Wszystko o:

gluten

Gluten

Gluten

Gluten jest składnikiem pokarmowym, który występuje w ziarnach niektórych zbóż, przede wszystkim w pszenicy, jęczmieniu i życie. To dzięki niemu ciasto wytworzone z mąki i wody jest ciągliwe, a pieczywo ma porowatą strukturę, a ciasta nie podlegają fermentacji. Jednocześnie jest to jeden ze składników, które mogą powodować alergie pokarmowe, zwłaszcza u niemowląt i dzieci.

Objawy alergii na gluten. Gluten to jeden ze składników, które należy ostrożnie i stopniowo wprowadzać do diety niemowląt. Objawy alergii pojawiają się szybko, bo już w ciągu kilku minut od spożycia. Wśród tych objawów można wymienić biegunkę, wymioty, katar o wodnistej postaci, pokrzywkę skórną, zmiany skórne (atopowe zapalenie skóry), a nawet wstrząs anafilaktyczny. Można też wskazać objawy, które pojawiają się po upływie kilku godzin od spożycia produktu z glutenem. Jest to biegunka oraz bardziej zaawansowane stadium atopowego zapalenia skóry.

W jakich produktach gluten się nie znajduje? Osoby z alergią na gluten powinny sięgać po produkty bez tego składniku. Mogą to być zarówno produkty glutenowe, ale zmodyfikowane - ze skrobią pszenną bezglutenową - lub też produkty, które naturalnie występują bez glutenu, np. ryż, ziemniaki, fasola, soja, komosa ryżowa czy kukurydza.

wizu

Uczulenie na gluten - jakie daje objawy

Uczulenie na gluten - jakie daje objawy

Uczulenie na gluten jest nietolerancją pokarmową, która może dotykać wielu osób i nie jest ściśle związana z celiakią. Nie każdy jednak wie, jakie są objawy uczulenia na gluten i jak je rozpoznać.

Nietolerancja glutenu - czym naprawdę jest celiakia?

Od pewnego czasu panuje moda na żywność bezglutenową. Rozpowszechnił się pogląd, że gluten jest niekorzystny dla ludzkiego organizmu i lepiej wyeliminować go z diety. Prawda jest jednak taka, że tego składnika unikać powinny jedynie osoby cierpiące na celiakię, czyli w dużym skrócie mające problem z poprawnym trawieniem tej mieszanki białek. Czym objawia się nietolerancja glutenu i w jaki sposób można sobie z nią radzić?

Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

Zanim wytoczysz wojnę glutenowi, upewnij się, czy rzeczywiście masz się czego bać. Co to jest gluten i komu szkodzi? Które produkty zawierają gluten, a które są bezglutenowe?

Nietolerancja i nadwrażliwość na gluten? Naukowcy podejrzewają innego "winnego"

Nietolerancja i nadwrażliwość na gluten? Naukowcy podejrzewają innego "winnego"

Tylko 1,3 proc. światowej populacji faktycznie nie toleruje glutenu ze względu na chorobę o genetycznym podłożu, czyli celiakię . W przypadku takich osób spożywanie produktów z glutenem powoduje zanik kosmków jelitowych , co upośledza wchłanianie i trawienie substancji odżywczych, a w

Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić

Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić

Celebryci, książki i blogerzy różnej maści często zalecają całkowite porzucenie glutenu . To białko występujące w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia zostało okrzyknięte wrogiem publicznym numer jeden. Wydaje się jednak, że niesłusznie - potwierdzają to kolejne doniesienia ze świata medycyny

Czym jest celiakia? Jakie są rodzaje celiakii, leczenie

Czym jest celiakia? Jakie są rodzaje celiakii, leczenie

U osób cierpiących na celiakię,  po spożyciu glutenu pojawia się zanik kosmków jelitowych, małych wypustek błony śluzowej jelita cienkiego , które umożliwiają wchłanianie składników odżywczych, pochodzących z pożywienia. Skutkiem zaniku kosmków jest upośledzone wchłanianie makroskładników

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów Magiczny proszek? Karob otrzymywany jest z nasion drzewa karobowego (Ceratonia siliqua L., karob, ceratonia, szarańczyn strąkowy). Zawiera naturalny polimer galaktomannanu, który nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym. W niewielkim stopniu może ulegać

Dieta bezglutenowa i bezbiałkowa - na czym polegają i kiedy są konieczne?

Dieta bezglutenowa i bezbiałkowa - na czym polegają i kiedy są konieczne?

