Wszystko o:

czerwone mięso

Wojciech Moskal

Tycie skraca życie

Tycie skraca życie

Nawet o dziesięć lat. Na długość życia źle wpływa też jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa i wędlin - ostrzegają naukowcy. I zalecają, byśmy jedli więcej drobiu, który dla odmiany ma zbawienny wpływ na zdrowie

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

Wędliny, czyli samo zło? Niekoniecznie! Istotne, by z szerokiej oferty rynkowej wyłowić to, co najlepsze. Znakomicie sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej i nie chodzi jedynie o wielkość porcji. Wiesz, że różnice zawartości tłuszczu w poszczególnych produktach przekraczają kilkaset procent? Na końcu szczegółowa tabela

Zatrucia pokarmowe latem. Tego lepiej nie jeść, jeśli nie chcesz spędzić urlopu w toalecie

Poznaj głównych sprawców letnich wymiotów i biegunek. Zdziwisz się, bo poza przewidywalną garmażerką, wielu z nich uchodzi za produkty bezpieczne.

Jesz zbyt duże porcje makaronu lub mięsa? Zwykle tak. Teraz możesz to sprawdzić

Jesz zbyt duże porcje makaronu lub mięsa? Zwykle tak. Teraz możesz to sprawdzić

, składników mineralnych - jodu, fosforu, miedzi, selenu oraz fluoru. Porcja czerwonego mięsa to mniej więcej 120 g, co daje 162 kcal i 5,4 g tłuszczu, 12-19 proc. stanowi białko. Jednak nie powinniśmy jeść czerwonego mięsa zbyt często. Więcej skorzystamy, sięgając po mięso białe (kurczak, indyk, królik

Skaza białkowa - objawy, zapobieganie, leczenie

Skaza białkowa - objawy, zapobieganie, leczenie

Skaza białkowa - co to takiego? Skaza białkowa to alergia pokarmowa na białka znajdujące się w mleku krowim i jego przetworach, a także białka znajdujące się w rybach, jajach i niektórych mięsach. Alergia tego rodzaju najczęściej występuje u niemowląt i małych dzieci. Zwykle nie wymaga przyjmowania

Produkty bogate w żelazo - jakie warto wybierać?

Produkty bogate w żelazo - jakie warto wybierać?

czerwone mięso czerwone i zielone warzywa wątróbka wieprzowa i wątróbka z kurczaka chleb żytni pełnoziarnisty mleko i produkty mleczne. Produkty bogate w żelazo dla niemowląt Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania każdego organizmu. Z tego względu wiele osób martwi

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca... i nie tylko na Święta!

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca... i nie tylko na Święta!

doskonałe rozwiązanie dla osób dbających o linię. 100 g mięsa z ryby tłustej to ok. 150-200 kcal, natomiast 100 g ryby średnio tłustej lub chudej tylko 20-100 kcal. To także o połowę mniej kalorii niż w takiej samej ilości mięsa wołowego. Więcej ciekawostek o karpiu znajdziesz tutaj . Kwasy omega mogą

Dieta lekkostrawna - przepisy, zasady, jadłospis na tydzień

Dieta lekkostrawna - przepisy, zasady, jadłospis na tydzień

; warto do jadłospisu włączyć m.in. morele, owoce jagodowe, jabłka pieczone, banany. Nie sięgaj po gruszki, śliwki, daktyle i czereśnie.; z mięsa – przy czym można używać mięsa chudego (drób, ryby), gotowanego lub w postaci potrawki (ewentualnie pulpetów). Zakazane są mięsa tłuste i smażone.z kaszy

Czerwone wino z czerwonym mięsem to niekorzystne połączenie

Czerwone wino z czerwonym mięsem to niekorzystne połączenie

Wysoki poziom żelaza we krwi

, ale nie będziemy tego diagnozować. Badanie mogę ewentualnie powtórzyć za 3-4 miesiące. Zaznaczam, że nie brałam żadnych preparatów, które mogłyby podwyższać poziom żelaza, nie jem czerwonego mięsa, zieleninę w umiarkowanych dawkach, itp. Czy mam czekać te 3-4 miesiące i ponowić badania czy też lepiej

Cholesterol

tak zwane tłuszcze nasycone, przede wszystkim czerwonego mięsa, fastfoodów, nabiału pełnotłustego, jajek (żółtka), ciastek i krakersów. Należy również wspomnieć, że efekty stosowania diety będą lepsze, jeżeli dołączymy do niej regularną codzienną aktywność fizyczną.

