Wszystko o:

cukier

aniaku

Cukier kokosowy - jakie ma właściwości oraz zastosowanie

Cukier kokosowy - jakie ma właściwości oraz zastosowanie

Cukier kokosowy powstaje w procesie odparowywania słodkiego soku pochodzącego z kwiatostanów palmy kokosowej. Od naszego białego cukru z buraków różni go brązowa barwa i przyjemny posmak kokosowo-karmelowy. Jest natomiast tak samo kaloryczny i może być traktowany jedynie jako przyjemna odmiana w kuchni, niż jako zdrowszy zamiennik.

Miód jest lepszy od cukru przetworzonego? [NaZdrowie]

Słodzić miodem czy cukrem? Wybór wydaje się oczywiste, chociaż jeśli porównać wartość kaloryczną produktów, różnica nie jest imponująca. Miód ma jednak sporo innych zalet, a cukier nie tylko tuczy.

Co zamiast cukru: czym zastąpić cukier

Cukry są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ dostarczają mu najwięcej energii. O ile te naturalne są dla nas dobre, o tyle te poddane rafinacji tracą pozytywne właściwości i jedynie nam szkodzą. Co w takim razie najlepiej sprawdza się zamiast cukru?

Przetwory owocowe i warzywne bez cukru (janginizacja). Czy to jest zdrowe?

Przetwory owocowe i warzywne bez cukru (janginizacja). Czy to jest zdrowe?

Przetwory owocowe i warzywne bez cukru - na czym polega janginizacja? Skąd pochodzi pomysł? W zdecydowanej większości do przetworów owocowych dodawany jest cukier. Ma on za zadanie zakonserwować owoce czy też, w niektórych przypadkach, warzywa i przedłużyć ich trwałość. A także, oczywiście, nadać

Cukier Muscovado - więcej niż cukier?

Cukier Muscovado - więcej niż cukier?

Cukier Muscovado pochodzi z Filipin. To nierafinowany cukier wytwarzany z syropu z trzciny cukrowej, uchodzi za najzdrowszy z spośród brązowych cukrów. Obok niewielkiej kaloryczności, odpowiednio wytworzony staje się bogactwem soli mineralnych, żelaza i potasu. Dlaczego jeszcze warto zastąpić nim

Raport NFZ. Jemy o 12 kg przetworzonego cukru więcej niż 10 lat temu. Co dwie godziny dochodzi do amputacji stopy cukrzycowej

Raport NFZ. Jemy o 12 kg przetworzonego cukru więcej niż 10 lat temu. Co dwie godziny dochodzi do amputacji stopy cukrzycowej

Raport Narodowego Funduszu Zdrowia o spożyciu cukru w Polsce Raport NFZ obejmuje lata 2008-2017. Z analiz NFZ wynika, że mimo spadku spożycia cukru nieprzetworzonego (minus 5,7 kg), zjadamy teraz co roku niemal o 12 kg przetworzonego cukru więcej. A to za sprawą żywności, do której masowo

Agawa, syrop z agawy: czy to dobry zamiennik cukru? Właściwości syropu z agawy

Agawa, syrop z agawy: czy to dobry zamiennik cukru? Właściwości syropu z agawy

, pozyskiwana już nawet nie z serca agawy tylko z korzeni i znajdującej się w nich skrobi. Syrop przemysłowy powstaje w procesie rafinacji, podobnie zresztą jak nasz cukier z buraków. Tak pozyskany syrop jest produktem wysokoprzetworzonym i mającym niekiedy inne jeszcze dodatki, w które zaopatrzył je producent

Trzymaj cukier w ryzach: naturalne sposoby

Trzymaj cukier w ryzach: naturalne sposoby

węglowodanów. Dlaczego z cukrem walczyć trzeba? Cukier jest bezcennym paliwem dla mózgu. Dodaje sił, umożliwia wykonywanie wszelkich czynności, gwarantujące sprawną pracę mięśni, poprawia nastrój... Według dietetyków nie mniej niż 55 proc. dostarczanej organizmowi energii powinno pochodzić z cukrów... Więc

To prawda, że przez nadmiar słodyczy dzieci są hiperaktywne? Nauka: to nie wina cukru tylko rodziców

To prawda, że przez nadmiar słodyczy dzieci są hiperaktywne? Nauka: to nie wina cukru tylko rodziców

Ile cukru jedzą polskie dzieci? Średnio 70-80 g dziennie (14-16 łyżeczek), a te najmłodsze, czyli poniżej 10. roku życia, aż 95 g - to najwięcej w całej Europie*. A ile wynosi bezpieczny dla zdrowia limit? Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) cukier nie powinien stanowić więcej niż

Tagatoza: co to jest? Jakie ma właściwości?

