Wszystko o:

cukrzyca utajona objawy

cukrzyca

Cukrzyca

Czym jest cukrzyca: to zespół chorób metabolicznych, w których dochodzi do hiperglikemii, czyli podwyższonej ilości cukru we krwi. Przyczyną cukrzycy są zaburzenia produkcji lub działania w organizmie insuliny - hormonu, który odgrywa zasadniczą rolę w metabolizmie węglowodanów.

Objawy cukrzycy typu 1: niewyjaśnione chudnięcie pomimo zwiększenia apetytu; wzmożone pragnienie zmuszające do wypijania ponad 3 litrów płynów dziennie; częste oddawanie dużych ilości moczu; stałe zmęczenie fizyczne; pojawienie się grzybicy, swędzenie w okolicach intymnych; zaburzenia widzenia, brak ostrości obrazu i trudności w czytaniu; senność w ciągu dnia trudna do opanowania. Na cukrzycę typu 1 zapadają ludzie młodzi, a nawet małe dzieci. U 10 proc. pacjentów wykrywa się ją przed 14. rokiem życia, u 10 proc. - między 14. a 18. rokiem życia, a u pozostałych 80 proc. - przed 30. rokiem życia. Dlatego też ten rodzaj cukrzycy nazywa się młodzieńczą.

Objawy cukrzycy typu 2:niewyjaśniona utrata wagi pomimo normalnego odżywiania; wzmożone pragnienie zmuszające do wypijania ponad 3 l płynów dziennie; częste oddawanie dużych ilości moczu; osłabienie; częste zakażenia i trudne gojenie się ran; senność w ciągu dnia nie do opanowania

wizu

Na czym polega autoimmunologiczne zapalenie tarczycy?

Na czym polega autoimmunologiczne zapalenie tarczycy?

Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy to inaczej choroba Hashimoto. Polega ona na tym, że w pracy układu immunologicznego pojawia się błąd, w związku z którym dochodzi do autoagresji organizmu. Białka tarczycowe zaczynają być zwalczane przez organizm. Trudno stwierdzić, dlaczego organizm reaguje w ten sposób, tak samo jak trudno powziąć jakieś kroki zabezpieczające przed tym. Przyczyn nie da się leczyć, można jedynie łagodzić skutki tej choroby.

Grzybicze zapalenie pochwy - przyczyny, objawy, leczenie

Grzybicze zapalenie pochwy (inaczej kandydoza, drożdżyca pochwy lub grzybica pochwy) jest schorzeniem, które występuje stosunkowo często i dotyka wielu kobiet. Powstaje w sytuacji, kiedy dochodzi do zaburzenia naturalnej flory bakteryjnej pochwy. Rozwój grzybiczego zapalenia pochwy wiąże się z tym, że ujście pochwy czy cewki układu moczowego (która jest znacznie krótsza niż u mężczyzn) znajduje się blisko odbytu, w związku z czym istnieje łatwość przechodzenia patogenów.

Drżenie mięśni, czyli problem neurologiczny?

Ten objaw znają z doświadczenia niemal wszyscy. Brak snu, zmęczenie, niedobór pierwiastków - to częste przyczyny niekontrolowanego drżenia mięśni okolic twarzy czy kończyn. Zarazem, nawet u bardzo młodych osób, nasilające się, uporczywe dolegliwości wymagają wyjaśnienia. Mogą być zapowiedzią poważnych problemów ze zdrowiem

Subkliniczna niedoczynność tarczycy

Subkliniczna niedoczynność tarczycy

cukrzycę typu I oraz pierwotną niedoczynność nadnerczy. Szacuje się, że utajona niedoczynność gruczołu może dotykać nawet 10 proc. populacji. Anatomia człowieka: tarczyca Objawy Namacalne, a przede wszystkim, odczuwalne objawy subklinicznej niedoczynności tarczycy pojawiają się dopiero gdy choroba jest

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

, czy anemia jest "tylko" objawem innej choroby, czy występuje samoistnie, może okazać się bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Początkowo gorsze samopoczucie... We wczesnej fazie odbija się najczęściej niekorzystnie jedynie na naszym samopoczuciu i wyglądzie, z czasem jednak zagraża

Mapa LP

kręgosłupa lędźwiowego objawy antygeny hcv hbs hbc drętwienie lewej dłoni przyczyny jak obniżyć cukier na czczo przepuklina uciska worek oponowy torbiel korowa w nerce leczenie rotacja kręgów ból brzucha splot słoneczny naczyniopochodne zmiany w istocie białej krew utajona w kale-wynik

Domowe sposoby na zaparcia. Jak sobie radzić z zatwardzeniem i kiedy należy się nim poważnie zaniepokoić?

