Wszystko o:

gluten produkty

Eliza Dolecka

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Zboża i produkty zbożowe z glutenem - które są najzdrowsze?

Pieczywo pełnoziarniste, mąka z pełnego przemiału - niby znamy już przepis na zdrowie. Zarazem od czasu obalenia tradycyjnej piramidy żywienia zboża przestały być bezwzględną podstawą naszej diety, a specjaliści podkreślają, że i przy ich wyborze należy kierować się zasadą różnorodności. Owies, jęczmień, pszenica, żyto, orkisz - które z tych źródeł węglowodanów jest najlepsze? Na które lepiej uważać? Czego brakuje w naszym menu?

Gluten - co to takiego? Przeczytaj, zanim spanikujesz

Zanim wytoczysz wojnę glutenowi, upewnij się, czy rzeczywiście masz się czego bać. Co to jest gluten i komu szkodzi? Które produkty zawierają gluten, a które są bezglutenowe?

Seitan: co to jest, jak smakuje, jak go przyrządzić?

Seitan pochodzi z kuchni dalekowschodniej i makrobiotycznej, jest polecany jako źródło białka osobom nie spożywającym mięsa. Składa się przede wszystkim z białka nazywanego glutenem. Jest produktem dietetycznym, lekkostrawnym. Jego smak zależy od dodatków do bulionu w których go gotujemy.

Nietolerancja i nadwrażliwość na gluten? Naukowcy podejrzewają innego "winnego"

Nietolerancja i nadwrażliwość na gluten? Naukowcy podejrzewają innego "winnego"

Tylko 1,3 proc. światowej populacji faktycznie nie toleruje glutenu ze względu na chorobę o genetycznym podłożu, czyli celiakię . W przypadku takich osób spożywanie produktów z glutenem powoduje zanik kosmków jelitowych , co upośledza wchłanianie i trawienie substancji odżywczych, a w

Dieta bezglutenowa i bezbiałkowa - na czym polegają i kiedy są konieczne?

Dieta bezglutenowa i bezbiałkowa - na czym polegają i kiedy są konieczne?

bezglutenowa bezwzględnie stosowana przez całe życie. Innymi powodami do wprowadzenia diety bezglutenowej są między innymi choroba Duhringa , choroby neuropsychiczne czy choroby autoimmunologiczne. Produkty bogate w gluten Głównymi produktami, których w diecie bezglutenowej należy się bezwzględnie wystrzegać

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dieta bezglutenowa - co to jest i kiedy jej stosowanie ma sens?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Gluten to mieszanka białek roślinnych. Najwięcej jest go w pszenicy i jęczmieniu. To dzięki niemu wyrabiając ciasto wszystkie składniki doskonale łączą się ze sobą. Ale nie tylko produkty zbożowe zawierają to cenne białko. Można je znaleźć w składzie wielu produktów

Mąka migdałowa - wartości odżywcze oraz zastosowanie

Mąka migdałowa - wartości odżywcze oraz zastosowanie

migdałowy i uzyskamy, zamiast mąki, masło migdałowe. Powstała w wyniku mielenia mąka ma biały kolor i lekko słodkawy smak. Można ją dodatkowo przesiać przez sitko. Przed mieleniem dobrze jest migdały zblanszować i podsuszyć, np. w piekarniku. Gotowe produkty kupimy w sklepach ze zdrową żywnością w

Nie jesz glutenu, bo to modne?Jeśli nie masz diagnozy, że trzeba odstawić, możesz sobie zaszkodzić

Nie jesz glutenu, bo to modne?Jeśli nie masz diagnozy, że trzeba odstawić, możesz sobie zaszkodzić

W ostatnich latach zrodziło się wiele mitów na temat szkodliwości glutenu. I chociaż celiakia  dotyka tylko 1 proc. Polaków, a nieceliakalną wrażliwość na gluten (NNG) szacuje się na 6 proc., część z nas dochodzi do wniosku, że lepiej profilaktycznie odstawić produkty glutenowe. Dlaczego

Mąka kukurydziana: wartości odżywcze, przepisy

Mąka kukurydziana: wartości odżywcze, przepisy

jednonienasycone - 0,3 g witaminy - A, D, B6, B12 sole mineralne - sód, potas, wapń, żelazo, magnez wartość energetyczna 100 g produktu wynosi 369 kcal Mąka kukurydziana - zastosowanie Mąkę kukurydzianą w kuchni można stosować na wiele sposobów, zastępując nią tradycyjną mąkę z pszenicy. Jednym ze sposobów na

