Wszystko o:

depresja przy niedoczynności tarczycy

depresja

Depresja

Objawy depresji: obniżenie nastroju, chory nie odczuwa radości i przyjemności; lęk i niepokój; w postawie chorego widać cierpienie, np. zgarbione plecy, opadnięte kąciki ust, wzrok wbity w ziemię; chorego przepełnia uczucie beznadziejności, natrętne myśli o śmierci i samobójstwie; zanik lub znaczące ograniczenie aktywności ruchowej; bezsenność lub senność nadmierna; jadłowstręt lub nadmierny apetyt; osłabienie libido; często nasilenie objawów rano

Przyczyny depresji: zwykle są złożone. Może być to obciążenie genetyczne. Depresja może też wystąpić jako reakcja na ciężką chorobę, silny stres, traumatyczne przeżycie, może być związana z alkoholizmem lub nadużywaniem innych środków uzależniających, a także z obecnością chorób somatycznych.

Ryzyko zachorowania na depresję: jest wyższe u kobiet.

Leczenie farmakologiczne: leki przeciwdepresyjne, np. selektywne inhibitory wychwytu zwrotnego serotoniny (SSRI), takie jak m.in. fluoksetyna, fluwoksamina, citalopram, escitalopram, sertralina czy paroksetyna; leki przeciwdepresyjne o budowie pierścieniowej, np. imipramina, klomipramina, amitryptylina, nortryptylina, dezypramina; inhibitory monoaminooksydazy (IMAO): moklobemid; psychoterapia; w rzadkich przypadkach stosuje się elektrowstrząsy.

Zobacz więcej

MW

Skuteczniejsze leczenie niedoczynności tarczycy

Skuteczniejsze leczenie niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy to zaburzenie syntezy hormonu tarczycy - tyroksyny. Jej przyczyny mogą być różne, od urazu, przez niedobór jodu, po chorobę autoimmunlogiczną. Leczenie zazwyczaj przebiega podobnie - suplementuje się brakujące hormony. Nie wszyscy pacjenci reagują na podawanie lewotyroksyny tak samo.

Choroby tarczycy a włosy. Kiedy można podejrzewać problemy z tym gruczołem?

Wygląd włosów nie jest podstawowym kryterium wskazującym na chorobę tarczycy, ale jeśli ich stan dramatycznie się pogorszył, warto rozważyć kontrolę pracy tego gruczołu. Tarczyca, chociaż taka niepozorna, ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Czasem problem pozornie kosmetyczny okazuje się ważnym sygnałem ostrzegawczym.

Niedoczynność przytarczyc (pierwotna, wtórna, rzekoma): objawy, leczenie

Niedoczynność przytarczyc oznacza niedostateczne wydzielanie parathormonu przez te gruczoły. Parathormon odpowiada za gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu, więc jego brak skutkuje poważnym obniżeniem poziomu wapnia we krwi, czyli hipokalcemią.

Tyreotropina (TSH) - norma, niedobór, badanie. Za co odpowiada

Tyreotropina (TSH) - norma, niedobór, badanie. Za co odpowiada

, że stężenie TSH jest nieprawidłowe, ocenia się poziom ft4 . Tyreotropina: nadmiar i niedobór Niskie stężenie TSH, przy jednoczesnym wysokim stężeniu ft4 oznacza zazwyczaj pierwotną nadczynność tarczycy . Wysokie stężenie TSH oraz niskie ft4 związane jest najczęściej z pierwotną niedoczynnością

Dieta w chorobie Hashimoto: zasady, jakie produkty są wskazane

Dieta w chorobie Hashimoto: zasady, jakie produkty są wskazane

, szczególnie ważnych dla zdrowia tarczycy. Posiłki nie powinny być tłuste, ponieważ niedoczynność tarczycy spowalnia metabolizm tłuszczów, stąd zresztą wysoki poziom cholesterolu we krwi u chorych na Hashimoto. Ważne jest przy tym kontrolowanie wagi ciała oraz ruch fizyczny. Koniecznie unikajmy żywności

Tyrozyna: jakie ma działanie, jak stosować tyrozynę?

Tyrozyna: jakie ma działanie, jak stosować tyrozynę?

. Źródłem fenyloalaniny są m.in. ryby, produkty mleczne, warzywa strączkowe , a także mięso. Można spotkać się także z określeniem L-tyrozyna. Jest to nazwa izomeru lewoskrętnego tyrozyny, który jest łatwo przyswajalny przez organizm. Tyrozyna a niedoczynność tarczycy Ten aminokwas jest kluczowy dla

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania

pacjentom podaje się w celu wyrównania braków syntetyczne hormony tarczycy. Leczenie trwa zazwyczaj do końca życia. Najpopularniejszym lekiem jest lewotyroksyna (Eltroxin, Euthyrox N, Letrox). Podczas terapii farmakologicznej należy regularnie sprawdzać stężenie TSH w osoczu. Dieta przy niedoczynności

Męczliwość: przyczyny, objawy, leczenie

Męczliwość: przyczyny, objawy, leczenie

tarczycy i związane z tym niedobory lub nadmiar hormonów sprzyjają męczliwości. Ponadto chory albo nadmiernie chudnie, albo szybko przybiera na wadze. Przy nadczynności tarczycy doskwierają mu dodatkowo biegunki, potliwość stałe uczucie podenerwowania, niepokój. Niedoczynność tarczycy, to oprócz

