Wszystko o:

fsh

kaole

Hormon folikulotropowy (FSH)

Hormon folikulotropowy (FSH)

Wytwarzany przez przysadkę tzw. hormon folikulotropowy (FSH) wpływa przede wszystkim na płodność kobiety, niezbędny jest także mężczyznom. Dlaczego jest taki ważny i co mogą oznaczają wahania w jego stężeniu?

Hormonalna antykoncepcja dla mężczyzn

Australijscy naukowcy stworzyli nową metodę antykoncepcji dla mężczyzn. Terapia hormonalna - zastrzyki i wszczepiany pod skórę implant - okazała się w pierwszych próbach skuteczna w 100 proc. Nie odnotowano żadnych efektów ubocznych

Menopauza?

Często choruje na sprawy kobiece tj. zapalenie jajników, jajowodów, miałam już 3 torbiele i mięśniaka. Mam 48 lat i jak sądzę, już dawno weszłam w okres przekwitania, bo mam nocne pocenia, uderzenia gorąca, brak miesiączki od 3 miesięcy. Żaden z lekarzy nie zrobił mi konkretnych badań w tym kierunku, dlatego uczyniłam to sama we własnym zakresie. Proszę o pomoc w interpretacji wyników: folikulotropina FSH 130,31 mlU/ml; wynik aktualny: faza folikularna: 2,5- 10,2mlU/ml, faza owulacyjna: 3,4- 33,4 mlU/ml, faza lutealna: 1,5- 9,1mlU/ml; ciąża: < 0,3 mlU/ml; po menopauzie: 23,0 - 116,3 mlU/ml; metoda CLIA analizator Centaur.

Interpretacja wyników hormonów

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Przedstawione wyniki badań wskazują na nadmiar androgenów (konkretnie hormonu DHEA - pochodnej testosteronu), co może być przyczyną uporczywego trądziku. Obniżone są również wartości estradiolu i progesteronu co prawdopodobnie świadczy o zaburzeniach owulacji (tak niska

Czy In vitro może być przyczyną przedwczesnego wygasania czynności jajników?

Odpowiada lekarz Ewa Witkowska: Do przedwczesnego wygaśnięcia czynności jajników (PWCJ) może dochodzić m.in. w przebiegu chorób autoimmunologicznych, galaktozemii, infekcyjnych chorób wirusowych, przebytej chemioterapii, radioterapii lub operacji na jajnikach (np. zbyt rozległej elektrokauterzyzacji

Nie tylko testosteron - poznaj hormony męskie

Nie tylko testosteron - poznaj hormony męskie

Najważniejszym męskim hormonem bez wątpienia jest testosteron. Mimo że odpowiada za typowo męskie cechy, to bez innych hormonów niewiele mógłby zdziałać. Poza testosteronem męski organizm wytwarza także: progesteron, estrogeny, prolaktynę, hormon folikulotropowy (FSH).  Hormony męskie

Antykoncepcja przed pięćdziesiątką

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Jeśli nadal Pani miesiączkuje, to choć w Pani wieku prawdopodobieństwo zajścia w ciążę przy regularnym współżyciu jest dość małe (wynosi ok. 20%), to nadal możliwe jest występowanie cykli owulacyjnych. Sugerowałbym więc ponowną konsultację z Pani lekarzem ginekologiem.

Hormony płciowe. Które hormony są do nich zaliczane i jakie pełnią funkcje?

Hormony płciowe. Które hormony są do nich zaliczane i jakie pełnią funkcje?

wpływają na działanie jąder u mężczyzn i jajników u kobiet. Należą do nich przede wszystkim: hormon folikulotropowy (FSH) – pobudza wzrost pęcherzyków jajnikowych, natomiast u mężczyzn w jądrach pobudza komórki Sertolego i syntezę niezbędnych składników do zajścia prawidłowej spermatogenezy

Jak przebiega faza folikularna?

Jak przebiega faza folikularna?

folikularnej pęcherzyki Graffa są pobudzane przez hormon folikulotropowy (FSH) do dojrzewania. Wzrastać zaczyna jednocześnie kilka z nich, wszystkie wydzielają przy tym estradiol - najważniejszy hormon z grupy estrogenów. Ten proces jest regulowany przez efekt sprzężenia zwrotnego - im więcej estrogenów

Czy kwalifikujemy się do inseminacji?

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Odpowiadając na pierwsze pytanie odnośnie diagnozy PCOS. W celu rozpoznania należy spełnić 2 z 3 kryteriów: 1. brak lub rzadkie owulacje 2. cechy androgenizacji lub androgenizm stwierdzony biochemicznie 3. charakterystyczny obraz jajników w USG oraz wykluczenie inn

czy zajdę w ciążę chorując na toksoplazmozę i mając podwyższone FSH?