Domowe sposoby na zaparcia. Jak sobie radzić z zatwardzeniem i kiedy należy się nim poważnie zaniepokoić?

nagłych zmian (podróż), a także poważnych schorzeń. Nie należy ich lekceważyć. Zaparcia: objawy Zaparcia zwykle zauważamy od razu, ponieważ to bardzo nieprzyjemna dolegliwość. Objawiają się nie tylko rzadkimi wypróżnieniami, lecz także bólem brzucha, wzdęciami, bekaniem i uczuciem pełności. Jeśli już

UKŁAD IMMUNOLOGICZNY  (ODPORNOŚCIOWY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

UKŁAD IMMUNOLOGICZNY (ODPORNOŚCIOWY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

-zależne są zwykle szybsze od tych, które występują w przypadku nietolerancji pokarmowych. Do nietolerancji pokarmowych zalicza się czasem również tzw. alergie pokarmowe utajone (inaczej alergie IgG-zależne). Choć ich objawy oraz szybkość reakcji na alergen (zwykle występują po 1-3 dniach od jego spożycia

UKŁAD POKARMOWY (TRAWIENNY) - budowa, funkcje i najczęstsze dolegliwości

UKŁAD POKARMOWY (TRAWIENNY) - budowa, funkcje i najczęstsze dolegliwości

być jednak również objawem poważniejszych schorzeń, w tym cukrzycy. Z tego powodu warto zgłosić ten objaw lekarzowi. Układ pokarmowy (trawienny) - najczęstsze choroby przewodu pokarmowego Choroby układu pokarmowego to jedne z najczęściej dotykających nas przypadłości. Szacuje się, że choroba

Cukrzyca typu LADA - choroba osób w średnim wieku

Cukrzyca typu LADA - choroba osób w średnim wieku

i wysoka masa ciała). Bywa, że w ich rodzinie nie występowała wcześniej ani cukrzyca, ani nadwaga, pojawiały się za to choroby autoimmunologiczne.   Przede wszystkim badania przeciwciał!   Rozpoznanie cukrzycy typu LADA wyłącznie na podstawie objawów klinicznych nie jest jednak możliwe

Utajona nadczynność tarczycy

, że jest przeciw skazanie na ten wyjazd. Rozumiem z takimi wynikami gdzie mogę jechać na leczenie uzdrowiskowe, gdyż mam też schorzenia kręgosłupa, które wymagają rehabilitacji. Proszę o poradę, co mam robić?Subkliniczna, czyli utajona nadczynność tarczycy nie zawsze wymaga leczenia, szczególnie

Senność a cukrzyca

Odczuwam senność po jedzeniu. Czy to może być cukrzyca?Jednym z objawów cukrzycy jest uczucie senności i zmęczenia, które są wywoływane odwodnieniem, które z kolei spowodowane jest pojawieniem się glukozy (cukru) w moczu i zwiększonym jego wydalaniem. Tak więc na tak zadane pytanie należy

Czy to cukrzyca ?

oraz rodzice mają cukrzyce i biorą leki). Ja cukrzycę miałam tylko w okresie ciąży, a po ciąży nie badałam się pod tym kątem. Tylko zastanawia mnie jedno skoro cukier po krzywej wychodzi nie mały to dlaczego w po posiłkach mam tego cukru tylko 65-85? Czuje się wtedy strasznie. Do wymienionych wyżej

Niepokojące objawy po ciąży

dolega. Opisane objawy można przypisać wielu chorobom, a w zasadzie różnym grupom chorób - od prostych niedoborów witamin przez zaburzenia metaboliczne, takie jak np. cukrzyca, zaburzenia hormonalne (np. nadczynność tarczycy), choroby układowe tkanki łącznej, zaburzenia jelitowe (np. celiakia, choroba

Zapalenie jelita, krew utajona obecna w wynikach badań

pojawiała podczas bycia na diecie, śluz towarzyszył jeszcze czasem. Przy zaparciach niemal zawsze. Postanowiłam zrobić badanie na krew utajoną w kale - wynik: Obecna. Czy ta krew może pochodzić z żylaków, czy w moich jelitach może dziać się coś poważniejszego? Przedstawione objawy mogą sugerować zespół

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Prośba o interpretację wyników

chorob. b12 - czesty niedobor daje objawy psychiczno-neurologiczne, nie tylko hematologiczne wapnia zjonzowanego i calkowitego oraz magnezu (to w zwiazku z towarzyszaca hashimoto tezyczka

Re: Proszę o pomoc. Mam 16 lat.

