Wszystko o:

gluten a zdrowie

mmr

Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

Zanim wytoczysz wojnę glutenowi, upewnij się, czy rzeczywiście masz się czego bać. Co to jest gluten i komu szkodzi? Które produkty zawierają gluten, a które są bezglutenowe?

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dieta bezglutenowa polega na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu wszystkich produktów, które zawierają gluten. Ten rodzaj białka znajduje się m.in. w niektórych produktach zbożowych i jest niezbędny do prawidłowego działania organizmu. Jego usunięcie z menu ma sens jedynie u osób z nietolerancją glutenu.

Kosmki jelitowe - malutkie giganty w jelicie cienkim. Budowa, funkcje i choroby kosmków jelitowych

Kosmki jelitowe - jako jeden z elementów układu pokarmowego - znajdują się na całej powierzchni wewnętrznej jelita cienkiego. Biorą udział we wchłanianiu składników odżywczych. Jak odbudować kosmki jelitowe, jeśli zniszczy je celiakia?

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

Chleb bezglutenowy - kiedy należy włączyć go do diety?

całkowicie w krew. Gluten to białko, które znajdziemy m.in. w pszenicy, owsie, jęczmieniu i życie. Produkty spożywcze zawierające ten składnik obecne są więc na każdym kroku. Przez to bezglutenowcy muszą stale zachowywać czujność, gdyż ze względu na swoje zdrowie nie mogą spożywać bardzo dużej ilości potraw

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

Karob: dla nietolerujących glutenu i maniaków zdrowego odżywiania?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Mączka chleba świętojańskiego funkcjonuje w przemyśle spożywczym pod symbolem E 410. Powstaje ze sproszkowanych nasion chlebowca świętojańskiego rosnącego dziko w basenie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej. Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?

Warto pamiętać, że gluten ze swojego menu muszą wyeliminować przede wszystkim ludzie chorzy. Dieta bezglutenowa musi być przestrzegana bezwzględnie przez osoby dotknięte trwałą nietolerancją glutenu, czyli celiakią ( więcej na temat celiakii ). Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Bywa jednak

Najważniejsze trendy i wydarzenia 2015 roku - o tym się mówiło!

Najważniejsze trendy i wydarzenia 2015 roku - o tym się mówiło!

najbardziej wartościowe tj. nienasycone i cieszyć się zdrowiem (czytaj również: Kwasy omega-3 i omega-6 są zdrowe, ale tylko we właściwych proporcjach, czyli o potędze równowagi ). 3. Merytoryczna dyskusja o diecie bezglutenowej Początkowo dyskusja wokół glutenu opierała się na jednoznacznej rekomendacji, że

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej 2015

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej 2015

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Tak jak w roku ubiegłym jego założeniem jest umożliwienie uczestnikom uzyskania kompleksowych i pełnych informacji dotyczących sposobów zapobiegania i leczenia wszelkiego rodzaju alergii oraz nietolerancji pokarmowej, jak również zapoznanie się z produktami i

Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?

Czy pszenica to samo zło? Jaka mąka jest najzdrowsza?

Dieta bez glutenu

tygodni ok. 5 kilo i czuję się znakomicie. To jak to jest z tymi zbożami?Witam! Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu, to dieta bezglutenowa nie jest wskazana. Natomiast dieta zgodna z grupą krwi nie ma naukowych dowodów, które potwierdzałyby jej skuteczność. Dokładne, indywidualne zalecenia

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Pomoc w interpretacji wyników

Euthyrox to tylko element terapii - trzeba zadbać o uzupełnienie niedoborów odżywczych, zastosowanie diety z wykluczeniem glutenu, nabiału i cukru. Dopiero takie działania mogą przyczynić się do poprawy zdrowia i zahamowania choroby.

Re: Trójkąt mocy Lewandowskiej

Witaj. Tak, webinar na pewno spowodował u mnie pewną ciekawość. Zaczęłam czytać sobie o pszenicy, glutenie, kondycji jelit i wpływie na zdrowie no i się trochę przeraziłam :P

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

pl.wikipedia.org/wiki/Gluten Gluten - mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia. Niektórzy autorzy twierdzą, że gluten jako taki w ziarnie nie występuje, a tworzy się dopiero po dodaniu do mąki wody i wyrobieniu ciasta

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

Wcale nie jest tak zle, skoro istnieje tyle gatunkow mak, z ktorych mozna wypiekac chleby ... Na pewno bedzie drozej, ale zyc sie da ... Co do jablka, to nic z glutenem wspolnego nie ma ... Owoce Dozwolone są wszystkie, zarówno świeże i mrożone, a także w postaci soków.

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

U mnie można,są sklepy ze zdrową żywnością i tam są różności. -- http://img195.imageshack.us/img195/4654/mediumllr700514ddd05303.jpg

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

dziękuje:) nie jest zle tylko zwyczaje żywieniowe trzeba zmienic, z tym najgorzej bo jak tu jabłuszka nie zjesc jak takie w tym roku smaczne:)

Re: Dla zdrowia (2)cd ......... gluten

30 lat temu to tylko się piekło z mąki kukurydzianej,a mąkę się dostawało na zlecenie lekarza,wtedy o tej chorobie niewiele wiedzieli. Nie było to zbyt dobre. -- http://img195.imageshack.us/img195/4654/mediumllr700514ddd05303.jpg

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!