Witam!Mam już 2 dzieci i staramy się z mężem o dziecko od 2 lat.Teraz jestem na etapie badań.Mam podwyższone FSH 11.77(mam 32 lata) LH 7,92 i estradiol 45,87.Wyszło mi że mam toksoplazmozę (powiększone węzły złe samopoczucie zawroty głowy.Od 8 dni biorę rovamycynę i nie czuję poprawy.Moje wyniki

Kiedy wykonać badania hormonalne?

Mam skąpe krwawienie przy niedoczynności tarczycy. Mam wykonać badania hormonalne. Kiedy wykonać badania hormonalne FSH, LH, PRL, PGN?

Kiedy wykonać badania hormonalne?

Lekarz zlecił mi badania hormonów: testosteron, prolaktyna, progesteron, ez, fsh, lh. Nie wiem jednak w jakiej fazie cyklu mam wykonać te badania ponieważ wszystkie mam wypisane na jednym skierowaniu? W którym dniu będzie najlepiej wykonać powyższe badania?Zazwyczaj badania LH, FSH i estradiolu

Menopauza?

kierunku, dlatego uczyniłam to sama we własnym zakresie. Proszę o pomoc w interpretacji wyników: folikulotropina FSH 130,31 mlU/ml; wynik aktualny: faza folikularna: 2,5- 10,2mlU/ml, faza owulacyjna: 3,4- 33,4 mlU/ml, faza lutealna: 1,5- 9,1mlU/ml; ciąża: < 0,3 mlU/ml; po menopauzie: 23,0 - 116,3 mlU/ml

toksoplazmoza i wysokie FSL

ponadto badanie FSH w 2 dniu cyklu 11.77 LH 7.92 estradiol 45,87 Proszę mi napisać czy mam szansę na zajście w ciążę ,jeśli tak to ile może trwać leczenie.Na obecną chwilę biorę rowamycynę 3x1 .Proszę o info czy jeśli zaszłabym w ciążę dziecko urodzi się zdrowe.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: FSH u mężczyzn - wysokie

Witam, u nas najpierw plemniki 9 mln , zalecono leczenie Clo , po 3 miesiacach od zakonczenia Clo plemników było 14 mln, czyli nadal mało. ZNowu CLo i zaskakujacy wynik po kuracji 2 mln :(. Zmiana lekarza i diagnoza wysokie FSh (19 - nie pamietam dawki) więc obnizamy FSH poprzez 2 zastrzyki

wynik fsh pomocy

Witam zrobilam badanieFSH wynik 0,181mIU/mL co on oznacza do tego glukoza9,9 o cz moga te wyniki swiadczyc?

Re: azoospermia i wysokie fsh

Moj narzeczony ma stwierdzona azoospermie calkowity brak plemnikow fsh bardzo wysokie prawie 33 a norma jest nie cale 20 jak bylismy z narzeczonym na wizycie lekarz powiedzial ze nie ms mozliwosci leczenia ze w jadrach nie znajdzie zadnego plemnika dlatego nie ma sensu robienia biopsji zostaje

Re: bardzo wysokie FSH

hej, mam 27 lat i FSH 89. Jestem załamana.... Czytam wasze opinie, może znajdę jakiś sposób żeby sobie pomóc:(

Re: FSH poziom

Mam 56 lat.Nie miesiaczkuje od 17 miesiecy.W pazdzierniku w ub. roku zrobilam badanie FSH.Moj wynik FSH 19.36, faza folikularna 3.5-12.5, faza owulacyjna 4.7-21.5, faza leutalna 1.7-7.7, menopauza 25.8-134.8.Prosze o informacje, czy musze zabezpieczac sie przed wspolzyciem?

Re: bardzo wysokie FSH

AMH mi wyszło tragiczne <0,14 . FSH 89. Wiek 27 lat. Gdyby ktoś znał dobrego lekarza albo chciał porozmawiać to proszę o kontakt: zalamanakobietka@wp.pl

lh fsh i estradiol proszę o interpretację :) !!!

LH - 8,19 mlU/ml fsh - 5,51 mlU/ml estradiol - 58,54 badania robione w 3 dniu cyklu bardzo prosze o interapretacje :)

Re: bardzo wysokie FSH

dziewczyny własnie odebralam dzisiejsze wyniki ( robione w 2dc - wywołanego duphastonem i ziołkami o. Sroki) FSH 31 - norma 1 fazy 3-12 estradiol 137 - norma 1 fazy 12-166 i co wy na to? to dobrze ze ten estradiol taki wysoki? to chyba wyklucza HTZ taki estradiol co? Nic juz nie wiem :(

Interpretacja wyników FSH/LH

Witam Proszę o interpretację wyniku w 3dc FSH 5,11 a LH -1,91 nie wiem czy są dobre a dopiero w czwartek jadę do kliniki.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!