Wszystko o:

co to jest hashimoto

reda

Choroba Hashimoto

Choroba Hashimoto

Chroniczne zmęczenie, rozdrażnienie i przygnębienie niekoniecznie musi być skutkiem jesienno-zimowej aury. Może być także wskazaniem na chorobę Hashimoto (przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego)

Wole Hashimoto

Zapalenie tarczycy Hashimoto to najczęściej występujące schorzenie w obrębie tarczycy. Choroba ma charakter immunologiczny i atakuje głównie kobiety miedzy 45 a 65 rokiem życia.

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie syntezy hormonu tarczycy - tyroksyny. Najbardziej widoczne objawy niedoczynności tarczycy to przyrost masy ciała, ogólne osłabienie organizmu, zmęczenie i senność. Szczególnie ważna jest poprawna diagnoza niedoczynności tarczycy u kobiet w ciąży oraz wczesna diagnoza u dzieci. Coraz częściej diagnozowany jest też szczególny przypadek dysfunkcji tarczycy zwany chorobą Hashimoto. Podstawowe badanie w kierunku niedoczynności tarczycy wymaga oznaczenia hormonu TSH we krwi

Zbadaj tarczycę, warto!

Zbadaj tarczycę, warto!

z chorobą Hashimoto, określaną też jako przewlekłe limfocytowe zapalenie tarczycy. Przeciwciała, wytwarzane przez nasz układ odpornościowy, mylnie rozpoznają wroga w jednym z białek oraz enzymów tarczycy i zaczynają je niszczyć. Z takim atakiem związane jest powsta-nie zapalenia gruczołu tarczowego

TARCZYCA, a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

TARCZYCA, a DIETA. Jakie znaczenie ma odżywianie w profilaktyce i leczeniu schorzeń tego gruczołu?

. Sprawy dietetyczne komplikują się jednak, gdy już są problemy ze zdrowiem. Jaka dieta w nadczynności tarczycy , jaka w niedoczynności, jaka w przypadku choroby Hashimoto? Sprawdź na kolejnych stronach! Skąd masz wiedzieć, czy wszystko jest w porządku? Czytaj więcej o tarczycy i objawach choroby

Kretynizm - rodzaj niedorozwoju umysłowego

Kretynizm - rodzaj niedorozwoju umysłowego

Dołącz do nas na Facebooku! Schorzenie kretynizmu jest rodzajem niedorozwoju umysłowego spowodowanego pierwotną niedoczynnością tarczycy. Jej zaburzone funkcjonowanie najczęściej ma związek ze zbyt niskim stężeniem jodu w organizmie. Zmiany wywołane przez schorzenie są nieodwracalne. Kretynizm

Wole endemiczne

Wole endemiczne

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jod należy do tych pierwiastków, których ludzkie ciało nie potrafi samodzielnie wytworzyć. Ponieważ jest mu niezbędny przede wszystkim do prawidłowego funkcjonowania tarczycy musi być dostarczony wraz z pożywieniem. Czasem jednak niewłaściwa dieta bądź pewne

Przeciwciała anty-TPO

Przeciwciała anty-TPO

Dołącz do nas na Facebooku! Badanie przeciwciał anty-TPO zazwyczaj wykonuje się równocześnie z oznaczeniem hormonów regulujących funkcjonowanie tarczycy tj. TSH, T3 i T4. Obecność TPO pozwala potwierdzić chorobę Gravesa-Basedowa lub chorobę Hashimoto . Określenie jego poziomu konieczne jest u

MORFOLOGIA: MCV

MORFOLOGIA: MCV

związek z płcią. W przypadku pań waha się on od 81-99 fl, zaś u mężczyzn mieści się w przedziale 80-94 fl (75-95 m3). Co mogą oznaczać zmiany w tych wartościach? MCV - powyżej normy Jeśli wartość MCV znacznie przewyższa przyjętą normę w pierwszej kolejności rozważa się anemię, przede wszystkim tę

Niby mikro, a niezwykle ważny. To o JODZIE wiedzieć warto

Niby mikro, a niezwykle ważny. To o JODZIE wiedzieć warto

Hashimoto?

Mam 23 lata, właśnie odebrałam wyniki badań i nim udam się do lekarza (luty, niestety), chciałabym już wiedzieć czy to Hashimoto. Otóż wynik badania to >1300 U/ml, natomiast zakres referencyjny to <60 U/ml.Niestety nie napisała Pani najważniejszej rzeczy, czyli tego, jakie dokładnie badanie miała

Hashimoto?

Miałam wykonane USG tarczycy, na którym lekarz stwierdził zapalenie tarczycy typu Hashimoto. Zrobiłam badania krwi z oznaczeniem hormonów tarczycy i przeciwciał tarczycowych. Moje wyniki to: TSH 1,21 uU/ml norma 0,27- 4.20, FT3 6,31 pmol/l norma 3,93- 7,70, FT4 16,46 pmol/l norma 11,5- 21,0, Anty

Tycie a choroba Hashimoto

Moja córka ma 15 lat. W lutym miała operacje usunięcia guza jajowodu. Guz był wielkości głowy ludzkiej. Badania potwierdziły chorobę Hashimoto, a endokrynolog stwierdził hyperinsulinemię. Dostała tabletki Euthyrox. Dwa lata temu brała Letrox. Następnie kazali odstawić ten lek. Teraz bierze Euthyrox

