Wszystko o:

gluten

Gluten

Gluten

Gluten jest składnikiem pokarmowym, który występuje w ziarnach niektórych zbóż, przede wszystkim w pszenicy, jęczmieniu i życie. To dzięki niemu ciasto wytworzone z mąki i wody jest ciągliwe, a pieczywo ma porowatą strukturę, a ciasta nie podlegają fermentacji. Jednocześnie jest to jeden ze składników, które mogą powodować alergie pokarmowe, zwłaszcza u niemowląt i dzieci.

Objawy alergii na gluten. Gluten to jeden ze składników, które należy ostrożnie i stopniowo wprowadzać do diety niemowląt. Objawy alergii pojawiają się szybko, bo już w ciągu kilku minut od spożycia. Wśród tych objawów można wymienić biegunkę, wymioty, katar o wodnistej postaci, pokrzywkę skórną, zmiany skórne (atopowe zapalenie skóry), a nawet wstrząs anafilaktyczny. Można też wskazać objawy, które pojawiają się po upływie kilku godzin od spożycia produktu z glutenem. Jest to biegunka oraz bardziej zaawansowane stadium atopowego zapalenia skóry.

W jakich produktach gluten się nie znajduje? Osoby z alergią na gluten powinny sięgać po produkty bez tego składniku. Mogą to być zarówno produkty glutenowe, ale zmodyfikowane - ze skrobią pszenną bezglutenową - lub też produkty, które naturalnie występują bez glutenu, np. ryż, ziemniaki, fasola, soja, komosa ryżowa czy kukurydza.

mmr

Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

Zanim wytoczysz wojnę glutenowi, upewnij się, czy rzeczywiście masz się czego bać. Co to jest gluten i komu szkodzi? Które produkty zawierają gluten, a które są bezglutenowe?

Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić

Wyniki najnowszych badań na temat glutenu wskazują, że dieta bezglutenowa stosowana przez osoby, które nie są chore na celiakię, nie przynosi im korzyści, a wręcz może zaszkodzić. Naukowcy z USA doszli do takich wniosków po przebadaniu ponad 100 tys. osób.

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego jest słodsza, ale znacznie mniej kaloryczna niż czekolada, doskonale zagęszcza potrawy i z powodzeniem może zastąpić gluten u osób chorujących na celiakię, czy po prostu z alergią na gluten. Skąd się wzięła popularność karobu (jak bywa czasem nazywana) i czy zachwyty nad nim są w pełni uzasadnione?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Warto pamiętać, że gluten ze swojego menu muszą wyeliminować przede wszystkim ludzie chorzy. Dieta bezglutenowa musi być przestrzegana bezwzględnie przez osoby dotknięte trwałą nietolerancją glutenu, czyli celiakią ( więcej na temat celiakii ). Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Bywa jednak

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Gluten to mieszanka białek roślinnych. Najwięcej jest go w pszenicy i jęczmieniu. To dzięki niemu wyrabiając ciasto wszystkie składniki doskonale łączą się ze sobą. Ale nie tylko produkty zbożowe zawierają to cenne białko. Można je znaleźć w składzie wielu produktów

Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)

Choroba Duhringa (Choroba Dühringa)

Dołącz do nas na Facebooku! Na skutek nietolerancji przez organizm glutenu w okolicach brodawek skórnych odkładają się charakterystyczne złogi immunoglobulin typu A (IgA) . Gdy zaczynają się przemieszczać w miejscu ich występowania pojawiają się mikroropnie. Choroba najczęściej atakuje między

Jaka dieta, taka twarz. Cera zdradza, czego jesz za dużo

Jaka dieta, taka twarz. Cera zdradza, czego jesz za dużo

;Reverse The Signs Of Ageing: The Revolutionary Inside - Out Plan To Glowing, Youthful Skin" wyróżnia typy twarzy charakterystyczne dla efektów wywołanych przez cukier , nabiał, alkohol czy gluten . U osób wrażliwych produkty te naznaczają skórę twarzy w specyficzny dla siebie sposób: krostkami

Kosmki jelitowe - malutkie giganty w jelicie cienkim. Budowa, funkcje i choroby kosmków jelitowych

Kosmki jelitowe - malutkie giganty w jelicie cienkim. Budowa, funkcje i choroby kosmków jelitowych

, wydzielają enzymy trawiące cukier (sacharaza), gluten (gliadynaza) czy laktozę (laktaza). Gdy rąbków jelitowych zabraknie lub są uszkodzone, dochodzi do niedoborów enzymów i problemów z wchłanianiem. Kosmki jelitowe: choroby Nieprawidłowe działanie kosmków jelitowych prowadzi do zaburzeń wchłaniania

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Tolerancja glutenu

Pod koniec 5 miesiąca zaczęłam mojej córce wprowadzać do jedzenia gluten podawała go jako kasze marne dodając do zupki lub biszkopty do deseru i jestem zaniepokojona bo w stolcu są białe grudki i nie wiem czy to może świadczyć o nietolerancji glutenu? Kupki są zbite albo luźne poza tym nie

Alergia na gluten?