Tagatoza: co to jest? Jakie ma właściwości?

Co to jest tagatoza? Tagatoza jest to monocukier, który w największej ilości występuje w owocach afrykańskiego drzewa Sterculia Setigera. Naturalnie, w niewielkich ilościach, cukier ten występuje w przetworach mlecznych, w laktozie . Jego wzór sumaryczny to C12H22O11. Tagatoza została odkryta w

Zobacz wideo

cukier, cukier, wszędzie cukier!!!!

... zastanawia mnie dlaczego do żywności, która jest przeznaczona dla dzieci producenci dodają cukier w niesamowicie mega wielkich ilościach lub, co gorsza, dodają syrop glukozowo-fruktozowy. Jogurty, serki, kaszki, soczki, owocki itd w większości są tak słodkie, że aż ociekają cukrem, są tym maksymalnie

cukier, cukier wszędzie

Jem mało przetworzonych produktów, ale bez przesady. Nie będę piekła chleba skoro jem kromkę dziennie. Już zauważyłam, że wiele produktów jest przesłodzonych, ale ostatnio jeden z ulubionych chlebów. Miałam wrażenie, że jem słodką drożdżówkę. Czy tylko mnie to przesładzanie wszystkiego przeszkadza?

cukier- wszędzie cukier

Drogie mamy- czy możecie mi dorodzić. szukam kaszek dla dzieci (mleczno-ryżowych, pszennych, kukurydzuanych) oraz mleka w proszku zawierającego jak najmniej cukru. wszystkie dostępne na rynku (przynajmniej te, z którymi ja się spotkałam) są strasznie słodkie. Podawanie ich w proporcjach zalecanych

Cukier

Macie okazję rzucić się w Kauflandzie na cukier Diamant drobny w cenie 4,99 -50% czyli po 2,49 zł /kg. Promocja od 13. 12. 2018. -- Mieszkańcy Europy stanowią na Świecie jedną, wspólną rodzinę. Dlatego wyobrażenie, że w tak ograniczonym ?domu?, jakim jest Europa, utrzymanie różnego porządku

Cukier...

Cukier biały czy trzcinowy? Który zdrowszy? A może tak unikać cukru?

zawartość cukru w cukrze....

Moi drodzy, zadziwiona jestem niepomiernie: po raz pierwszy nie udało mi się uzyskać z cukru karmelu! Cukier jak cukier, z hipermarketu, podobno "premium", z opisu wynika, że słowacki. Mimo uporczywego podgrzewania ani trochę nie zbrązowiał, i w ogóle nie zdradzał tendencji do upłynniania się

Zawartość cukru w cukrze

Większość dostępnych na rynku napojów owocowych, gazowanych, czy soków zawiera przerażające ilości cukru. Czytamy etykiety i wiemy, że w puszce coca coli znajduje się ok. 35 g cukru, ale co to znaczy? Od kilku lat starają się to zobrazować różnego rodzaju kampanie i strony internetowe. To dobra

zawartość cukru w cukrze

czy to tylko prl-owskie hasło, czy rzeczywiście zawartość cukru w cukrze może być różna, czy tańszy cukier jest gorszy a droższy lepszy,dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

Cukier i cukier puder

Znajoma kiedyś stwierdziła, że nie jest jej obojętne czy ciasto jest zrobione na cukrze krysztale czy cukrze pudrze, bo tą zupłęnie rózne gatunki cukru... Ja zawsze myślałam, że cukier puder powstaje ze zmielonego zwykłego cukru... Więc jak jest?

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!