Wszystko o:

elektrolity we krwi

wizu

Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?

Badanie elektrolitów (jonogram) - co warto o nim wiedzieć?

Elektrolity to wodne roztwory jonów, obdarzone dodatnim, bądź ujemnym ładunkiem elektrycznym. Znajdują się we wszystkich płynach ustrojowych w ludzkim ciele i pełnią wiele istotnych funkcji. Dlatego ważne jest, żeby utrzymywać ich właściwą ilość w naszych organizmach - niedobór mógłby skutkować wieloma nieprzyjemnymi konsekwencjami. Jonogram to nazwa określająca zestaw badań laboratoryjnych, określających ocenę zawartości elektrolitów w osoczu krwi. Co warto wiedzieć o podobnych badaniach? Jakie są normy, jak interpretować wyniki, gdzie można przeprowadzić podobne testy i ile właściwie kosztują? Oto wszystkie najważniejsze informacje o jonogramie!

Odwodnienie - przyczyny, objawy i leczenie

Odwodnienie to groźny stan, który może prowadzić nawet do śmierci. Najczęściej jest efektem biegunki i wymiotów. Odwodnienie jest niebezpieczne szczególnie dla niemowląt, małych dzieci oraz osób starszych.

Gastryna - hormon produkowany w żołądku. Kiedy przeprowadza się badanie gastryny?

Gastryna to hormon wydzielany przez błonę śluzową żołądka. Badanie gastryny przeprowadza się przede wszystkim przy podejrzeniu chorób żołądka i dwunastnicy. Gastryna wydzielana w nadmiernych ilościach powoduje między innymi wrzody i nadkwasotę.

Zatrucie ciążowe - objawy, przyczyny, leczenie

Zatrucie ciążowe - objawy, przyczyny, leczenie

). Częste wymiotowanie sprzyja odwodnieniu organizmu. Z tego powodu kobieta ciężarna musi pamiętać o tym, by pić dużo wody. Szczególnie polecana jest mineralna. Podczas wymiotów przyszła matka wypłukuje z siebie sporą ilość elektrolitów i innych ważnych mikroelementów. Należy je uzupełniać. Ten typ zatrucia

Badania profilaktyczne dla mężczyzn 40 plus

Badania profilaktyczne dla mężczyzn 40 plus

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Badanie krwi - pełną morfologię z oznaczeniem OB. oraz glukozy należy wykonywać raz w roku - pomiar ciśnienia tętniczego, jeśli nie ma wskazań, powinien być wykonywany raz w roku Badanie ogólne moczu - raz w roku Badanie słuchu - raz na10 lat. Badanie jąder przez

Poznaj 9 korzyści płynących z picia ciepłej wody

Poznaj 9 korzyści płynących z picia ciepłej wody

sprawniejsze. Jak już wspomnieliśmy, ciepła woda rozluźnia mięśnie - pomaga to także w przepływie krwi. Nieraz pewnie słyszeliście, że picie dużej ilości wody jest niezbędne podczas diety. To prawda. Nie zapominaj o piciu kilku litrów wody mineralnej dziennie, pamiętaj także o szklance ciepłej wody rano

Badania profilaktyczne dla mężczyzn 30 plus

Badania profilaktyczne dla mężczyzn 30 plus

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Badanie krwi - morfologię z rozmazem i OB - raz w roku - poziom glukozy ora elektrolitów (tj. sód, potas, magnez, fosfor, wapń) należy badać raz na trzy lata - ciśnienie krwi należy mierzyć raz w roku Badanie ogólne moczu - raz w roku Badanie stomatologiczne - raz

Campylobacter jejuni - bakteria, która powoduje coraz więcej zakażeń układu pokarmowego

Campylobacter jejuni - bakteria, która powoduje coraz więcej zakażeń układu pokarmowego

°C), nudności, brak apetytu, bóle brzucha, biegunka (czasem ze śluzem lub krwią), osłabienie, bóle głowy, bóle mięśni, zły nastrój. Większość zakażeń C. jejuni ustępuje samoistnie. Na powikłania, na przykład posocznicę (sepsę) , są narażone osoby z obniżoną odpornością. Szczególną uwagę trzeba

Shigella - sprawca czerwonki, który czyha na brudne ręce

Shigella - sprawca czerwonki, który czyha na brudne ręce

bakteriologiczne stolca . Czasem lekarze zalecają wykonanie tekstu na krew utajoną w kale, aby można było określić, ile krwi jest wydalanej z organizmu podczas wypróżniania. > Przeczytaj: Kolor kału - o czym świadczy? Leczenie czerwonki to przede wszystkim zapobieganie odwodnieniu - uzupełnianie elektrolitów

Masz apetyt na czekoladę? Twój organizm potrzebuje magnezu! Zdrowe zamienniki śmieciowego jedzenia

Masz apetyt na czekoladę? Twój organizm potrzebuje magnezu! Zdrowe zamienniki śmieciowego jedzenia

majonez), jest szybką drogą do otyłości. Zastąp pieczywo orzechami i nasionami, które są bogatym źródłem błonnika i energii, pomagają utrzymać odpowiedni poziom glukozy we krwi i wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej. Owsianka z orzechami i gorącymi malinami Lubisz solić? Często spożywasz słone

Niski poziom potasu we krwi

Pani dokładnej diagnostyki hormonalnej i nefrologicznej. Konieczne jest oznaczenie stężenia pozostałych elektrolitów we krwi, ocena równowagi-kwasowo zasadowej oraz oznaczenie stężenia hormonów nadnerczy (aldosteronu i kortyzolu).Powinna Pani skonsultować się z lekarzem chorób wewnętrznych, który na

Czy picie dużej ilości wody może powodować problemy z sercem?