Mam pytanie, czy jeśli miałem zrobione testy skórne (punktowe) i wyszło mi ze jestem mocno uczulony na zboża (owies, pszenica, jęczmień, żyto) to jestem uczulony na gluten? Jakie jest prawdopodobieństwo, że powinienem zastosować dietę bezglutenowa?Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest

Dieta bez glutenu

tygodni ok. 5 kilo i czuję się znakomicie. To jak to jest z tymi zbożami?Witam! Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, to dieta bezglutenowa nie jest wskazana. Natomiast dieta zgodna z grupą krwi nie ma naukowych dowodów, które potwierdzałyby jej skuteczność. Dokładne, indywidualne zalecenia

Nietolerancja pokarmowa - gluten, mleko krowie, jaja kurze

Niedawno zrobiłam badania na nietolerancję pokarmową z użyciem preparatu Food Detective. Wyniki badania wskazują na wysoką nietolerancję na gluten, mleko krowie oraz jaja kurze. Nie wiem na ile te badania są wiarygodne (opinie są różne), a wykluczenie tych produktów bez wątpienia oznacza rewolucję

Skaza białkowa a alergia na gluten

Jak odróżnić skazę białkową od alergii na gluten? Mimo odstawienia kolejno białka mleka krowiego i produktów, które zawierają gluten nadal mam objawy.Niestety bardzo trudno jest odróżnić te dwie choroby wyłącznie na podstawie objawów klinicznych. Istnieje kilka patomechanizmów rozwoju alergii na

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: ciasta bez glutenu

Można, bez najmniejszego problemu. Ba, można nawet kupić "gotowe" ciastka bez glutenu - ja uwielbiam ciastka jaglane Irenki, są rewelacyjne, mocno chrupiące :) Z bardzo dobrym składem, a dostępne w moim osiedlowym sklepiku, czego więcej chcieć do szczęścia :D

Re: ciasta bez glutenu

ja proponuje gotowa make do rożnych wypieków jak tez do chleba sklepitalimport.pl/kategorie/bez-glutenu,s-5

Gluten w hostii - musi być

Od pewnego czasu podnosiły się głosy, żeby w czasie mszy podawano bezglutenową hostię (to nie kabaret!). Powstały "piekarnie" wypiekające hostie np. z mąki kartoflanej. Właśnie Watykan ogłosił że sorry, hostia musi zawierać gluten - choć jest to minimalna ilość - bo musi byś sporządzona z pszenicy

gluten

. spróbowałam ekspozycji na gluten ale była silna wysypka. Wstrzymałyśmy się więc. Podałam wczoraj (mała ma 11,5 msc.) ale dziś liszajek na policzku. Czy dalej się wstrzymywac? Kiedy znów spróbować?

Gluten i dieta bezglutenowa

Witam, jestem studentką dietetyki i piszę pracę magisterską na temat glutenu, mam ogromną prośbę o wypełnienie ankiety do której link znajduje się poniżej. Ankieta jest anonimowa.

wprowadzenie glutenu

Jak wprowadzić gluten? Chciałabym podać dziecku kaszkę mannę, kupiłam już Bobovity i... nie rozumiem instrukcji na opakowaniu. :( Doczytałam się, że kaszka jest już z mlekiem modyfikowanym, a mała jest tylko na piersi innego mleka nie zna. Czyli pozna na raz i gluten i mleko modyfikowane. :( I

gluten

Witam Mam pytanie jak obecnie wygląda sprawa glutenu. Czy to prawda, ze najnowsze wytyczne odesłały do lamusa wprowadzanie glutenu w niewielkiej ilości miedzy 5 a 6 m.z. Pozdrawiam

Re: wprowadzenie glutenu

A ile dziecko ma ? Starszemu wprowadzałam gluten wg tamtejszych zaleceń czytaj gotowałam pół łyżeczki manny i dodawałam do ściągniętego mleka. Młodszy dostawał bułkę do ręki, ale on szybko stabilnie siedział i był zainteresowany jedzeniem.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!