Wszystko o:

co to jest crp

kaole

Badanie CRP - co jego wynik mówi o twoim zdrowiu?

Badanie CRP - co jego wynik mówi o twoim zdrowiu?

Krew pobrana do badania CRP służy do określenia stężenia białka C-reaktywnego (CRP). Jego oznaczenie jest konieczne u osób z podejrzeniem infekcji oraz w przypadku zaburzeń w obrębie układu naczyniowego. Dodatkowo jego kontrola jest niezbędna przy leczeniu niektórych chorób nowotworowych. Choć to bardzo proste i często wykonywane badanie informacje o nim należą do jednych z najczęściej wyszukiwanych.

Ból między łopatkami

Od trzech miesięcy odczuwam ból między łopatkami i ból prawej łopatki. Mam stłuszczoną i powiększoną wątrobę. Ból nie występuje w ciągu dnia. Nie odczuwam go ani jak siedzę, ani jak chodzę. Ból występuje tylko w nocy i pojawia się po kilku godzinach snu. Wtedy jest bardzo nasilony. Mija w pozycji na wznak i półwysokiej lub wysokiej. Nie mogę spać ani na prawym, ani na lewym boku bo wtedy ból się tak "rozkręca", że muszę wstać i pochodzić trochę lub posiedzieć. Wtedy mija. Nie mogę wykonać żadnego skrętu tułowia takie mam sztywne mięśnie pleców i ból, aż nie mogę wciągnąć powietrza bo kłuje w klatce piersiowej. Najbardziej boli mnie prawa łopatka. Po nocy zawsze pobolewa, a później ból mija aż do następnej nocy. I tak codziennie. Czuję powiększoną wątrobę i czasami pokłuwa mnie, nie całkiem w lewym bok, u bardziej pod lewą piersią na lewo od końca mostka. To kłucie jest okresowe. Mam podwyższony ALAT 55,CRP 13,4,WBC 11,99.Nie zauważyłam, żeby ból był większy po spożyciu tłustych pokarmów, na czczo lub po jedzeniu. One są po prostu w nocy podczas spania na bokach. Mam nadwagę.164 cm-98kg. Co można zrobić w tej sprawie?

Badanie BAC i TSH

Proszę o interpretację wyniku: CRP 0,9 mg/l,<5,0 FT4 17,31 pmol/l 12.0-22,0 TSH 0,011 mlU/0 27-4,20. Mam w prawym płacie gruczołu dwa guzki ściśle do siebie przylegające 33x21x20 mm. Po badaniu BAC zmiany łagodne. Pytanie: czy te guzki trzeba usunąć? Mam wrażenie, że one są coraz większe.

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

9 naprawdę prostych badań, które mogą uratować ci życie

Kontrolę stężenia białka C-reaktywnego ( CRP ), zwanego też białkiem ostrej fazy, możesz wykonać przy okazji klasycznej morfologii. Koszt badania to zwykle 10-20 zł. Do niedawna było dostępne niemal wyłącznie w placówkach szpitalnych, dziś jest dostępne w niemal każdym laboratorium. Dołącz do

Kinaza kreatynowa - normy

Kinaza kreatynowa - normy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Kinaza kreatynowa wytwarzana jest przede wszystkim przez tkanki oraz komórki budujące mięśnie, zarówno szkieletowe jak i gładkie, mózg, komórki fosforeceptorowe oraz plemniki. Podstawową funkcją enzymu jest m.in. odbudowywanie zapasów fosfokreatyny, związku

MORFOLOGIA: PLT

MORFOLOGIA: PLT

450 tysięcy płytek na każdy milimetr sześcienny. PLT: Mała liczba płytek Zbyt mała ilość trombocytów we krwi najczęściej łączona jest z tromocytopenią, czyli małopłytkowością. Więcej o chorobie przeczytasz tutaj . Spadek liczby płytek obecny jest także u osób z chorobami szpiku, przy poważnych

Pieczenie i ból języka

kontynuowaniem leczenia miejscowego (np. płukankami z leków przeciwgrzybiczych) ważne jest wykluczenie tych chorób poprzez wykonanie badań ogólnych, takich jak morfologia krwi, OB, CRP, glikemia na czczo i badanie ogólne moczu.

Albuminy

Albuminy

, krwawienia, wysięku. Niejednokrotnie pojawia się u pacjentów z zespołem nerczycowym lub schorzeniem układu pokarmowego. Ich spadek związany jest także z przewodnieniem. Wzrost albumin Znaczne przekroczenie bezpiecznych wartości wiąże się z odwodnieniem organizmu. 5 prostych badań, które ratują nam życie

Ziarniniak obrączkowaty

Ziarniniak obrączkowaty

czy już choroba Ziarniniak obrączkowaty - diagnoza Podobny rodzaj zmiany może stanowić tylko objaw, a nie oddzielną jednostkę chorobową. Aby ustalić co jest przyczyną rozwoju ziarniniaka konieczne jest, w pierwszej kolejności wykonanie morfologii z rozmazem i oznaczeniem Ob. oraz CRP . Jeśli

Zakwaszenie organizmu?

(np. cukrzycy). Jeżeli w ostatnim czasie odchudzała się pani lub przechodziła choroby infekcyjne możliwe jest, że za zmianę zapachu potu odpowiada zwiększenie produkcji ciał ketonowych (co może doprowadzić do kwasicy ketonowej). Powinna Pani udać się do lekarza rodzinnego, który przeprowadzi dokładne

Czy torbiel na jajniku może być przyczyną stanu zapalnego organizmu?

