Wszystko o:

guz tarczycy objawy

mmr

Rodzinna polipowatość gruczolakowata (FAP) - choroba genetyczna, która grozi rakiem jelita grubego

Rodzinna polipowatość gruczolakowata (FAP) - choroba genetyczna, która grozi rakiem jelita grubego

Rodzinna polipowatość gruczolakowata (FAP) to groźna choroba genetyczna objawiająca się przede wszystkim mnogimi polipami w jelicie grubym. To, czy rodzinna polipowatość gruczolakowata zostanie wcześnie wykryta i odpowiednio leczona, warunkuje długość życia chorego na FAP; nieleczona zawsze przeradza się w raka jelita grubego.

Gruczolak przysadki mózgowej - objawy, diagnoza, leczenie

Zaliczany jest do najczęściej występujących guzów przysadki mózgowej. Stanowi ok. 10 proc. wszystkich zmian nowotworowych pojawiających się w jej obrębie. Bardzo często nie daje żadnych objawów.

Rak rdzeniasty tarczycy

Rak tarczycy to najczęściej występujący nowotwór o podłożu endokrynologicznym. Choroba częściej diagnozowana jest u kobiet, szczególnie u tych, które ukończyły 40 rok życia. Przyczyny jego występowania nie są do końca znane.

Choroba Plummera

Choroba Plummera

Dołącz do nas na Facebooku! Choroba Plummera występuje u osób, które już miały zmiany chorobowe w obrębie tarczycy . Nieaktywne wole guzowate obecne w tarczycy mogą przez lata nie dawać żadnych objawów, dlatego ogromna część chorych nie zdaje sobie sprawy z ich obecności. Zdarza się jednak, że

Scyntygrafia receptorowa - wskazania, przebieg i przygotowanie do badania

Scyntygrafia receptorowa - wskazania, przebieg i przygotowanie do badania

do komputera, gdzie zapisywany jest obraz badanej części ciała. To także może cię zainteresować: Guzy NET - nie wyleczysz za pomocą żadnej diety cud, ale odpowiednim odżywianiem się możesz złagodzić objawy Nowotwór i rak to nie to samo. Podział i nazewnictwo nowotworów 5 prostych badań, które ratują

Nowotwory przerzutowe

Nowotwory przerzutowe

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Częste, patologiczne złamania oraz ciągły i długotrwały ból to najbardziej typowe objawy występujące u pacjentów z chorobą nowotworową kości. Jednak u dużej grupy pacjentów zmiany w układzie kostnym stanowią objaw (przerzut) rozwijającego się już w organizmie

Rak kości: nowotwór kości pierwotny i wtórny. Przyczyny, objawy i leczenie raka kości

Rak kości: nowotwór kości pierwotny i wtórny. Przyczyny, objawy i leczenie raka kości

informacji o guzie Ewinga znajdziesz tutaj . Rak kości: przerzutowe nowotwory kości Do kości może przerzucić się każdy nowotwór złośliwy, jednak są takie, które robią to najczęściej. Nowotwór kości przerzutowy to zwykle rak sutka, rak prostaty (gruczołu krokowego, stercza) , rak nerki , rak tarczycy

Guzy NET: jak powstają i są diagnozowane?

Guzy NET: jak powstają i są diagnozowane?

tętnicze, spadek poziomu cukru we krwi, itd. Zwykle jednak nawet wyrzuty hormonów nie powodują objawów klinicznych, gdyż hormony są neutralizowane w wątrobie i ich aktywność niezauważalna dla pacjenta. Zdarza się, że wyraźne dolegliwości pojawiają się dopiero wtedy, gdy hormony są już uwalniane z guzów w

Niedobór wzrostu (niskorosłość) - przyczyny, diagnoza i leczenie

Niedobór wzrostu (niskorosłość) - przyczyny, diagnoza i leczenie

tarczycę. Nieprawidłowa praca tarczycy zwykle utrzymuje się przez całe życie, dlatego leki trzeba przyjmować już zawsze. > Zobacz: Niedoczynność tarczycy: przyczyny, objawy, badania Niedobór wzrostu: diagnostyka Pierwszy krok to opinia pediatry. Lekarz mierzy dziecko za pomocą siatki centylowej i

Przyzwojak

Przyzwojak

, nerwu błędnego. Sporadycznie zmiany lokalizowane są w oczodołach, jamie ustnej, jamie nosowej, tarczycy, przytarczycach, nosogardle czy krtani . Drugi typ guza, czyli przyzwojak chromochłonny tworzy się wokół ciałek układu współczulnego. Ciągną się one przez cały pień współczulny, czyli zwoje nerwowe

Dużo objawów - nadczynność tarczycy?

Od kilku lat mam dziwne objawy, które dosłownie wszystkie się zgadzają z nadczynnością tarczycy, od wielu lat leczyłem się u psychologów i psychiatrów myśląc że to jakaś nerwica, ale po 2 latach stwierdzam, że to jest bez sensu jak objawy są dalej te same. Mam dokładnie te objawy: nietolerancja

Tarczyca?

