Wszystko o:

glukoza w surowicy

glukoza

Glukoza

Definicja: Cukier prosty powszechnie występujący w naturze, zarówno w postaci wolnej (np. w owocach i krwi), jak i połączonej w substancje złożone, jak skrobia lub celuloza (węglowodany). W handlu występuje zwykle pod nazwą dekstrozy.

Rola: Glukoza spełnia szczególnie ważną rolę w królestwie zwierząt, ponieważ stanowi jedyną i główną postać, do której węglowodany są rozkładane, aby mogły zostać przyswojone przez komórki. Glukoza przenosi węglowodany, ponieważ te związki powstają i są rozprowadzane po organizmie zwierzęcym zawsze w takiej formie. Z glukozy wątroba i inne tkanki mogą tworzyć glikogen, a gruczoły sutkowe - laktozę. Z glukozy tworzy się także D-ryboza nukleotydów itd. Te wielorakie funkcje są możliwe ze względu na to, że stężenie glukozy we krwi jest utrzymywane na stałym poziomie dzięki skomplikowanemu mechanizmowi regulacji z udziałem czynników hormonalnych, enzymatycznych i metabolicznych.

Zastosowanie: Glukoza jest powszechnie stosowana w medycynie zarówno jako źródło energii, jak i substancja, która może wpłynąć na równowagę wodno-elektrolitową organizmu.

alergen

Wielka Encyklopedia Medyczna Definicja pochodzi z Wielkiej Encyklopedii Medycznej. Jedyna na rynku tak aktualna, bogato ilustrowana, opracowywana pod nadzorem naukowym seria wydawnicza. W 23 tomach, w prawie 10 000 haseł, a także w monografiach, tabelach i zestawieniach przedstawia w przystępnej formie aktualny stan wiedzy medycznej. Jest kompendium wiedzy o chorobach, leczeniu i lekach oraz zdrowiu i profilaktyce. Pierwszy tom w sprzedaży od 19 stycznia, następne - w każdą środę. Zobacz więcej!

kaole

Hiperglikemia - jak prawidłowo udzielić pierwszej pomocy?

Hiperglikemia - jak prawidłowo udzielić pierwszej pomocy?

Hiperglikemia, czyli wzrost glukozy w surowicy krwi to bardzo zdradliwa dolegliwość. Z powodu specyficznych objawów, zdarza się, że dotknięte nią osoby brane są pijane. Taka ignorancja i pozostawienie chorego samu sobie może mieć bardzo przykre konsekwencje. Jak pomóc przy przełomie hiperglikemicznym?

Badanie moczu - CUKIER W MOCZU

Pojawienie się w moczu nawet niewielkich ilości glukozy zawsze wymaga dalszej diagnostyki. Najczęściej cukier przedostaje się do uryny u osób z chorobą nerek lub cukrzycą.

Badanie CUKRU WE KRWI. Normy glukozy

Oznaczenie poziomu glukozy we krwi ma znaczenie nie tylko w przypadku pacjentów z podejrzeniem cukrzycy. Tego typu badania powinny wykonywać także zupełnie zdrowe osoby. Profilaktyka to najlepszy sposób na odpowiednio wczesne wykrycie zmian w organizmie i wdrożenie odpowiedniego postępowania.

Hipoglikemia (atak cukrzycowy) - jak pomagać?

Hipoglikemia (atak cukrzycowy) - jak pomagać?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Niedocukrzenie, czyli hipoglikemia to stan, w którym stężenie glukozy we krwi spada do 55 mg/dl (3,0 mmol/l). Za prawidłową uznaje się wartość od 70 do 99 mg/dl. Znaczny spadek cukru w surowicy, u osób z cukrzycą najczęściej stanowi konsekwencję niewłaściwej diety

Hiperkaliemia

Hiperkaliemia

-elektrolitowej, niedotlenienie tkanek, hemoliza, odwodnienie organizmu, choroba Addisona. Wyróżnia się trzy postacie kliniczne choroby (ze względu na poziom potasu w surowicy krwi): łagodną - 5,5 mmol/l, umiarkowaną - 6,1-7 mmol/l oraz ciężką powyżej 7 mmol/l. Potasowi rekordziści. Uwaga! Przereklamowany banan

Hiperkaliemia

Hiperkaliemia

Dołącz do nas na Facebooku! Hiperkaliemia, nazywana także hiperpotasemią to zbyt wysokie stężenie jonów potasu w surowicy krwi. Znaczne przekroczenie bezpiecznej granicy tj. 5,5 mmol/l, najczęściej spowodowane jest chorobą nerek lub długotrwałym przyjmowaniem leków, przede wszystkim tych

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

Dieta Montignaca - naprawdę skuteczny sposób na walkę z nadwagą?

