Wszystko o:

cukier

aniaku

Jak cukier wpływa na nasze zdrowie

Jak cukier wpływa na nasze zdrowie

Nadmiar spożywanego cukru to znak naszych czasów. Do nadmiaru przyzwyczaił na przemysł spożywczy, wykorzystujący węglowodany do produkcji żywności i napojów właściwie bez umiaru. Naukowcy i lekarze są jednak przerażeni tą ekspansją słodkości. Nasze zdrowie znosi to coraz gorzej.

Cukier trzcinowy: czy jest mniej szkodliwy niż biały?

Cukier trzcinowy, podobnie jak cukier biały, składa się prawie wyłącznie z sacharozy. Zatem oba rodzaje cukru, spożywane w nadmiarze, są szkodliwe dla zdrowia. Mogą przyczynić się do zwiększenia masy ciała, a co za tym idzie do rozwoju wielu chorób, w tym cukrzycy. Cukier trzcinowy i biały różnią się nieznacznie smakiem i wyglądem, ale pod względem odżywczym są takie same. To przede wszystkim źródło energii.

Cukier kokosowy - jakie ma właściwości oraz zastosowanie

Cukier kokosowy powstaje w procesie odparowywania słodkiego soku pochodzącego z kwiatostanów palmy kokosowej. Od naszego białego cukru z buraków różni go brązowa barwa i przyjemny posmak kokosowo-karmelowy. Jest natomiast tak samo kaloryczny i może być traktowany jedynie jako przyjemna odmiana w kuchni, niż jako zdrowszy zamiennik.

Miód jest lepszy od cukru przetworzonego? [NaZdrowie]

Miód jest lepszy od cukru przetworzonego? [NaZdrowie]

Miód samo zdrowie? 100 g cukru to ponad 380 kcal, a miodu - 320 kcal, więc to za mało, by uznać go za zdrowszy zamiennik. Miód ma jednak sporo innych zalet. Działa bakteriobójczo,jest pożywny i wzmacniający, a także zawiera cenne minerały: magnez, cynk , żelazo, wapń i potas. A jak cukier jak

Co zamiast cukru: czym zastąpić cukier

Co zamiast cukru: czym zastąpić cukier

Dlaczego słodzimy, dlaczego cukier działa Najpowszechniej stosowanym rodzajem cukru jest cukier biały , rafinowany, który po spożyciu bardzo szybko trafia do naszego krwioobiegu, jego uderzenie stanowi szok dla żołądka oraz trzustk i. Dochodzi do zakwaszenia organizmu i spadku wapnia . Jednak

Cukier Muscovado - więcej niż cukier?

Cukier Muscovado - więcej niż cukier?

Cukier Muscovado pochodzi z Filipin. To nierafinowany cukier wytwarzany z syropu z trzciny cukrowej, uchodzi za najzdrowszy z spośród brązowych cukrów. Obok niewielkiej kaloryczności, odpowiednio wytworzony staje się bogactwem soli mineralnych, żelaza i potasu. Dlaczego jeszcze warto zastąpić nim

Przetwory owocowe i warzywne bez cukru (janginizacja). Czy to jest zdrowe?

Przetwory owocowe i warzywne bez cukru (janginizacja). Czy to jest zdrowe?

Przetwory owocowe i warzywne bez cukru - na czym polega janginizacja? Skąd pochodzi pomysł? W zdecydowanej większości do przetworów owocowych dodawany jest cukier. Ma on za zadanie zakonserwować owoce czy też, w niektórych przypadkach, warzywa i przedłużyć ich trwałość. A także, oczywiście, nadać

Raport NFZ. Jemy o 12 kg przetworzonego cukru więcej niż 10 lat temu. Co dwie godziny dochodzi do amputacji stopy cukrzycowej

Raport NFZ. Jemy o 12 kg przetworzonego cukru więcej niż 10 lat temu. Co dwie godziny dochodzi do amputacji stopy cukrzycowej

Raport Narodowego Funduszu Zdrowia o spożyciu cukru w Polsce Raport NFZ obejmuje lata 2008-2017. Z analiz NFZ wynika, że mimo spadku spożycia cukru nieprzetworzonego (minus 5,7 kg), zjadamy teraz co roku niemal o 12 kg przetworzonego cukru więcej. A to za sprawą żywności, do której masowo

