Wszystko o:

cukier 110 na czczo

red.

Hiperglikemia (za wysoki poziom cukru)

Hiperglikemia (za wysoki poziom cukru)

Hiperglikemia, czyli zbyt wysokie stężenie cukru we krwi najczęściej jest objawem niezdiagnozowanej lub źle leczonej cukrzycy. Nie właściwa walka z chorobą lub jej zupełny brak mogą doprowadzić do poważnych problemów z sercem.

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

Na etapie diagnostyki pacjenta z nadciśnieniem tętniczym lekarz powinien ocenić prawdopodobieństwo wystąpienia u niego niebezpiecznych powikłań krążeniowych. Taka ocena jest podstawą wyboru najlepszej strategii terapeutycznej.

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

Cukrzyca ciążowa - tego nie można bagatelizować. - Kilkanaście lat temu pacjentek miałam pięć, dziś mam ich setkę. Zapadają na cukrzycę ciążową, bo źle się odżywiają i późno decydują na dziecko - rozmowa z dr n. med. Izabelą Raźną

Praca mięśni

Praca mięśni

fizjologiczne Pracy mięśni towarzyszą zmiany w różnych narządach oraz aparatach, np. wentylowanie płucne może się zwiększyć od ok. 5 l/min w warunkach odpoczynku do 110-120 l/min. W przypadku długotrwałej pracy na czczo stężenie cukru we krwi może zmniejszyć się o połowę (glukoza jest używana do wytwarzania

Listopad

Listopad

enzymów w przewodzie pokarmowym. Chorzy na nieżyt jelit powinni jeść codziennie na czczo dwie łyżki kiszonej kapusty. W 100 g kiszonej kapusty jest tylko 20 kcal! Co ciekawe, kalorie "giną" w procesie kwaszenia - w 100 g kapusty surowej jest 38 kcal. Sok z kiszonej kapusty pomaga na kaca. Ponoć

Polka na badaniach

Polka na badaniach

Polki nie lubią się badać - tak przynajmniej wynika z ankiet, jakie na zlecenie grupy LuxMed wykonała firma 4P research mix. Tymczasem badanie krwi i zawartego w niej cukru, cholesterolu, a także wartość jej ciśnienia - o tym każda Polka (i każdy Polak) powinna pomyśleć przynajmniej raz w roku

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

najlepiej co rok, sprawdzić, czy ta podstępna, rozwijająca się wiele lat choroba nie zaatakowała przypadkiem naszego organizmu. Krew pobrana na czczo Stężenie cukru: poniżej 100 mg/dl (5,6 mmol/l) -wynik prawidłowy 100-125 mg/dl (5,6-6,9 mmol/l) -wynik nieprawidłowy 

Osłabienie i niski poziom cukru

Mam 25 lat i od paru dni czuję się osłabiona. Przez przypadek zmierzyłam sobie poziom cukru we krwi i okazało się, że wynosi on mniej niż 30 mg/dl. Dodam, że to było na czczo. Troszkę się wystraszyłam i po dwóch godzinach od obiadu ponownie zmierzyłam poziom cukru wynosił on 85 mg/dl. Dodam, że

Czy to cukrzyca ?

i suchość w ustach jak po zjedzeniu "paczki" lekarstw . Wykonałam badania. Morfologia ,Alat,żelazo , w normie, za to krzywa cukrowa z 75 g glukozy na czczo 110 (norma 70-90) po 2h -- 215 ( norma do 140 ) Byłam u lekarza z wynikami i stwierdził ostry stan przedcukrzycowy(mama i jej rodzeństwo

Cukrzyca w ciąży?

Jestem 29 w 8 tygodniu ciąży (jest to moja 2 ciąża). W zeszłym tygodniu miałam robione różne badania, między innymi poziom cukru we krwi. Na czczo wynik ten wynosił 100 mg/dl. Pani Doktor powiedziała mi, że jest to wynik niepokojący i muszę ponownie wykonać badanie. Jeśli wynik wyjdzie podobny to

Cukrzyca?

