Wszystko o:

hdl norma

mmr

Cholesterol HDL - dobry cholesterol na straży tętnic

Cholesterol HDL - dobry cholesterol na straży tętnic

Cholesterol HDL jest uważany za "dobry" cholesterol - dlaczego? Jakie stężenie cholesterolu HDL jest prawidłowe i co robić, żeby je osiągnąć?

Co to jest lipidogram?

Lipidogram to nazwa badania laboratoryjnego, które obejmuje wskazanie stężenia cholesterolu we krwi, frakcji HDL i LDL oraz triglicerydów. Lipidogram pozwala określić, czy gospodarka lipidowa organizmu jest prawidłowa. Dzięki temu możliwe jest stwierdzenie niektórych chorób, w tym np. choroby niedokrwiennej serca oraz miażdżycy.

Cholesterol LDL. "Złe" oblicze cholesterolu, które ma swoje plusy

Cholesterol LDL to zły bliźniak cholesterolu HDL. Mimo że cholesterol LDL w zbyt wysokim stężeniu szkodzi, to jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Cholesterol normy

Cholesterol normy

negatywny wpływ tego związku na organizm przy badaniu jego stężenia oznacza się dwa rodzaje cholesterolu "dobrego" (HDL) oraz "złego" (LDL). Ich poziom powinien wynosić odpowiednio: HDL ("dobry" cholesterol) - wyższe wartości stanowią lepszy wynik, Norma u mężczyzn 35-70 mg/dl

Czy statyny to skuteczna i bezpieczna metoda obniżania zbyt wysokiego poziomu cholesterolu?

Czy statyny to skuteczna i bezpieczna metoda obniżania zbyt wysokiego poziomu cholesterolu?

cholesterolu) aż do 60%, a trójglicerydów do 45%. Następuje również efekt wzrostu frakcji tak zwanego dobrego cholesterolu HDL do 15%. Kiedy warto sięgnąć po statyny? Wskazania do farmakoterapii Pacjenci rozpoczynający leczenie statynami zwykle są zmuszeni kontynuować ją do końca swojego życia. Dopóki jednak

Obniżamy poziom cholesterolu. Nie wystarczy inna dieta

Obniżamy poziom cholesterolu. Nie wystarczy inna dieta

; 250 mg/dl (>6,5mmol/l). HDL ("dobry" cholesterol) - wyższe wartości stanowią lepszy wynik, Norma u mężczyzn 35-70 mg/dl (0,9-1,8 mmol/l), Norma u kobiet 40-80 mg/dl (1,0-2,1 mmol/l), LDL ("zły" cholesterol) - niższe wartości stanowią lepszy wynik, Norma: < 135 mg/dl (< 3,5

Homocysteina - aminokwas szkodliwy w nadmiarze. Normy homocysteiny i hiperhomocysteinemia

Homocysteina - aminokwas szkodliwy w nadmiarze. Normy homocysteiny i hiperhomocysteinemia

homocysteiny we krwi to hiperhomocysteinemia. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Homocysteina: badanie i normy Homocysteinę oznacza się w badaniu krwi. Pacjent zgłaszający się na pobranie krwi musi być na czczo. Za normę uznaje się stężenie homocysteiny pomiędzy 5-15 µmol/l, jednak całkowicie bezpieczna

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

funkcjonujący organizm może go wyprodukować samodzielnie, głównie w wątrobie. Cholesterol ma dwie frakcje: LDL (powszechnie nazywaną "złym cholesterolem") i HDL (czyli "dobry cholesterol"). Ten pierwszy pochodzi głównie z pożywienia, a w nadmiarze jest naprawdę groźny, gdyż sprzyja

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

ponad 60 proc. Polaków. Główni winowajcy to niewłaściwa dieta i geny. Nie oznacza to jednak, że wystarczy wprowadzić zmiany do menu, by wszystko wróciło do normy. Nieprawdziwy jest też pogląd, że nic się nie da zrobić, gdy problem jest dziedziczny. Wiele osób spośród tych, u których stwierdzono

Cholesterol jest niezbędny do życia, ale co za dużo, to niezdrowo

Cholesterol jest niezbędny do życia, ale co za dużo, to niezdrowo

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Cholesterol - jak to z nim jest?

Jestem osobą dość szczupłą, staram się zdrowo odżywiać, w wolnych chwilach uprawiam sport,jednak zrobiłam sobie ostatnio badania, z których wynika , że mój cholesterol całkowity wynosi 6,44 mmol/l(norma do 5,2) HDL 2,16(norma 1,04-1,55) LDL 3,58(norma do 3,40) oraz trójglicerydy 1,55 (norma 0,4-1,7

Za niski cholesterol

Cholesterol w rozbiciu na frakcje jest za niski. Czy to oznacza jakąś podstępną chorobę?W badaniu poziomu cholesterolu ważne jest, która frakcja znajduje się poniżej dolnej granicy normy. Zazwyczaj wykrywany jest zbyt niski poziom HDL, czyli frakcji cholesterolu mającej korzystny wpływ na organizm

Dysfunkcja trzustki?

