Wszystko o:

hemoglobina 8

Bardul

Czerwienica prawdziwa: przyczyny, rozpoznanie, leczenie, rokowania

Czerwienica prawdziwa: przyczyny, rozpoznanie, leczenie, rokowania

Czerwienica prawdziwa to choroba układu krwionośnego na którą najczęściej zapadają mężczyźni po pięćdziesiątce. Co to za choroba, jakie są objawy czerwienicy prawdziwej i jak jej zapobiegać?

Soczewica - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne soczewicy

Soczewica ze względu to sporą zawartość wartościowego białka, może stanowić alternatywę dla mięsa. Ale to nie jedyne zalety tego warzywa strączkowego. Dlaczego warto wprowadzić ją do codziennej diety i która, z dostępnych na rynku soczewic, jest najzdrowsza - czerwona, zielona czy żółta?

Krew - skład, funkcja, znaczenie

Nasze ciało oplata sieć naczyń krwionośnych, które docierają do każdej tkanki. Gdybyśmy połączyli wszystkie żyły, tętnice i maleńkie naczynia włosowate (kapilary), powstałaby rurka długości ponad 96 tys. kilometrów, czyli przeszło dwa razy tyle, ile wynosi długość równika! Tą olbrzymią siecią nieustannie, w dzień i w nocy, krąży krew. Żeby serce przepompowało przez nasze ciało cały jej zapas - u dorosłego człowieka około 5 litrów - wystarczy minuta. Nie ma się jednak czemu dziwić, bo gdy życiodajny płyn opuszcza serce, pędzi przez aortę z prędkością 40 cm na sekundę.

Cukrzyca typu 1 - objawy, diagnoza, leczenie

Cukrzyca typu 1 - objawy, diagnoza, leczenie

. Analogi insulinowe szybko działające działają od 3 do 5 godzin. Liczba wstrzyknięć zależy od liczby posiłków w ciągu dnia. Insulinę ludzką krótko działającą stosuje się raczej u osób starszych. Przyjmują ją zazwyczaj na pół godziny przed śniadaniem, obiadem i kolacją. Utrzymuje się od 6-8 godzin. Cukrzyca

Babezjoza (babeszjoza)

Babezjoza (babeszjoza)

Choroba przenoszona jest przede wszystkim przez kleszcze i to jego ugryzienie najczęściej prowadzi do zakażenia. Babezjoza obok gorączki czy osłabienia wywołuje hemolizę, czyli przedostawanie się hemoglobiny (białka zawartego w erytrocytach odpowiadającego za transport tlenu do osocza) w skutek

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Żelazo to jeden z najważniejszych mikroelementów w naszym ciele. Jako składnik hemoglobiny (białka wchodzącego w skład czerwonych krwinek) i mioglobiny (białka obecnego w mięśniach) jest niezbędne w procesach

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Cukrzyca: wszystko, co warto o niej wiedzieć

zmiana diety i/lub przyjmowanie leków doustnych (szczegółowe informacje o leczeniu na stronie 8). Cukrzyca: brak objawów, ale... Istotne jest jednak wdrożenie leczenia na czas. Tymczasem wielu chorych trafia zbyt późno do diabetologa, lekceważąc symptomy choroby (podobne do tych w cukrzycy typu 1

Tasiemiec

Tasiemiec

. 8 dowodów na to, że "odchudzanie tasiemcem" to idiotyczny pomysł Tasiemiec: Objawy Objawy u dorosłych. Najczęściej nie ma żadnych objawów u dorosłych. Zaalarmować natomiast mogą: utrata wagi, anemia, ogólne zmęczenie, bóle brzucha, bóle i zawroty głowy, brak apetytu. Objawy u dzieci: nagłe

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

mięsnegoJajaMleko3. ŻelazoPodstawowe informacjePierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Głównym źródłem żelaza w organizmie jest hemoglobina - czerwony barwnik transportujący tlen zawarty w krwince czerwonej. Hemoglobina wiąże tlen w płucach i rozprowadza po całym organizmie, bez

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

.  Norma Kobiety - 37-47 proc. (0,37-0,47) Za wysoki hematokryt może świadczyć o odwodnieniu lub zbytnim zagęszczeniu krwi. Za mały - o niedokrwistości.  HGB - hemoglobina - znajduje się w czerwonych krwinkach. Do niej przyłącza się wdychany przez nas tlen.  Norma

anemia

Pediatra mojego synka skierowała go na morfologię,gdyż stwierdziła, że jest za blady. Na 8 miesiąc życia hemoglobina wynosiła 10,0 hematokryt 29,2, krwinki czerwone 3,96. Pani doktor skierowała syna do poradni hematologicznej z adnotacją "anemia". Miesiąc wcześniej byłam z synem w szpitalu (miał

Wyniki badań dwunastolatka

Proszę o interpretację wyników badań mojego 12- letniego syna. Morfologia krwi obwodowej: - WBC - 6,0; - ERYTROCYTY - 5,25; - HEMOGLOBINA - 14,3; - HEMATOKRYT % - 41,6; - MCV - 79,2; - MCH - 27,2; - MCHC - 34,4; - PŁYTKI KRWI - 218; - LYM% - 40,3; - MXD% - 16,2; - NEU% - 43,5; Mikroskopowy rozmaz

