Wszystko o:

co to są gruczolaki

kaole

Gruczolak przysadki mózgowej - objawy, diagnoza, leczenie

Gruczolak przysadki mózgowej - objawy, diagnoza, leczenie

Zaliczany jest do najczęściej występujących guzów przysadki mózgowej. Stanowi ok. 10 proc. wszystkich zmian nowotworowych pojawiających się w jej obrębie. Bardzo często nie daje żadnych objawów.

Cytokeratyny

Te specyficzne włókna budują przede wszystkim komórki nabłonkowe, odpowiadają za ich kształt oraz transport. Ich nagromadzenie obserwuje się u pacjentów z nowotworami układu pokarmowego bądź oddechowego. Niekiedy wzrost ich poziomu wynika z nadużywania alkoholu.

Zespół Blooma - bardzo rzadka choroba genetyczna. Przyczyny, objawy i leczenie zespołu Blooma

Zespół Blooma to poważna, ale niezwykle rzadka choroba genetyczna. Zespół Blooma objawia się szeregiem nieprawidłowości, od charakterystycznego wyglądu po podatność na określone choroby.

Scyntygrafia receptorowa - wskazania, przebieg i przygotowanie do badania

Scyntygrafia receptorowa - wskazania, przebieg i przygotowanie do badania

obecności oraz rozmieszczenia receptorów. Ich duża gęstość oznacza, że coś jest nie tak - sugeruje guz neuroendokrynny przewodu pokarmowego, gruczolaka przysadki , ziarniniaka czy choroby autoimmunologiczne (autoimmunizacyjne). Scyntygrafia receptorowa: wskazania Jakie wskazania do scyntygrafii

Gigantyzm przysadkowy

Gigantyzm przysadkowy

spowodowany jest nadmiernym wydzielaniem hormonu wzrostu. W większości przypadków za nadprodukcję hormonu odpowiada gruczolak przysadki . Rzadziej łączony jest z guzami wewnątrzczaszkowymi, guzami ektopowymi (najczęściej umiejscowione w wątrobie, trzustce, płucach, oskrzelach lub nadnerczach). Najbardziej

Antygen nowotworowy CA-125

Antygen nowotworowy CA-125

osierdzia, niewydolności serca, zapalenia płuc, sarkoidozy , a nawet cukrzycy. Jeśli przesłanki przemawiają za nowotworem najczęściej mówi się o: - gruczolaku płuc - raku piersi - raku endometrium - raku trzustki Niski poziom antygenu u osób, u których potwierdzono już schorzenie oznacza skuteczność

TSH - normy

TSH - normy

zmian nie jest chora tarczyca. Wzrost TSH pojawia się w przypadku gruczolaków przysadki mózgowej, pierwotnej niedoczynności kory nadnerczy , niektórych chorób uwarunkowanych genetycznie czy wskutek przyjmowanych leków (m.in. tyreostatyki, jod , amiodaron, lit, interferon ?). 5 prostych badań

Przełom hiperkalcemiczny

Przełom hiperkalcemiczny

Sposób leczenia zależny jest przede wszystkim od czynnika odpowiedzialnego za występowanie choroby. W przypadku pacjentów, u których przełom hiperkalcemiczny spowodowany jest gruczolakiem konieczne jest chirurgiczne usunięcie nowotworu. Jeśli nie ma wskazań do wykonania zabiegu chorym zaleca się co

Choroba Cushinga

Choroba Cushinga

kortykotropiny oraz kortyzolu . W przypadku choroby Cushinga za ich nadprodukcję najczęściej odpowiada mikrogruczolak (jego średnica nie przekracza 5mm) przysadki mózgowej. Objawy Dolegliwości w obydwu przypadkach do siebie bardzo podobne, dlatego przy stawianiu diagnozy sam wywiad z pacjentem nie jest

Gruczolak nadnercza

Jakie badania robi się przy gruczolakach nadnercza?W przypadku wykrycia zmian w nadnerczu, konieczne jest wykonanie badań obrazowych (np. tomografii komputerowej), które pozwolą ustalić czy zmiana ma charakter łagodny czy istnieje podejrzenie złośliwego procesu. W przypadku zmian łagodnych jakimi

Gruczolak przysadki a Euthyrox

Parę tygodniu temu zdiagnozowano u mnie gruczolaka przysadki. Endokrynolog skierował mnie na diagnostykę do szpitala, tam wykonano mi badania i uznano, że gruczolak jest niewielki i jest do obserwacji. Zdiagnozowano jeszcze inne przypadłości związane z hormonami (hiperprolaktynemia, zaburzenia

Wyniki kolonowskopii

nonspecyfica" oznacza nieswoiste zapalenie okrężnicy, co jest charakterystyczne dla grupy chorób zapalnych jelita grubego (np. choroby Crohna lub wrzodziejącego zapalenia jelit). "Adenoma tubulare w stopniu I" oznacza gruczolaka cewkowego, czyli niezłośliwą zmianę nowotworową, o niskim stopniu dysplazji

Niedobór fosforu w organizmie

nadczynność przytarczyc jest wywołana obecnością gruczolaka nadal produkującego parathormon (hormon przytarczyc) najlepszą metodą leczenia będzie chirurgiczne usunięcie gruczolaka. Proszę skontaktować się ze swoim internistą, będzie on w stanie udzielić Panu/Pani najpełniejszych informacji na temat charakteru

Zmiany naciekowe drobnych oskrzelików w płacie środkowym płuca

Tomografia jamy brzusznej i miednicy małej wykazało zmiany naciekowe drobnych oskrzelików w płacie środkowym płuca prawego oraz w segmencie 8 wątroby naczyniak 9 mm Mam 64 lata jestem po panhisterektomii w 2004 r z powodu raka trzonu macicy i gruczolaka jajnika prawego z następczą radioterapią i

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: gruczolak przytarczycy- operacja i co dalej?

