Wszystko o:

hemoglobina norma u dzieci

kaole

Morfologia: HEMOGLOBINA

Morfologia: HEMOGLOBINA

Hemoglobina to nie tylko barwnik nadający krwi czerwony kolor. Znacznie ważniejszą funkcją tego białka jest transport tlenu do tkanek. Badanie stężenia hemoglobiny stanowi jedno z podstawowych badań diagnostycznych, a jej oznaczenie wykonywane jest przy tradycyjnej morfologii.

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie

Anemia, zwana inaczej niedokrwistością, to spadek stężenia hemoglobiny (Hb), hematokrytu (Ht) lub liczby erytrocytów (krwinek czerwonych RBC) poniżej wartości prawidłowych. Objawy anemii to między innymi bladość skóry, ogólne osłabienie, obniżenie koncentracji. Leczenie anemii należy oprzeć na ustaleniu przyczyn niedokrwistości, a następnie uzupełnić niedobory, wdrożyć leki immunosupresyjne lub leczyć główną przyczynę powstania anemii, jeśli towarzyszy ona dysfunkcji innych narządów

Wątroba: genialna sprzątaczka, ale do czasu...

Natura okazała się niezwykle hojna obdarowując nas wątrobą o wadze sięgającej półtora kilograma. Do wykonania ponad 500 funkcji, które wypełnia ten narząd, wystarczyłaby wątroba cztery razy mniejsza. Nie do końca wiadomo, po co nam ten zapas. Bywa jednak źródłem poważnych problemów, usypiając czujność. Nawet mocno osłabiona wątroba wciąż skutecznie neutralizuje zbędne produkty przemiany materii i wszelkie toksyny, które mogłyby zaszkodzić organizmowi, a nam się zdaje, że wszystko jest w porządku.

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

Żelazo - nie tylko dla kobiet w ciąży i chorych na niedokrwistość

. Według danych ze strony internetowej Instytutu Żywności i Żywienia, zalecane dzienne spożycie żelaza powinno wynosić odpowiednio: - niemowlęta od 0,5 do 1 roku życia - 11 mg - dzieci w wieku 1-3 lata - 7 mg - dzieci w wieku 4-12 lat (w tym dziewczęta, u których nie wystąpiła miesiączka) - 10 mg - chłopcy

E-papierosy: prawie jak dopalacze. Poza kontrolą, o nieznanym składzie, szkodliwe

E-papierosy: prawie jak dopalacze. Poza kontrolą, o nieznanym składzie, szkodliwe

substancji zapachowych czy smakowych, których nie jesteśmy w stanie zbadać, ponieważ producenci mają pełną dowolność w ich stosowaniu. Jakość i ilość tych substancji jest poza kontrolą, gdyż nie ma norm, które standaryzowałyby rynek e-papierosów"  - mówi prof. Tadeusz Orłowski, kierownik Kliniki

Anemia, czyli słaba krew

Anemia, czyli słaba krew

niego sami, ale zawsze trzeba pokazać je lekarzowi. Przyczyn niedokrwistości może być wiele, od niedoboru żelaza po chorobę nowotworową. Kiedy mówimy o niedokrwistości? Normy są różne w zależności od płci. U mężczyzn o anemii mówimy, gdy poziom hemoglobiny we krwi ( HB ) spada

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

transplantolog przeprowadza natomiast operacje przeszczepu serca. Leczeniem wad wrodzonych u dzieci zajmuje się z kolei kardiochirurg dziecięcy. Schorzenia krwi i układu krwiotwórczego to obszar zainteresowań hematologii lub hematoonkologii. Lekarz  hematolog (lub hematoonkolog), to specjalista, który

Niektórych minerałów potrzebujemy niewiele, tyle, ile może dostarczyć np.

innymi w roślinach które jest znacznie trudniej przyswajalne przez organizm. Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników np. witaminy C. Takie składniki jak herbata, kawa, pokarmy bogate w błonnik zaburzają przyswajanie żelaza.NiedoboryObjawy: Niedobory żelaza w organizmie u dzieci często

Jak zatrzymać cukrzycę

tama, która nie dopuszcza do powstawania nowych komórek beta - mówił w Nowym Orleanie prof. Stewart. Jednym ze wspomnianych białek jest pRB (tzw. białko retinoblastomy; jego mutacja powo-duje u dzieci rozwój retinoblastomy - nowotworu oka). Drugie nazywa się p130. Początkowo naukowcy myśleli, że

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

Jestem cztery miesiące po laparotomii (usunięcie ciąży pozamacicznej i zaśniad groniasty częściowy). W wypisie ze szpitala miałam wpisaną niedokrwistość z hemoglobiną 10,9. Przez 2 tyg brałam żelazo wg zaleceń lekarza hemoglobina podniosła się do 12,0 g/dl (norma 12,0 do 16,0) i lekarz nie kazał

Wyniki badań a komisja lekarska

Witam. W wynikach morfologi mam nieznacznie podwyższony poziom mchc - 36,6 oraz poziom hemoglobiny 17.7 - jeszcze w normie, ale na granicy. W najbliższym czasie staje przed komisją lekarska i chciałbym poprawić te wyniki. Czuje się bardzo dobrze. Jestem mężczyzna, mam 28 lat, pracuje fizycznie. Co

Wynik neutrofilów

Mam 16 lat. Tydzień temu poszłam zrobić podstawowe badania. Zaniepokoił mnie wynik neutrofili: W procentach mam ich 70,2 . Jest napisane, że norma to 60,0%. Co to oznacza? Czy taki wynik może oznaczać jakąś chorobę? Podam wszystkie wyniki, które otrzymałam: leukocyty - 6,1, erytrocyty - 5,0

