Wszystko o:

gluten

Gluten

Gluten

Gluten jest składnikiem pokarmowym, który występuje w ziarnach niektórych zbóż, przede wszystkim w pszenicy, jęczmieniu i życie. To dzięki niemu ciasto wytworzone z mąki i wody jest ciągliwe, a pieczywo ma porowatą strukturę, a ciasta nie podlegają fermentacji. Jednocześnie jest to jeden ze składników, które mogą powodować alergie pokarmowe, zwłaszcza u niemowląt i dzieci.

Objawy alergii na gluten. Gluten to jeden ze składników, które należy ostrożnie i stopniowo wprowadzać do diety niemowląt. Objawy alergii pojawiają się szybko, bo już w ciągu kilku minut od spożycia. Wśród tych objawów można wymienić biegunkę, wymioty, katar o wodnistej postaci, pokrzywkę skórną, zmiany skórne (atopowe zapalenie skóry), a nawet wstrząs anafilaktyczny. Można też wskazać objawy, które pojawiają się po upływie kilku godzin od spożycia produktu z glutenem. Jest to biegunka oraz bardziej zaawansowane stadium atopowego zapalenia skóry.

W jakich produktach gluten się nie znajduje? Osoby z alergią na gluten powinny sięgać po produkty bez tego składniku. Mogą to być zarówno produkty glutenowe, ale zmodyfikowane - ze skrobią pszenną bezglutenową - lub też produkty, które naturalnie występują bez glutenu, np. ryż, ziemniaki, fasola, soja, komosa ryżowa czy kukurydza.

mmr

Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

Zanim wytoczysz wojnę glutenowi, upewnij się, czy rzeczywiście masz się czego bać. Co to jest gluten i komu szkodzi? Które produkty zawierają gluten, a które są bezglutenowe?

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego jest słodsza, ale znacznie mniej kaloryczna niż czekolada, doskonale zagęszcza potrawy i z powodzeniem może zastąpić gluten u osób chorujących na celiakię, czy po prostu z alergią na gluten. Skąd się wzięła popularność karobu (jak bywa czasem nazywana) i czy zachwyty nad nim są w pełni uzasadnione?

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu wszystkich produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w niektórych produktach zbożowych i jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Jego usunięcie z menu ma sens jedynie u osób z nietolerancją glutenu.

Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)

Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)

Dołącz do nas na Facebooku! Na skutek nietolerancji przez organizm glutenu w okolicach brodawek skórnych odkładają się charakterystyczne złogi immunoglobulin typu A (IgA) . Gdy zaczynają się przemieszczać w miejscu ich występowania pojawiają się mikroropnie. Choroba najczęściej atakuje między

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Warto pamiętać, że gluten ze swojego menu muszą wyeliminować przede wszystkim ludzie chorzy. Dieta bezglutenowa musi być przestrzegana bezwzględnie przez osoby dotknięte trwałą nietolerancją glutenu, czyli celiakią ( więcej na temat celiakii ). Bywa jednak

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

jadłospisu wszystkich produktów zawierających gluten. Tradycyjne pieczywo, nad czym ubolewają bezglutenowcy, zawiera go niestety bardzo dużo. Całkowita rezygnacja z chleba i bułek dla wielu osób okazuje się niezwykle trudnym zadaniem. W tego typy sytuacjach pieczywo bezglutenowe staje się jednym z

„Jesteś gorszą osobą, bo nie jesz fit” – Nigella przestrzega przed zawstydzaniem z powodu sposobu odżywiania

„Jesteś gorszą osobą, bo nie jesz fit” – Nigella przestrzega przed zawstydzaniem z powodu sposobu odżywiania

Quinoa zamiast makaronu, bo nie ma glutenu. Cukier brzozowy zamiast zwykłego, bo nie podnosi tak poziomu glukozy. Produkty najlepiej jak najmniej przetworzone, naturalne, często egzotyczne. Dziś taki sposób odżywiania promuje wiele znanych osób, w Polsce m. in. Anna Lewandowska czy Ewa Chodakowska

"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych

"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Mąka zawierająca gluten zapewnia wypiekom, ale i wielu innym produktom, zwiększoną kleistość i sprężystość. Częściowo to zadanie może spełniać jajko czy mleko. Jeśli jednak nie możesz jeść żadnego z tych składników? Z pomocą przychodzą substancje dodatkowe. Ich rolą

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Tolerancja glutenu

Pod koniec 5 miesiąca zaczęłam mojej córce wprowadzać do jedzenia gluten podawała go jako kasze marne dodając do zupki lub biszkopty do deseru i jestem zaniepokojona bo w stolcu są białe grudki i nie wiem czy to może świadczyć o nietolerancji glutenu? Kupki są zbite albo luźne poza tym nie

Alergia na gluten?

