Wszystko o:

co to jest hct

kaole

MORFOLOGIA: Hematokryt. Normy, zbyt niski i wysoki hematokryt

MORFOLOGIA: Hematokryt. Normy, zbyt niski i wysoki hematokryt

Hematokryt to wskaźnik określający liczbę czerwonych krwinek w stosunku do pozostałych elementów składowych krwi. Hematokryt należy do najczęściej badanych parametrów przy klasycznym badaniu krwi (morfologii). W wynikach badań hematokryt kryje się pod oznaczeniem Ht lub HCT. Normy hematokrytu są inne dla kobiet i mężczyzn.

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

Morfologia to najbardziej podstawowe i najbardziej popularne badanie diagnostyczne. To zazwyczaj jej nieprawidłowy wynik stanowi jeden z pierwszych znaków ostrzegawczych. Specjaliści zachęcają do wykonywania kontrolnych morfologii przynajmniej raz w roku.

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia - bagatelizowana, źle leczona, uważana głównie za "babską sprawę" i skutek złej diety. Wokół niedokrwistości narosło sporo mitów. Wiara w nie może być naprawdę groźna dla zdrowia. Zwłaszcza, że nawet "zwykła" anemia z niedoboru żelaza może doprowadzić do wyniszczenia organizmu.

Badanie krwi od kuchni

Badanie krwi od kuchni

jakimi posługuje się dane laboratorium. OB., kreatynina, RDW, czyli co? Klasyczna morfologia podaje przede wszystkim poziom: - WBC - białe krwinki - RBC - czerwone krwinki - Hgb (Hb) - hemoglobina (transportuje tlen) - Hct (hematokryt) - określa objętość serytrocytów do objętości pełnej krwi - MCV

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

, sprawności umysłowej, problemy z pamięcią oraz zawroty i bóle głowy. Stajemy się również mniej odporni na infekcje i przeziębienia (co jest skutkiem obniżenia odporności). Mogą się także pojawić zaburzenia krążenia czy rytmu pracy serca. Warto jednak pamiętać, iż za powyższe objawy nie zawsze odpowiedzialne

Anemia, czyli słaba krew

Anemia, czyli słaba krew

przyjmujemy gorzej. Udowodniono, że przeciętnie człowiek zjada około 15 mg żelaza na dobę, ale tylko jeden procent z tego jest przyswajany. Co ciekawe, ilość ta jest w przybliżeniu równa ilości żelaza traconej w ciągu doby na skutek złuszczania się naskórka i nabłonka jelit (w którym są związki wychwytujące

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

;pomiarem dokonuj go po oddaniu moczu ramię musi być swobodne, podparte na wysokości serca nie poruszaj się i nie rozmawiaj jeśli wykonujesz kilka pomiarów, przerwa między nimi musi wynieść co najmniej minutę. EKG Najprostszym z badań serca jest EKG - po czterdziestce powinniśmy je

Niski poziom HCT u dziecka

Mój 6 letni syn ma niski poziom HCT na poziomie 35,2% a do tego lekarz stwierdził, że hemoglobina też powinna być wyższa u takiego małego chłopca, a jest na poziomie 12,6. Czy to jest powiązane ze sobą i co może oznaczać? oraz jak podnieść wyniki?

Co może być tego przyczyną i czy należy zrobić dodatkowe badania?

Od półtora roku pogarszają mi się wyniki morfologii,oto ostatnie: HGB-13.80 HCT-39.50 PLT-80.00 PCT--0.062 Pozostałe:WBC,RBC,MCV,MCH,MCHC,RDW,MPV,PDW-w normie. OB-7/16 Żelazo-17.22 Zażywam następujące leki:Anesteloc 20mg-rano,Finxta 5mg oraz Plavocorin 75- rano oraz Bromergon 2,5 i Uprox

Wyniki badań córki - podwyższony hematokryt

Moja córka 13 lat ma ob-2. hgb-14,9, hcp-40, eo%-20,9. Co może być przyczyną tych złych wyników?Z podanych przez Panią wyników badań laboratoryjnych wyłącznie poziom eozynofilów wykracza poza zakres normy (zakładam, że chodziło o HCT - 40, czyli o hematokryt). Podwyższony poziom eozynofilów we krwi

