Wszystko o:

helicobacter pylori wynik dodatni

helicobacter pylori

Helicobacter pylori

Definicja: Bakteria gramm(-), pałeczka, kiedyś zaliczana do bakterii Campylobacter. Bytuje głównie na powierzchni błony śluzowej żołądka oraz dwunastnicy, rzadziej na błonie wyścielającej przełyk. Cechuje ją spora ruchliwość w śluzie pokrywającym błony, a zawdzięcza ją kilku witkom (zazwyczaj sześciu). Dobrze znosi niewielką ilość tlenu i środowisko kwaśne.

Historia: Po raz pierwszy bakterię odkryli niemieccy naukowcy w 1875 roku. Ponieważ nie udało się jej wyhodować w warunkach laboratoryjnych, zaprzestano badań. Przez ponad sto lat wierzono, że nie jest bakterią chorobotwórczą, a obojętną organizmowi mieszkanką układu pokarmowego. Dopiero w 1982 roku Australijczycy Barry J. Marshall oraz J. Robin Warren nie dość, że dokładnie zbadali mikroba, ale przede wszystkim dowiedli, że bakteria Helicobacter pylorii jest głównym sprawcą choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Początkowo świat medyczny sceptycznie traktował wyniki badań naukowców. Dopiero w 2005 roku Komitet Noblowski za odkrycie znaczenia bakterii Helicobacter pylori dla rozwoju zapalenia żołądka i choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy przyznał Australijczykom nagrodę w dziedzinie medycyny.

Helicobacter pylori jako patogen: Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ocenia, że zainfekowanych bakterią helicobacter pylori jest ok. 70% ludzi w krajach rozwijających się i ok. 30% w krajach rozwiniętych. Jej obecność zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (sprzyjające chorobie nowotworowej) i wrzody trawienne. Helicobacter pylori odpowiada w przybliżeniu za 80% przypadków choroby wrzodowej żołądka i 90% przypadków choroby wrzodowej dwunastnicy. Zarazem u większości zakażonych choroba nie rozwija się. Wciąż nie wiemy na pewno, jakie inne czynniki muszą wystąpić, by doszło do rozwinięcia stanu zapalnego.

Leczenie:Stan zapalny wywołany przez Helicobacter pylori zwalcza się przede wszystkim antybiotykami. Kuracja bywa uciążliwa i czasochłonna, ale zazwyczaj skuteczna.

Mapa LP

Mapa LP

Mapa artykułów

Helicobacter Pylori - leki nie pomagają?

Badanie które wykonałam stwierdziły u mnie helicobacter. Antybiotyki, które zażywałam nic nie pomogły. Nadal mam dokuczliwe objawy zapalenia środkowej części brzucha z promieniowaniem na jego prawą stronę. Nie mogę się położyć na prawym boku bo natychmiast palący ból nie do zniesienia mi to

Leki na Heliocobacter pylori

Jak się pozbyć Helicobacter pylori, jeżeli kilkakrotne eradykacje w różnych konfiguracjach stosowanych obecnie leków nie dały efektu? Nie brałam tylko penicyliny bo mam uczulenie. Czy są jakieś nowe leki?Proszę podejmować decyzję o doborze kombinacji leków w kontakcie z lekarzem internistą, a także

Wyniki TSH

Proszę o interpretację moich wyników: TSH 3gen -3,120 i anty -TPO 258.Bardzo ważna jest informacja z jakiego powodu zostały zlecone powyżej wymienione badania. Czy występowały jakieś objawy związana z niedoczynnością tarczycy, powiększona tarczyca lub też jakiśinny powód. Podwyższone miano

Wynik dodatny ANA

Ze względu na historie rodzinną lekarz rodzinny zlecił mi, abym zrobiła badania w kierunku ANA. Dzisiaj odebrałam wynik i jest dodatni. Co dalej? Co to może oznaczać?Dodatni (pozytywny) wynik badania na obecność przeciwciał ANA oznacza obecność we krwi autoprzeciwciał skierowanych przeciwko jądrom

HPV - jak odczytać wynik?

Odebrałam wynik testu Human papillomavirus HPV robiony w Laboratorium Diagnostyka met. PCR jakościowo DODATNI. Test jak napisano był na wysokoonkogenne typy 16,1,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68 i dalej napisano=> wykazano obecność DN wirusa HPV jednego lub kilku typów z grupy o wysokim

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Złożony problem

pylori - antygen w kale Co do helicobacter pylori to wyszedł mi dodatni wynik przeciwciał w klasie IgG, ale dr powiedziała ze należy zrobić z kału bo IgG o niczym nie świadczy. Teraz to chyba zostało mi zaopatrzyc się w dobre zelazo i b12 i zacząć łykac po badaniach.

