Wszystko o:

czy potas szkodzi

aniaku

Napoje izotoniczne - jakie mają właściwości i jak działają na organizm człowieka?

Napoje izotoniczne - jakie mają właściwości i jak działają na organizm człowieka?

Napoje izotoniczne to płyny mające za zadanie wyrównać poziom wody i elektrolitów w organizmie, utraconych w wyniku intensywnego pocenia się w czasie wysiłku fizycznego lub na skutek, na przykład, przegrzania. Izotoniki dostarczają organizmowi ponadto witamin, soli mineralnych oraz nieco węglowodanów, aby uzupełnił zasoby energii. Napoje izotoniczne produkowane są przede wszystkim z myślą o sportowcach, uprawiających te dziedziny sportu, które wymagają długotrwałego i intensywnego wysiłku. Dostępne na rynku gotowe preparaty izotoniczne można także zastępować samodzielnie wykonanymi napojami, których przyrządzenie jest niezwykle proste.

Co zamiast cukru: czym zastąpić cukier

Cukry są potrzebne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ dostarczają mu najwięcej energii. O ile te naturalne są dla nas dobre, o tyle te poddane rafinacji tracą pozytywne właściwości i jedynie nam szkodzą. Co w takim razie najlepiej sprawdza się zamiast cukru?

Choroby dziąseł: przyczyny, leczenie. Dlaczego nie wolno lekceważyć dolegliwości dziąseł!

Dbając o zdrowe zęby i piękny uśmiech nie można zapominać o dziąsłach. Trzeba je odpowiednio pielęgnować, a ich stan - co najmniej raz do roku - kontrolować u lekarza. Dolegliwości dziąseł mogą być symptomem groźnych chorób ogólnoustrojowych, np. cukrzycy, niedoborów witamin, zaburzeń hormonalnych.

Konserwanty w żywności - wielu powinniśmy unikać. A które nie są groźne?

Konserwanty w żywności - wielu powinniśmy unikać. A które nie są groźne?

: E249 - E252 - czyli azotyny E220 - E228 - czyli siarczyny E212 - benzoesan potasu E211 - benzoesan sodu E210 - kwas benzoesowy Azotyny w żywności Azotyny rozpoznamy po oznaczeniach od E-249 do E-252. W przemyśle spożywczym stosuje się je m.in. w trakcie peklowania mięs. Azotyny zapobiegają także

Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie

Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie

kokosowym, to kwas oleinowy, linolowy i linoleinowy.  Ponadto w składzie oleju znajdziemy: witaminy (B2, witamina B6 , witaminę C oraz E ), kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak wapń , żelazo , potas , sód , cynk i inne. Nasycone kwasy tłuszczowe, które stanowią 90 proc. składu

Chleb żytni - czy jest zdrowszy od białego pieczywa?

Chleb żytni - czy jest zdrowszy od białego pieczywa?

Chleb żytni - czy jest zdrowszy od białego pieczywa? Chleb żytni, chleb pszenny, bochenek podłużny, okrągły lub kwadratowy - dla większości Polaków jest to obowiązkowa pozycja w ich codziennym menu, bez której nie wyobrażają sobie śniadania czy kolacji. Większość z nas sięga po jasne pieczywo

Owoce i warzywa NA OCHŁODĘ - które najlepsze?

Owoce i warzywa NA OCHŁODĘ - które najlepsze?

uznanych, bezpiecznych afrodyzjaków. Działają czy nie? Kiedy warto się nimi wspomóc? Choć podobna do ogórka, cukinia jest od niego bardziej wartościowa. Znajdziemy w niej zwłaszcza karotenów, z których powstaje witamina A, kwas foliowy, potas, żelazo i fosfor . Zawiera sporo dobrych cukrów, 95 proc

Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?

Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?

suszone śliwki czy morele to bardzo cenne źródło błonnika , który nie tylko syci, ale też pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczu przyswojonego wraz z innymi potrawami. Pozbawione wody przysmaki to skoncentrowana zawartość witamin (m. in. beta karotenu, witaminy C, tiaminy) oraz minerałów (np. potasu

Sztuczny słodzik powoduje raka, a sól choroby serca? Obalamy 9 mitów o produktach spożywczych, które rzekomo szkodzą

Sztuczny słodzik powoduje raka, a sól choroby serca? Obalamy 9 mitów o produktach spożywczych, które rzekomo szkodzą

zostały opublikowane w sierpniu tego roku w naukowym czasopiśmie "The Lancet" . Wynika z nich jasno, że to nie ci, którzy mają dietę bogatą w tłuszcze - zwłaszcza te zdrowe, jak oliwa z oliwek czy z awokado - znajdują się w grupie najwyższego ryzyka lub cierpią na choroby serca, tylko ci

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca... i nie tylko na Święta!