Nadczynność tarczycy - co warto wiedzieć? Objawy, diagnostyka, leczenie

Nadczynność tarczycy - co warto wiedzieć? Objawy, diagnostyka, leczenie

niedoczynność w związku z trwałym uszkodzeniem gruczołu. Po czym poznać nadczynność tarczycy? Objawy i przebieg choroby To, jak przebiega nadczynność tarczycy, zależy zwykle od przyczyn wystąpienia choroby. Przykładowo: gdy winna jest choroba Gravesa-Basedowa, objawy okresowo ustępują, a przy nawrotach okazują

Kortyzol (hormon stresu): normy. Kortyzol powyżej i poniżej normy - co oznaczają wyniki

Kortyzol (hormon stresu): normy. Kortyzol powyżej i poniżej normy - co oznaczają wyniki

Cushinga (nadczynność nadnerczy) , niedoczynności nadnerczy oraz przy podejrzeniu dysfunkcji przysadki mózgowej . Kortyzol powyżej normy - co oznaczają wyniki Nadmierne stężenie kortyzolu we krwi może być spowodowane obfitym wydzielaniem hormonu adrenokortykotropowego (ACTH), czyli świadczyć o

niedoczynność tarczycy a depresja

sie. Zmienily mi sie tez proporcje sylwetki- góra wychudła, od pasa w dol zwiekszenie tkanki tluszczowej. Mam tez uczucie "gulki" w gradle. Do tej pory wyniki TSH wychodzily mi w normie- były przy dolnej granicy normy. Robie je raz na pol roku, ze wzgledu na trzy guzki w tarczycy. Wynik z

Re: niedoczynność tarczycy i depresja

Przy tsh 4,5 nie miałam absolutnie żadnych objawów niedoczynności, czułam się normalnie i wynik byłam skłonna traktować jak błąd laboratorium lub jednorazowy wyskok organizmu. Dopiero wyniki przeciwciał i obraz USG pozbawiły mnie złudzeń. Mało prawdopodobne wydaje mi się takie nasilenie objawów

niedoczynność tarczycy

rodzinna stwierdziła, że to może być faktycznie jakaś depresja (zapisała mi Pramolan) i dała skierowanie na badanie krwi - hematologia wyszła w granicach normy. Dała też na TSH wyszło 19-03-2009r. 16,591 ulU/ml przy normie 0,49-4,67. Poszłam zaraz prywatnie (bo na kasę zarejestrowano mnie na

Re: niedoczynność tarczycy i depresja

Princy-mincy, mój endokrynolog zawsze powtarza, że przeciwciał się nie leczy. Jeżeli są wyrównane hormony tarczycy, to nie powinno być objawów niedoczynności. Może ewentualnie - niestety - pojawić się inna choroba autoimmunologiczna, która

Re: niedoczynność tarczycy i depresja

Przeciwciała mogą wystąpić również u zdrowych osób, przy diagnozie Hahsimoto najważniejsze jest USG, które pokazuje czy tkanka tarczycy jest niszczona, czy zmniejsza ona swoją objetość.

Re: niedoczynność tarczycy i depresja

>U młodych dziewczyn TSH powinno być w >okolicach 1. Nieprawda. Po histerii związanej z rozpoznawaniem u kogo popadnie niedoczynności tarczycy i "zbijania" tsh do jakichś urojonych wartości endokrynolodzy dostrzegli ogrom działań niepożądanych związanych z niepotrzebą suplementacją hormonów

Re: niedoczynność tarczycy i depresja

Nigdy nie miałam depresji przy niedoczynnosci. Spać mi się chciało, przytyłam, cera się popsuła i włosy. No i suche łokcie. Najgorsze jest to że strasznie jestem nerwowa. Ale ogólnie jestem wesołą osobą i do depresji mi daleko.

Re: niedoczynność tarczycy i depresja

Nie, to jest młoda dziewczyna, która zaledwie wyszła z okresu dojrzewania. I u której po raz pierwszy stwierdzono lekko podwyższoną wartość, przy którym, wybacz, ale takich objawów się nie ma. Niedoczynność, to są wartości tsh powyżej 7-10.

Re: niedoczynność tarczycy i depresja

mają wzajemnie względem siebie, czy i w jakim stopniu ft4 konwertuje na ft3, czy występują przeciwciała, jak wygląda objętość i tkanka tarczycy i najważniejsze jak się czuje człowiek. Można czuć się tragicznie wymieniając pełną listę objawów niedoczynności przy TSH 2,5, można czuć się super i normalnie

Re: niedoczynność tarczycy i depresja

Wiesz, że wiele tu ekspertek od tarczycy i pewnie się wypowiedzą. Ja wiem tylko tyle, że nasze normy na tsh są bardzo liberalne, 4, 800 to jest dużo w tak młodym wieku i trzeba to leczyć. Ja zaczynam mieć spadki nastroju i zmeczenie chroniczne przy tsh 2800, więc uważam, że opisany przypadek jest