Wszystko o:

fsh normy

kaole

Hormon folikulotropowy (FSH)

Hormon folikulotropowy (FSH)

Wytwarzany przez przysadkę tzw. hormon folikulotropowy (FSH) wpływa przede wszystkim na płodność kobiety, niezbędny jest także mężczyznom. Dlaczego jest taki ważny i co mogą oznaczają wahania w jego stężeniu?

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

Nieregularne lub przedłużające się cykle, czy brak miesiączki - u kobiet w wieku rozrodczym to problem, którego nie można bagatelizować. Nie musi oznaczać wyłącznie trudności z zajściem w ciążę, ale i kłopot zdrowotny, np. z tarczycą, rzutujący na funkcjonowanie całego organizmu.

Mapa LP

Mapa artykułów

Zespół policystycznych jajników

Zespół policystycznych jajników

wykazać zbyt wysoki poziom LH i zbyt niski FSH, podwyższony poziom androgenów, podwyższony poziom insuliny, nieprawidłowe stężenie lipidów i cholesterolu, nieprawidłowy poziom hormonów tarczycy i TSH , u ok. 15 proc. chorych również podwyższony poziom prolaktyny. Leczenie Hormonalna stymulacja

Jajniki - niepozorne źródło życia

Jajniki - niepozorne źródło życia

funkcje, znowu maleją. Zresztą nie potrzebują lat, by zmienić rozmiar. Ich aktywność jest ściśle wpisana w cykl owulacyjny, trwający "książkowo" 28 dni (niewielkie, kilkudniowe odchylenia to wciąż norma). Kiedy jajniki intensywnie pracują, powiększają się. Dzieje się tak w okresie menstruacji

In vitro - krok po kroku

In vitro - krok po kroku

dotknięte niepłodnością oczekują, że badania pozwolą w sposób jednoznaczny odróżnić pary płodne od niepłodnych. Tymczasem takich badań nie ma i to z pewnością jest problem współczesnej diagnostyki. Kiedy okazuje się, że w mililitrze ejakulatu jest 10 milionów plemników przy normie od 14 milionów, realnie

Antykoncepcja. Dobierz metodę idealną dla siebie!

Antykoncepcja. Dobierz metodę idealną dla siebie!

miesiączkowego. Ta z kolei - za pośrednictwem hormonów FSH (folikostymulina) i LH (hormon luteinizujący) - informuje o tym jajniki i muszą one w odpowiednim czasie produkować hormony płciowe: estrogeny i progesteron. Cykl średnio trwa 28 dni, ale 25 lub 31 dni też uważa się za normę. MIĘDZY 1. A 5. DNIEM

Czas niepłodności?

Czas niepłodności?

urodzenie pierwszego dziecka. Jakie odpowiedzi padały najczęściej? Zdaniem ankietowanych ostatni dzwonek na pierwszą ciążę przypada średnio na 32. rok życia. Z kolei na pytanie w jakim wieku kobieta nie powinna już mieć dzieci, uśredniona odpowiedź wskazywała na 42 lata. Te normy jeszcze niedawno były

Podwyższone androgeny, a ewentualna ciąża

46 mg/dl > 40 Cholesterol LDL w surowicy (wyliczony) 121 mg/dl 60 130 FSH 7,07 mlU/ml norma (2,5-10,2) LH 4,10 mlU/ml norma (1,9-12,5) Stosunek LH:FSH 0,58 (chyba coś nie tak) Prolaktyna PRL 7,86 ng/dl norma (2,8-29,3) Testosteron 75,0 ng/dl norma (14-76) DHEA-s 613,65 g/dl norma (25,9

Podwyższona prolaktyna

dało. Kolejna ginekolożka też nie stwierdziła nic niepokojącego (USG w porządku, zleciła badania ogólne moczu, krwi, TSH, prolaktynę i estradiol-wyniki wszystkie w normie). Następna ginekolog (ponoć sprawdzona) po wywiadzie i zrobieniu USG kazała poczytać na temat PCO i zleciła badania prolaktyny na

Hormony kobiece, menopauza?

Mam 45 lat, dwójkę dzieci. Kilka miesięcy temu pękła mi cysta na jajniku. Zrobiłam badania hormonalne w 3 dniu okresu I oto moje wyniki: - estradiol 36,5 - FSH 35,4 - LH 11,7 - Progesteron 0,83 - Testosteron 0,33 - Prolaktyna 320 Bardzo proszę o

Czy kwalifikujemy się do inseminacji?

