Wszystko o:

guz tarczycy operacja

wizu

Rak tarczycy - po czym go poznać i jak walczyć z chorobą?

Rak tarczycy - po czym go poznać i jak walczyć z chorobą?

Rak tarczycy stanowi blisko 1% wszystkich złośliwych nowotworów, które atakują człowieka. Choć wydaje się, że występuje stosunkowo rzadko, jest najczęściej odnotowywanym rodzajem raka gruczołów wydzielania wewnętrznego. Najczęstsze przyczyny raka tarczycy to nadmiar bądź niedobór jodu. Niestety - objawy nowotworu nie są łatwo rozpoznawalne, a leczenie jest w większości przypadków operacyjne.

Oponiak mózgu - objawy, przyczyny, leczenie

Wszelkie zmiany chorobowe w obrębie głowy i kręgosłupa są szczególnie niebezpieczne - istnieje bowiem duże prawdopodobieństwo, że są nowotworami. Nie każdy nowotwór jest jednak złośliwy, dlatego po usłyszeniu diagnozy nie powinno się przedwcześnie snuć czarnych scenariuszy. Jednym z takich właśnie nowotworów jest oponiak.

Biopsja - co to jest, jak wygląda przebieg?

Wszelkie zmiany wewnątrz lub na zewnątrz ludzkiego organizmu nigdy nie powinny być bagatelizowane - nawet, jeśli są to zmiany niewielkie i niegroźnie wyglądające. Wiele chorób ma swój początek w niewinnie wyglądających zmianach, a ich zaniedbanie niesie za sobą przykre konsekwencje. Zmiany w postaci guzów i innych narośli są szczególnie niebezpieczne, jeśli umiejscowione są wewnątrz organizmu - nie da zauważyć się ich gołym okiem i najczęściej zostają zauważone przy okazji innych badań lub gdy dają już objawy. W rozpoznawaniu zmian wewnątrz organizmu nieocenioną pomocą jest biopsja. Na czym polega?

Rak rdzeniasty tarczycy

Rak rdzeniasty tarczycy

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Rak rdzeniasty to jeden z kilku typów nowotworów rozwijających się w obrębie tarczycy. W większości przypadków jego wystąpienie łączone jest z zespołem wielogruczolakowatości wewnątrzwydzielniczej oraz z gruczolakiem przytarczyc, guzem chromochłonnym i mnogimi

Somatostatyna - przeciwnik hormonu wzrostu. Gdzie wydzielana jest somatostatyna i jakie są jej funkcje?

Somatostatyna - przeciwnik hormonu wzrostu. Gdzie wydzielana jest somatostatyna i jakie są jej funkcje?

, profilaktyka powikłań po operacjach trzustki lub endoskopowej wstecznej choleangiopankreatografii , guz wewnątrzwydzielniczy układu żołądkowo-jelitowo-trzustkowego ( guz neuroendokrynny ; leczenie somatostatyną jest bardzo rzadkie). Somatostatyna: czy są jakieś przeciwwskazania? Przeciwwskazania do podawania

Gruczolak przysadki mózgowej - objawy, diagnoza, leczenie

Gruczolak przysadki mózgowej - objawy, diagnoza, leczenie

Dołącz do nas na Facebooku! Gruczolak to niezłośliwy guz tkanki gruczołowej. Rozpoznanie typu gruczolaka zależne jest od hormonu, który wydziela zajęty chorobą gruczoł. Dodatkowym kryterium jest rozmiar i wielkość guza. Co to jest gruczolak przysadki mózgowej? Gruczolak przysadki mózgowej jest

Guzy NET: jak powstają i są diagnozowane?

Guzy NET: jak powstają i są diagnozowane?

zaawansowania, agresywny. Guzy neuroendokrynne: diagnostyka Odpowiednie badanie histopatologiczne, a dokładniej immunohistochemiczne preparatów uzyskanych z biopsji lub w czasie operacji, jest kluczowe przy stawianiu diagnozy, ale możliwe dopiero wtedy, gdy guz jest zlokalizowany. Czasem objawy pojawiają się

Rak kości: nowotwór kości pierwotny i wtórny. Przyczyny, objawy i leczenie raka kości

Rak kości: nowotwór kości pierwotny i wtórny. Przyczyny, objawy i leczenie raka kości

informacji o guzie Ewinga znajdziesz tutaj . Rak kości: przerzutowe nowotwory kości Do kości może przerzucić się każdy nowotwór złośliwy, jednak są takie, które robią to najczęściej. Nowotwór kości przerzutowy to zwykle rak sutka, rak prostaty (gruczołu krokowego, stercza) , rak nerki , rak tarczycy

Przyzwojak - objawy, diagnoza i leczenie

Przyzwojak - objawy, diagnoza i leczenie

, nerwu błędnego. Sporadycznie zmiany lokalizowane są w oczodołach, jamie ustnej, jamie nosowej, tarczycy, przytarczycach, nosogardle czy krtani . Drugi typ guza, czyli przyzwojak chromochłonny tworzy się wokół ciałek układu współczulnego. Ciągną się one przez cały pień współczulny, czyli zwoje nerwowe

Duszność? Przyczyną może być porażenie fałdów głosowych

Duszność? Przyczyną może być porażenie fałdów głosowych

. alkohol, metale ciężkie, rozpuszczalniki organiczne, leki), procesów zwyrodnieniowych (cukrzyca), uciskowych (guzy węzłów chłonnych szyi, guzy nosogardła, guzy śródpiersia, przełyku), zmian urazowych (rana szyi, złamanie podstawy czaszki), urazów jatrogennych (operacje tarczycy, kręgosłupa w odcinku

