Wszystko o:

co to jest kasza

kaole

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Kasza bulgur - więcej niż kasza?

Wytwarza się ją z pszenicy durum, czyli tej najwyższej jakości i z największą ilością witamin oraz cennych dla organizmu związków. Czym tak naprawdę jest kasza bulgur, czym różni się od innych kasz i dlaczego warto zrobić i dla niej miejsce w naszej diecie?

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasze jęczmienne są jednymi z najczęściej spożywanych w Polsce. Dwa najpopularniejsze rodzaje, jakie trafiają na nasze stoły, to pęczak i kasza perłowa.

Kasza manna - nie tylko dla dzieci

Kaszę mannę, zwaną także grysikiem, zna chyba każdy, choć nie wszystkim dobrze się kojarzy. Tymczasem jest ona bardzo wartościowa - nie tylko dla dzieci i osób na diecie lekkostrawnej.

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

Kasza gryczana - bliska "kuzynka" szczawiu i rabarbaru

powstrzymać nagłe napady głodu. Kaszę gryczaną warto zatem włączyć do menu wtedy, gdy staramy się utrzymać sylwetkę. Przy tym znajdziemy w niej także mnóstwo, bo aż od 10 do nawet 16 % białka roślinnego zbliżonego właściwościami do białek obecnych w roślinach strączkowych, np. fasoli czy grochu. Jest ono o

Kuskus - kasza czy makaron?

Kuskus - kasza czy makaron?

Od odpadu do popularnego przysmaku Kuskus - podobnie jak kasza manna - produkowany jest (najczęściej) z pszenicy. Do jego wytworzenia używa się jednak pszenicy twardej (makaronowej) o nazwie durum. Choć powszechnie uważany jest za kaszę, tak naprawdę bliżej mu do makaronu. Jego ziarenka powstają

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

Kasza jaglana - dla pięknych włosów, skóry i paznokci

przez alergików, a także osoby chorujące na celiakię. Pomimo tych właściwości nie jest jednak wskazana w diecie niskoresztkowej, np. w przypadku osób cierpiących na przewlekle zapalenie trzustki (więcej na ten temat: Instytut Żywności i Żywienia - Żywienie w chorobach układu pokarmowego). Od innych kasz

Wszystko o kaszy

Wszystko o kaszy

W jaki sposób produkowane są kasze? Większość gatunków powstaje w wyniku przetworzenia ziaren zbóż: jęczmienia, prosa, pszenicy. Natomiast kasza gryczana, uznawana za najzdrowszą, wytwarzana jest z nasion rośliny zwanej gryką. Wszystkie kasze produkowane są podobnie. Ziarna lub nasiona są w

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

Orkisz - gwarancja dobrej formy. Poznaj właściwości i działanie

przysparza mu wielu wielbicieli. Do tego jest łatwostrawny. Obecnie orkisz znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni – dużą popularnością cieszą się orkiszowy chleb, mąka, płatki, kasza, a także kawa. Orkisz posiada cenne właściwości, dzięki którym zdecydowanie wygrywa w zestawieniu z pszenicą

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

Kaszka kukurydziana - dla wzroku i układu odpornościowego

. Bezglutenowa i lekkostrawna W związku z tym, że właściwościami bardzo przypomina kaszę mannę (a nawet znajdziemy w niej mniej błonnika), podobnie do niej jest zalecana w dietach ubogoresztkowej oraz lekkostrawnej (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

Amarantus - prastara alternatywa dla pszenicy. Nowa moda czy powrót do naturalnego jedzenia?

- Amarantus występuje w różnych formach. Oprócz surowego ziarna, które gotuje się jak kaszę, mamy amarantus ekspandowany, czyli tzw. popping, przypominający trochę prażoną kukurydzę. W postaci świeżej są też listki. Mają niesamowitą, tłustą konsystencję, świetnie nadają się do sałatek i do duszenia

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Czy po zbadaniu krwi i zbadaniu jelita można stwierdzić celiakię?

, kukurydza, kasza gryczana, kasza jaglana, ryż, soczewica, fasola, sezam, siemię lniane, słonecznik, owoce, warzywa, amarantus. Na produktach pozbawionych glutenu widnieje symbol przekreślonego kłosa. Proszę dokładnie analizować etykiety produktów spożywczych. Zalecam unikać produktów z informacją "może

Różnica w badaniach choroby Durhinga a celiakią

odbudowy zmienionej błony śluzowej jelita. ,Witam serdecznie! Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, to trzeba z niej bezwzględnie wykluczyć: pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies (ponieważ często jest zanieczyszczony innymi zbożami). Glutenu nie zawierają np. orzechy, soja, kukurydza, kasza gryczana, kasza

Zaparcia - co robić?

? Dodam, że jestem osobą szczupłą i młodą.Witam serdecznie, Najczęstszą przyczyną pojawiania się zaparć jest nieodpowiednie żywienie. Osoby cierpiące na zaparcia powinny spożywać duże ilości błonnika. Znajdziemy go w produktach tj. otręby, płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, ryż

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Dieta przy refluksie żołądkowo-przelykowym i zespole jelita drażliwego?

torty) - produkty zbożowe: kasza gryczana, w niektórych przypadkach razowe pieczywo i razowe makarony - tłuste mięso: wieprzowina, kaczka gęś, wędliny tłuste ( m.in kiełbasy) , podrobowe, pasztety, konserwy, smażone na tłuszczu, wędzone oraz tłuste ryby przygotowane w podobny, sposób.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Kasza gryczana.

Szukam sprawdzonych przepisów, wege.U mnie w domu kasz sie nie używało i się nie nauczyłam jak je gotować.Rozgladam się w sieci ale zawsze lepiej jak ktos doświadczony doradzi:)

Re: Dania z kaszy

Golabki z kasza gryczana,kotlety z pasternaka i kaszy jaglanej,faworki z kaszy jaglanej,.

Re: Kasza gryczana.

Zasadą jest dwie i pół objętości wody na jedną objętość kaszy. Kaszę wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu do momentu zgęstnienia kaszy i wygotowania wody, a przed spaleniem garnka. Zawinąć garnek z kaszą szczelnie w kocyk, można dodać łyżkę masła lub oliwy i odstawić na co najmniej

Re: Kasza gryczana.

www.dietawarzywnoowocowa.pl/2014/01/nalesniki-z-kaszy-gryczanej.html

Re: Kasza gryczana.

Ja gotuję wg trzeciej szkoły - myję kaszę, zalewam zimną wodą (dwa razy więcej wody niż kaszy), solę, gotuję (nie wolno mieszać!), jak kasza będzie miękka, to wody już nie będzie w garnku. I już. Pyszna jest.

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Magnez ? jeden z najważniejszych minerałów organizmu

duże ilości magnezu są: nasiona lnu, otręby pszenne, kakao, migdały, kasza gryczana, nasiona soi, czekolada gorzka, orzechy arachidowe, fasola, groch, zielone rośliny, niektóre ryby: halibut W aptekach dostępne są produkty będące lekami lub suplementami diety, zawierające magnez. Istotne jest, aby

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!