Hashimoto i wypadanie włosów

Od ponad 3 miesięcy mam zdiagnozowaną chorobę Hashimoto i przyjmuję Euthyrox 50. Po ponownym badaniu hormony się ustabilizowały. Jednak moim problemem w tym momencie są wypadające włosy "garściami". Jest ich pełno w wannie, na szczotce, ubraniach. Stały się suche, cienki i łamliwe. Czy może być to

Częstoskurcze serca a Hashimoto

sprawdzić poziom magnezu i potasu. Wyniki wyszły mi wtedy w normie, ale w tym samym czasie zaczęłam się leczyć u endokrynologa na Hashimoto i przyjmować Eutyrox 25. Objawy z sercem wtedy same ustąpiły, więc uznałam, że to dzięki temu, że leczę tarczycę. Teraz częstoskurcze wróciły, mój poziom THS spadł z

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Hashimoto u 10 latki

Popytaj na forum Hashimoto forum.gazeta.pl/forum/f,24776,Hashimoto.html

Hashimoto

Pani dietetyk. Ta mądra osoba odstawiła mi gluten i laktozę. Nie dość że schudłam 8 kg co ponoć to jest nie możliwe przy hashimoto to od razu samopoczucie się poprawiło . Czasem pojawiają się najczęściej przed okresem jakieś dziwne zachwiania czy dawne dolegliwości. Ale w końcu nie codziennie . Da się

Re: hashimoto - wątek bebelu

w -- forum.gazeta.pl/forum/w,94641,132862411,,hashimoto_watek_bebelu.html?v=2

Re: czy to hashimoto?

vewsung napisał(a): przelicz wyniki na % normy, będzie dokładnie widać jak się zmieniają. Masz bardzo małą tarczycę. > podwyższone również mam w każdej morfologii leukocyty, limfocyty, eozynofile. C > zy faktycznie przyczyną tego wszystkiego może być hashimoto? hashimoto i pasożyty

Re: hashimoto a celiakia

Generalnie stwierdzone hashimoto = badanie w kierunku celiakii. Czasami nie ma sensu przechodzić na dietę BG a lekarze zalecają to dla bezpieczeństwa. Żeby faktycznie było bezpiecznie to celiakie trzeba wykluczyć albo potwierdzić. A robiąc sobie test DNA od razu można się przekonać czy celiakia to

Re: Hashimoto vs Borelioza ???

dostaje jakiegoś wytrzeszczu oczu. Poczytałem trochę i trafiłem na CHOROBA GRAVESA i BASEDOWA. Czy wysokie atpo i moje wyniki tsh oznaczają jednoznacznie hashimoto

czy to hashimoto?

stwierdził, że podejrzewa Hashimoto, ze względu na małą tarczycę, ktora ma 4,8 ml. Wtedy moje wyniki wynosił: TSH - 1,6 ulU/ml ft4 - 17,58 pmol/l norma (12,00-22,00) ft3 - 4,40 pmol/l norma (3,1-6,8) anty - TPO - 9,6 IU/ml norma <34 anty - TG 20,24 IU/ml norma <115 ponadto miałam obniżoną wit. D3

Re: Hashimoto vs Borelioza ???

stwierdza,że hashimoto to choroba bezobjawowa jest niekompetentna.Jak ktos ma pecha to ma jeszcze więcej objawów niż w ksiazkach piszą.Lekarze niestety nie sa zorientowani.Nawet endokrynolodzy z 30 letnia praktyką -(jak mój pierwszy).Jezeli chcesz sie czegos dowiedzieć czytaj co napisali inni chorzy

Re: Hashimoto a dieta

Cześć ja o swoim hashimoto wiem od tygodnia i mam podobne pytania do Ciebie ;-) Napisz mi czy dieta AIP działa u Ciebie czy czujesz się lepiej? Ja nie jem mięsa od 3 lat, a strączki nasiona do podstawa mojej kuchni ;-( daj znać pozdrawiam

Re: Hashimoto vs Borelioza ???

Dziękuje za zainteresowanie odebrałem wynik anty TPO ponad 1000 czyli nic nie spadło zacząłem brać letrox 25 na dzień usg na tą chwilę nie mam przy sobie opisu ale jak będę w domu to dam znać wg lekarki po usg stwierdziła, że to hashimoto i dodała, że to choroba bezobjawowa i moje dolegliwość to

Centrum Informacji o Leku - Zapytaj o leki - Leki na RZS a ciąża

-10mg, alfadiol, i na tarczyce -hashimoto-efferox 125. Czy mogłabym mieć swoje dziecko, zaplanować ciąże? bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje:) Zrobiliśmy dla Pani zestawienie leków stosowanych przez Panią wcześniej i obecnie. Przy lekach stosowanych wcześniej umieściliśmy jedynie informacje o

Centrum Informacji o Leku - Aktualności - Jak Pacjenci Mogą Skutecznie Wpływać Na System Ochrony Zdr

, Polskie Stowarzyszenie Osób Chorych na Hashimoto, Dolnośląskie Stowarzyszenie Pomocy Chorym na Łuszczycę i ŁZS, Fundacja Carita - Żyć ze szpiczakiem, Stowarzyszenie Pomocy Chorym Onkologicznie "Różowe Okulary" oraz pacjenci niezrzeszeni. Piątkowe spotkanie we Wrocławiu rozpoczęła powitaniem i

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!