Wszystko o:

czerwone mięso

PAP, marga

Czerwone mięso szkodzi sercu?

Czerwone mięso szkodzi sercu?

Prawdopodobnie zetknąłeś się już z poglądem, że spożywanie czerwonego mięsa negatywnie wpływa na zdrowie układu krążenia. Naukowcy właśnie odkryli, co jest temu winne.

Jesz dużo czerwonego mięsa? Narażasz się na raka!

Naukowcy już dawno dowiedli, że spożywanie w dużych ilościach mięsa, zwłaszcza czerwonego, wyraźnie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Najnowsze badania Światowej Fundacji Badań nad Rakiem (WCRF) pokazują, że wzrost zachorowań na raka jelita grubego ma wyraźny związek z mięsną dietą. Popularne twierdzenie mam i babć: "Jedz mięso, będziesz miał dużo siły!" nie jest jednak zupełnie pozbawione sensu. Na jaką ilość możemy sobie pozwolić, żeby nie cierpiało na tym zdrowie?

Tycie skraca życie

Nawet o dziesięć lat. Na długość życia źle wpływa też jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa i wędlin - ostrzegają naukowcy. I zalecają, byśmy jedli więcej drobiu, który dla odmiany ma zbawienny wpływ na zdrowie

Mężczyzno, popraw swoją płodność dietą!

Mężczyzno, popraw swoją płodność dietą!

, palenie papierosów czy współczynnik masy ciała (BMI). Dieta na "tak" i dieta na "nie" Diety mężczyzn podzielono na dwa rodzaje: zachodnią, charakteryzującą się wysokim spożyciem czerwonego mięsa i produktów na bazie oczyszczonych ziaren zbóż oraz zdrową dietę bogatą w ryby, warzywa i

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

 Nie ma bezpiecznych dawek, jeśli chodzi o spożycie wędlin. Dieta obfitująca w mięso i wysoką zawartość tłuszczu często wiąże się z wysokim ryzykiem zdrowotnym, a stałe zwiększanie spożycia mięsa czerwonego, nawet dobrej jakości, może prowadzić do wystąpienia niektórych nowotworów. Pozostaje

Jesz zbyt duże porcje makaronu lub mięsa? Zwykle tak. Teraz możesz to sprawdzić

Jesz zbyt duże porcje makaronu lub mięsa? Zwykle tak. Teraz możesz to sprawdzić

witamin z grupy B, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - D, A i E, składników mineralnych - jodu, fosforu, miedzi, selenu oraz fluoru Porcja czerwonego mięsa to mniej więcej 120 g, co daje 162 kcal i 5,4 g tłuszczu, 12-19 proc. stanowi białko. Jednak nie powinniśmy jeść czerwonego mięsa zbyt często

Dieta dr. Ornisha - kolejna dieta cud?

Dieta dr. Ornisha - kolejna dieta cud?

. Grupa nr 5 to najmniej zdrowe produkty, czyli te zawierające tłuszcze nasycone oraz trans, należą do nich przede wszystkim rodzaje czerwonego mięsa, żółtka jaj, smażony drób, ryby, hot-dogi, podroby, masło, śmietana, oleje tropikalne. To więcej niż dieta! Ochrona serca przed chorobami to nie jedyna

Mięso

Mięso

- białko będące czerwonym pigmentem mięśni. Pasma włókien poszczególnych rodzajów mięsa różnią się od siebie pod względem długości: im włókna są krótsze, tym mięso jest bardziej miękkie i łatwiejsze do strawienia. Także zawartość mioglobiny zmienia się w zależności od wieku zwierzęcia: u niektórych młodych

Czerwone wino z czerwonym mięsem to niekorzystne połączenie

Czerwone wino z czerwonym mięsem to niekorzystne połączenie

Wysoki poziom żelaza we krwi

, ale nie będziemy tego diagnozować. Badanie mogę ewentualnie powtórzyć za 3-4 miesiące. Zaznaczam, że nie brałam żadnych preparatów, które mogłyby podwyższać poziom żelaza, nie jem czerwonego mięsa, zieleninę w umiarkowanych dawkach, itp. Czy mam czekać te 3-4 miesiące i ponowić badania czy też lepiej

Cholesterol

tak zwane tłuszcze nasycone, przede wszystkim czerwonego mięsa, fastfoodów, nabiału pełnotłustego, jajek (żółtka), ciastek i krakersów. Należy również wspomnieć, że efekty stosowania diety będą lepsze, jeżeli dołączymy do niej regularną codzienną aktywność fizyczną.

