór zajmuje tylko jedną nerkę (90-95% przypadków). Przy przeprowadzeniu operacji oraz

UKŁAD MOCZOWY (WYDALNICZY) - budowa, funkcje i najczęstsze dolegliwości

UKŁAD MOCZOWY (WYDALNICZY) - budowa, funkcje i najczęstsze dolegliwości

czasem powoduje, iż włóknieją i stają się nieczynne. Ponieważ schorzenie to zwykle przez dłuższy czas nie daje żadnych objawów, jedyną możliwość jego wykrycia daje badanie moczu. O chorobie tej może świadczyć obecność w moczu białka oraz erytrocytów, diagnozę należy jednak pozostawić specjaliście

ASO (odczyn antystreptolizynowy)

ASO (odczyn antystreptolizynowy)

żadnych szkód w organizmie. U pacjentów, u których z niejasnych przyczyny pojawia się gorączka reumatyczna lub przestają funkcjonować nerki, zleca się badanie ASO, które pozwala potwierdzić bądź wykluczyć paciorkowca. Jak wygląda badanie ASO ASO, czyli odczyn antystreptolizynowy to badanie krwi pod kątem

Bakteriemia i sepsa (posocznica). Co je różni?

Bakteriemia i sepsa (posocznica). Co je różni?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Bakteriemia: co to jest? O bakteriemii mówimy wtedy, gdy we krwi pojawią się bakterie. Zdrowy organizm pozbywa się ich w kilka godzin - jeśli coś pójdzie nie tak, nie jest w stanie tego zrobić. Bakterie przenikają do krwiobiegu przez ściany jelit, drogi oddechowe

Hormon luteinizujący(lutropina, LH)

Hormon luteinizujący(lutropina, LH)

owulacji. Dodatkowo wpływa na uwalnianie progesteronu oraz estrogenów.Poziom hormonu bada się w oparciu o próbkę krwi lub moczu (dobowa zbiórka moczu). Dlaczego należy badać LH? Testy pod kątem wartości LH zlecane są przede wszystkim w przypadku niepłodności (u kobiet i mężczyzn). Ale nie tylko

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

poziom cukru we krwi przynajmniej raz na 3 lata, a gdy jesteś w grupie ryzyka: co roku lub częściej, jeśli są wskazania. Domowe testy Dobrym zwyczajem jest sprawdzić cukier zawsze, gdy wykonujesz morfologię lub inne badanie krwi, ale także wtedy, gdy masz okazję zrobić u kogoś test domowy. To zdarza

Badanie moczu - kamica nerkowa

Odebrałam dziś wyniki badań moczu w którym jest informacja o erytrocytach 2-5 limfocytach 0-2 oraz nieliczne bakterie jak i nabłonki płaskie. W sierpniu miałam usuwany kamień i założony cewnik JJ, we wrześniu wyjęty. Od momentu wyjęcia cewnika było dobrze, ale od tygodnia pobolewa mnie ta nerka z

Badanie grupy krwi

Czy trzeba być na czczo przy badanie grupy krwi?Nie, badanie grupy krwi nie wymaga bycia na czczo.

Badanie krwi partnera

Na wizycie u ginekologa lekarz poprosił mnie o wyniki badania krwi mojego partnera seksualnego. Do czego takie wyniki mogą być potrzebne? Da się z nich wykryć jakiegoś wirusa?Na podstawie wyników odpowiednich badań krwi można wysunąć podejrzenie chorób zakaźnych, ale również chorób nerek, wątroby

Kuracja antybiotykowa, a badanie krwi

Czy po przebytej kuracji antybiotykowej można zrobić badanie krwi ? Czy wyniki badań nie będą mylne?Po przebytej kuracji antybiotykowej można wykonać kontrolne badania z krwi.