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o analizę moich wyników: Glukoza na czczo 87 mg/dl Hemoglobina glikowana 6,3 (4,0-6,0) norma HbA1C 45,4 mmol/mol 20,0-42,0 norma Glukoza po 2 h po 75 g glukozy 170 mg/dl Insulina (L97) 103,9 po 2h po 75 g glukozy Insulina (L97) 18,60 mU/l Norma 3,00 - 25,00Przedstawiony wynik

Interpretacja badań dziewięciolatka

Bardzo proszę o interpretacje wyników badania mojego dziewięcioletniego syna: leukocyty 8,6 / erytrocyty 5,71 / hemoglobina 13,2 / hematokryt% 41,0 / mcv 71,8 / mch 23,1 / mchc 32,2 / płytki krwi 274 / rdw-sd 30,9 / rdw-cv 14,6 / lym% 35,3 / mxd% 18,7 / neu% 46,0.Bez zbadania syna i przeprowadzenia

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: prośba o interpretację wyników

hematokrytu. Płytki w normie, nawet gdy się weźmie pod uwagę, że przy większym nawodnieniu byłoby ich nieco mniej. Ferrytyna ok, żelazem się nie przejmuj, ulega dużym wahaniom, hemoglobina jest wysoka, wielkość krwinki w normie. Masakra, że tak małe dziecko musiało tyle czekać na pobranie krwi, po prostu

Re: Pani doktor jaką hgb powinien mieć 4 latek?

A jakie masz normy na wyniku, one powinny być zgodne z wiekiem pacjenta. Ale zasadniczo wygląda tak - hemoglobiny we krwi dziecka Normy hemoglobiny u dzieci wynoszą: 20 g% u noworodków; 10 g% u trzymiesięcznych niemowląt; 11,5-11,8 g% między czwartym a dwunastym miesiącem życia; 13 g% po

Borelioza(albo i nie) i co dalej

,mam wrazenie ze belkocze -problemy z pamiecia-szukam czegos co mam rece,mowie cos mowie i bum nie wiem co mowilam -bledy w pisaniu,zamienianie liter,itp wszystkie badania laborytaryjne jak do tej pory sa w normie- tarczyca ok, hemoglobina ok,d3 ok,co ja tam jeszcze robilam,sod potas ferrytyna -ogolnie cala

Re: niski poziom żelaza u dziecka

Dla dzieci 0,5 roku-5 lat norma hemoglobiny wynosi 11g/dl, więc Twoje dziecko nie ma jakiejś wielkiej niedokrwistości. W jakim wieku jest dziecko? Jeśli powyżej roku i wolno mu już wszystko jeść to zacznij mu podawać produkty bogate w żelazo. Rosołki cielęce, czerwone mięso, ale raczej nie

Re: 17 miesięcy tylko pierś, niska waga

U nas zaskakujace jest to ze mala ma super wyniki zarowno hemoglobina jak zelazo w gornej granicy normy co mnie bardzo dziwi . Starsza tez jest malo jedzaca i byla ale patrzac na mlodsza to starsza w tym czasie jadla baardzo duzo a ja tak plakalam ze ona nie je (glupia matka)noo to teraz mam ze

Re: Anemia u 7 tygodniowego synka

dzieci zdrowych, wiec myśle, ze normy sa jak dla dzieci; Hemoglobina 11,9 norma od 13,5 Hematokryt 33 norma od 34 PDW 8,4 Norma od 9 MPV 8,6 norma od 9 P- LCR 12,6 norma od 13 Neutrofile 1,29 norma od 1,50 Dostaliśmy dzisiaj od pediatry żelazo w saszetkach, vit b6 i kwas foliowy, waga do kontroli w

Morfologia 9-latka

Robilam synowi kontrolną morfologię z rozmazem (robię raz na rok). Normy podane są dla dorosłych, ale nie wsyztski wyniki mi się podobają - może znacie jakieś normy dla dzieci starszych? Nie widzę żadnych niepokojących zmian w zachowaniu syna, w grudniu miał katar a poza tym od września nie był

Re: Kupię

, czekając na wykorzystanie. Żelazo jest wydalane z organizmu z żółcią i w niewielkich ilościach z moczem. Do czego jest potrzebne żelazo? Składnik ten jest niezbędny do tworzenia hemoglobiny, mioglobiny i innych białek i enzymów. Pełni funkcję nośnika tlenu z płuc do tkanek, usprawnia też pracę mózgu. Jest

Re: Jeszcze ja, jeszcze wzrost dwulatka..

maszyna z instrukcją obsługi, w której twórca podał zakres wszystkich nastaw. Jedyny sposób tworzenia norm i wczesnego wykrywania chorób to właśnie statystyka. I tak samo jak wynik hemoglobiny poniżej normy wymaga zdiagnozowania, tak samo wzrost poniżej 3 centyla tej diagnozy wymaga. Oczywiście istnieje

Re: Powiększone migdałki u 3latka, brak innych ob

, wyniki są takie: leukocyty 4,5 tys/µl 4,5 - 13 W normie erytrocyty 4,7 mln/µl 3,9 - 5 W normie hemoglobina 13,4 g/dl 10,9 - 14,2 W normie hematokryt 37 % 34 - 41 W normie MCV 79 fl 72 - 87 W normie MCH 28 pg 25,5 - 29,5 W normie MCHC 35,8 g/dl 32 - 37 W normie płytki krwi 213 tys/µ

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!