Wszystko o:

co fermentuje w jelitach

aniaku

Płukanie jelita grubego: na czym polega zabieg, czy to jest bezpieczne?

Płukanie jelita grubego: na czym polega zabieg, czy to jest bezpieczne?

Płukanie jelita grubego, czyli inaczej hydrokolonoterapia, to modna obecnie metoda oczyszczania organizmu, która jednak przynosi więcej szkody niż pożytku. Nie ma żadnych wiarygodnych danych naukowych, potwierdzających pozytywny wpływ hydrokolonoterapii na organizm, są natomiast przeciwwskazania oraz wyraźny sprzeciw medycyny konwencjonalnej.

SIBO: mało znana choroba jelit. Potrafi nieźle dokuczyć!

Przerost flory bakteryjnej jelit, czyli SIBO jest mało znaną, chociaż dość powszechną chorobą. Może towarzyszyć zespołowi drażliwego jelita i innym problemom układu pokarmowego. Schorzenie można wyleczyć antybiotykami i odpowiednią, bezcukrową dietą.

Flora bakteryjna jelit: dlaczego jest ważna dla zdrowia? Jak o nią dbać?

Flora bakteryjna jelit wraz z innymi mikroorganizmami, tworzy w organizmie człowieka złożony ekosystem, połączony na wiele sposobów z innymi organami ciała, w tym z mózgiem.

Co wspomaga pracę jelit? I co to jest syndrom leniwego jelita?

Co wspomaga pracę jelit? I co to jest syndrom leniwego jelita?

, a także m.in. zbyt mało ruchu. Wiele osób za rozwiązanie tego problemu uważa środki przeczyszczające, jednak stosowane w nadmiarze mogą jedynie zaszkodzić, gdyż drażnią błonę śluzową i bardzo często pogłębiają problem leniwego jelita. Warto również zapamiętać, że jelita są bardzo ważnym organem

Jak zadbać o zdrowe jelita?

Jak zadbać o zdrowe jelita?

W jelitach żyje 100 trylionów bakterii. Przede wszystkim są beztlenowce z rodzaju Bacteroides fragilis i Clostridium sp. oraz Escherichia coli. I pełnią tam niebagatelną funkcję. Są niezbędne do: rozkładu białek , produkcji niektórych witamin, zwłaszcza witamin z gruby B oraz witaminy K

Na czym dieta FODMAP? Dla kogo jest przeznaczona?

Na czym dieta FODMAP? Dla kogo jest przeznaczona?

FODMAP- co to? FODMAP jest to skrót od angielskich nazw organicznych związków chemicznych, występujących w wielu artykułach spożywczych i które biorą udział w procesie fermentacji, a w efekcie mogą wywołać niepożądane reakcje organizmu. Tymi zawiązkami chemicznymi są: fermentujące oligosacharydy

Jarzębina: czy wiesz jak wykorzystać jej właściwości zdrowotne?

Jarzębina: czy wiesz jak wykorzystać jej właściwości zdrowotne?

ketoz, występujący m.in. w owocach jarzębiny i marakui, w niektórych porostach, stanowiący dla rośliny tzw. materiał zapasowy. Sorboza rozpuszcza się w wodzie, nie fermentuje natomiast pod wpływem drożdży. Jest materiałem wyjściowym do syntezy kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Czy witamina C jest

Naturalne składniki, które pobudzają odporność

Naturalne składniki, które pobudzają odporność

badań naukowych. Pojawiają się wciąż nowe dowody na jej niebagatelny wpływ na funkcjonowaniu organizmu, nie ograniczony tylko do naturalnego środowiska, czyli jelit. Flora bakteryjna jelit bierze udział nie tylko w procesach metabolicznych, ale wpływa na odporność, a także decyduje o naszym samopoczuciu

Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać?

Dieta w zespole jelita nadwrażliwego - co jeść, a czego unikać?

płynów, do co najmniej 1,5 l, a najlepiej 2-2,5 l na dzień. Warto spożywać fermentowane produkty mlecznych, stosować łagodne przyprawy (przyspieszają motorykę jelit) oraz unikać produktów zapierających, ograniczać spożywanie tłustych mięs, produktów typu fast food oraz słodyczy. Autorką tekstu jest

Poliole (słodziki): rodzaje, właściwości. Czy są zdrowe?