, zaparcia. Zwiększenie masy ciała, depresję, osłabienie koncentracji, zaburzenia snu, przejściowe zaostrzenie objawów niewydolności serca, zimne stopy i dłonie, skurcz oskrzeli, wymioty, wysypka, zwiększona potliwość, kurcze mięśni, obrzęk. Zaostrzenie utajonej cukrzycy, nerwowość, napięcie, zaburzenia

Re: prosze o pomoc w interpretacji wyników

> cukrzyca i chasmoto mogo miec cos z tym wspolnego > ? mogą szczegolnie Hashimoto, jaką masz dawke tyroksyny? Jak trójka tarczycowa - TSH, Ft4 oraz Ft3? Przy bólach konieczne: - poziom wit D3 (25OH) - poziom B12 - poziom wapnia - parathormon Objawy (> bardzo boli mnie glowa

Re: Pomóżcie bo ciągle ląduje na sor.

Skłaniam się do tego co napisłą Laura o rzucie, mnie te objawy bardzo "pasują" objawy rzutu: - podniesione hormony T: TSH 4.070 norma 0.27-4.2 Ft4 1.75 norma 0.93-1.70 106% Ft3 4.10 norma 2- 4.40 87.50% - "dziwna" temperatura, albo stan podgorączkowy albo spadek np u mnie do 35, na granicy

Re: Jaka tu cisza

jego poziomu oraz insulinooporności czyli krok do cukrzycy, ew. jakaś utajona postać cukrzycy (nie wiem czy jest coś takiego). Mam książkowe objawy, łącznie z chorobą psychiczną (poguglaj sobie) No cóż, stresu od dziecka mi nie brakowało, więc się kortyzol rozszalał. Niech mi jeszcze ktoś powie, że

Re: Objawy tężyczki utajonej.

Objawy kliniczne tężyczki: O ile objawy tężyczki jawnej są powszechnie znane, a napady tężyczkowe są łatwe do rozpoznania, o tyle tężyczkę utajoną (spazmofilię) wykrywa się zazwyczaj przypadkowo u ludzi na pozór zdrowych, lub też podających skargi na bardzo nietypowe dolegliwości ze strony różnych

Re: Nietolerancje pokarmowe

alva jeżeli chodzi o mnie to ja mam celiakie wykryta 2 lata po cukrzycy typu I. Mam celiakie bezobjawową (objawyutajone). Wykryto mi to poprzez gastroskopie gdzie pobrano wycinek z jelita cienkiego oraz dzięki badaniom krwi, było to bez prowokacji, lekarz sam mówił zebym jadła normalnie, jak

Re: o jakie badania poprosić lekarza

(SM, cukrzyca, toczeń itp). Nie wszystkie choroby tarczycy są chorobami z autoagresji.Nie wszystkie traktuje się nawet jako choroby tarczycy. Większość nieprawidłowości tarczycy nie ma żadnego znaczenia diagnostycznego, wykrywane jest zwykle przypadkowo, nie daje żadnych objawów. czasem w fazie

Bardzo dobry psychiatra opole - opinie

; -objawy pozapiramidowe i z czasem rozwój choroby parkinsona; -uzależnienie od leków neuroleptycznych; -inne działania niepożądane: cukrzyca, znaczna otyłość, znaczny spadek aktywności i weny twórczej aż do katatonii, zaburzenia kardiologiczne, stygmatyzacja, rozwój pełnoobjawowej depresji ze względu na

Re: Niedoczynność tarczycy- pomoc o wskazówki

dziewczyn i nie sugerowała się aż tak bardzo poradami lekarza moja męka trwała by trochę krócej :) Na ten moment najważniejsze, żebyś dobrze poznała swoją chorobę i jej wpływ na Twój organizm, obserwuj się bacznie, rób sobie forumowy test na niedoczynność co jakiś czas, patrz jakie objawy się wycofują, co

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!