Wszystko o:

co to jest kasza

JW

Kasza jaglana - właściwości i sposób przygotowania

Kasza jaglana - właściwości i sposób przygotowania

Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz, posiadającą wiele cennych dla zdrowia składników. Niestety, jest ona niedoceniana, a ze względu na swoje właściwości, powinna znaleźć się w każdym jadłospisie.

Kasza pęczak - bogactwo smaku i wartości odżywczych

Kasza pęczak to z pewnością jedna z najzdrowszych kasz dostępnych na rynku. Cechuje się dużą zawartością wielu cennych mikro- i makroskładników, które wspierają pracę organizmu i dostarczają mu sporych dawek energii. Właściwości zdrowotne wynikające z regularnego spożywania tego rodzaju kaszy jęczmiennej powinny zainteresować szczególnie tych, którzy borykają się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu. Czym jeszcze odznacza się kasza pęczak na tle innych kasz? Jakich składników dostarcza oraz kto w szczególności powinien wprowadzić ją do swojej diety?

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Wytwarza się ją z pszenicy durum, czyli tej najwyższej jakości i z największą ilością witamin oraz cennych dla organizmu związków. Czym tak naprawdę jest kasza bulgur, czym różni się od innych kasz i dlaczego warto zrobić i dla niej miejsce w naszej diecie?

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna nie dla alergika Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych, nie pokruszonych ziaren jęczmienia. To z niego jednak, poprzez rozdrobnienie ziaren, produkuje się najchętniej przez nas spożywaną kaszę perłową. Tę ostatnia mogą spożywać chociażby osoby na diecie

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Pozyskiwana jest w wyniku przemiału pszenicy, podczas którego otrzymuje się również mąkę i otręby. Spośród pozostałych rodzajów kasz wyróżnia ją przede wszystkim drobna struktura. Niestety, w efekcie takiej obróbki, powstaje produkt zawierający niewielką ilość błonnika (szczególnie w porównaniu z

Kuskus - kasza czy makaron?

Kuskus - kasza czy makaron?

Od odpadu do popularnego przysmaku Kuskus - podobnie jak kasza manna - produkowany jest (najczęściej) z pszenicy. Do jego wytworzenia używa się jednak pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Choć powszechnie uważany jest za kaszę, tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Jego ziarenka powstają

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

powstrzymać nagłe napady głodu. Kaszę gryczaną warto zatem włączyć do menu wtedy, gdy staramy się utrzymać sylwetkę. Przy tym znajdziemy w niej także mnóstwo, bo aż od 10 do nawet 16 % białka roślinnego zbliżonego właściwościami do białek obecnych w roślinach strączkowych, np. fasoli czy grochu. Jest ono o

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

przez alergików, a także osoby chorujące na celiakię. Pomimo tych właściwości nie jest jednak wskazana w diecie niskoresztkowej, np. w przypadku osób cierpiących na przewlekle zapalenie trzustki (więcej na ten temat: Instytut Żywności i Żywienia - Żywienie w chorobach układu pokarmowego). Od innych kasz

Wszystko o kaszy

Wszystko o kaszy

W jaki sposób produkowane są kasze? Większość gatunków powstaje w wyniku przetworzenia ziaren zbóż: jęczmienia, prosa, pszenicy. Natomiast kasza gryczana, uznawana za najzdrowszą, wytwarzana jest z nasion rośliny zwanej gryką. Wszystkie kasze produkowane są podobnie. Ziarna lub nasiona są w

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

przysparza mu wielu wielbicieli. Do tego jest łatwostrawny. Obecnie orkisz znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni – dużą popularnością cieszą się orkiszowy chleb, mąka, płatki, kasza, a także kawa. Orkisz posiada cenne właściwości, dzięki którym zdecydowanie wygrywa w zestawieniu z pszenicą

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

odbudowy zmienionej błony śluzowej jelita. ,Witam serdecznie! Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, to trzeba z niej bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza

Zaparcia - co robić?

? Dodam, że jestem osobą szczupłą i młodą.Witam serdecznie, Najczęstszą przyczyną pojawiania się zaparć jest nieodpowiednie żywienie. Osoby cierpiące na zaparcia powinny spożywać duże ilości błonnika. Znajdziemy go w produktach tj. otręby, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Dieta przy refluksie żołądkowo-przelykowym i zespole jelita drażliwego?

torty) - produkty zbożowe: kasza gryczana, w niektórych przypadkach razowe pieczywo i razowe makarony - tłuste mięso: wieprzowina, kaczka gęś, wędliny tłuste ( m.in kiełbasy) , podrobowe, pasztety, konserwy, smażone na tłuszczu, wędzone oraz tłuste ryby przygotowane w podobny, sposób.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Kasza jaglana

Ja długo nie mogłam przekonać się do kasz, a jaglana w ogóle wydawała mi się, ogólnie bez smaku. Nie dawno jednak zaczęłam eliminować ziemniaki i wprowadziła na ich konto kaszę i ciemny ryż.

Re: Kasza jaglana

Kasza jaglana jest bardzo dobra i zdrowa, zarówno na słodko jak i na słono. W ogóle ja dużo bardziej wolę kaszę i ryż niż ziemniaki. Dobra jest z rodzynkami, miodem i cynamonem, można tez dodać jogurt naturalny i kawałki jabłka lub banana.

Re: Problem z gotowaniem kaszy gryczanej

Kaszę gotuj tylko na wagę w żadnych woreczkach. Dajesz dwa razy więcej wody niż kaszy i gotujesz ok 15minut.

Myjecie kaszę?

U mnie w domu rodzinnym się nie myło kasz przed ugotowaniem, ale odkąd zamieszkałam z moim mężem, myję, bo on jest z frakcji: przecież to brudne, trzeba umyć. Ale w sumie nie wiem, czy to ma jakiś sens. Ma?

Re: Problem z gotowaniem kaszy gryczanej

Wielkiej filozofii z gotowaniem kaszy gryczanej nie ma, wrzucam do wrzątku, wody dwa razy więcej niż kaszy, gotuję na małym ogniu, jak już widzę, że zdecydowana większość wody wciągnęła się do kaszy, przykrywam pokrywką, żeby w cieple kasza "wciągnęła" resztki wody. Ja akurat nie solę, wolę kaszę

kasza owsiana

Regularnie kupuję kasze i płatki różnego rodzaju u producenta ekologicznego. No i uzbierało mi się...... po wielokrotnych nieudanych próbach ugotowania kaszy owsianej (nie manna) (zgodnie z zaleceniami producenta 2 szklanki wody na szklankę kaszy) wychodzi mi zawsze breja. Chciałabym żeby chociaż

Problem z gotowaniem kaszy gryczanej

Kupiłam ostatnio dwa razy: jedną w torebkach w markecie, drugą na wagę na targu. Obie po około 5 minutach gotowania rozpadły się na papkę. Po krótszym gotowaniu otoczki były twarde jak kamień. Proszę Was, powiedzcie mi skąd wziąć kaszę, która się dobrze gotuje i jak ją dobrze ugotować? Chcę

Re: Problem z gotowaniem kaszy gryczanej

Dziękuję wam wszystkim za rady ???? Mam nadzieję, że wreszcie coś mi z kasz wyjdzie. Jeszcze raz buzźka!

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!