gospodarki wodno-elektrolitowej, czego efektem może być osłabienie, brak apetytu, nudności ale też obniżenie ciśnienia krwi, czy nawet drgawki. - wypijanie dużej ilości wody o dużej zawartości elektrolitów - może spowodować (paradoksalnie) odwodnienie, ponieważ duża zawartość elektrolitów będzie powodować

Górna granica potasu i sodu

Mam górną granice potasu i sodu. Co mogę zrobić aby ją obniżyć? Boli mnie głowa, mam wrażenie, że zaraz zemdleje, kładę się spać i bolą mnie nogi od kolana do stóp włącznie chwilami i w klatce piersiowej. Co robić?Czy oprócz badania poziomu elektrolitów były wykonywane inne badania laboratoryjne? I

Dieta po usunięciu nerki

Osoba w wieku 75 lat. Guz na nerce w najbliższych dniach usuwanie jednej nerki. Anemia, bardzo mała ilość krwi w organizmie. Jak powinien odżywiać się pacjent po operacji i czy powinien zażywać dodatkowo witaminy czy inne suplementy?Udzielenie dokładnych informacji dotyczących sposobu żywienia

Niski poziom potasu

/w lek. Mimo to poziom potasu we krwi jest niski, czemu też towarzyszą mi: kołatania serca i osłabienie. Nie wiem,co robić...Czy uzupełnić go można kroplówką z potasem? Jeśli tak to do kogo się zgłosić po zlecenie jej? (Ostatnio badany potas we krwi wynosił 2,3). Będę wdzięczna za jakąś wskazówkę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Mąka

To akurat inny mechanizm, trudno to nazwać, że kobieta się wodą otruła. Prawdopodobnie rozregulowała sobie poziom elektrolitów we krwi. -- Demokracja - system, który pozwala ci wybrać, kto będzie tobą pomiatał.

Re: przepuklina kręgosłupa/kręgi szyjne?

Xxlenka 25.06.17, 14:53 napisała... od ponad miesiąca widzę podwójnie i nawet na chwilę to nie ustępuje. Od twojego wpisu minął ponad miesiąc. Czy podwójne widzenie ustąpiło? Natknąłem się w sieci na taki opis*: Skutki zmniejszonego stężenia wapnia we krwi -napad tężyczkowy ? drętwienie i

Re: zasłabnięcia bez utraty przytomności

A po co Kardiolog Ciekawe jak się tak szybko dostałaś na NFZ w takim przypadku jedzie się na SOR i robi badania krwi ,elektrolity ,EKG itd a jak trzeba zostaje się w szpitalu na dalszych badaniach Nikt mądry nie powie z czego to jest Przyczyny - Brak cukru - Problemy z elektrolitami

Re: Leczenie u kardiloga

Trzeba jeszcze uwzględnić koszt Holtera, na ogół jest potrzebny. A tu rozbieżność cen spora, bo słyszałam o 20 i 70 zł. Czasem trzeba mieć własne baterie. Przed prywatną wizytą warto mieć zrobione podstawowe badania z krwi: na pewno morfologia i lipidogram, ALT, AST, elektrolity, jeśli kołatania

Re: Mała tarczyca 6 ml a Hashimoto?

Dziękuję za odpowiedź, wiem, zamieszałam paskudnie i teraz muszę spokojnie to przeczekać - odebrałam wczoraj wyniki i są mówiąc lekko fatalne, ft4 48% i ft3 15%! Organizm pomału się uspokaja, ale zapewne w tkankach jest znacznie więcej hormonów niż pokazują to wyniki krwi, więc nie pozostaje nic

Proszę o interpretacje wyników krwi

krwi: Granulocyty obojętnochłone segmentowane 46 % (40-70) Granulocyty kwasochłone (enzynofile) 5 % (1-5) Limfocyty 49 % (20-45) ponad norme Aminotransferaza alaninowa alt 40 U/l (0-42) Aminotransferaza asparaginowa ast 26 U/l (0-42) Elektrolity Na,k Sód 124 mmol/l (136-146) Potas 5,03 mmol/l (3

Re: Potężny ból łydek

Niedobór potasu daje takie objawy, warto zrobić badanie krwi na zawartość elektrolitów. Co do zapobiegania i leczenia, to istnieją produkty bogate w potas, ale to może nie wystarczyć. Trzeba brać leki, jest tego trochę i niektóre są sprzedawane bez recepty. Poguglaj, wszystkiego się dowiesz.

Re: zasłabnięcia bez utraty przytomności

> A po co Kardiolog > Ciekawe jak się tak szybko dostałaś na NFZ > w takim przypadku jedzie się na SOR > i robi badania krwi ,elektrolity , http://hipertensjolog.org/holter EKG itd Po co piszesz takie głupoty. Owszem , na sor zrobią elektrolity, ekg , być może enzymy sercowe

Ciągła senność - jakieś badania?

się na pracy bo oczy mi się zamykają. Nic w domu nie mogę zrobić bo śpię. Wczoraj ledwo się powstrzymalam przed spaniem w tramwaju. Taka senność jest nie podobna do mnie. W poniedziałek mam operację, w zasadzie nie mam już czasu na lekarzy ale mogę zrobić jakieś badania z krwi jutro. Tylko jakie

Re: Czy to tężyczka utajona?

Witam mam pytanie jeśli wapń, magnez, elektrolity i Parathormon jest w normie. Jedynie witamina d mam 26,6 ng/ml. czy to oznacza że nie jest to tężyczka ?? Chodzi mi o to że jeśli wyniki krwi te powyższe są w normie to może nie potrzebne jest badanie EMG ?? czy może być tak że wyniki są dobre a emg

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!