Problem z niedoborem żelaza

Pani opisała warto włączyć pokarmy zawierające największą ilość żelaza: czerwone mięso, jaja, szpinak, owoce morza, rośliny strączkowe i orzechy.

Jedzenie wątróbki przy cukrzycy

wpływ. a niestety aż do 80% chorych na cukrzycę t. 2 (10% pacjentów z cukrzycą t. 1) ma problem z dyslipidemią. Dobrym żródłem żelaza isotnym w anemii jest również mięso czerwone, ryby, ale i warzywa czy produkty pełnoziarniste. Ważne jest także z czym spożywa się te produkty - zalecana jest

Problemy z przełykaniem pokarmów

przyczyny kardiologiczne); mąż ma natomiast stwierdzoną kifozę; mąż od kilkunastu lat leczy się na nadciśnienie (amlozek, bisocard, ipress long); nigdy nie palił, pije dwa, trzy kieliszki czerwonego wina tygodniowo, czasem kufel piwa, je ryby, warzywa, owoce, chude mięso; ma bardzo stresującą pracę, spędza

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Czerwone mięso

Białego rownież nie będzie. Będziesz musiał przejść do wrogiego obozu wegetarianów. -- Duda potrzebuje cudu, aby wytrzymać całą kadencję!

Re: Czerwone mięso

pies_na_czarnych napisała: > Białego rownież nie będzie. Będziesz musiał przejść do wrogiego obozu wegetaria > nów. > Nie musi się poruszać w środowisku POPiSu. Może zmienić środowisko.

Re: ........czerwone mięso

Swój sposób żywienia powinni przemyśleć miłośnicy, tzw. czerwonego mięsa, czyli wołowiny, wieprzowiny i cielęciny. Nie powinno się go jeść więcej niż 500 g tygodniowo. W badaniu EPIC stwierdzono, że u osób, które na co dzień jadły ok. 80 g czerwonego mięsa, ryzyko zachorowania na raka jelita

czerwone mięso

no ciekawe, jako osoba mieszkająca i gotująca sobie sama przez rok czy dwa 'czerwone mięso' jadłam w zasadzie raz czy dwa razy na miesiąc w postaci mielonego do spaghetti i pepperoni na pizzy głównie, bo się długo przygotowuje w porównaniu z piersią z kurczaka, i wylądowałam u lekarza z ciężką

Zwiększają zachorowalność na raka...mięsa czerwone

Niestety również nadmierne spożycie mięsa, tzw. czerwonego (tu naukowcy zaliczyli wieprzowinę, baraninę i wołowinę) wpływa niekorzystnie na stan naszego ciała. Jeśli jeszcze unikamy jedzenia warzyw, albo zjadamy je w małych ilościach (mniej niż 0,5 kg dziennie) to ryzyko zachorowania na raka jelita

jajka j czerwone mięso

Córka ma 16 miesięcy. Ile jajek powinna jeść tygodniowo i ile razy czerwone mięso? Znalazłam gdzieś wytyczne, że czerwone mięso powinno być 1-2 razy w tygodniu a jajka w dni kiedy go nie ma. Jeden raz w tygodniu czerwone mięso i 6 jajek jest ok?

Re: jajka j czerwone mięso

Rzeczywiście jest taki punkt w zaleceniach dotyczący mięsa czerwonego i jaj (i zamiennego ich podawania). Jednak mięso nie częściej niż 2-3x/tyg. a jaja w dni, w które nie jest spożywane mięso (3-5/tyg). To, co Pani ujęła (6:1) może byc ale nie jako sztywna reguła. Pozdrawiam. Agnieszka Leleń

Chcesz źle i krótko żyć? Jedz czerwone mięso

A ja wam mówię że od czerwonego mięsa jest jeszcze gorsze zielone mięso.

Re: Witamina D3 i żelazo

Wapń i fosfor w normie, a czerwonego mięsa nie jemy. Szukam dalej.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!