TORBIEL około 6 cm; OB 80 oraz CRP 113 OD TYGODNIA STAN PODGORĄCZKOWYTak jest to możliwe. Proszę zgłosić się jak najszybciej do lekarza ginekologa.

bóle kości

bolą mnie stawy i kości a rano mam zaczerwienione kończyny dolne,ortopeda skierował mnie do reumatologa ale badanie crp i czynnik reumatoidalny są w normie,mimo że od grudnia biorę leki to nie ma żadnej poprawy ,od dwóch lat nie przespałam żadnej nocy .Nadmieniam ,że 1,5 roku temu usunięto mi całą

jak skutecznie wyleczyc długoletni kaszel

od jakiś 7 lat mam kaszel,najgorzej jest zaraz po przebudzeniu i wieczorem,rano tak kaszle że zdarza mi się wymiotować,w ciągu dnia też jest nie najlepiej.robiłem zdjęcie płuc-płuca czyste,spirometria -powyżej normy płuca jak u nurka,wymaz z gardła chlamydia pneunomia-ujemny,crp z krwi i ogólne

Powiększone węzły chłonne

Od kwietnia mam problem z węzłami, szczególnie podżuchwowym z prawej strony, który ma 23x6,5mm w osi krótkiej. Morfologia i wymaz są normie. Mam jednak niskie CRP. Bardzo proszę o radę jak powinna dalej postępować.Zdarza się, że po przebytej infekcji węzeł pozostaje powiększony przez dłuższy czas

Czy to choroba Leśniowskiego - Chrona?

Syn ma 21 lat. W lisopadzie2012 miał ból brzucha i kręgosłupa okolice lędżwiowo krzyrzowej. Zobiłam mu badanie CRP wynik to 58. Przyjęto go na oddział chirurgiczny z podejrzeniem wyrostka robaczkowego. W szpitalu leżał dwa dni, nie zrobiono mu żadnych badań i wyszedł ze szpitala. Za dwa dni

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: angina? CRP-36

Witam, przy anginie mamy kilka dni na włączenie antybiotyku. A jaka jest norma crp w laboratorium? Jeżeli 10 to nie jest wysokie. Testy na paciorkowce zwykle posiadają przychodnie lub laboratoria. Jak obecnie nie ma gorączki a dziecko dobrze się czuje to angina raczej małoprawdopodobna. Przy

Re: angina? CRP-36

Na przyszłość oprócz crp rób morfologię z rozmazem ręcznym. Samo crp niewiele mówi, tak jak w tym przypadku. Jest spore, ale może być zarówno bakteryjne jak wirusowe. Skoro samopoczucie się poprawiło to pewnie wirus. "Początki anginy" to pewnie zaczerwienione gardło, a skoro teraz jest lepiej to

angina? CRP-36

boli. Zwykle czekam z pójściem do lekarza ok. 3 dni, ale potrzebowałam zwolnienia lekarskiego na nieobecność w pracy i poszłam od razu we wtorek. Lekarka zbadała i stwierdziła początki anginy. Zapisała antybiotyk. Wahałam się z podaniem antybiotyku, więc zrobiłam jeszcze CRP ? wyszło 36. Czy to już

CRP a OB?

Witam, proszę o odpowiedź odnośnie nurtującego mnie od wczoraj pytania. Diagnozujemy dziecko w kierunku rzs. Badania lab. wyszły w normie: CRP w normie - 2. ASO w normie - 4,6, czynnik RF w normie - 7,8. Pozostałych badań nie przytaczam, wszystkie są w granicach normy. Z wyjątkiem ob : 38,w

jak czytać wynik crp

dziewczyny, przeglądam teraz wyniki badań syna, które robiłam mu w styczniu. Miał wtedy crp 0,400 mg/dl podana norma w laboratorium to 0,28. To chyba b. wysokie crp? Wyniki widziała pediatra i powiedziała, że nie ma istotnych odchyleń, bo takie crp może być np. przy infekcji. Z tego co pamiętam syn

Re: jak czytać wynik crp

To jest niski wynik, w granicach bledu pomiarowego laboratorium. CRP. Orzy infekcjach, chorobach autoimmunologicznych, nowotworach, po zabiegach chirurgicznych moze wzrastac 10000x

Re: jak czytać wynik crp

Nie czytaj crp i już. Po co Wy to cały czas badacie? Leczy się pacjenta, a nie wynik crp. Jeśli wyjdzie Ci bardzo wysokie crp, a dziecko ładnie reaguje i się zachowuje, jakby nic mu nie było, to najprawdopodobniej nic mu nie jest. Ważniejsze jest, czy crp rośnie w porównaniu do poprzedniego

Re: Crp powyżej 80, antybiotyk - pilne

Ja nie napisalam zebys antybiotyku nie podawala,zauwazylas? Napisalam ci czym jest crp i do czego sluzy. Ty nie napisalas o tym jakie dziecko ma objawy a wlasciwie wspomnialas wczesniej ze zlagodnialy za to dla ciebie najwazniejsze jest crp. Czy dla pediatrow z ktorymi sie konsultowalas tez

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

średniego stężenia apolipoproteiny B o 39,1%> (prawastatyną o 22,0%, p<0,0001). Stosowanie atorwastatyny prowadziło do zwiększenia średniego stężenia HDL-C o 2,9% (po prawastatynie o 5,6%>, wartość p nieznamienna statystycznie). W grupie leczonej atorwastatyna stwierdzono ponadto zmniejszenie stężenia CRP

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!