Wszystko o:

co to jest ast

kaole

Hepatomegalia, czyli powiększenie wątroby

Hepatomegalia, czyli powiększenie wątroby

Wątroba to jeden z niewielu narządów, który nie sygnalizuje w pierwszej fazie, niepokojących zmian. Mimo że nie wywołuje dokuczliwego bólu to może znacznie zwiększyć swoją objętość. Hepatomegalia, czyli powiększenie wątroby może mieć bardzo wiele przyczyn, jednak niezależnie od czynnika konsultacja z lekarzem jest konieczna.

Przewlekła niewydolność wątroby - objawy, leczenie

Zmiany w wątrobie mogą mieć bardzo różne podłoże. Przewlekła niewydolność wątroby najczęściej współistnieje z marskością narządu, która nie zawsze wynika z nadużywania alkoholu. Bez odpowiedniego leczenia może doprowadzić do tzw. encefalopatii, a co za tym idzie do uszkodzenia mózgu.

Zapalenie skórno - mięśniowe

Zapalenie wielomięśniowe - to schorzenie obejmujące przede wszystkim tkankę łączną, wywołując stany zapalne. Zmiany, choć najczęściej skupiają się w obrębie mięśni szkieletowych, mogą pojawić się niemal w każdym układzie lub strukturze ludzkiego ciała. Jedną z odmian zapalenia wielomięśniowego jest zapalenie skórno-mięśniowe.

Acholia

Acholia

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Przy prawidłowo działającym układzie trawiennym, po wykonaniu zadania żółć wraz z sokami żołądkowymi trafia do jelita cienkiego gdzie zostaje ponownie wchłonięta. Stan, w którym proces ten zostaje zatrzymany nazywany jest acholią. Zdaniem badaczy rozwojowi

Zapalenie wielomięśniowe - przyczyny, objawy, leczenie

Zapalenie wielomięśniowe - przyczyny, objawy, leczenie

tkanki mięśniowej) oraz enzym AST (Aminotransferaza asparaginianowa). Dodatkowo odczyn Biernackiego jest przyspieszony a wartość białka całkowitego (CRP) podwyższona. Konieczne jest także pobranie wycinków z mięśni oraz płuc do badania fizjologicznego. Następnie zleca się badania obrazowe, przede

Deficyt lizosomalnej kwaśnej lipazy - co to oznacza?

Deficyt lizosomalnej kwaśnej lipazy - co to oznacza?

także małopłytkowość. Wartości cholesterolu i trójglicerydów mogą być podwyższone, ale nie jest to warunkiem postawienia diagnozy. Chorobie może towarzyszyć żółtaczka, która w wynikach da podwyższone stężenie bilirubiny, ALT oraz AST. Objawy deficytu lizosomalnej kwaśnej lipazy takiej jak powiększenie

Mapa LP

ujemny gdy drętwieje prawa dłoń żółta gęsta wydzielina z nosa co to jest badanie alt co to jest jonogram ast alt alp ggtp ból pachwiny i jajnika krosty na plecach osteofity kręgosłupa szyjnego erytrocyty świeże 0-1 zdjęcia okolice lędźwiowe kręgosłupa żółty cuchnący stolec

Enzymy wątrobowe

Enzymy wątrobowe

komórek mięśni szkieletowych (np. po intensywnym treningu siłowym) spadek nie ma klinicznego znaczenia AST (inaczej: dehydrogenaza asparaginowa, AspAT, SGOT) wartości prawidłowe: (w zależności od laboratorium) poniżej 19-50 U/l wzrost w każdym przypadku martwicy komórek wątroby (hepatocytów) w przypadku

Wzrastające GGTP

Od dłuższego czasu mam uczucie dyskomfortu i ucisku w okolicach wątroby. Prawie w ogóle nie pije alkoholu. Zrobiłem badania: AST, ALT, bilirubina, kreatynina, EGFR, ALP w normie. Mocz,OB ,krew utajona również w normie. Tylko GGTP mi rośnie. Najpierw miałem 81, a trzy tygodnie już 133. Co to może

