Wszystko o:

estradiol norma dla kobiet

podpis główki

Estradiol

Estradiol (E2) jest żeńskim hormonem płciowym należącym do grupy estrogenów. Odpowiada on za regulowanie popędu seksualnego oraz rozwój cech płciowych kobiety. Wpływa m.in. na przemiane materii, funkcjonowanie gruczołów mlecznych, czy produkcję śluzu przez gruczoły macicy. Wydzielany jest przez jajniki, korę nadnerczy i łożysko.

Poziom estradiolu waha się w zależności od dnia cyklu menstruacyjnego, dlatego też badanie jego stężenia wykonuje się w celu oceny przebiegu owulacji, głównie w celu zdiagnozowania przyczyn zaburzenia miesiączkowania.

Estradiol uważany jest za hormon żeński, ale nieznaczny jego poziom występuje także u mężczyzn.

kaole

Estradiol

Estradiol

Zwiększa libido, poprawia pracę układu krążenia oraz wygląd skóry. Estradiol zaliczany jest do sterydowych hormonów płciowych. Występuje zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.

Hormon folikulotropowy (FSH)

Wytwarzany przez przysadkę tzw. hormon folikulotropowy (FSH) wpływa przede wszystkim na płodność kobiety, niezbędny jest także mężczyznom. Dlaczego jest taki ważny i co mogą oznaczają wahania w jego stężeniu?

Mapa LP

Mapa artykułów

Jajniki - niepozorne źródło życia

Jajniki - niepozorne źródło życia

(one już zajmują się nowym jajeczkiem). Młode mamy mają jajniki większe od kobiet, które nie rodziły. Rosną one zwłaszcza na początku ciąży, gdy konieczna jest nasilona produkcja hormonów. Okres co trzy tygodnie to wciąż norma. Kiedy wówczas są dni płodne? Ginekolog wyjaśnia Od sypialni do żylaków Do

Antykoncepcja. Dobierz metodę idealną dla siebie!

Antykoncepcja. Dobierz metodę idealną dla siebie!

zapładniania około 72 godzin po wytrysku!). MIĘDZY 21. A 28. DNIEM Jeśli nie doszło do zapłodnienia, stężenie estrogenów szybko spada. Ciałko żółte zanika, więc maleje poziom progesteronu. Niezapłodnione jajeczko będzie wydalone podczas menstruacji. WYBIERZ METODĘ DLA SIEBIE Kobieta w każdym wieku może dziś

Najpopularniejsze hormony - działanie i niedobory

Najpopularniejsze hormony - działanie i niedobory

uzupełniania niedoborów. Estrogeny, czyli być kobietą To "kobiece" hormony - sterują naszą płodnością, odpowiadają za kobiecy wygląd i wykształcenie żeńskich cech płciowych. Najważniejsze z nich to estradiol, estron i estriol. Estrogeny produkowane są głównie przez jajniki (pod dyktando przysadki

Niski poziom estradiolu a zaburzenia miesiączkowania

Mam 18 lat i ok. 2 lata temu zaczęły się u mnie nieregularne miesiączki. Byłam u lekarza, ale on powiedział, że w tym wieku to normalne, lecz problem cały czas jest. Zrobiłam więc badania hormonalne i zastanawia mnie poziom estradiolu, który wyniósł 20,820 pg/mL, gdzie w fazie folikularnej norma to

Nowe normy TSH

laboratoria nie podają osobno zakresów normy dla kobiet w wieku rozrodczym i osób po 70. roku życia, a powinny. Więcej na ten temat w wywiadzie z endokrynolog Małgorzatą Gietką

Wolny testosteron u kobiety

diety. Bardzo proszę o informację co może oznaczać prawie 10 krotne przekroczenie normy.

Nadciśnienie u kobiet, a libido

Jestem młodą kobietą (przed trzydziestką) i niestety od lat mam duże problemy z nadciśnieniem. Pojawiło się ono u mnie w bardzo młodym wieku, niedługo po dwudziestych urodzinach. Jego przyczyna nie jest znana. Moja waga mieści się w normie, jem dosyć zdrowo, nie palę, nie piję, a badania nie

Tarczyca - wyniki niskie ale w normie, prośba o interpretacje

TSH - TYREOTROPINA0,35 - 5,0mIU/lwynik badnia 0.84 FT3 - WOLNA TRÓJJODOTYRONINA2,0 - 4,25pg/mLwynik badania 2.6 FT4 - WOLNA TYROKSYNA0,7 - 2,2ng/1 0ml wynik 0.98 Witam! Proszę o interpretacje wyników. Zdaje sobie sprawe, ze mieszczą sie w normie - jednak mam wrazenie ,że są dość niskie. NA