Badanie endometrium

Fragmenty endometrium o gruczołach nierównomiernie i słabo rozrośniętych bez cech sekrecji, fragmenty błony śluzowej kanału szyjki macicy, treść śluzowa oraz skrzepy krwi. Jest się czego obawiać?Wynik badania histopatologicznego należy oceniać znając przyczynę z jakiego było ono wykonywane. Wynik

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: nocne bóle nóżek u 3 latki

Morfologia musi być na czczo. Odczekać można ze 2 tygodnie, być może do tego czasu kwestia bólu się sama rozwiąże i wtedy badania nie zrobisz. Skoki wzrostowe nie trwają tak długo. Jeśli będziesz badać krew, pamiętaj, żeby zbadać też aso. No i mocz też bym zbadała, mocz po anginie zawsze warto

Re: O aborcji - poważnie

test z moczu itp. Nie jest to zadne dodatkowe badanie ani obowiazkowe. Jego wynik plus scan daje jakis tam poglad ale jesli kobieta chce amnio to ja wykonaja bez wzgledu na wiek. -- Podwojne standardy jest to niesprawiedliwe stosowanie odmiennych zasad w podobnych do siebie sytuacjach.

Morfologia i Badanie moczu ZUM

,5) PLT płytki krwi 217 (150-450) MPV 9,15 fl (5-13) OB po 1 godzinie : 6 mm ( 8-12 ) ****** Chemia kliniczna: ASO - 375 lU/ml (0-200) ****** Azot mocznika 9,78 (6,00-23,00) CRP 0,14 (0,00-0,50) Kreatynina 81 umol/l (44-80) ****** Mocznik 3,5 mmol/l (2,8-8,1) Badanie ogólne moczu: Ciężar

Pani dr goraczka bez innych objawow

to nie bede pewnie jechac ale sie martwoe:(synek siedzi w domu z niania,my wszyscy zdrowi wiec skad nagle goraczka??moze jutro zrobie badanie moczu Co pani mysli?czy moze ze zmeczenia byc goraczka?synek juz nie spi w dzien ale przy zmianie czasu chetnie by pospal ale popoludniu wiec juz mu nie daje

do doświadczonych w leczeniu kota -pęcherz moczowy

Leczymy Mufke od świąt wielkanocnych, od końca marca b.r. - krew w moczu, właściwie sikanie krwią, potem w wynikach krwi ogromna ilość fosforu (jak, skąd?) poza tym - kot nie daje po sobie nic poznać, normalnie je, bawi sie, ejst wesoły, obecnie ma 11 m-cy, widać że oddaje mniejsze ilości moczu ale

Re: IN VITRO program rządowy Gdańsk Invicta cz.4

200zl. Ewa te badania co oni dają to robiłaś juz w invicie hiv hbs antygen i cos tam jeszcze. Ja tak na prawdę robiłam mocz morfologia glukoza , grupa krwi z oznaczeniem,tsh -sama zrobiłam bo moze skakać w ciąży .pozniej w ciąży tobi sie he jeszcze raz ten HIV i cos tam jeszcze. Robiłam tez sama kwas

Re: diagnoza: psychol?

Na pewno do zbadania - jeśli facet ma na to chęć są nadnercza, trzeba zrobić ich usg u kogoś dobrego. Trzeba też zrobić badania laboratoryjne, oznaczyć w krwi i moczu poziom katecholamin i ich metabolitów, sprawdzić wydalanie z moczem adrenaliny, noradrenaliny etc - to już sprawa dla endokrynologa

Re: Jakie to jest wazne robic raz do roku badania

Nie, nie robię. Jeśli czuję się zdrowo, to to badanie niczego konkretnego nie wykryje i nie daje gwarancji, ze przez rok pozostanę zdrowa. Robię badania wtedy, kiedy dzieje się coś złego. Niedobór B12 to nie jest częste schorzenie, żeby ekstrapolować ten problem na całą populację. Anemię wyczuję

Re: beta hcg czy robić 3 raz?

Mnie testy z moczu nie wychodziły. Badanie z krwi daje dużo większą pewność.

Re: Analiza włosa...

wystarczy badanie moczu czy krwi, żeby stwierdzić, czy nasz profil metaboliczny jest dobry, lecz właśnie analiza pierwiastkowa włosa daje dużo takich informacji. Fajne jest, że w tym badaniu dowiedziałem się jak toleruję białko, weglowodany i tłuszcze i czy mam dostatecznie kwasu solnego

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!