Poliole (słodziki): rodzaje, właściwości. Czy są zdrowe?

metabolizowane w organizmie niż cukry naturalne. Niektóre poliole nie są wchłaniane w jelicie cienkim i przechodzą do jelita grubego, gdzie zaczynają fermentować. Organizm przyswaja je bardzo wolno, dlatego nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, a dzięki temu nie powodują wydzielania insuliny

Re: (dieta) co nastepne odstawić?

strzelające kupy, pieniste i kolki które opisujesz to raczej nie objaw alergii tylko zwykłej nietolerancji laktozy. (fermentuje w jelitach)

Re: Zespół jelita nadwrażliwego

Z surowych chyba tylko banan i to nie za dużo. Nic fermentowanego, ostrego, tylko zupki i gotowane mięso Ryż z bananem, ryż z pieczonym jabłkiem - jak w przedszkolu. To wersja maks - przy wrzodach ostro przestrzegana, przy zwykłej zgadze niekoniecznie Wujek google: jelita, dieta

Re: 15 rzadkich kup dziennie... co moge zbadac?

a jakie mleko pije? to nie jest przypadkiem nietolerancja laktozy?? nietrawiona laktoza fermentuje w jelitach, powstają obfite biegunkowate stolce.

Re: Polipy jelita grubego

zacytuje, co sobie kiedys zapisalam: " Na uniwersytecie of Illinois przeprowadzono badania. Okazuje się, że statystycznie kobiety w Polsce mniej zapadają na raka piersi, niż po wyemigrowaniu do USA. Stwierdzono, że w Polsce jedzą więcej fermentowanych warzyw. Podawano kiszoną kapustę

Re: Kłopoty z koncentracją

Brakuje ci mięsa, ryb, jajek itp. Każdy powinien jeść to co lubi, to czego domaga sie organizm w rozsądnych ilościach a nie napychać żołądek trawą i innymi, to zalega w jelitach i fermentuje

Nie zgadzam się,ze martwe drożdze fermentują...

Drożdze zagotowane nie ulegają procesowi fermentacji.Wiem to z doświadczeń w kuchni.Nawet zaparzone drożdze nei fermentują i żadne ciasto juz nie urosnei choćby nie wiem ile cukru dodał,więc neiwierze ze w jelitach fermentują i rosną.Dodane do nastawu owocowego też nie będą "chodzic

Re: Od czego mogą być kwaśne kupy?

Skoro trwają już od jakiegoś czasu to nie pytałabym na forum skąd są tylko poszła do lekarza, zrobiła posiew kału. Na pewno nie jest to norma. A i dieta lekkostrawna oraz bez mleka bo najwyraźniej w jelitach coś za dużo fermentuje a mleko pogarsza sytuację. I surowe owoce.

Re: Jak wzmocnić szczelność jelit?

Główną przyczyną powstawania tak zwanego przeciekającego jelita jest zapuszczanie przez Candidę korzeni w jego osłabioną ściankę. Wyściółka ścian jelit regeneruje się co 14 godzin. Do tego procesu potrzebne są duże ilości krwi a pierwszym organem z którego krew odpływa pod wpływem stresu jest

Re: jak usprawnicJelitaPo herbatach przeczyszczaj

, jedynie stała obecność błonnika w diecie wyreguluje wypróżnienia. Dodatkowo należy zadbać, aby jako składnik posiłków pojawiały się produkty mleczne fermentowane bogate w korzystne bakterie probiotyczne (bytują w jelicie grubym). Istotne jest także, aby spożywać conajmniej 2 litry płynów dziennie

to syndrom jelita nadwrazliwego

otręby, ciemne oraz ziarniste peiczywo, suszone śliwki, mleko (często uczuleni jestesmy na laktoze i od mleka i jego przetworów mamy niestrawność), orzechy, czekolada (bardzo niewskazana choć ma dobre wlasciwości zdrowotne ale źle się trawi), jabłka (gniją w jelitach, fermentują i powodują gazy) itp

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!