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jakie badania?

jurmik napisała: > W jakiej normie? Po menopauzie hormonów jest bardzo, bardzo mało, dlatego nie m > a już okresu, tyjemy, wiotczeje skóra, pojawiają się zmarszczki itp. czyli star > zejemy się. To co tu sprawdzać? w takiej normie: progesteron 0,1 - 0,41 ng/ml estradiol 10 - 56 pg

Wyniki z dnia 06.02.2016 - Letrox 75

, całkowite wyalienowanie, poczucie choroby i czekania na najgorsze... - od półtora roku nieregularne miesiączki - przerwy 2-3 miesięczne (urodziłam 3 lata temu) - prolaktyna OK, estradiol też. Jedynie FSH i LH wysokie jak u kobiety w menopauzie. I to sugerował mi gin - wczesna menopauza (wygasanie czynnosci

Re: Cykle-prolaktyna-może ktoś wie

, brak snu itd naprawde bardzo wpływają na cykl. Zrób estradiol w 2 dniu cyklu i progesteron 7 dni po owulacji (dobrze by bylo gdybyś probowala ja namierzyć w danym cyklu, jrsli nie to zrób progesteron w 21) i jesli nie odbiegaja od normy to nie martwilabym sie tymi cyklami. -- "Lekarz czy naukowiec

WYniki Badań proszę o pomoc

witam niecały tydzień temu zrobiłam sobie badania hormonalne: FSH, LH, ESTRADIOL I TESTOSTERON plus enzymy wątronbowe. czy ktoś mógłby mi powiedziec czy wyniki mam dobre? Fsh 8,66 LH: 35,96 ESTRADIOL 497,60 I TESTOSTERON 49,13 NIE wiem jakie są normy tych hormonow u kobiety 26 lat. enzymy

Re: Lipcowe testowanie :)

a mi smutno. zrobilam szybkie badania hormonow i czuje ze najpierw leczenie, pozniej starania: TSH 2,286 normy 0,550 - 4,780 FT3 3,32 norma (2.3 - 4.2) 53.68% FT4 1,16 norma (0.89 - 1.76) 31.03% estradiol 54 norma folikularna 19,5 - 144,2 FSH 9,90 norma folikularna 2,5 - 10,2 LH 4,70 norma

kochane pomóżcie zinterpretować wyniki

,550 - 4,780 FT3 3,32 norma (2.3 - 4.2) FT4 1,16 norma (0.89 - 1.76) estradiol 54 norma folikularna 19,5 - 144,2 FSH 9,90 norma folikularna 2,5 - 10,2 LH 4,70 norma folikularna 1,9 - 12,5 PRL 11,3 norma dla kobiet nie w ciazy:( 2,8 - 29,3 wrzucilam w kalkulator i wyszlo szydlo z worka. czyli, co

Re: Czy nieregularny okres to choroba?

Ok, szukałam w historii wyszukiwarki i znalazłam. To lek który najwyraźniej nie ma odpowiednika w Polsce, ale tutaj nie wolne tłumaczenie z ulotki: kombinacje estrogenu i progestagenu z wyłączeniem g3a. (...) hormonalna terapia zastępcza HTZ ktora łagodzi objawy deficytu estradiolu u kobiet po

Re: Ja wiem - lekko ze mną nikt nie ma

,2 -19,4 B12 290,7 norma 191,00 – 663 Ferrytyna 266,4 norma 13-150 i te od ginki nie wiem która norma może mnie dotyczyć pewnie faza lutealna skoro nie mam okresu to nie jajeczkuję i nie mam owulacji i tą norme podaję FSH 39,4 norma 1,7- 7,7 LH 33,45 norma 1,0-11,4 estradiol 47

Re: zanik miesięczki

hormony raczej w normie, oprócz estradiolu, którego mam tyle co kobieta po menopauzie.

Re: Prośba o pomoc - złe wyniki, bezsenność, lęki

:,( . Teraz stwierdzam - faktycznie badania o kant d....y rozbić! kortyzol i androstedion badane w poprzednim cyklu androstedion- badany około 7 dnia cyklu -2,34 norma 0,4-4,1, czyli 52,43% normy kortyzol 11 dzień cyklu rano -19,00 norma 3,7-19,4 , czyli 97,45% normy DHEA-S, LH, FSH, Estradiol, fsh

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!