sposób klasyfikowania poszczególnych produktów spożywczych pod kątem wpływu na stężenie cukru po 2-3 godzinach od ich spożycia. I wyższy indeks, tym większa wartość glukozy w surowicy. Zdaniem autora diety najbardziej niebezpieczne są te, których indeks przekracza 50. Zalicza się do nich m.in. ziemniaki

Tyroksyna (T4)

Tyroksyna (T4)

badanie poziomu T4 odbywa się w dwóch etapach. Z pobranej z żyły łokciowej próbki wyodrębnia się wszystkie dodatkowe elementy budujące i znajdujące się we krwi. Następnie do tak "oczyszczonej" surowicy wprowadza cię przeciwciało, które obok łączenia cząsteczek T4 promieniuje. W oparciu o

LDH (dehydrogenaza mleczanowa)

LDH (dehydrogenaza mleczanowa)

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! LDH to tzw. enzym oksydoreduktazy. Jego podstawowym zadaniem jest uczestnictwo w większości reakcji utleniania oraz redukcji (odpowiada za ostatni etap glikolizy, czyli podziału glukozy). Stężenie LDH w organizmie podaje się oparciu o badanie surowicy krwi . U

Nie lekceważ nietolerancji laktozy - bywa groźna dla zdrowia

Nie lekceważ nietolerancji laktozy - bywa groźna dla zdrowia

określonej dawki laktozy, jest test tolerancji laktozy. Po podaniu laktozy w roztworze wodnym lub w etanolu, bada się stężenie glukozy lub galaktozy w surowicy pacjenta. To diagnostyka pod względem metodyki zbliżona bardzo do tzw. krzywej cukrowej, wykonywanej rutynowo u ciężarnych. W procesie diagnozowania

Podwyższone androgeny, a ewentualna ciąża

Glukoza ­ na czczo 103 mg/dl norma: 70 99 Glukoza po 120 min po obciążeniu 75 g glukozy 105 mg/dl norma 45 Cholesterol LDL w surowicy (wyliczony) 107 mg/dl 5 % wg skali SCORE Sód w surowicy 139 mM/l 135 145 Potas w surowicy 4,5 mM/l 3,5 5,5 Obecnie od 13 grudnia mam przepisaną Dianę35 na

Problem z erekcją

badań tzn cholesterol, glukoza w surowicy, testosteron i prolaktyna i wyszło tak: Cholesterol 220 mg/dl Glukoza w Surowicy 96 mg/dl Testosteron 2.85 ng//ml Prolaktyna 15,40 ng/ml Dodatkowo Seksuolog przepisał mi leki takie jak Androvit , Nootropil oraz Lekap niestety po zażyciu tych leków

Niski poziom potasu we krwi

Mam 29 lat. Odebrałam dzisiaj wyniki badań. Martwi mnie potas- 1.75. Przyjmuję witaminy oraz biorę co jakiś czas Aspargin. Dieta również bogata w produkty, w których owy potas się znajduje. Kreatynina w surowicy 0,80 mg/dl eGFR 84,80 mi/min/1.73m2.Żelazo 37 troszkę niskie. Reszta badań, wyniki

Problemy zdrowotne 19-latki

zaawansowane typu Alpicort, Novoxidyl, Zoxiderm. Efektów nie ma. Wszystkie badania(TSH,fT3,fT4,AST,ALT,mocz,MORFOLOGIA,glukoza w surowicy, trójglicerydy, cholesterol, kreatynina, próby pasożytnicze - są w normie, jedynie glukoza podniesiona do 105) wykonywałam prywatnie bez skierowania. Od kogo mogę uzyskać

Suplementy a zespół Gilberta

Od jakiegoś czasu trenuje na siłowni i zastanawiam się nad suplementami. Konkretniej o kreatynie i gainerze. Oto skład tych odżywek, gainer: polimery i oligomery glukozy, koncentrat białek serwatkowych, białko pszeniczne, monohydrat dekstrozy, kwas askorbinowy (wit. C), nikotynamid (wit. B3), octan

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Niski poziom glukozy w surowicy - proszę o radę

obecnie 104,5 cm (3 - 10 centyl). Waga natomiast utrzymuje się na 50 centylu. Martwi mnie spadek w tych cenylach. Dostaliśmy skierowanie na morfologię, glukozę w surowicy, Tsh. Wszystko wyszło w normie, jedynie glukoza jest poniżej normy 61mg/dl (norma 70 - 100). Co to może oznaczać? Proszę o pomoc, bo

Re: glukoza w surowicy krwi, co to za badanie?

glukoza w surowicy nie jest parametrem morfologii, to parametr biochemiczny -- BASKA i MICHAL

Re: Objawy kliniczne a badania potwierdzające.