Wynik neutrofilów

, hemoglobina -14,4, hematokryt -45 %, mcv-89, mch-29, mchc- 32,3, płytki krwi -287, rdv-cv 12,2%, mpv-7,5, neutrofile - 4,40, limfocyty 1,50, monocyty - 0,20, neutrofile - 70,2 %, limfocyty - 25,0%, monocyty - 4,8%.Wynik badania krwi jest prawidłowy. Ważne jest bezwzględna liczba neutrofili, a w tym przypadku

Wyniki morfologi

Mam 16 lat i dzisiaj poszłam odebrać wyniki morfologi: leukocyty- 6,4 erytrocytu- 4,8 hemoglobina- 13.3 hematokryt- 40 MCV- 84 MCH-26 MCHC- 33.3 płytki krwi- 228 limfocyty%- 30 Inne(Eo, Bazo, Mono)%-8 neutrofilie%- 62 limfocyty- 1.9 Inne(Eo,Bazo,Mono)-0.5 neutrofofilie-4.00 RDW-CV-14

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jak podnieść poziom hemoglobiny?

Mnie pomaga Ferovit jest bez recepty, polecił mi lekarz na wrażliwy żołądek.U mnie przyczyną niskiego żelaza była Helicobacter Pylori, która utrudnia jego wchłanianie.Najpierw trzeba było 2 antybiotykami walczyć z bakterią.Teraz lepiej się czuję, ale latem była tragedia, hemoglobina 10,8.

normy żelaza u dzieci

Pani Doktor, Jakie są normy poziomu żelaza u dzieci? Czy przy hemoglobinie w normie żelazo wymaga suplementacji? Wyniki mojego 5-latka z alergią: Hemoglobina 12,7 g/dl 11,0 - 13,8 Żelazo (ICD-9: O95) 43 ?g/dl 65 - 175 L Pozdrawiam.

Hemoglobina 8.0 mmol/L

Dostałam wyniki badania krwi na wypisie ze szpitala. Wszystkie wyniki są w jednostach takich jak zawsze (znanych mi) i są w normie, natomiast zastanawia mnie ta hemoglobina, zwykle było g/dL, teraz jest mmol/L... Czy wynik 8.0 mmol/L jest ok?? Będę wdzięczna za odpowiedź... -- MIAU Foggy Rudi

Re: Drastycznie niski poziom żelaza

Chyba pomylilas wynik. Moze hemoglobina 7,6 i to tez jest bardzo malo Ja mialam tak przy zelazie 10 i oczywiscie szpital. Ale ja jeszcze wtedy nie zazywalam zelaza. Teraz zazywam i mam hemo 8,6 zelazo 17 czyli lepiej ale szału nie ma :( -- "Powiadają starzy Cyganie, że Bóg znika, gdy rozgniewają

Re: Konflikt serologiczny część III

Przepływy sukcesywnie rosły, więc ostatnio byłam na Starynkiewicza co 3 dni. Wczoraj wyniosły 1,6, a dzisiaj jesteśmy już po pierwszej transfuzji. hemoglobina wynosiła 6,5, a po transfuzji 13,8. Trochę było problemów z wkłuciem, bo dzidzia za bardzo fikała, ale w końcu się udało. trzymajcie

Neutropenia? Leukopenia? Monocytoza? Prosze o int.

oceniany makroskopowo Erytrocyty - 4.5 (3.9-5.2) Hemoglobina - 12.8 (12.0-15.5) Hematokryt - 37 (37-43) MCV - 82 (72-87) MCH - 28 (26-31) MCHC - 34.5 (32.3-36.5) Płytki krwi - 173 (170-450) RDW-CW - 12.8 (11.6-14.4) PDW - 9.0 (9.8-16.1) MPV - 9.0 (9.4-12.6) P-LCR - 16.0 (19.2-47) Neutrofile - 0.16 (1.8

Pomoc w interpretacji wyniku morfologii

Syn, 5 lat: Leukocyty 19,20 norma 4,5-15,00 Erytrocyty 4,71 Hemoglobina 11,9 Hematokryt % 35,9 MCV 74,9 MCH 25,3 MCHC 33,7 Płytki krwi 333 P-LCR 36,7 RDW-CV 13,4 MPV 11,4 Rozmaz mikroskopowy: pałeczki 8% Gran obojętnochłonne 65 Gran kwasochłonne 2 Gran zasadochłonne 2 Limfocyty 13 Monocyty 7

Re: Interpretacja wyników, dwóch lekarzy mnie ola

Agnieszko dziękuję za odpowiedź, OB nie robiła, CRP również, morfologia: leukocyty 8,2 (4,0-10,0) erytrocyty 4,73 (3,7-5,1) hemoglobina 15,2 (12,0-16,0) hematokryt 44,6% (37-47,0) sód 140 (135-145) potas 5,1 (3,5-5,5) glukoza 86 (70-99) cholesterol hdl 41 (norma >45) Na nic się obecnie nie

Hemoglobina 8,9 :(jak sobie poradziłyście?

Marysia ma 14 miesięcy-i po wczorajszych kontrolnych wynikach krwi jestem zmartwiona hemoglobina 8,9, żelazo 30%(norma 50-160).Marysia ma za soba dwie infekce układu moczowego ostatnia w lipcu i od tego czasu hemoglobina stoi w miejscu ani nie opada ani nie rośnie:(Dodam ,że wyniki badań moczu

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!