Wszystko o:

gluten a zdrowie

kaole

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu wszystkich produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w niektórych produktach zbożowych i jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Jego usunięcie z menu ma sens jedynie u osób z nietolerancją glutenu.

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy to obecnie bardzo popularny zamiennik tradycyjnego pieczywa. Dostępny w większości sklepów, jednak wiele osób przyrządza go samodzielnie. To dosyć trudna procedura, gdyż mąka bezglutenowe z reguły trudniej wyrasta i jest bardzo miałka. Jednak efekt końcowy działa zazwyczaj mobilizująco, gdyż chleb bezglutenowy domowej roboty jest zdrowszy od tego ze sklepu, a dodatkowo lepiej smakuje.

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego jest słodsza, ale znacznie mniej kaloryczna niż czekolada, doskonale zagęszcza potrawy i z powodzeniem może zastąpić gluten u osób chorujących na celiakię, czy po prostu z alergią na gluten. Skąd się wzięła popularność karobu (jak bywa czasem nazywana) i czy zachwyty nad nim są w pełni uzasadnione?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

mniejsze. Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów   Popiół informacyjny Bardzo popularna mąka pszenna tortowa (typ 450) "zawiera" w 100 kg mąki zaledwie 450 g popiołu, a to właśnie w nim są wszelkie skarby witaminowe i

Najważniejsze trendy i wydarzenia 2015 roku - o tym się mówiło!

Najważniejsze trendy i wydarzenia 2015 roku - o tym się mówiło!

najbardziej wartościowe tj. nienasycone i cieszyć się zdrowiem (czytaj również: Kwasy omega-3 i omega-6 są zdrowe, ale tylko we właściwych proporcjach, czyli o potędze równowagi ). 3. Merytoryczna dyskusja o diecie bezglutenowej Początkowo dyskusja wokół glutenu opierała się na jednoznacznej rekomendacji, że

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej 2015

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej 2015

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Tak jak w roku ubiegłym jego założeniem jest umożliwienie uczestnikom uzyskania kompleksowych i pełnych informacji dotyczących sposobów zapobiegania i leczenia wszelkiego rodzaju alergii oraz nietolerancji pokarmowej, jak również zapoznanie się z produktami i

Krążą mity o cukrzycy. Jak jest naprawdę?

Krążą mity o cukrzycy. Jak jest naprawdę?

. Wprost przeciwnie – jest korzystne dla zdrowia. A czy rezygnacja z glutenu "na wszelki wypadek" może być szkodliwa? Tak, zarówno w przypadku osób zdrowych, jak chorujących na cukrzycę. Białka zawarte w zbożach, w tym gluten, pozwalają na zachowanie równowagi w spożywaniu białka roślinnego

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?

zachować rozsądek, a ich spożycie dostosować do ogólnej kaloryczności diety i zawartości białka w diecie. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Jeśli na odstępstwa pozwalasz sobie tylko w święta, świat się nie zawali. Gdy jednak masz problemy z dbaniem o zdrowie i zachowanie oczekiwanej sylwetki, warto

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

Kasza jęczmienna - przyjaciółka układu krwionośnego

lekkostrawnej. Ponieważ jednak jęczmień jest zbożem zawierającym gluten, nie powinni go jeść alergicy, a także osoby chorujące na celiakię (więcej informacji na temat żywienia w chorobach układu pokarmowego znajdziesz na stronie: Instytutu Żywności i Żywienia ). Kasza jęczmienna w walce ze złym cholesterolem

Dietetyk: Makarony nie są tuczące, tylko trzeba umieć dobrze wybrać!

Dietetyk: Makarony nie są tuczące, tylko trzeba umieć dobrze wybrać!

Dieta bez glutenu

tygodni ok. 5 kilo i czuję się znakomicie. To jak to jest z tymi zbożami?Witam! Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, to dieta bezglutenowa nie jest wskazana. Natomiast dieta zgodna z grupą krwi nie ma naukowych dowodów, które potwierdzałyby jej skuteczność. Dokładne, indywidualne zalecenia

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Trójkąt mocy Lewandowskiej

Witaj. Tak, webinar na pewno spowodował u mnie pewną ciekawość. Zaczęłam czytać sobie o pszenicy, glutenie, kondycji jelit i wpływie na zdrowie no i się trochę przeraziłam :P

Re: O co chodzi z tym glutenem?

Ja widzę jeden duży plus tych różnych diet eliminacyjnych - bez glutenu, bez laktozy. Ludzie, którzy naprawdę mają nietolerancje i naprawdę im szkodzi mają teraz większą ofertę zakupową i możliwości jedzenia na mieście. Niech im na zdrowie będzie.

Re: O co chodzi z tym glutenem?

No i o to chodzi. Nikt glutenu nikomu nie każe wyrzucać. Można jeść ile wlezie. W sklepach jest od zawalenia produktów z glutenem i nie tylko. Czy to jest ok, czy to nie moda na gluten, czy tłuste frytki, hamburgery, kebaby to nie moda? Czy nam nie wciskają bo kasa? No ale nie to nie moga, tylko

Re: O co chodzi z tym glutenem?

E tam, duzo wieksza liczba frajerów to konsumenci glutenu oraz ci, co jedza tradycyjnie- szamaja ze smakiem pseudopieczywo, kluchy i ten cały syf którym zastawione sa sklepowe pólki.Za własne pieniadze psujac sobie zdrowie.To sa miliony. --

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

pl.wikipedia.org/wiki/Gluten Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Niektórzy autorzy twierdzą, że gluten jako taki w ziarnie nie występuje, a tworzy się dopiero po dodaniu do mąki wody i wyrobieniu ciasta

Re: O co chodzi z tym glutenem?

sklepach tego glutenu nie ujmuje a pakuje sporo więcej pod hasłem moda na współczesną pszenicę, która trwa i trwa i trwa. A gluten i jego brak zostawcie innym. Zajmijcie się swoim podwórkiem bo jedna półeczka w Biedronce mniej nie robi wam żadnej różnicy a każdy ma swoje zdrowie i może sobie z nim robić

Re: goście na diecie

To ty. Trzeba brac poprawke, ze nie kazdy chce opowiadac o swoim stanie zdrowia. A jak ktos nie je glutenu i nabiału, bo np. ma po nim wdęcia to ma o tym informowac szczerze gospodarzy? -- Pomoc dla Krzysia

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!