Skaza białkowa a alergia na gluten

osobniczą i bardzo często obecne są jedynie tzw. atypowe objawy. Jeżeli dobrze zrozumiałem Pani/Pana pytanie to z diety wyłączone zostało zarówno białko mleka krowiego jak i gluten. W takiej sytuacji możliwa jest wyłącznie diagnostyka w kierunku alergii na białko krowie, polegająca głównie na stosowaniu

produkty bez glutenu

Chciałabym stworzyc listę produktów bez glutenu, szczególnie słodyczy (bez których dzieci chyba nie bardzo mogą żyć). A więc zaczynam: *wszystkie "twarde" cukierki (zozole, dropsy) *cukierki z czekoladą (lentilki, M&M) *czekolada *galaretki oblewane czekoladą *wszystkie żelki,

produkty z glutenem

EMamusie! Kiedy i jak tzn co i w jakiej kolejności i ilości wprowadzałyście produkty z glutenem?czy to była najpierw kaszka manna, czy chleb i w jakiej ilości podałyście np. ten chleb?Czy kupka ma wtedy inny wygląd i zapach czy pozostaje zmian?Moja ma 9,5 miesiąca,czy mogę jej już podać i co

Jakie produkty zawierają gluten

chwili zjada maly sloiczek 125g. Biszkopty je od poczatku pazdziernika, zalecila je Pani dokotor, po dwoch tygodniach kazala wprowadzic kaszki ryżową i kukurydziana. Czy te kaszki zawieraja gluten? I czy biszkopty tez? w jakiej ilości powinnam podawac biszkopty i jak czesto. I ile na poczatku dac tej

Gluten

Co może zawierać gluten? Czym zastąpić produkty, które go zawierają?

Produkty bez glutenu ...

kendo napisała: czytalam,ze trzeba uwazac z produktami bezglutonowymi, > ci co nie maja stwierdzone, ze sa "glutenowcy"... Czyli innymi slowy: produkty bezglutenowe szkodza zdrowym ludziom? Jedno jest pewne, ze szkodza na kieszen , bo sa sporo drozsze niz normalne produkty ... .

Jakie produkty z glutenem najlepsze?

Dziewczyny jakie produkty z glutenem najlepsze,wprawdzie jestem doswiadczona mama,bo starsza corka ma 11 lat,ale powiem,ze wszystko sie zapomina,mam teraz 4 miesieczna i duzo rzeczy wydaje mi sie jakbym robila pierwszy raz,a wiec prosze o porade kiedy i jaki gluten najlepszy?

Gluten, mięso i inne produkty

Witam, właśnie rozpoczęłam podawanie córce glutenu (kasza manna). Córka ma 6 miesięcy, karmiona piersią, dietę rozszerzamy od około miesiąca z powodu słabych przyrostów. Jak długo powinnam podawać gluten, abym mogła wprowadzić mięso do diety dziecka? Czy w czasie podawania glutenu mogę również

Wprowadzanie nowych produktów i gluten

Mam pytanie techniczne dot. wprowadzania nowych produktów do diety niemowląt. Zaczynając wprowadzać nowe posiłki podaje się przez kilka dni nowy produkt, gdy nie ma złych reakcji dodaje się następny i następny. Wszyscy to wiemy :) I tu pojawia się moje pytanie: do kiedy (do którego miesiąca

gluten?

Często spotykam się ostatnio z teorią żeby wprowadzać gluten dziecku po 6 a nawet 4 miesiącu, ponieważ badania wykazały że tak jest dla dzecka lepiej. Proszęmi powiedzieć na ile ta yeoria jest prawdziwa i kiedy w końcu powinno się wprowadzać produkty z glutenam.

Gluten

Serdecznie witam.Podpowiedzcie mi jak sprawa ma sie co do glutenu.Jeżeli w posiłku uwzględniam białe pieczywo i siłą rzeczy przenika produkt przez mleko mamy do maleństwa (przy karmieniu piersią)to czy dziecko może zareagować alergią.Moja Julcia najprawdopodobniej uczulona jest na białko

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!