Problem z niedoborem żelaza

Pani opisała warto włączyć pokarmy zawierające największą ilość żelaza: czerwone mięso, jaja, szpinak, owoce morza, rośliny strączkowe i orzechy.

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

wpływ. a niestety aż do 80% chorych na cukrzycę t. 2 (10% pacjentów z cukrzycą t. 1) ma problem z dyslipidemią. Dobrym żródłem żelaza isotnym w anemii jest również mięso czerwone, ryby, ale i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Ważne jest także z czym spożywa się te produkty - zalecana jest

Problemy z przełykaniem pokarmów

przyczyny kardiologiczne); mąż ma natomiast stwierdzoną kifozę; mąż od kilkunastu lat leczy się na nadciśnienie (amlozek, bisocard, ipress long); nigdy nie palił, pije dwa, trzy kieliszki czerwonego wina tygodniowo, czasem kufel piwa, je ryby, warzywa, owoce, chude mięso; ma bardzo stresującą pracę, spędza

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Czerwone mięso

Białego rownież nie będzie. Będziesz musiał przejść do wrogiego obozu wegetarianów. -- Duda potrzebuje cudu, aby wytrzymać całą kadencję!

Re: Czerwone mięso

pies_na_czarnych napisała: > Białego rownież nie będzie. Będziesz musiał przejść do wrogiego obozu wegetaria > nów. > Nie musi się poruszać w środowisku POPiSu. Może zmienić środowisko.

Re: ........czerwone mięso

Swój sposób żywienia powinni przemyśleć miłośnicy, tzw. czerwonego mięsa, czyli wołowiny, wieprzowiny i cielęciny. Nie powinno się go jeść więcej niż 500 g tygodniowo. W badaniu EPIC stwierdzono, że u osób, które na co dzień jadły ok. 80 g czerwonego mięsa, ryzyko zachorowania na raka jelita

czerwone mięso

no ciekawe, jako osoba mieszkająca i gotująca sobie sama przez rok czy dwa 'czerwone mięso' jadłam w zasadzie raz czy dwa razy na miesiąc w postaci mielonego do spaghetti i pepperoni na pizzy głównie, bo się długo przygotowuje w porównaniu z piersią z kurczaka, i wylądowałam u lekarza z ciężką

jajka j czerwone mięso

Córka ma 16 miesięcy. Ile jajek powinna jeść tygodniowo i ile razy czerwone mięso? Znalazłam gdzieś wytyczne, że czerwone mięso powinno być 1-2 razy w tygodniu a jajka w dni kiedy go nie ma. Jeden raz w tygodniu czerwone mięso i 6 jajek jest ok?

Zwiększają zachorowalność na raka...mięsa czerwone

Niestety również nadmierne spożycie mięsa, tzw. czerwonego (tu naukowcy zaliczyli wieprzowinę, baraninę i wołowinę) wpływa niekorzystnie na stan naszego ciała. Jeśli jeszcze unikamy jedzenia warzyw, albo zjadamy je w małych ilościach (mniej niż 0,5 kg dziennie) to ryzyko zachorowania na raka jelita

Re: jajka j czerwone mięso

Rzeczywiście jest taki punkt w zaleceniach dotyczący mięsa czerwonego i jaj (i zamiennego ich podawania). Jednak mięso nie częściej niż 2-3x/tyg. a jaja w dni, w które nie jest spożywane mięso (3-5/tyg). To, co Pani ujęła (6:1) może byc ale nie jako sztywna reguła. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń

Chcesz źle i krótko żyć? Jedz czerwone mięso

A ja wam mówię że od czerwonego mięsa jest jeszcze gorsze zielone mięso.

Czerwone mięso i masło? Choroba mózgu gotowa!

Naukowcy wzięli pod lupę sześć tysięcy wolontariuszek. Przyglądali się ich życiu oraz diecie przez cztery lata. Zaobserwowali, że jadłospis obfitujący w czerwone mięso, masło i inne produkty zawierające tłuszcze nasycone zagraża kondycji mózgu. zdrowie.dziennik.pl/senior/artykuly/391600,czerwone

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!