Nerwowość po operacji i wycięciu całej tarczycy

Mam do pytanie odnośnie objawów po usunięciu całej tarczycy Gravesa-bBsedowa. Otóż mam takie same objawy jak przed operacją, a od operacji minął już rok. Teraz nadal mam stany lękowe, trzęsą mi się ręce, boli żołądek, denerwuje się bez byle powodu, wpadam w szał, mam ochotę czymś rzucać a tak

Nerwowosc po operacji i wycieciu calej tarczycy

Dzien dobry,mam do panstwa pytanie odnosnie objawow po usunieciu calej tarczycy gravesa basedowa,otoz mam takie same objawy jak przed operacja,a po operacji minal juz 1rok,teraz nadal mam stany lekowe,trzesa mi sie rece,boli zoladek,denerwuje sie bez byle powodu,wpadam w szal,mam ochote czyms

Bóle kręgosłupa po operacji guza rdzenia szyjnego

Mam porażenie czterokończynowe, siedzę na wózku i mam straszne bóle kręgosłupa lędźwiowego oraz odczuwam ból kręgosłupa po jedzeniu. Jestem po radioterapii tego guza jeszcze przed operacją i teraz mam problemy z gardłem. Bardzo się meczę chciałbym żeby mi ktoś poradził, co mam robić? Jeżeli jest

Usunięcie lewego płata tarczycy - to ostateczność?

Witam, mam skierowanie na zabieg usunięcia tarczycy. Lekarz powiedział, że guz się nie zmniejszy, a raczej będzie rosnąć, a ponieważ jestem z rocznika 1978 operacja i tak mnie nie ominie, a im większy guz tym cięższa operacja. Obecnie ma on 4,2 x ok. 2cm. Z operacją zwlekam już ok. 1,5 roku

Badanie płata tarczycy

Wynik histopatologiczny wyciętego jednego płata tarczycy- rak brodawkowaty, 10mm. Jakich opcji leczenia mogę się spodziewać? Czy w takich sytuacjach konieczna jest druga operacja, czy są inne skuteczne metody? Czy można zastosować jodowanie promieniotwórcze, bez powtórnej operacji?Możliwości

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

operacja guza tarczycy w warszawie

HEJ:) Proszę o pomoc. Mam guza tarczycy na lewym płacie, z biopsji wynika że nie złośliwy (...niejednorodny guzek hypoechogeniczny z przestrzeniami plynowymi o wym 16x14x20 mm...). Pani endokrynolog zleciła kolejne usg i bipsję, jednak wskazała na konieczność operacji. Proszę o pomoc, gdzie

Tarczyca i guz

Usg, biopsja i informacja o raku, czy możecie mi napisać jak wygląda leczenie po operacji bo prawdopodobnie do wycięcia jest cała tarczyca niestety przez to że jestem w ciąży muszę czekać aż urodze ale kompletnie nic ani o tarczycy ani guzach nie wiem, nigdy się na tarczyce nie leczyłam, co mnie

Re: Jak byłem mały, to myślałem, że...

Podobno lew Rywi istnieje, a przynajmniej istniał. Słyszałam w telewizji, że miał operację na guza tarczycy w NG Wild? Pokazywano biedne lwiątko w ogrodzie zoologicznym, ale nie pamiętam już gdzie... :( -- To nie karty są nietrafne tylko interpretator do kitu :-) stare przysłowie Starożytnych

Re: Poziom opieki zdrowotnej w Anglii.

Pacz pani (pan?), ja miałam trzy operacje w Anglii, w tym na guza tarczycy i żyję. Pewnie dlatego, ze nie wiedziałam, że mam taką słaba opiekę.

Re: AZS + chora tarczyca

Witam, choruję na AZS rąk, i też chorowałam na tarczycę, guzy - obecnie jestem po operacji tarczycy, ale problem z rękami niestety pozostał :(

Re: Dobry endokrynolog w Sz-nie - Czy to możlliwe

tej porze przyjmować nowych pacjentów? Tak jak ona zbadała męża to chyba jeszcze nikt nie badał, sprawdzała wszystko, rtg płuc, obojczyka, serce, żylaki, naprawdę wszystko, co wydawać by się mogło nie ma nic wspólnego z guzem na tarczycy...a jednak ma. PO badaniu skierowała męża od razu na dodatkowe

Re: nadczynność - a plamienia

Miałam robione USG i wyszły też guzy dość duże na 1 płacie tarczycy stary decyzja o operacji.

Re: A jakbym wam napisala, ze mam raka

Kiedyś napisałam tu, że mam duży guz nowotwór tarczycy i że bardzo boję się ewentualnej operacji. Fakt, trochę poiżalałam się nad sobą, to był dla mnie szok, a samopoczucie miałam i mam jak przy niezłej niedoczynności. Dostałam ileś przykrych i złośliwych odpowiedzi, w stylu jesteś drugą rosą itp

Re: Prośba o interpretację wyników

hormony dostałam "na próbę". Jest lepiej, ale daleko od normy jeszcze, możesz poczytać w moim wątku, to dopiero początek drogi. Przez chorą tarczycę, która nie była zdiagnozowana przez ok 10 lat bo wyniki na granicy normy, przeszłam kilka operacji usuwania guzów na tle hormonalnym, obilam się o

czy jest na forum ktoś, kto odwleka operację ?

Pisałam już wcześniej wątek, na 26.06 mam umówioną operację tarczycy, do wycięcia 1 płat wraz z cieśnią. Ostatnie wyniki to: TSH 0,814 (0,270-4,200) FT4 1,17 (0,93 - 1,70) FT3 3,12 (2,00 - 4,40) Wymiary tarczycy PP 24x21x61 PL 29x26x59 Guz wymiary 28x19x32,5 oraz w cieśni 25x17x24 Parathormon 49

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!