Trzymaj cukier w ryzach: naturalne sposoby

Trzymaj cukier w ryzach: naturalne sposoby

węglowodanów. Dlaczego z cukrem walczyć trzeba? Cukier jest bezcennym paliwem dla mózgu. Dodaje sił, umożliwia wykonywanie wszelkich czynności, gwarantujące sprawną pracę mięśni, poprawia nastrój... Według dietetyków nie mniej niż 55 proc. dostarczanej organizmowi energii powinno pochodzić z cukrów... Więc

Agawa, syrop z agawy: czy to dobry zamiennik cukru? Właściwości syropu z agawy

Agawa, syrop z agawy: czy to dobry zamiennik cukru? Właściwości syropu z agawy

, pozyskiwana już nawet nie z serca agawy tylko z korzeni i znajdującej się w nich skrobi. Syrop przemysłowy powstaje w procesie rafinacji, podobnie zresztą jak nasz cukier z buraków. Tak pozyskany syrop jest produktem wysokoprzetworzonym i mającym niekiedy inne jeszcze dodatki, w które zaopatrzył je producent

cukier, cukier, wszędzie cukier!!!!

... zastanawia mnie dlaczego do żywności, która jest przeznaczona dla dzieci producenci dodają cukier w niesamowicie mega wielkich ilościach lub, co gorsza, dodają syrop glukozowo-fruktozowy. Jogurty, serki, kaszki, soczki, owocki itd w większości są tak słodkie, że aż ociekają cukrem, są tym maksymalnie

Cukier

Robilam ostatnio badania hormonalne plus glukozei insuline. Glukoza 96, insulina 5. Jeden lekarz stwierdzil ze ok, drugi ze wysoka i kazal powtorzyc. 5 lat temu zrkbilam sobie krzywa i tam wyszlo 96,8, -74,8-87,6. Lekarz wtedy stwierdzil ze wyniki ok. Co z moim cukrem. Jest to gorna granica

cukier- wszędzie cukier

Drogie mamy- czy możecie mi dorodzić. szukam kaszek dla dzieci (mleczno-ryżowych, pszennych, kukurydzuanych) oraz mleka w proszku zawierającego jak najmniej cukru. wszystkie dostępne na rynku (przynajmniej te, z którymi ja się spotkałam) są strasznie słodkie. Podawanie ich w proporcjach zalecanych

cukier, cukier wszędzie

Jem mało przetworzonych produktów, ale bez przesady. Nie będę piekła chleba skoro jem kromkę dziennie. Już zauważyłam, że wiele produktów jest przesłodzonych, ale ostatnio jeden z ulubionych chlebów. Miałam wrażenie, że jem słodką drożdżówkę. Czy tylko mnie to przesładzanie wszystkiego przeszkadza?

Cukier

Macie okazję rzucić się w Kauflandzie na cukier Diamant drobny w cenie 4,99 -50% czyli po 2,49 zł /kg. Promocja od 13. 12. 2018. -- Mieszkańcy Europy stanowią na Świecie jedną, wspólną rodzinę. Dlatego wyobrażenie, że w tak ograniczonym ?domu?, jakim jest Europa, utrzymanie różnego porządku

Cukier...

Cukier biały czy trzcinowy? Który zdrowszy? A może tak unikać cukru?

zawartość cukru w cukrze....

Moi drodzy, zadziwiona jestem niepomiernie: po raz pierwszy nie udało mi się uzyskać z cukru karmelu! Cukier jak cukier, z hipermarketu, podobno "premium", z opisu wynika, że słowacki. Mimo uporczywego podgrzewania ani trochę nie zbrązowiał, i w ogóle nie zdradzał tendencji do upłynniania się

Cukier puder

Mam pytanie do mam. Opiekowałam się dzisiaj dziećmi brata i zrobiłam im gofry. Chciały tylko z dużą warstwą cukru pudru, poprosiły też o cukier puder na talerzyk.( 3.5 roku i 9 lat) Czy to normalne? Moje dzieci tak nie jadły. Mówiły, że małe pączusie też tak obtaczają w cukrze. Są szczupłe

Zawartość cukru w cukrze

Większość dostępnych na rynku napojów owocowych, gazowanych, czy soków zawiera przerażające ilości cukru. Czytamy etykiety i wiemy, że w puszce coca coli znajduje się ok. 35 g cukru, ale co to znaczy? Od kilku lat starają się to zobrazować różnego rodzaju kampanie i strony internetowe. To dobra

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!