Brak apetytu u niemowlęcia

4 miesięczne niemowlę ma podwyższone WBC 13,40(4,00-10,00), LYM%(62,4(20,0-45,0), PLT518 (140-440) i obniżone RBC 4,01(4,70-6,10), HGB 12,0(14,0-18,0), HCT 33,3(40,0-54,0). Dodam, że półtora miesiąca temu przechodziło niemowlę rotawirusa. Czy wyniki wskazują na coś poważnego? Czy powinno być

Wyniki badań przy porfirii

); b-ematocrito(hct) 41,7; mcv-92,1; Co mogę zrobić aby polepszyć wyniki i jak interpretować te wyniki? Zaznaczam ze choruje na porfirię ostrą przerywaną, koproporfiria. To co mogę dodać więcej to fakt, że nie mam poczucia potrzeby picia. Niestety bez załączenia norm danego laboratorium nie jestem w

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

HCT

Odebrałam wyniki, ten wynik nie mieści się w normie.Co to jest te HCT. Za co odpowiada. Miałam niedawno anemię , czy to odpowiada za anemię?

mutacja A nie zwieksza poziomu Hct

homocysteina jest w górnej granicy normy. Kazali brać kwas foliowy > 15mg i acard bo się staramy znowu a od testu clexane. Powiedzieli Ci absolutna bzdure! Mutacja A NIE ZWIEKSZA poziomu homocysteiny! Homocysteina moze byc wysoka z szeregu innych przyczyn.. Np tarczycy. Takze szukaj dalej, no i obnizaj Hct

Re: obnizony poziom HCT

ja tez mialam podobna wartosc HCT - lekarz powiedzial, ze to jest ok, bo to jest bardzo maly ubytek, w granicach bledu. wiec nie ma sie czym przejmowac jesli wszystkie inne wyniki byly ok :)

Re: obnizony poziom HCT

Powinnaś podać pełną morfologię. Ale przy takim hematokrycie masz ercs na pewno w normie. Według mnie masz po prostu mniejsze krwinki czerwone i stąd niższy poziom hct. Zobacz czy masz w normie mcv

Re: HCT

Hematokryt (HCT) Kobiety: 37-47 % Mężczyźni: 42-52 % Wzrost poziomu hematokrytu może być spowodowany przez: wzrost liczby krwinek czerwonych - nadkrwistości pierwotne (czerwienica prawdziwa) i wtórne (przebywanie na dużych wysokościach, przewlekłe choroby płuc, nowotwory nerek), odwodnienie

obnizony poziom HCT

plynow pilam dzien przed badaniem...sama juz nie wiem, lekarka zobaczyla wyniki, spisala sobie wszystko i powiedziala ze sa dobre, ale jak pozniej zobaczylam ze to HCT mam obnizone to troche sie zmartwilam. pozdrawiam!

Re: Zniknął Kijowski, tak jak zniknęło 9 koła z s

https://pbs.twimg.com/media/C7hctDwX0AAhgjL.jpg Fajnie sobie poczynają,a gdyby byli odpowiedzialni za budżet państwa?

morfologia - pytanie o HCT

właśnie odebrałam wyniki hemoglobina leci na łeb na szyję, jeszcze miesiąc temu było 11,5 (norma od 12) i wtedy moja nowa gin powiedziała że nie jest najlepiej i przepisała żelazo, a dziś hemoglobina tylko 10,5 Ale obniżył mi się także poziom HCT, norma jest od 35 a ja mam tylko 32,4%. Nie wiem

wysoki cholesterol i malutkie HCT

pytanie jak w temacie - poszukuje informacji, bo mam wyniki badan krwi, a wizyta u lekarza dopiero za tydzien i same rozumiecie... HCT - 32 a tzw. normy mowia o 37-50, a cholesterol 255 (jestem raczej szczupla,wiec to nie jest powiklanie od otylosci) (normy 120-220), z gory bardzo dzieki!

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!