100(norma 0-112)i glukoza 101 (norma 60-99), HDL-42(norma pow.40), cholesterol 227, trójglicerydy239(norma-do 150), kreatynina 1,09(0,60-0,90). Czy te objawy wyniki wskazują na dysfunkcję trzustki? Proszę o pomoc. Starsza pani -lat 63.Przedstawione przez Panią objawy oraz wyniki badań laboratoryjnych

Podwyższone androgeny, a ewentualna ciąża

Proszę o pomoc w interpretacji wyników badań. Mam 28 lat. 25.10.2012 roku przeszłam zabieg wyłyżeczkowania macicy w z powodu ciąży obumarłej (był to 9 tydzień). Wyniki badań z marca 2013: Cholesterol całkowity w surowicy 188 mg/dl Triglicerydy w surowicy 108 mg/dL Cholesterol HDL w surowicy

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Cholesterol:(

36 lat, BMI 18, normalne odzywíanie i tysiace kilometrow rocznie przejechane na rowerze. Cholesterol 240. Lekarka powiedziala, ze hdl i trojglicerydy mam w normie i mam sie absolutnie nie przejmowac. Cholesterol pewnie mam po tatusiu. Wiec sie nie przejmuje.

zły lipogram- pomoc w interpretacji

witam. proszę o pomoc w interpretacji wyników.lekarz dopiero za tydzień. Cholesterol całkowity 262 HDL 50 mg/dl Trójglicerydy 235 LDL wyliczona wg jakiegoś wzoru 165 nie HDL 212 wiem ze sa przekroczone normy Cholesterolu LDL i Trójglicerydów. Ale co oznacza wskaznik nie HDL. podobno służy

Re: Normy cholesterolu

Są trzy "cholesterole" całkowity - zapomnij, nie warto na ten wynik patrzeć "dobry" HDL "niedobry" LDL Tu sobie poczytaj obnizcholesterol.pl/normy-cholesterolu-hdl-ldl-i-trojglicerydow/ zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101459,12593898,Cholesterol_normy.html

Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem

Ja mam całkowity 260. HDL astronomiczny, jak u zawodowych sportowców, mój lekarz zawsze twierdzi, ze widzi taki pierwszy raz w życiu. I mówi, ze całkowity w tych rzadkich sytuacjach, gdzie HDL jest powyżej normy jest w ogóle nieistotny. Jest w porządku, a nawet lepiej niż w porządku.

Re: Prolaktyna + kortyzol WYNIKI

Laura, dziękuję z odpowiedź. Pierwszy jest wyniki, później podana norma: Cholesterol całkowity w surowicy 161,2 mg/dl < 190,0 Cholesterol HDL w surowicy 66,5 mg/dl > 45,0 Triglicerydy w surowicy 89,8 mg/dl < 150,0 * Cholesterol LDL - wyliczany 76,72 mg/dl Nie-HDL 95 mg/dl FT4 17

Re: Interpretacja wyników, dwóch lekarzy mnie ola

Agnieszko dziękuję za odpowiedź, OB nie robiła, CRP również, morfologia: leukocyty 8,2 (4,0-10,0) erytrocyty 4,73 (3,7-5,1) hemoglobina 15,2 (12,0-16,0) hematokryt 44,6% (37-47,0) sód 140 (135-145) potas 5,1 (3,5-5,5) glukoza 86 (70-99) cholesterol hdl 41 (norma >45) Na nic się obecnie nie

Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem

Jeśli nastolatki mają te same normy co dorośli, to gdzie Ty masz za wysoki cholesterol? LDL poniżej max, HDL dobrze powyżej minimum - zupełnie w porządku wyniki. Przy takich proporcjach nie musisz się przejmować całkowitym.

Re: A teraz Cholesterol.

Ważny jest ogólny,ale ważniejsze żeby dobrego cholesterolu czyli HDL,było więcej niż LDL no i triglicerydy nie mniej ważne.

Nastolatek z za wysokim cholesterolem

Ktoś ma dziecko z taką przypadłością? Co na to lekarz? Moje 13-letnie dziecko ma cholesterol całkowity 210. Szczupłe, zdrowe, wysportowane. Niestety, obciążone genetycznie. LDL 102 z groszami, HDL 92. Trójglicerydy w normie na szczęście. --- http://emotikona.pl/gify/ http://emotikona.pl/gify/pic/piesek-jezyk.gif

Prośba interpretacji wyników

-04-2017 Cholesterol LDL,HDL,TRIGLICERYDY,CAŁKOWITY - wszystko praktycznie idealnie po środku ft4- 20,7 (norma 12-22) TSH- 4,3 (norma 0,27 - 4,2) PROLAKTYNA - 302 (norma 86-324) Potem w końcu zrobiłem USG tarczycy 20-10-2017 Tarczyca położona w miejscu typowym o obniżonej i niejednorodnej echostrukturze

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!