Niedawno robiłam sobie badania na enzymy wątrobowe wyniki: ALT-141, g-GT-148, w badaniach serca usg wyszło że mam tachykardię, test obciążenia glukozą wyszedł mi po dwóch godzinach 122gm/dl, mierze sobie cukier glukometrem i czasem wychodzą mi wyniki 129gm/dl, 131gm/dl po posiłku dwie godziny, raz

Problemy gastryczne?

po prawej stronie oraz lewym górnym zgięciu okrężnicy. Wykonałem wszystkie badani wraz z enzymami wątrobowymi i trzustkowymi. Jedynymi nieprawidłowościami było: glukoza na czczo: 103 norma 60-99 bilirubina całkowita 1,5 norma 1,2 przy bilirub. związ. 0,36 norma 0,4. Następnie po tygodniu zrobiłem

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Pomiar na czczo

Cukier na czczo (po min. 8 godzinach niejedzenia) powinien wynosic 70-110 mg/dl. Pomiedzy 110 a 125 to stan przedcukrzycowy, a od 126 zaczyna sie cukrzyca. Tyle numery, ale wiadomo, ze glukometry nie sa super dokladne. Zrob sobie cukier na czczo w laboratorium. Poniewaz mialas cukrzyce ciazowa

duze skoki cukru

kochane dziewczyny doradzcie te ktore maja doswiadczenie w cukrzycy ciazowej zanim pojde do lekarza.rano mam cukry na czczo tak 108-110.dzis 128 to duzo.zjadlam kromke chleba zytniego ze slonecznikiem salata wedlina pomidorem.po godz.cukier 128 po dwoch 284 czy to mozliwe zeby rak cukier skiczyl

Re: objawy cukrzycy?

Witam, proszę o opinie na temat moich objawów. Mam okresowe , jedno- dwudniowe skoki cukru , na czczo 130, w trakcie dnia 160-180. Czuje sie w wtedy ospały i mam nasilone swędzenie skóry , szczególnie stóp. Potem następuje jakby powrót do normy , ale z kolei cukier wg glukometru utrzymuje się w

Re: duze skoki cukru

Aha ja najlepiej na śniadanie reaguję na serek wiejski z kawą. Nawet jak na czczo było 110 to po godzinie od serka już było 98-105. Czekałam jeszcze godzinę i mogłam zjeść kromkę chleba. Mi najbardziej podbija właśnie chleb, makaron, ryż i ziemniaki. A chleb też mogę tylko fit z biedry max 2 kromki

Re: Cukrzyca ciężarnych-efekt brzasku

rozmawiałam z lekarzem i jak narazie też wszystko ok, przez ostatnie dni cukry mialam super, na czczo nawet dochodzily do 83. A tu przyjechałam do rodziców , dziś rano pomiar i 110 ! zwariować można .

dziwne wyniki - prośba o pomoc w interpretacji

endokrynologów stwierdziło, że wyniki krzywej cukrowej i insulinowej są jak najbardziej ok i zalecili by pamiętać co jakiś czas o kontroli poziomu glukozy i insuliny na czczo. Zatem dietę trzymam dalej, w ciągu 4 miesięcy schudłam 7 kg - obecnie wymiary to 52kg/1,62m. Nigdy nie prowadziłam tak restrykcyjnej pod

wysoki cukier na czczo

mam pytanie do mam z cukrzyca , od 2-3 dni nie moge sobie wyrownac cukru na czczo biorac insuline doszlam nawet do wartosci na czczo 110 i jestem zalamana jak to zaszkodzi dziecku. Biore 25 j ile powinnam wziasc zeby bylo mniej niz 90 , moze cos zle robie,. OK 22 zjadam jogurt badz jakas mala

Re: niskie hormony tarczycy

szczupla osoba, mam dobra diete, jestem osoba raczej aktywna)?... cholesterol calk - 207 mg/dL (140-210) HDL - 85,1 mg/dL (>35) LDL wyliczony - 112 mg/dL (0-135) trojglicerydy - 51 mg/dL (35-135) glukoza na czczo - 70 mg/dl (70-110) //w poprzednich badaniach glukoza na czczo zawsze byla w dolnej

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!