: 1.28ng/dl - normy: 0.8 - 1.7; FT3: 3.73pg/ml - normy 2.6 do 5.1. Oprócz objawów ze strony serca mam zmienne nastroje, depresje i w nocy jak śpię mam suchość nosa, że aż piecze czasami. Morfologia, CRP w normie. Proszę o interpretację, czy jest jakieś podejrzenie tarczycy?Wyniki badań hormonalnych

Tarczyca?

Zastanawiam się czy wszystko dobrze z moją tarczycą. Właściwie podejrzenia miałam już 7 lat temu. W szpitalu panie położne zwróciły uwagę m.in . na wysoki puls przy ciśnieniu niskim lub w granicach normy. Byłam wtedy w ciąży. Zrobiłam badania krwi jakieś 6 lat temu i nie wykazały nieprawidłowości

Nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności

Czy może wystąpić nadczynność tarczycy z objawami niedoczynności?Zadane pytanie nie jest dla mnie w pełni zrozumiałe. Może się tak zdarzyć, że w przypadku rozpoznania nadczynności tarczycy pojedyncze objawy mogą być charakterystyczne dla niedoczynności.

Choroby tarczycy?

konieczne.Jest prawdopodobne, że objawy, które skłoniły Pani lekarza do zlecenia badań hormonów tarczycy są spowodowane patologią inną niż choroba tarczycy.

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: tarczyca a niedokrwistość

, w razie wykrycia niewielkich zaburzeń tarczycy lub po wyrównaniu poziomu hormonów tarczycy za pomocą leków, wiązanie takiej anemii z chorobami tarczycy jest nieodpowiedzialne, może się na przykład skończyć przeoczeniem guza jelita

Re: Wyniki tsh

Miałam w jej wieku te same objawy co Twoja córka.Robiono cuda wianki,badanie przepływow szyjnych,echo serca,tomografie głowy w poszukiwaniu guza,tylko na tarczyce nikt wowczas nie wpadl.Ty juz wiesz ze jest cos nie tak,wdrozycie leczenie i bedzie dobrze.

Re: dzisiejszy poranek u lekarza

No bo są sytuacje nie wymagające pośpiechu i są takie, gdzie trzeba przyjąć natychmiast. Objawy gwałtownej nadczynności tarczycy z wytrzeszczem gałek ocznych, duży, szybko rosnący guz tarczycy, dziecko z TSH 40 nie mogą czekać 6m-cy, prawda? -- "Nie pogardzaj drugim człowiekiem, dopóki nie

Re: proszę o pomoc w interpretacji

Idzie w kierunku nadczynności? Przecież fT4 masz poniżej połowy normy - przelicz wyniki na procenty. Wysoki kortyzol występuje często przy niedoczynności tarczycy lub za małej dawce hormonu. Nie powinni Cię straszyć guzem przysadki, ale zwiększyć dawkę Euthyroxu. Trzymałabym się raczej endo który

Re: Znowu problemy ze zdrowiem..tak już będzie?

Miałam podobne problemy (brak tchu, osłabienie, bóle mięśni, uczucie poparzenia skóry w różnych miejscach). Prawdopodobnie przyczyną było rozwijające się zapalenie tarczycy. Z tym, że hormony były idealne. Wyszły duże przeciwciała, no i potem guz. Za to inne objawy zniknęły. Przez 2 lata brałam

Re: Interpretacja wyników

Nie jestem specjalistą jeśli chodzi o guzy, ale znane mi się raczej te częstsze przypadki, że guzy nie są przyczyną choroby a jej objawem. Przyczyną chorób tarczycy jest często problem na poziomie autoimmunologii (wówczas mamy przeciwciała aTpo aTg Trab etc) i rozwiązaniem przyczynowym jest

Re: Tarczyca- wyniki badania, help

że Hashi owszem było ale z takim stanem tarczycy mogłabym dożyć 100 lat i nie wziąć grama tyroksyny. Za to guzy, które wychodziły na usg jako coś lajtowego były bardzo dużym zagrożeniem dla mojego zdrowia i na pewno suplementacja tyroksyną im nie pomogła. Wszystkie wcześniejsze badania to było

Re: Pomagaj, pomagaj i... ;)

Średnio. Nie zdecydowałam się na operowanie guza, który po prostu siedzi sobie. Wyniki mam niby w normie, poza lekko podwyższonymi przeciwciałami (ale za mało, żeby to zakwalifikować jako Hashimoto). TSH wzorcowe. Plus wszelkie objawy niedoczynności tarczycy. Nie wiem, co to za diabelstwo. --

Re: Wyniki w normie a ja tyję i lecą mi włosy

Jakie hormony? Powinnaś zrobić panel tarczycowy, THS, T3, T4, Anty-TG i anty-TPO. Chociaż u mnie wszystkie one są w normie, a mam guzy tarczycy i silne objawy niedoczynności, więc lepiej zrobić też USG. -- Not afraid

niedoczynność po leczeniu jodem

Witajcie! 10.01.2017r. podano mi jod w przebiegu Gravesa Basedova oraz guzów tarczycy w dawce 20,7mCi. Wtedy tsh było praktycznie nieoznaczalne. 09.02.2017r. zrobiłam badania, tsh 0,02 (0,55-4,78) a ft4 1,21 (0,89- 1,76) 24.02.2017r. ponowne badania, tsh 0,05 (0,55-4,78), ft4 1

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!