Wszystko o:

co to jest hashimoto

reda / mmr

Hashimoto: przewlekła choroba tarczycy. Objawy, diagnostyka i leczenie Hashimoto

Hashimoto: przewlekła choroba tarczycy. Objawy, diagnostyka i leczenie Hashimoto

Chroniczne zmęczenie i przygnębienie to niekoniecznie skutek przepracowania. Może oznaczać chorobę Hashimoto (przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego). Na Hashimoto cierpi ok. 700 tysięcy Polaków - zdecydowanie częściej chorują kobiety.

Znana modelka o chorobie Hashimoto. "Płakałam, bo moje ciało odmawiało posłuszeństwa"

O chorobie Hashimoto coraz głośniej - głos na ten temat zabrała również Marta Dyks, modelka i, jak sama siebie nazywa, "dziewczyna Hashimoto".

Wole Hashimoto

Zapalenie tarczycy Hashimoto to najczęściej występujące schorzenie w obrębie tarczycy. Choroba ma charakter immunologiczny i atakuje głównie kobiety miedzy 45 a 65 rokiem życia.

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

tarczycy, obecnością nowotworu, wrodzonym lub pooperacyjnym brakiem tarczycy, niedoborem jodu, leczeniem jodem promieniotwórczym (radioterapia okolicy szyi) lub wadliwą budową tarczycy, co wpływa na nieprawidłową produkcję hormonów. Niedoczynność II-rzędowa spowodowana jest brakiem wydzielania TSH przez

Zbadaj tarczycę, warto!

Zbadaj tarczycę, warto!

z chorobą Hashimoto, określaną też jako przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy. Przeciwciała, wytwarzane przez nasz układ odpornościowy, mylnie rozpoznają wroga w jednym z białek oraz enzymów tarczycy i zaczynają je niszczyć. Z takim atakiem związane jest powsta-nie zapalenia gruczołu tarczowego

TARCZYCA a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

TARCZYCA a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

zdrowiem. Jaka dieta w nadczynności tarczycy , jaka w niedoczynności, jaka w przypadku choroby Hashimoto? Sprawdź na kolejnych stronach! Skąd masz wiedzieć, czy wszystko jest w porządku? Czytaj więcej o tarczycy i objawach choroby Anatomia człowieka: tarczyca Dolegliwości w niedoczynności

TSH - normy. Co oznacza TSH poniżej i powyżej normy?

TSH - normy. Co oznacza TSH poniżej i powyżej normy?

pacjentów hospitalizowanych). Anatomia człowieka: tarczyca Co oznacza TSH poniżej normy? TSH poniżej normy najczęściej wiąże się to z pierwotną nadczynnością tarczycy. Zdarza się, że wartość hormonu spada przy nieprawidłowej diecie (zwłaszcza w przypadku gdy jest ona zbyt uboga lub chory się głodzi). Niskie

Niedoczynność kory nadnerczy - przyczyny, objawy, leczenie

Niedoczynność kory nadnerczy - przyczyny, objawy, leczenie

Funkcjonowanie nadnerczy, a przede wszystkim ilość wydzielanych przez nie hormonów jest ściśle regulowana przez przysadkę mózgową. Zbudowane są z dwóch części kory nadnerczy oraz rdzenia nadnerczy. Kora nadnerczy wytwarza m.in. kortyzol, aldosteron oraz w niewielkiej ilości hormony płciowe. Rdzeń

Wole endemiczne

Wole endemiczne

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jod należy do tych pierwiastków, których ludzkie ciało nie potrafi samodzielnie wytworzyć. Ponieważ jest mu niezbędny przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania tarczycy musi być dostarczony wraz z pożywieniem. Czasem jednak niewłaściwa dieta bądź pewne

Niby mikro, a niezwykle ważny. To o JODZIE wiedzieć warto

Niby mikro, a niezwykle ważny. To o JODZIE wiedzieć warto

Hashimoto?

Mam 23 lata, właśnie odebrałam wyniki badań i nim udam się do lekarza (luty, niestety), chciałabym już wiedzieć czy to Hashimoto. Otóż wynik badania to >1300 U/ml, natomiast zakres referencyjny to <60 U/ml.Niestety nie napisała Pani najważniejszej rzeczy, czyli tego, jakie dokładnie badanie miała

Hashimoto?