Re: Helicobacter pylori - czy test na badanie (kr

Około miesiąca temu zakupiłam i wykonałam domowy test do wykrywania zakażenia bakterią Helicobacter pylori firmy domowe labolatorium-WYNIK UJEMNY. Po wykonaniu gastroskopii na której pobrano wycinek do testu na Hp-WYNIK DODATNI! Wykonałam kolejny test tej samej firmy-WYNIK UJEMNY! Proszę nie róbcie

Re: WB - możliwy wynik fałszywie dodatni?

Helicobacter pylori - ch. autoimmunologiczna może mieć wpływ na wynik testu WB, tylko jaki? - najlepiej mieć co najmniej dwa paski - przeciwciała IgM a nie IgG są ważniejsze w diagnostyce boreliozy, one mówią o aktywnej boreliozie, a IgG świadczy że nasz organizm w przeszłości miał kontakt z krętkiem. Wpis

WB - możliwy wynik fałszywie dodatni?

Wiem, że test ELISA może wyjść fałszywie dodatni i zawsze robi sie potwierdzenie testem WB. Czy Western Blot także może wyjśc fałszywie dodatni? Słowem o mnie. Niedawno zrobiłam badania. Elisa IgM wynik dodatni, (przeciwciała 93 a od 22 wynik dodatni). PÓźniej zrobiłam badanie WB, również Ig

Re: Borelioza wynik

Akurat antygen p41 (flagellina) o niczym nie świadczy. Analogiczna białko posiada np. Helicobacter pylori... i to dlatego ktoś ma np. wysoce dodatnie w WB w obu klasach prążki P41. co więcej... wiele objawów ze strony układu pokarmowego (nieżyty, bóle brzucha krążące, palenia, pieczenia, refluks

Częste bóle... wszystkiego...

; 65), -czasem są poniżej normy. Szerokość rozkładu płytek krwi PDW 15,6 fl (9 – 14), Odsetek dużych płytek krwi 37,8% (15 – 35), OB. 17mm (3-15). OB, RDW-SD i PDW są od lat podwyższone. Kreatynina 1,05 mg/dl (0,6 – 1,1), Glukoza 106,3mg/dl (70-99), Helicobacter pylori - ujemny

Re: Usunięta tarczyca, a po roku koszmar!

: helicobacter pylori dodatni( kiedyś przeszła zapalenie żołądka) 19.12.14r Nowy endo młody zapisuje Novothyral 100 i wit B12 1000 w zastrzykach, pomijając to, że żaden lekarz wcześniej nie chciał zapisać B12!! 30.12.14r. TSH 0,04 Norma 0,27-4,2 Ft4 1,56 81,82% Ft3 3,96 71,58% MR kręgosłup torbiel

Re: co z tą metoda ELISA?

być stwierdzone w mononukleozie zakaźnej, wirusowym zapaleniu wątroby typu B, chorobach autoimmunologicznych, chorobach przyzębia, ehrlichozie, riketsjozie oraz zakażeniach wywołanych przez inne bakterie (np. Helicobacter pylori). Wyniki fałszywie dodatnie są często efektem „mimikry antygenowej

Usunięta tarczyca, a po roku koszmar!

masy ciała o ok 10 kg przez pół roku, lekarze pierwszego kontaktu nie reaguję wysyłają do psychiatry, mówią, że symuluje. Ferrytyna 9,6 Norma 13-150 Ft4 1,75 106% Ft3 2,56 2,11% B12 112,2 Norma 191-663 żelazo 53 Norma 55-160 17.12.14r. gastroskopia: helicobacter pylori dodatni( kiedyś przeszła

Re: zapalenie węzłów chłonnych krezki

brzusznej 3) serologia YERSINIA (ja robiłem w PZH) 4) serologia CAMPYLOBACTER (ja robiłem w PZH) 5) posiew kału w kierunku grzybów (candida) 6) serologia BARTONELLA (lublin lub wielkoszynski) 7) gastroskopia z wycinkami 8) kolonoskopia z wycinkami 9) badanie w kierunku Helicobacter pylori 10) badanie w

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!