Ryby - nie tylko dla zdrowego serca... i nie tylko na Święta!

szkodzić zdrowiu Śledź , jak większość morskich ryb jest tłusty (ze względu na obecność cennych kwasów omega 3), mimo to wszyscy dbający o linie mogą go jeść bez obaw o zgrabną sylwetkę. Dzieje się tak dzięki obecności potasu , który ułatwia usuwanie z organizmu nadmiaru wody, a kwasy tłuszczowe

Zobacz wideo

Czy magnez i potas moze szkodzic dzidzi?

witam Jestem teraz 34 tc. Lekarz przepisał mi Magne+B6 3x1 i Kalipoz(potas)3x1. Prosze napiszcie mi czy magnez i potas w takiej ilosci moze zaszkodzic dzidzi, czy szkodzi wogole dzidzi?Jaki magnez lub potas bierzecie przepisany przez lekarza gina i w jakich dawkach i dlaczego?

Re: potas

jeść cokolwiek czy coś słodkiego? Jak szybko wrócic do pionu i wyrownać poziom cukru nie szkodząc sobie? Wdzięczna za rady pozdrawiam

Co mniej szkodzi: ibuprofen czy paracetamol?

nerkowej biorę aktualnie Citrolyt (sód + potas) Od kilu lat zażywam też Depakine Chrono (kwas walproinowy + sól sodowa kwasu walproinowego).

Re: potas

napisałeś. Sugerujesz jedzenie surowych ziemniaków? Ponadto potasu pozbawiamy się obierając ziemniaki - czy sugerujesz jedzenie ziemniaków w łupinach? Jeśli tak (ponieważ jest to możliwe, jednak wątpliwie smaczne i wątpliwie zdrowe), to podaj producentów ziemniaków nie stosujących oprysków i

Convulex, Lamotrix ???

Magnez Skurcz (z potasem) i to działa. Napiszcie coś o Lamotrixie? Czy jest refundowany? Czy nie szkodzi na naczynia?

co szkodzi wybitnie,czyli wszelkie dodatki

), który może podrażnić śluzówkę żołądka i jelit oraz wysypki. Znaleźć go można w galaretkach, sokach owocowych, napojach bezalkoholowych, margarynie, konserwach rybnych, warzywach marynowanych czy sosach owocowych i warzywnych. Azotyny potasu i sodu czyli E 249 i E 250, powszechnie stosowane w

Re: Seboderm-czy długie stosowanie szkodzi cerze?

:emulsję Seboderm. Niestety działa tylko doraźnie,także niestety muszę jej używać non stop, co 2-3 dni. Mam w związku z tym pytanie, czy takie ciągłe używanie tego leku przez piowiedzmy 1-2 lata szkodzi jakoś skórze? Bo mi się wydaje, że ten lek musi być jakiś chemiczny,skoro tak silnie (bo skutecznie

Rzeka mleka popłynie w szkołach

Ludzie, nie dajcie się nabierać na żadne tego typu kampanie. Od lat wiadomo, że picie mleka, szczególnie pasteryzowanego, nie tylko nie wzbogaca organizmu w potas, ale wręcz szkodzi. Ta wiedza jest powszechnie dostępna. Pozostaje pytanie czy nasze władze są tak niedoinformowane, czy tak aroganckie

Komu szkodzi sól?

Komu szkodzi sól? Link ogólny: serwisy.gazeta.pl/nauka/0,0.html link szczegółowy: serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,3132767.html Andrzej

Re: powrót do leczenia..

): forum.gazeta.pl/forum/w,24776,147869852,155778388,Re_Czy_to_Hashimoto_kolejne_wyniki_po_zmiani.html i w ulotce: Możliwe skutki uboczne (m in): obniżenie poziomu sodu we krwi - sód 136,9 ( 136-145) Poinformuj lekarza (m.in): gdy masz wysoki poziom potasu we krwi - potas 5,2 (3,5-5,1) Ludzie czytajcie ulotki zanim weźmiecie jakikolwiek lek!!! Przecież to absurd i szkodzenie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!