Wszystko o:

co to jest morfologia

kaole

MORFOLOGIA: MCV

MORFOLOGIA: MCV

Oznaczenie MCV, czyli średniej objętości czerwonych krwinek wchodzi w skład każdej morfologii. Zmiany i nieprawidłowości w jego poziomie najczęściej wiązane są z anemią, zmianami w wątrobie. Zdarza się, że nieprawidłowy wynik MCV pojawia się u osób nadużywających alkoholu.

Morfologia: HEMOGLOBINA

Hemoglobina to nie tylko barwnik nadający krwi czerwony kolor. Znacznie ważniejszą funkcją tego białka jest transport tlenu do tkanek. Badanie stężenia hemoglobiny stanowi jedno z podstawowych badań diagnostycznych, a jej oznaczenie wykonywane jest przy tradycyjnej morfologii.

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

Morfologia to najbardziej podstawowe i najbardziej popularne badanie diagnostyczne. To zazwyczaj jej nieprawidłowy wynik stanowi jeden z pierwszych znaków ostrzegawczych. Specjaliści zachęcają do wykonywania kontrolnych morfologii przynajmniej raz w roku.

MORFOLOGIA: MCV, MCH, MCHC

MORFOLOGIA: MCV, MCH, MCHC

anemii.Anemie można podzielić ze względu na rozmiar MCV i kolor (zawartość hemoglobiny) MCHC. MCV w krwince jest poniżej normy krwinkę nazywa się mikrocytem MCV w granicach normy to normocyt MCV większe niż norma, krwinkę nazywamy makrocytem MCHC poniżej normy, krwinkę nazywamy hypochromiczną MCHC w

MORFOLOGIA: MCH

MORFOLOGIA: MCH

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Najważniejszym zadaniem hemoglobiny jest odżywienie, czyli dostarczenie tlenu do każdej pojedynczej komórki wchodzącej w skład ludzkiego ciała. Prawidłowa wartość wskaźnika określającego jej masę (MCH) u zdrowej osoby wynosi od 27 do 33 pg. Co może oznaczać

MORFOLOGIA: Hematokryt

MORFOLOGIA: Hematokryt

Wartość hematokrytu, czyli stosunku objętości skoagulowanych erytrocytów do objętości całej krwi, najczęściej podawana jest w procentach lub ułamkach. Materiał potrzebny do wykonania badania pobiera się z żyły łokciowej, opuszków palców lub, tak jak w przypadku noworodków, z pięty. Oznaczenie

Morfologia: RBC

Morfologia: RBC

Dołącz do nas na Facebooku! Prawidłowa wartość czerwonych krwinek warunkowana jest przede wszystkim przez płeć oraz wiek. U zdrowych kobiet liczba erytrocytów nie powinna przekraczać 4-5,5 mln/mm3, u mężczyzn najczęściej mieści się w granicach 4,7-6,1 mln/mm3. W przypadku dzieci ilość erytrocytów

MORFOLOGIA: MCHC

MORFOLOGIA: MCHC

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Wartość wskaźnika nie ma związku z wiekiem i płcią pacjenta. Zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn prawidłowa wartość MCHC powinna mieścić się w przedziale 4,9 - 5,5 mmol/l. Za niskie MCHC Jeśli wynik morfologii pokazuje że stężenie hemoglobiny jest zbyt małe należy, w

MORFOLOGIA: Monocyty (MONO)

MORFOLOGIA: Monocyty (MONO)

związany jest z regeneracją i zdrowieniem organizmu po ostrym zakażeniu. Monocyty poniżej normy Spadek wartości monocytów może pojawić się wraz z infekcją lub wskutek przyjmowania niektórych leków, głównie glikortykosteroidów. 5 prostych badań, które ratują nam życie Czytaj także: Rozmaz krwi RBC

Morfologia: WBC (białe krwinki)

Morfologia: WBC (białe krwinki)

Liczba krwinek białych jest określana w ramach badania, jakim jest morfologia krwi. Dołącz do nas na Facebooku! Norma WBC Norma białych krwinek to 4,0 - 10,8 x 109/l u kobiet, jak i mężczyzn. Wzrost WBC - leukocytoza Wzrost ilości krwinek białych, czyli leukocytoza może występować w: Chorobach

5 prostych badań, które ratują nam życie

5 prostych badań, które ratują nam życie

Interpretacja morfologii

Zrobiłem sobie podstawowe badania ogólne. Wszystko jest ok., morfologia prawie w normie tylko eozynofile są ponad normę 0,52 tys/?l (0.02tys/?l ponad normę), 6,9 %(1.9% ponad normę), OB, ALT, Glukoza, TSH, w normie. Cholesterol całkowity 2,94 mmol/l (0.96 mmol/l poniżej normy), mocznik 2.0mmol/l

Wynik morfologii diabetyka

Chciałbym się dowiedzieć, co oznacza wynik morfologii: MONO% 12,20. Zakres dopuszczalny 2,00-11,00. Czy to coś mocno ostrzegawczego? Pozostałe wyniki są w normie, z wyjątkiem WBC (10,42) i MCHC(36,10). Jestem diabetykiem i mam problemy z jelitem grubym.Taki wynik morfologii nie jest powodem do

Wyniki morfologii z rozmazem

Mogą Państwo zinterpretować wyniki morfologii z rozmazem? WBC 7,2 (4,0 - 11,0); RBC 5,05 (4,5 - 5,8); HBG 14,53 (13,4 - 16,8); HCT 42,1 (40,0 - 53,0); MCV 83,3 (82,0 - 98,0); MCH 28,77 (27,0 - 33,0); MCHC 34,54 (31,0 - 36,0); RDW 12,3 (10,0 - 16,0); PLT 230 (130 - 450); MPV 9,5 (6,0 - 10,0); PCT

