Wszystko o:

gfr jaka jest norma

wizu

eGFR - co to takiego?

eGFR - co to takiego?

Jednym ze wskaźników, które podlegają ocenie przy diagnozowaniu schorzeń nefrologicznych, jest eGFR. Czym on jest, jakie są normy eGFR oraz jak przebiega takie badanie?

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Nerki stanowią najważniejszą część układu wydalniczego. Odpowiadają za oczyszczanie organizmu, regulują ciśnienie tętnicze oraz gospodarkę kwasowo-zasadową. Jednym z badań oceniających działanie nerek jest GFR, dzięki któremu możliwe jest określenie tzw. przesączenia kłębuszkowego.

Ratuj życie za parę groszy, czyli tanie badania, które mają znaczenie

Za te badania trzeba zapłacić kilkanaście złotych, a czasem nic. Pozwalają wykryć wiele groźnych chorób w uleczalnym stadium, często takim, gdy wystarcza jedynie wprowadzenie zmian w stylu życia, by uniknąć nieszczęścia. Zadbaj o siebie, bo nikt inny nie zrobi tego lepiej.

Mapa LP

limfocyty inne eo bazo mono cechy sekrecji niestrawione resztki w kale białe plamy na nodze orgazm analny mpv średnia objętość płytek krwi gfr jaka jest norma ob 4 dla normy 20 ból brzucha od dźwigania niski poziom limfocytów w ciąży ból podczas wchodzeniu penisa d-dimery złamanie

UKŁAD MOCZOWY (WYDALNICZY) - budowa, funkcje i najczęstsze dolegliwości

UKŁAD MOCZOWY (WYDALNICZY) - budowa, funkcje i najczęstsze dolegliwości

prostaglandyny. Renina uczestniczy przede wszystkim w procesie regulacji ciśnienia krwi oraz gospodarki sodem i potasem. Erytropoetyna (zwana również EPO) wpływa na szpik kostny i produkcję czerwonych krwinek. Choć bywa wykorzystywana jako lek, np. przy niewydolności nerek, w sporcie jest zakazanym środkiem

Zobacz wideo

zapalenie nerek - jak leczyć ?

od dłuższego czasu mam objawy wielomocz, nadmierne pragnienie, suchość w ustach i metaliczny posmak, odwadnianie się, GFR nieco zaniżony, sód zaniżony 134, w trakcie antybiotykoterapii wzrósł do 143 antybiotyk pomaga pozostałe badania w normie mocz czasem jest mętny, ale to nie białko ale

mocznik w surowicy

Czy ktoś może mi wyjaśnić wynik mocznika w surowicy: wynik 43 przy normie 13-43? Do tego kreatynina 0,7 mg/dl 0,4 — 1,1, a eGFR >=90 ml/min/1,73m^2 >= 9? Robiłam badania w lipcu, bez mocznika, i wynik kreatyniny i eGFR jest taki sam jak teraz, wczoraj robione badanie. Czy

czy to jest niedoczynność ?

Witajcie ,mam prośbę o interpretację moich wyników.Od 31 lat choruję na łuszczycę ,od ponad pół roku na łuszczycowe zapalenie stawów.Na początku marca zaczełam mieć dolegliwości jak wszyscy tzn.ból głowy od rana i to taki jak by uszy miały wybuchnąć,bóle mięśni,stawów,szyja a w gardle

Re: kreatynina interpretacja

Zawsze mam niską kreatyninę i wszyscy sie cieszą z tego powodu. Widocznie normy zawyżone, bo jak mi powiedział doc - niski jej poziom świadczy o szybkiej filtracji nerek. Norma eGFR to>60. Jeżeli w Twoich wynikach nie ma podanej normy, to zapytaj o to w labie, gdzie robiłeś badania. Ale

wątroba, czy jest na sali lekarz? Martwię się

wyjaśnia eGFR >=60 ml/min/1,73m^2 (nie mam pojęcia o co chodzi) A oto czym się martwię: naczytałam się że nieznaczne podwyższenie ALT może świadczyć o poważnej chorobie. Czy ktoś wie jak się wylicza wskaźnik de ritisa? Z morfologii mam trochę obnizone Erytrocyty (3,92, norma od 4,0), troszkę

Re: eGRF chyba?

eGFR, oczywiscie. Gorac chyba pada mi na mozg bo u nas wlasnie kanikula,40 w cieniu, w klimie wlasnie padla elektronika a na nowa czesc trzeba czekac kilka dni :( Normy masz w linku. Jak super to powinno byc >90, miedzy 60 a 90 tez OK, jakkolwiek samo eGFR nie jest miarodajne. Test

Pomożecie?

energii a od jakiegoś czasu przepraszam "dupa mi siadła" i nic do przodu..jak zdechlak..i ciagle śpie.. Moje wyniki raczej w normie i co dalej robić? TSH 2,480 norma (0,27-4.2) fT4 1.410 norma (0.932-1.710) Kreatynina w sur. 0.62 norma (0.50-0.90) GFR 116.87 norma >80.00 badanie moczu

Re: Gdy wyniki nie są w normie....

... jest to jeden z parametrów nerkowych , ale jak chcesz sprawdzić wydolnośc swoich nerek to zrób kreatynine z krwi i moczu, oraz GFR natomiast podwyższony mocznik moze byc wynikiem obciązenia nerek tosynami ( leki) spróbuj duzo pic , 3-4 litry wody mineralnej na dobę, ewentualnie wprowadz sobie dietę

odwodnienie - jaka przyczyna

. preparat na oczy, w który jest luteina, selen,tauryna i wit. c. zastanawiałam się czy może miec to związek (tauryna jest w napojach energetyzujących i ma różnorakie działanie na mózg i mięśnie). czy to może od nerek (niedawno robiłam bad i wyszło, że mam nieco obniżony GFR i trochę bakterii) lub coś innego

czy to choroba nerek? wyniki badan

badan moczu sa takie: 1. Keratynina 0,81 norma 0,50-0,90 a wiec w normie i nie za wysoko 2. eGFR 89,0 (powyzej 90 prawidlowy miedzy 60-89 lekko obniżony ) mocznik 10,0 – 50 a ja mam 18, tez norma. glukoza 91 norma 74-106 leukocyty w moczu 0-1 a wiec norma norma jest od 0

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!