Wyniki badani laboratorynych buałko całkowite-surowica: I77 Białko całkowite 68.8 g/l 64,00-83,00 chlorki-surowica: I97 Chlorki 102 mmol/l 98-107 CK-Kinaza kreatynowa: M18 CK-Kinaza kreatynowa 95 U/l 39-308 FT3: O55 FT3 4.9 pmol/l 3,1-6,8 FT4: O69 FT4 16,1 pmol/l 12,0-22,0 Glukoza z krwi żylnej 96

Re: Niski poziom glukozy w surowicy - proszę o rad

Pani Doktor Bardzo dziękuję za odpowiedź. Córeczka nie ma objawów niedocukrzenia, o których czytałam w internecie, słodyczy też dużo nie je, choć czasem ma na nie ogromną chęć. Badania były robione na czczo. Czy powinniśmy marwić się jej wzrostem i robić dodatkowe badania, czy czekać i obserwować?

Re: Diphergan 10mg,Zatrucie i pobyt w szpitalu!!

sprawdzone bylo elektrolita -surowica: sod, potas,chlorki. Gazometria(RKZ)krwi zylnej. Glukoza(surowica). Kreatynina. Magnez.Mocz-badania ogolne.Mocznik. Morfologia krwi z rozdzialem leukocytow(CBCDIFF).Wapn calkowity. Konsultacje okulistyczna: badaniawe wzierniku fisona.Nie wpisywalem wszystkich

Re: Pani Doktor czy może Pani zerkną na wyniki

Witam, wyniki ogólnie w normie dla wieku, norm OB u dzieci to 15. Dość niskie ciśnienie krwi. Ciała ketonowe mogą pojawić się w moczu przy słabym nawodnieniu, gorączce, wysiłku, też przy cukrzycy (ale glukoza w surowicy jest prawidłowa). Powtórzyłabym badanie moczu po dobrym nawodnieniu, pozdrawiam

Re: Objawy kliniczne a badania potwierdzające.

usg gruczołu, a z krwi oznaczyłabym p/ciała p/tarczycowe TPO i TG. > Glukoza z krwi żylnej 96mg%glukoza-surowica: L43 glukoza 6.1 mmol/l H 3,3-5, > 5 prawidołowa glikemia na czczo wg zaleceń PTD > Kretynina-surowica: M37 Kreatynina 71 umol/l 62-106 > EGFR 120.3 ml/min >

Re: Proszę o interpretację wyników-Pani Doktor

Pani Doktor dziś powtórzyłam wyniki i są nastepujące: Bilirubina całkowita w surowicy 0,52mg/dł norma 0.0-1.3 Badanie moczu: Barwa żółty Przejrzystość niezupełny PH 5.5 norma5.0-8.0 Ciężar wlasciwy1.025 norma 1.005-1.030 Białko ujemne Glukoza ujemna Urobilinogen 0.2 E.U./dł norma<

Re: Wyniki po Euthyroxie - prośba o ocenę

Tak jak wspominałem mam już masę badań. Tylko jak idę do lekarza to każdy to olewa. Również mój endokrynolog (prywatne wizyty). Kortyzol rano 9,57 czyli chyba wyszło ok? Aldosteron 31,1 tutaj podwyższone Triglicerydy 3,18 podwyższone Glukoza (krew żylna,surowica) 5,01 insulina 11

22 Wojskowy Szpital Uzdrowiskowo-Rehabilitacyjny

hydropowietrzny, psychoterapia grupowa, -badania labolatoryjne-jednorazowo: Jonogram(sód,potas), Glukoza w surowicy, Cholesterol całkowity, Morfologia krwi całkowita, Czas protrombinowy wg potrzeb, -badania diagnostyczne zgodnie z zaleceniem lekarskim: EKG z opisem, Proba wysiłkowa lub echo serca lub holter EKG

glukoza w surowicy

labolatoryjne-jednorazowo: Jonogram(sód,potas), Glukoza w surowicy, Cholesterol całkowity, Morfologia krwi całkowita, Czas protrombinowy wg potrzeb, -badania diagnostyczne zgodnie z zaleceniem lekarskim: EKG z opisem, Proba wysiłkowa lub echo serca lub holter EKG, -całodzienna specjalistyczna opieka lekarska

glukoza w surowicy

laboratoryjne-jednorazowo: Jonogram(sód i potas), Glukoza w surowicy, Czas protrombinowy, -całodobową specjalistyczna opiekę lekarską i pielęgniarską, Przyjazd: 2013 2014 Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpien Wrzesień Październik Listopad Grudzień 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

.4) Kreatynina, azot mocznikowy we krwi (BUN): zwiększone (> 1,25 razy powyżej górnej granicy normy) stężenie kreatyniny w surowicy i azotu mocznikowego we krwi obserwowano u, odpowiednio, 3% i 4% pacjentów leczonych produktem Accuzide. Kwas moczowy w surowicy, glukoza, magnez, cholesterol, triglicerydy, jod

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!