Wszystko o:

erytrocyty za wysokie

Zobacz najważniejsze informacje o: wysokie

kaole

Choroba Vaqueza

Choroba Vaqueza

Erytrocyty, czyli czerwone krwinki odpowiadają przede wszystkim za prawidłowe natlenienie organizmu oraz oczyszczenie go z nadmiaru dwutlenku węgla. Choć są nam niezbędne do życia ich nadmiar może być niebezpieczny. Jednym ze schorzeń charakteryzujących się zbyt wysokim stężeniem tego typu krwinek jest choroba Vaqueza, nazywana także czerwienicą prawdziwą lub hipererytrocytozą.

Morfologia: RBC

Erytrocyty, czyli czerwone krwinki wytwarzane są przez szpik kostny. Jedną z ich funkcji jest transport tlenu do płuc. Używane w morfologii oznaczenie RBC to wskaźnik określający ich ilość w próbce krwi.

Czerwienica - przyczyny, objawy i leczenie

Nadkrwistość, czyli czerwienica, jest jedną z chorób układu krwionośnego. Organizm wytwarza nadmiar czerwonych krwinek, ale nie tylko. Czym dokładnie jest czerwienica, jakie są jej przyczyny i objawy? Jak wygląda leczenie różnych typów czerwienicy?

Erytropoetyna (EPO)

Erytropoetyna (EPO)

pierwotnych stężenie EPO nie jest skorelowane z patologicznie wysoką ilością erytrocytów, natomiast w czerwienicach wtórnych poziom EPO jest podniesiony i odpowiedzialny za nadmierną produkcję erytrocytów. Oznaczenie stężenia EPO w surowicy krwi wykonywane jest najczęściej w celu różnicowania przyczyn

MORFOLOGIA: Hematokryt. Normy, zbyt niski i wysoki hematokryt

MORFOLOGIA: Hematokryt. Normy, zbyt niski i wysoki hematokryt

Wartość hematokrytu, czyli stosunku objętości skoagulowanych erytrocytów do objętości całej krwi, najczęściej podawana jest w procentach lub ułamkach. Materiał potrzebny do wykonania badania HCT pobiera się z żyły łokciowej, opuszków palców lub, tak jak w przypadku noworodków, z pięty. Oznaczenie

Krew - skład, funkcja, znaczenie

Krew - skład, funkcja, znaczenie

istniejącej już miażdżycy. Za wysokie triglicerydy mogą natomiast zwiastować stłuszczenie wątroby. - Szybko schudłaś Nie stosowałaś żadnej diety odchudzającej ani nie zaczęłaś szaleć na siłowni, a mimo to sporo i szybko straciłaś na wadze, a do tego łatwo się męczysz, ciągle jest ci gorąco lub denerwujesz się

Cukier w normie? Sprawdź, dlaczego warto badać poziom cukru we krwi

Cukier w normie? Sprawdź, dlaczego warto badać poziom cukru we krwi

. Wyznacza ona, czy glukoza zostaje przechowana jako zapas, czy od razu przedostaje się do komórek. Po co naszym komórkom glukoza? Potrzebują one cukru, żeby produkować energię i żeby mogły zachodzić pożądane reakcje chemiczne. Zarówno dla erytrocytów (odpowiedzialnych za transport tlenu), jak i dla komórek

Niedobór żelaza - przyczyny, objawy i skutki

Niedobór żelaza - przyczyny, objawy i skutki

, niezbędną do wiązania tlenu w krwi i jego transportu. Pomaga także w produkcji erytrocytów w szpiku kostnym. 2. Mioglobina To specyficzne białko występujące w mięśniach, bez którego niemożliwe byłoby pobieranie przez nie tlenu. To z kolei oznaczałoby brak ich pracy. Żelazo stanowi istotny składnik

Mapa LP

udrażnianie żył serca ból pod lewą pachą kreatynina gfr wg mdrd erytrocyty świeże w moczu kłucie w prawej stronie brzucha badanie krwi alt dyskopatia na poziomie l4 l5 o czym świadczy wysokie ob podwyższony poziom mocznika we krwi drętwienie prawej nogi zacienienie płuc morfologia krwi

MORFOLOGIA: badanie OB

MORFOLOGIA: badanie OB

Dołącz do nas na Facebooku! OB., czyli odczyn Biernackiego to rodzaj testu, który pozwala określić szybkość z jaką opadają czerwone krwinki (erytrocyty) . Za jednostkę czasu najczęściej przyjmuje się jedną godzinę, rzadziej dwie. Twórcą i pomysłodawcą badania jest polski lekarz Edward Biernacki

Celiakia, bóle brzucha - wyniki badań

. Za to badanie moczu wyszło nie zbyt dobrze.Barwa : żółta Przejrzystość : lekko mętny Ciężar: >= 1.030 pH. 5,5 Glukoza : n/w Ketony 3,90 urobilinogen w/n Bilirubina: niski Białko: wykryto 0,7 g/l Azotyny: n/w Erytrocyty n/w Leukocyty n/w. Osad moczu: Nabłonki płaskie: liczne Leukocyty: 3-5 wpw