Mam 28 lat i od przeszło dwóch lat staramy się z mężem o dziecko. Wykonane miałam badania hormonalne: Estradiol 195,20; FSH 4,10; LH 12,05; Prolaktyna 7,27; testosteron nieco podwyższony 101,0 który po stosowaniu tabletek unormował się do 74,0. USG: echo endometrium jednorodne 13 mm jajnik prawy

Brak ciąży - proszę o interpretacje wyników badań

wykonane w 3 dniu cyklu: FSH 5,03 mIU/m (f.pecherzykowa 3,5-12,5, f.owulacyjna 4,7-21,5, f.lutealna 1,7 -7,7, po przekwitaniu 25,8-134,8) LH 2,69 mIU/ml (f.pecherzykowa 2,4-12,6 , f.owulacyjna 14-95,6, f.lutealna 1,0- 11,4, po przekwitaniu7,7-58,5 ) PROLAKTYNA 394,40 mIU/ml (norma 102,00-496,00

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Normy FSH w zależności od wieku

Moim zdaniem masz FSH w normie. W którym dniu cyklu robiłaś badanie?

Re: Prośba o interperetację wyników

laboratoryjnej". Żelazo 82,56 ug/dl norma 37-145 Magnez 1,88 mg/dl norma 1,68-2,55 Wapń 9,19 mg/dl norma 8,4-10,2 Prolaktyna 19,2 ng/ml norma 4,79-23,3 Progesteron 0,50 ng/ml brak podanej normy Testosteron 0,35 ng/ml norma 0,1-0,57 LH 15,92 mlU/ml brak podanej normy FSH 3,68 mlU/ml brak podanej normy Ferrytyna

Re: Sierpniowe nadzieje :-) :-)

Powiedzcie mi kobietki jak to rozumiecie dwóch lekarzy powiedzialo mi ze niemal pcos tylko mam sklonnosc do pcos. ? Testosteron dobry, progesteron dobry, tsh,lh,fsh,androstenion,prolaktyna ,dhea ,estriadol dobre, miesiączki co 28regularne,okres normalny, owulacja byka bez clo. Waga ok nawet sama

Re: azoospermia i wysokie fsh

Moj narzeczony ma stwierdzona azoospermie calkowity brak plemnikow fsh bardzo wysokie prawie 33 a norma jest nie cale 20 jak bylismy z narzeczonym na wizycie lekarz powiedzial ze nie ms mozliwosci leczenia ze w jadrach nie znajdzie zadnego plemnika dlatego nie ma sensu robienia biopsji zostaje

Re: Normy FSH w zależności od wieku

ja też jestem ciekawa czy sa jakies normy . Ja mam 29 lat i FSH 11.1 Martwie sie troszke ,moja mama przekwitała dosyc wczesnie 44 lata , że ja też szybko przekwitne bo w dodatku mam wysoki FSH . Musisz powtorzyc badanie jeszcze raz ,najlepiej w dwoch kolejnych cyklach. Jas robiłam w poprzednim

Normy FSH w zależności od wieku

Czy wie któraś z was, jakie powinny być srednie wartości FSH w przedziale wiekowym 20 -25? Mam 23 lata i FSH rok temu było 7,43 wiem że musze powtorzyć bo ważne tylko rok, wiem że w normie ( stosunek z lh 1,22) ale czy nie za wyskokie jak na mój wiek? Pytam bo u mnie w rodzinie kobiety przekwitają

wyniki FSH, LH, testosteronu, TSH + normy

- 14.7 FSH - 7.10 mlU/ml - norma f.folikularna - 2.8 - 11.3 środek cyklu - 5.8 - 21.0 f.lutealna - 1.2 - 9.0 testosteron - 2.52 nmol/l - max kobiety - 3.9 pozdrawiam

jeszcze raz próbuje prosze o inter,wynikow.

zrobiłam pare badań wyznaczonych przez lekarza zerknijcie i napiszcie : Tsh 1,370 norma (0,27 4,2) LH 6,6 fsh 8,6 i AMH 4,58 odpiszcie proszę,

Re: Brak ciazy; inseminscja, in vitro, psychiatra

Odpowiadając na pytanie o FSH. U mnie było w normie, co mnie uspokoiło. W niecały rok później, w wieku 34 lat, było już bardzo kiepskie. Różnie bywa. Jak chcecie dziecko teraz, to trzeba się leczyć teraz, a nie czekać na cud. Moim zdaniem historie o magicznych zajściach w ciążę "po wyluzowaniu

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!