Po prostu masz objawy tężyczki, trudne do zniesienia, napisz proszę (bo nie wynika to jasno z postu ) co konkretnie masz usuniętę, czy wszystkie przytarczyce? Czy jedną z gruczolakiem? Jest ich od 1 do 8 Czy jakąś część tarczycy? Czy jeden płat? Czy całą? Jakie masz zalecone dawki

gruczolak przytarczycy- operacja i co dalej?

istnienie gruczolaka przytarczycy. Poddałam się operacji. Jak się okazało to był początek moich kłopotów. od czasu operacji minęło 6 miesięcy, ja czuję się fatalnie , wszystkie badania są w normie, robię je systematycznie, byłam u trzech endokrynologów, wszyscy mówią, że to była dobra decyzja i nie znajdują

Re: gruczolak przytarczycy- operacja i co dalej?

Bardzo dziękuję Ci za zainteresowanie moim problemem. Postaram się napisać precyzyjnie. Usunięto mi tylko jedną przytarczycę z gruczolakiem. Reszta przytarczyc pozostała, jak również cała nietknięta tarczyca. Niestety nikt nie wpadł na pomysł aby od momentu operacji podawać mi wapno, nie mówiąc już

Re: Gruczolak wątroby

Witam gdzie dokładnie w Katowicach była pani operowana. Też mam zdiagnozowanego guza na wątrobie. Pozdrawiam. Pati

Re: gruczolak przytarczycy- operacja i co dalej?

No tak, niskie wyniki Ft4 potwierdzają niedoczynność + mała tarczyca - stan przed jak już napisała Laura.

Re: gruczolak przytarczycy- operacja i co dalej?

to nie takie proste znaleźć endokrynologa, który w ten sposób zinterpretuje te wyniki. Byłam już u czterech i żaden nie znalazł problemu. Proszę o podpowiedź pojadę nawet na drugi koniec Polski

Prolaktyna - gruczolak

Dobry wieczór. Znana mi osoba miała zdiagnozowanego gruczolaka w przysadce. Na rezonans wysłał ją endokrynolog z powodu bardzo wysokiej prolaktyny. Bierze Dostinex, prolaktyna ładnie spadła (jeszcze nie w normie, ale jest zdecydowana różnica). I tu pojawia się pytanie - czy wskazane jest

Re: gruczolak przytarczycy- operacja i co dalej?

Jesli chodzi o prace tarczycy obecne wyniki sa zblizoen do poprzednich. Oto twoje wyniki w przeliczeniu na procenty FT4 24.14% FT3 58.95% Rzuca sie w oczy duza roznica miedzy ft3 i ft4 oraz niski poziom ft4.

Re: gruczolak przytarczycy- operacja i co dalej?

ostatnie wyniki z 26 01 2017 TSH 1,444mlU/L (0,55-4,78), FT4 1,10 ng/dl (0,89-1,76), FT3 3,42 pg/ml (2,30-4,20) ATG 43 (O-115) ATPO 12 (0-34) ZNALAZŁAM U SIEBIE RÓWNIEŻ TZW. ,, myślącego" endo , no i nic nie zauważył w dostarczonych badaniach pomimo tego, że widział moje USG. W przyszłym tygodniu id

Re: gruczolak przytarczycy- operacja i co dalej?

ostatnie Twoje wyniki w listopadzie jak napisałam wyżej: za niedoczynnością przemawiają: - niewielka tarczyca ( radiolog napisał - mały gruczoł - zapalny? ) - guzki na tarczycy często są objawem niedoczynności - niski poziom hormonu ft4 Moim zdanie masz również problem z tarczycą nie pozostawiłabym

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

nasiennych i nerek u samców. U zwierząt, otrzymujących dawkę 18 razy większą niż zwykle stosowana u ludzi, wystąpiło zmniejszenie jąder lub macicy, powiększenie wątroby, zmiany struktury tkanki i zabarwienia jąder, u samic zmniejszenie laktacji. U samców występował rozrost, obrzęk i gruczolaki komórek

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

). Obecność czynników ryzyka choroby zakrzepowo-zatorowej (wada zastawkowa serca i zaburzenia rytmu serca zwiększające ryzyko zakrzepicy). Dziedziczne lub nabyte skłonności do zakrzepicy. Udar naczyniowy mózgu. Ból głowy z ogniskowymi objawami neurologicznymi, takimi jak aura. Gruczolaki lub raki wątroby lub

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

samoistnej lub po zapaleniu mózgu. Bromocorn można stosować w monoterapii lub w skojarzeniu z innymi lekami stosowanymi w tej chorobie. Akromegalia Jako lek wspomagający lub, w specjalnych przypadkach, jako lek alternatywny dla zabiegu chirurgicznego lub radioterapii. Gruczolaki wydzielające prolaktynę

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Informacja CIL

. Hiperprolaktynemia współistniejąca z impotencją, brakiem miesiączki, mlekotokiem lub zaburzeniami cyklu miesiączkowego. Mlekotok z normoprolaktynemią. Gruczolaki przysadki typu prolaktynoma. Akromegalia. Choroba Parkinsona. Rozpoczynające się połogowe zapalenie piersi. Stosowanie bromokryptyny nie jest rutynowo

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 3

występował po 18 miesiącach leczenia. Nie obserwowano jej u małp, psów i myszy. U myszy obserwowano zależną od dawki hiperplazję komórek ECL żołądka jak również nowotwory wątroby i gruczolaki sieci jądra. Kliniczne znaczenie tych zmian nie jest znane. Wyniki badań dotyczących potencjalnego działania

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!