Co to jest gluten? Czym jest celiakia? Gluten jest naturalną mieszaniną białek roślinnych, gluteniny oraz gliadyny i występuje między innymi w ziarnach żyta, pszenicy i jęczmienia. Uczulenie na ten składnik wywołuje chorobę trzewną zwaną celiakią , która niestety nie jest uleczalna. Z szacunków

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Warto pamiętać, że gluten ze swojego menu muszą wyeliminować przede wszystkim ludzie chorzy. Dieta bezglutenowa musi być przestrzegana bezwzględnie przez osoby dotknięte trwałą nietolerancją glutenu, czyli celiakią ( więcej na temat celiakii ). Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Bywa jednak

Czy gluten to cichy zabójca? [NaZdrowie]

Czy gluten to cichy zabójca? [NaZdrowie]

Tolerancja glutenu

Pod koniec 5 miesiąca zaczęłam mojej córce wprowadzać do jedzenia gluten podawała go jako kasze marne dodając do zupki lub biszkopty do deseru i jestem zaniepokojona bo w stolcu są białe grudki i nie wiem czy to może świadczyć o nietolerancji glutenu? Kupki są zbite albo luźne poza tym nie

Alergia na gluten?

Mam pytanie, czy jeśli miałem zrobione testy skórne (punktowe) i wyszło mi ze jestem mocno uczulony na zboża (owies, pszenica, jęczmień, żyto) to jestem uczulony na gluten? Jakie jest prawdopodobieństwo, że powinienem zastosować dietę bezglutenowa?Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest

Dieta bez glutenu

tygodni ok. 5 kilo i czuję się znakomicie. To jak to jest z tymi zbożami?Witam! Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, to dieta bezglutenowa nie jest wskazana. Natomiast dieta zgodna z grupą krwi nie ma naukowych dowodów, które potwierdzałyby jej skuteczność. Dokładne, indywidualne zalecenia

Nietolerancja pokarmowa - gluten, mleko krowie, jaja kurze

Niedawno zrobiłam badania na nietolerancję pokarmową z użyciem preparatu Food Detective. Wyniki badania wskazują na wysoką nietolerancję na gluten, mleko krowie oraz jaja kurze. Nie wiem na ile te badania są wiarygodne (opinie są różne), a wykluczenie tych produktów bez wątpienia oznacza rewolucję

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: bez glutenu,nabiału,jajek,soji, cukru i frukt

No właśnie, bo czasem chodzi tylko o gliadynę a lekarz powie gluten. Chóc ponoć gluten z żyta jest tym najbardziej uczulającym.

Re: Czy jest sens wykluczyć gluten?

Jeśli masz problem z glutenem - musisz go odstawić. Jeśli nie masz - to myślę, że to już kwestia twojego widzimisię. Tak naprawdę, jeśli chcesz się doczepiać do wszystkiego, co szkodliwe, to musiałabyś wyjechać na wieś i żywić się tylko naturalnymi produktami wyprodukowanymi samemu.

tarczyca , depresja, gluten - pytanie medyczne

tolerowała kaszek glutenowych - smrodliwe biegunki ,potem było OK, do dzisiaj nie ma ŻADNYCH objawów żołądkowych . Dodatkowo moja mama ma nietolerancję glutenu (twierdzi, że nie celiakię a nietolerancję). Pytam bo może się zasugerowałam tą wszechobecną modą na gluten..

Na temat glutenu ...

tylkomedycyna.pl/wiadomosc/wyniki-badan-sugeruja-ze-nadwrazliwosc-na-gluten-nie-istnieje

Re: tarczyca , depresja, gluten - pytanie medyczn

Tak, zrób badania na celiakię koniecznie. Jeśli nie celiakia, to może być alergia na gluten, albo na pszenicę, żyto, albo i na wiele innych pokarmów też. Przy alergii na mleko też można mieć bardzo duże kłopoty z anemią. Każda alergia pokarmowa może tak działać. Zapalenie alergiczne tarczycy też

Re: tarczyca , depresja, gluten - pytanie medyczn

Hashimoto nie tworzy zadnych stanow depresyjnych... Moga się pojawić przy BARDZO DUZEJ miedoczynnosci tarczycy. Przeciwciala moga spadac nawet dziesieciokrotnie a nastepnego dnia skakac w gore. Zadna dieta tego nie leczy, niestety. Gluten i laktoza to moda... Mam Hashimoto i niedoczynnosc

Re: tarczyca , depresja, gluten - pytanie medyczn

TSH moze wzrosnac /zmalec co kilka tygodni Nie ma to zwiazku z depresja, jesli lekko powyzej normy. Chodzi ci pewnie o Hashimoto rzekomo wywolywane przez gluten ? Nieee, to nie to. A celakia, to jeszcze co innego, ale tez nie sadze.

Re: Czy jest sens wykluczyć gluten?

Jeśli nie masz nietolerancji pokarmowej, to raczej nie musisz usuwać glutenu całkowicie - nic się nie stanie, gdy od czasu do czasu zjesz makaron, czy chleb, zwłaszcza, że te bezglutenowe alternatywy zazwyczaj smakują kiepsko. Tutaj

Re: tarczyca , depresja, gluten - pytanie medyczn

zostałam na tej diecie. Mam też niedoczynność tarczycy. Niestety jak tylko coś zjem z glutenem to od razu ból stawów i anemia.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!