Granulocyty w morfologii poniżej normy

Witam serdecznie! Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii WBC 4,4 x 10^3/ul [norma 4,0-11,0] LY 1,9 x 10^3/ul [1,4-3,0] MO 0,6 x 10^3/ul [0,1-0,7] GR 1,9 x 10^3/ul [2,8-5,8] LY% 43,9 % [25,0-45,0] MO% 12,7 % [4,0-7,0] GR% 43,4 % [45,0-70,0] RBC 4,9 x 10^6

Patologiczne zmiany w morfologii plemników

Mąż od dwóch dni stosuje Urofuraginum. Staramy się o dziecko, czy ten lek może spowodować wady rozwojowe, gdybym zaszła w ciąże? Dopiero przeczytałam ulotkę, że powoduje patologiczne zmiany w morfologii plemników...:( Jestem przerażona.Stosowanie furaginy może powodować uszkodzenie plemników

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

morfologia

Pani Doktor, robiłam córce kontrolnie morfologie wszystkie parametry wyszły w normach poza rbc 5.12(n.4.96),hgb 13.7(n.13.2),hct 41.7(39.5),mpv 11.4(n11.3),aspat 89(n.40) od zawsze jest podwyzszony i przez ostatni rok utrzymuje sie na podobnym poziomie,alat i ck w normie, czy wyniki Pani zdaniem

Re: morfologia

Witam, wyniki morfologii są w porządku, ale zastanawiający jest stale podwyższony AST, czy była jakaś diagnostyka w związku z tym? Pozdrawiam serdecznie

Re: Wyniki morfologii

Mój syn ma dokładnie te same objawy od paru dni: ostry ból brzucha, zaparcie (nie wypróżnia się od paru dni), nie ma biegunki ani wymiotów. Wszystkie wyniki badań ok: morfologia, mocz, USG. Wiem że to było dawno, ale pamiętasz może jak u Ciebie się to skończyło? Udało się to jakoś zdiagnozować

Re: Morfologia atypowe limfocyty :((

Moja morfologia była w porządku, Hemoglobina 14. B12 tez robiłam i wyszła mi 470 przy normach 190-880. Czy to za nisko?

morfologia plemnikow

Moj maz ma 4% prawidlowych plemnikow, niby norma jest od 4% ale wydaje mi sie strasznie malo. A jakie zazwyczaj sa bardzo prawidlowe morfologie ? A jak u Was?

Morfologia - Warszawa

Muszę zrobić morfologię z masą dodatków jak: próby wątrobowe, TSH, bilirubina. Może wiecie gdzie najlepiej w Warszawie, zwłaszcza jeśli chodzi o koszt.

Re: Wyniki morfologii i ból brzuszka

Pani doktor pytanie hematokryt 46,3 podwyzszona hemoglobina i krwinki czerwone to dobra morfologia dla 4,5 letniego dziecka?

Re: Morfologia atypowe limfocyty :((

morfologii jeszcze czekało mnie kilka wizyt w poradni hematologicznej. Jak sobie tam spędziłam kilka dni z chorymi na białaczkę, to cieszę się, że się tak lajtowo wyślizgałam. Można zrobić poziom B12 w organizmie, a ostatecznym potwierdzeniem u mnie był gastroskopia. Acha -zastrzyki z B12 wcale nie bolą.

Uzdrowisko Kopalnia Soli "Wieliczka"

Uzdrowiska, kuracjusz powinien mieć ze sobą: aktualne wyniki badań : dzieci-morfologia z obrazem, ogólne badanie moczu ( ważne 1 miesiąc); dorośli- badanie moczu, morfologia z obrazem, OB. ( ważne 1 miesiąc), RTG klatki piersiowej (ważne 2 lata), EKG- dla osób powyżej 40 lat (ważne 3 miesiące), leki ( jeśli

UZDROWISKO KRAKÓW SWOSZOWICE Sp. z o.o.

  Cenniki Turnus sanatoryjny pełnopłatny 7 dniowy zobacz cennik Do wizyty u lekarza, konieczne jest posiadanie podstawowych badań: ob, morfologia, ogólne badania moczu, EKG, RTG płuc (do 3 lat), które pacjent wykonuje we własnym zakresie. Pobyt rozpoczyna się o godz. 14:00 w dniu przyjazdu, a kończy o godz

22 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny

hydropowietrzny, psychoterapia grupowa, -badania labolatoryjne-jednorazowo: Jonogram(sód,potas), Glukoza w surowicy, Cholesterol całkowity, Morfologia krwi całkowita, Czas protrombinowy wg potrzeb, -badania diagnostyczne zgodnie z zaleceniem lekarskim: EKG z opisem, Proba wysiłkowa lub echo serca lub holter EKG

SANATORIUM MARCONI

otrzymuje bezpłatny nocleg w przeddzień rozpoczęcia jak również zakończenia turnusu. Do leczenia uzdrowiskowego aktualne wyniki podstawowych badań lekarskich(OB, morfologia, mocz, EKG, RTG klatki piersiowej oraz dotychczasowa dokumentacja medyczna). Na leczenie uzdrowiskowe pacjent zobowiązany jest

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Ulotka

przyzwyczajenia i uzależnienia psychicznego i fizycznego. Pacjenci ci powinni stosować lek Clonazepamum TZF tylko pod ścisłą kontrolą lekarza. W trakcie długotrwałej terapii lekiem Clonazepamum TZF, lekarz powinien zlecić wykonywanie okresowych badań krwi (morfologia z rozmazem) i testy czynnościowe wątroby. W

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!