Autoimmulogiczne zapalenie watroby typ II

żółtaczka. Zrobiłam próby wątrobowe okazało się, że ASPAT= 2489, ALAT=1138, Bilirubina 320, GGT= 1138, Fosfataza alkaliczna= 249 CRP= 2,5 mg/dl. Trafiłam do szpitala przebywając w nim 6 tygodni. Wykluczono ostre zapalenie wątroby. W wynikach badań laboratoryjnych uwagę zwracały bardzo wysokie aktywności

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Pomoc w interpretacji wyników

Usg robilam, wszystko ok. Robilam morfologie i kilka badań. Podwyzszone limfocyty, erytrocyty przy dolnej granicy, tibc ponizej normy i wysoki kortyzol. Jestem okropnie zmęczona, bole glowy na ktore ibuprofen nie dziala, regularne tycie, przesuszona skora, b.szybkie meczenie sie.

erytrocyty i żelazo- za wysokie?

Proszę o analizę takiego wyniku morfologii: erytrocyty 5,09 (norma 4,00-5,00) pozostałe w normie, OB 11 (do 20) oraz żelazo 184 (49-151). Czy taki nadmiar żelaza jest szkodliwy - biorę Vitapil (pokrywa dzienne zapotrzebowanie w żelazo w 107%) - gdyż od dłuzszego czasu wypadaja mi włosy nie wiem

Re: Konflikt serologiczny część II

U nas było już źle - hemoglobina poleciała do 8, erytrocyty 2. :( Zwiększyli nam dawkę żelaza, kwas foliowy. Wczoraj odebrałam wyniki, po 1,5 tygodnia hemoglobina 9,8 erytrocyty 3,2 - ufffff. Martwi mnie wysoki poziom płytek - 800. Jutro mamy wizytę u lekarza, zobaczymy co powie. Trzymam za Was

Wysokie LUC , niskie Neutrofile u malego dziecka

neutrofile I wysokie LUC. Czy moze miec to zwiazek z anemia? Czy wprowadzenie preparatu z zelazem moze poprawic parametry? CZy ma to inne podloze? Mala Za kilka dni ma byc szczepiona I nie wiem czy nie przelozyc tego na pozniejszy termin( rocznie szczepienia) . WiZyta u lekarza w przyszlym tygodniu

Re: erytrocyty i żelazo- za wysokie?

Pokaż się z wynikami interniście. Zrezygnuj z vitapilu, bo żelaza masz za dużo a nadmiar bywa bardziej szkodliwy od braku. Erytrocyty to czerwone ciałka, odpowiadają m.in. na transport tlenu do wszystkich części organizmu.

Morfologia - prośba o zinterpretowanie wynik?w

zakończeniu ?starej? infekcji i w drugim dniu ?nowej? infekcji. Bardzo martwi mine tak wysoki odsetek monocyt?w w rozmazie manualnym Leukocyty 5,7 (5,5 - 15,5) N Erytrocyty 4,78 (3,9 - 5,0) N Hemoglobina 12,6 (11,0 - 13,8) N Hemotokryt 38,9 (32,0 - 40,0) N MCV 81,42 (72,0 - 87,0) N MCHC 32,4 (32,2 - 26,2) N

Re: erytrocyty i żelazo- za wysokie?

Dokładnie, odstaw jak najszybciej ten preparat żelaza, bo nadmiar może mieć poważne skutki. Włosy nie muszą wypadać akurat z braku żelaza, najlepiej skonsultuj się z lekarzem w celu ustalenia przyczyny. Jeśli koniecznie chcesz brać preparat witaminowy, to nie może on zawierać w swoim składzie żelaza

Interpretacja wyników badań

Witam serdecznie Mam problem z moim 14 letnim synem, zrobiłam mu badanie krwi ( badania krwi robię dzieciom raz do roku), leukocyty ma podwyższone i OB bardzo wysokie wyniki: leukocyty 14,1 norma 4,0-10,0 erytrocyty 5,09 norma 4,5-6,5 hemoglobina 14,5 norma 14,0-18,0 średnia objętość erytrocytów 84

Czy to ZUM

Córka 8 lat, jednym objawem jest posikiwanie i ostra woń moczu, tj. w ciagu 2 tygodniu zdarzyło jej się 4 razy zsikać w majtki, to mnie skłoniło do zrobienia badań, dodam, że we wczesnym dziciństwie miała 2 razy ZUM, jak miała 2 i 3 lata, ale wtedy skarżyła się na ból brzuszka i bardzo wysoko

Coz to moze byc?

Moj maz w sobote wieczorem dostal dreszczy i temperatury ponad 39 stopni bez zadnych innych objawow, w niedziele tez ciagle wysoka temperatura i dreszcze bez zadnych innych objawow. Wczoraj byl u lekarza zrobiono mu badania krwi i moczu. Goraczka wysoka jest nadal, narasta co 5h i towarzysza jej

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!