Uszkodzenie wątroby, a leczenie jodem

Mając ALT-110, AST-60, wskazujące na uszkodzenie wątroby (najprawdopodobniej po lekach)- czy mogę być poddana leczeniu raka brodawkowatego tarczycy (po resekcji płata) jodem promieniotwórczym, bez uszczerbku dla wątroby, lub jaka opcja pozostaje? Jakie skutki uboczne ma terapia jodem

Kłucie pod żebrem

przyczynę bólu potrzebne jest przede wszystkim przeprowadzenie badania przedmiotowego a także wykonanie badań dodatkowych, w szczególności USG brzucha i badań laboratoryjnych (morfologii, AST, ALT, bilirubiny, badania ogólnego moczu). Przydatne może być również oznaczenie poziomu przeciwciał anty-HCV i

Drżący mięsień pod okiem

diety może zająć nawet kilkanaście dni.Jeżeli objawy będą się utrzymywały przez dłuższy czas (powyżej dwóch tygodni) sugerowałbym wizytę u lekarza rodzinnego i wykonaniu podstawowych badań laboratoryjnych (morfologia, jonogram, mocznik i kreatynia, ALT, AST, badanie ogólne moczu). W przypadku gdyby

Wysokie GGTP

Dzisiaj przyszły badania i mam tak: -AST 106 UI/I norma 0-38; -ALT 70 UI/I norma 0-42; -GGTP 425 UI/I norma 11-50. Najbardziej martwię się o wysokie GGTP. Co to może być, jest już bardzo źle?Przedstawione przez Panią/Pana wyniki badań laboratoryjnych opisują funkcję wątroby i dróg żółciowych

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Ast - gałąź

Chociaż w Polsce są tylko 343 osoby o tym nazwisku to z pewnością mają oni związek z AK. Szczególnie że statystyka podaje: www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ast.html

Re: Ast - gałąź

W nederlandzkim De Ast wskazuje na domek, w którym suszono tytoń, cykorię, ziarna zbóż... Przy okazji zasuszono mu mózg. -- Duda potrzebuje cudu, aby wytrzymać całą kadencję!

Re:Spotk.centrum AST ze Szwedzkimi specjalistami!

bmpd.livejournal.com/2697677.html Pozdrawiam!

Re: prośba o interpreatcję badań - AST, LDH

12. Żelazo wg norm laboratorium jest nieznacznie podwyższone i też bym się tym raczej nie niepokoiła, aczkolwiek takie podwyższenie może niekiedy wynikać z niedoboru wit. B6. Jeżeli najwyższy wynik AST to 42 to w zasadzie mieści się on w granicach normy, ponieważ u dzieci do 13 r.ż. normy są większe

Re: Marek Ast - "wczoraj Sejm wybrał sędziów"

Ast co to za nazwisko? Ze tak polece Muszynskim "Sp........ierdalaj" - wtyka Bundestagu?

prośba o interpreatcję badań - AST, LDH

-110. Lekarz hematolog nie widzi w tym nieprawidłowości. Córka ma również nieco podwyższone AST (pierwszy raz to zaobserwowaliśmy w badaniach około 1,5 roku temu)? najwyższy wynik to 42. Lekarz hematolog zleciła nam poniższe badania w celach kontrolnych (mieliśmy je wykonać po 3 miesiącach od pierwszej wizyty

ALAT szybuje, AST w normie

Ma tak ktoś? Jest korelacja między tymi parametrami? Od paru miesięcy mam AST na granicy normy, za to ALT w okolicach setki, nie za bardzo to rozumiem. Mam wiremię parę milionów, nieudana terapia za mną... Przejmować się poziomem ALT?, zażywam Proursan, jem ostropest, wydaje mi się że przy takiej

Re: Marek Ast - "wczoraj Sejm wybrał sędziów"

Jest jasne, że nie wybrał - to nie był akt wyboru. Już nie ma co do tego niejasności. Albo PAD to uszanuje (jak obiecywał ten sam Ast przed TK!) albo nie uszanuje. Pola do manewru już jednak nie ma. Moim zdaniem odmówi zastosowania się do wyroku TK, co zresztą zakończy też definitywnie trwające

Ast - to jest z tych od AK ?

Bo nazwisko to jakieś niemieckie... www.genezanazwisk.pl/nazwiska-widok-g-wny?title_op=%3D&title=Ast&=Zastosuj Internet raczej nie pokazuje tych związków nazwiska z AK - a

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!