Mam pytanie, czy jeśli miałem zrobione testy skórne (punktowe) i wyszło mi ze jestem mocno uczulony na zboża (owies, pszenica, jęczmień, żyto) to jestem uczulony na gluten? Jakie jest prawdopodobieństwo, że powinienem zastosować dietę bezglutenowa?Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest

Dieta bez glutenu

tygodni ok. 5 kilo i czuję się znakomicie. To jak to jest z tymi zbożami?Witam! Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, to dieta bezglutenowa nie jest wskazana. Natomiast dieta zgodna z grupą krwi nie ma naukowych dowodów, które potwierdzałyby jej skuteczność. Dokładne, indywidualne zalecenia

Nietolerancja pokarmowa - gluten, mleko krowie, jaja kurze

Niedawno zrobiłam badania na nietolerancję pokarmową z użyciem preparatu Food Detective. Wyniki badania wskazują na wysoką nietolerancję na gluten, mleko krowie oraz jaja kurze. Nie wiem na ile te badania są wiarygodne (opinie są różne), a wykluczenie tych produktów bez wątpienia oznacza rewolucję

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

wprowadzenie glutenu

Jak wprowadzić gluten? Chciałabym podać dziecku kaszkę mannę, kupiłam już Bobovity i... nie rozumiem instrukcji na opakowaniu. :( Doczytałam się, że kaszka jest już z mlekiem modyfikowanym, a mała jest tylko na piersi innego mleka nie zna. Czyli pozna na raz i gluten i mleko modyfikowane. :( I

gluten

. spróbowałam ekspozycji na gluten ale była silna wysypka. Wstrzymałyśmy się więc. Podałam wczoraj (mała ma 11,5 msc.) ale dziś liszajek na policzku. Czy dalej się wstrzymywac? Kiedy znów spróbować?

Re: wprowadzenie glutenu

A ile dziecko ma ? Starszemu wprowadzałam gluten wg tamtejszych zaleceń czytaj gotowałam pół łyżeczki manny i dodawałam do ściągniętego mleka. Młodszy dostawał bułkę do ręki, ale on szybko stabilnie siedział i był zainteresowany jedzeniem.

Re: wprowadzanie glutenu do diety

Dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłam, kaszka była glutenowa, ale nie przyszło mi do głowy, że to może być reakcja na owies, a nie gluten. Spróbujemy za jakiś czas z innym źródłem glutenu.

Re: wprowadzenie glutenu

Ja zacznę od płatków orkiszowych, kaszy jęczmiennej, upiekę własny chleb. Manna mnie nie przekonuje bo to kasza z pszenicy zawierającej duże ilości glutenu i do tego oczyszczonej więc wartości odżywcze wątpliwe... Orkisz natomiast jest starszą odmianą przenicy i w moim mniemaniu zdrowszą. Poczytaj

Re: wprowadzanie glutenu do diety

Witam, nie każda kaszka owsiana zawiera gluten, może to odczyn po prostu na owies? Po ok. 3 tyg. przerwy można spróbować np. z 1 łyżeczką kaszki orkiszowej (ta ma gluten) i ocenić efekty, pozdrawiam serdecznie

wprowadzanie glutenu do diety

dostał tę kaszkę drugi raz i znów te same objawy. Jak mam dalej postępować z glutenem? Zrobić przerwę i za jakiś czas spróbować ponownie? A może zmniejszyć ilość kaszki - wydaje mi się teraz, że może za dużo na pierwszy raz mu podałam (ok. 2-3 łyżeczek)? Zrobić jakieś badania? Do tej pory nie było

Re: pytanie odnosnie glutenu

Witam, tak, wystarczy, chodzi tylko o "kontakt" z glutenem, nie o wartości odżywcze, pozdrawiam serdecznie

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!