Miałam wykonane USG tarczycy, na którym lekarz stwierdził zapalenie tarczycy typu Hashimoto. Zrobiłam badania krwi z oznaczeniem hormonów tarczycy i przeciwciał tarczycowych. Moje wyniki to: TSH 1,21 uU/ml norma 0,27- 4.20, FT3 6,31 pmol/l norma 3,93- 7,70, FT4 16,46 pmol/l norma 11,5- 21,0, Anty

Tycie a choroba Hashimoto

Moja córka ma 15 lat. W lutym miała operacje usunięcia guza jajowodu. Guz był wielkości głowy ludzkiej. Badania potwierdziły chorobę Hashimoto, a endokrynolog stwierdził hyperinsulinemię. Dostała tabletki Euthyrox. Dwa lata temu brała Letrox. Następnie kazali odstawić ten lek. Teraz bierze Euthyrox

Hashimoto i wypadanie włosów

Od ponad 3 miesięcy mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto i przyjmuję Euthyrox 50. Po ponownym badaniu hormony się ustabilizowały. Jednak moim problemem w tym momencie są wypadające włosy "garściami". Jest ich pełno w wannie, na szczotce, ubraniach. Stały się suche, cienki i łamliwe. Czy może być to

Częstoskurcze serca a Hashimoto

sprawdzić poziom magnezu i potasu. Wyniki wyszły mi wtedy w normie, ale w tym samym czasie zaczęłam się leczyć u endokrynologa na Hashimoto i przyjmować Eutyrox 25. Objawy z sercem wtedy same ustąpiły, więc uznałam, że to dzięki temu, że leczę tarczycę. Teraz częstoskurcze wróciły, mój poziom THS spadł z

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Hashimoto i chudnięcie???

Też tracę wagę przy Hashimoto. zapisałam się do dietetyka, który mocno się zdziwił utratą wagi, bo przecież jest odwrotnie. Kupiłam sobie książkę, którą bardzo polecam"Możesz wyleczyć choroby tarczycy" dr Amy Myers. Zaczęłam ją czytać i polecam; jest napisana w bardzo przystępny sposób, dokładnie

hashimoto,poród,nadczynnosc

witam od lat mam stwierdzone hashimoto. jestem po 3 ciąży podczas której wyniki cały czas były ok. brałam letrox 50.Jestem obecnie 4 miesiace po porodzie . moje wyniki to: tsh 0,129; ft4 1,56. jestem mocno rozdrazniona nerwowa, mam problemy z koordynacja ruchów, słaboscia mięsni, wypadaja mi włosy

Re: Hashimoto i chudnięcie???

oata napisał(a): > Też tracę wagę przy Hashimoto. zapisałam się do dietetyka, który mocno się zdzi > wił utratą wagi, bo przecież jest odwrotnie. Kupiłam sobie książkę, którą bardz > o polecam"Możesz wyleczyć choroby tarczycy" dr Amy Myers. Zaczęłam ją czytać i > polecam; jest

Re: interpretacja wyników - hashimoto??

dla mnie to typowe objawy i wyniki dla hashimoto. Konieczna dalsza diagnostyka pod kątem tarczycy i niedoborów. -- Sentencja Hipokratesa: Jeśli człowiek sam sobie nie jest lekarzem, jest głupcem,

Dieta w chorobie Hashimoto

Witam Was, Ja również od jakiegoś czasu choruję na tą paskudną chorobę. Było ze mną naprawdę kiepsko. Jestem mamą dwójki dzieci i ogarnięcie ich oraz praca i obowiązki codzienne to był jeden wielki koszmar. Nie poddałam się i postanowiłam wbrew temu co mówili lekarze poskromić moje Hashimoto

Re: czy to hashimoto?

Po pierwsze nie używaj dużych liter, bo cię na forum zbanują i nic się nie dowiesz. Po drugie, o Hashimoto pytaj też na specjalistycznym forum forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html

Re: Hashimoto...uciążliwe objawy....

Klauduss88 ja tez mieszkam w UK i moje doswiadczenia z tutejsza sluzba zdrowia sa jak najgorsze. Za kazdym razem jakiekolwiek wyniki masz robione musisz poprosic o kopie i sama ocenic. Mialam koszmarna anemie w zeszlym roku (nie wiedzialam wtedy jeszcze ze to Hashimoto), moj wynik ferrytyny

Re: czy to hashimoto?

Moj endo powiedzial ze kontrast (może ale nie musi ) zostawic slad właśnie v na tarczycy i dlatego może ktoś to pomylic z Hashimoto sama już nie wiem

Re: Hashimoto

Niestety, wygląda na to, że masz chorobę Hashimoto. Jesteś pod opieką endokrynologa? Jak się czujesz? A oto, co oferuje forum: Czytaj forum, cudze wątki dużo ci powiedzą. Można czuć się dobrze przy tej chorobie, warto samemu nauczyć się rozpoznawać objawy niedoczynności tarczycy (pojawiają się

Hashimoto

Odebralam wyniki dzisiaj na FT3 FT4 ktore sa w normie. TSH 4.495 . Niestety Anty-TPO wyszedl mi 862.5. Jakie sa wasze uwagi na ten temat?

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!