Wszystko o:

hormony żeńskie normy

podpis główki

Hormony

Hormony są związkami chemicznymi wydzielanymi przez gruczoły lub tkanki układu hormonalnego. Ich funkcjonowanie jest uregulowane czynnościami i modyfikacjami cech strukturalnych tkanek w pobliżu których leżą i są wydzielane.

Hormony są wydzielane przez odpowiedni rodzaj gruczołów do krwi lub limfy organizmów. Przez co bywają określane mianem gruczołów dokrewnych, a układ hormonalny – układem dokrewnym.

Schorzeniami układu hormonalnego zajmuje się endokrynolog.

kaole

Hormon folikulotropowy (FSH)

Hormon folikulotropowy (FSH)

Wytwarzany przez przysadkę tzw. hormon folikulotropowy (FSH) wpływa przede wszystkim na płodność kobiety, niezbędny jest także mężczyznom. Dlaczego jest taki ważny i co mogą oznaczają wahania w jego stężeniu?

Miesiączka (okres, menstruacja) - co to jest i jak przebiega?

Miesiączka - lub jej brak - to nieodłączny element życia kobiety. Jest jednym z etapów cyklu menstruacyjnego. Miesiączka może przysparzać dyskomfortu, jednak warto pamiętać o tym, że jest oznaką zdrowia.

Testosteron, czyli hormon męskości i agresji? Nie tylko

Niesprawiedliwie kojarzony z "mięśniakami na sterydach", testosteron niewątpliwie determinuje nasze życie. Czym grozi jego niedobór, a także nadmiar, u kobiet i mężczyzn?

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

BRAK MIESIĄCZKI, chociaż nie jesteś w ciąży i nie przechodzisz menopauzy? Diagnostyka konieczna

ciążę, jest in vitro. Czytaj więcej o PCOS . Jeśli z przyczyn zdrowotnych kobiecie trzeba usunąć jajniki (choroba nowotworowa), wraz z ustaniem ich funkcji nie ma już miesiączki, nie sa również produkowane żeńskie hormony. Stan ten nazywamy menopauzą lub kastracją chirurgiczna. Bardzo typowe dla tej

Estradiol - ważny hormon kobiecy. Czym objawia się niedobór i nadmiar estradiolu?

Estradiol - ważny hormon kobiecy. Czym objawia się niedobór i nadmiar estradiolu?

Estardiol to jeden z trzech hormonów wchodzących w skład estrogenu. Chociaż zaliczany jest do typowo żeńskich hormonów to, potrzebuje go również organizm mężczyzny. Jego niedobór w jądrach bardzo często prowadzi do bezpłodności. Estradiol wytwarzany jest w jajnikach, dzięki zachodzącej w nich

Łechtaczka, wytrysk, wrażliwość piersi i... Sekrety jej rozkoszy

Łechtaczka, wytrysk, wrażliwość piersi i... Sekrety jej rozkoszy

nerwowe, itd. tak szeroko i dokładnie oplatają żeńskie genitalia, że po prostu łechtaczki nie można pominąć przy wszelkich pieszczotach i formach stymulacji. To kilkunastocentymetrowy organ. Zatem: rozkosz zawsze wiąże się ze stymulacją łechtaczki, także w czasie stosunku waginalnego. Trójwymiarowy

Fakty i mity o włosach, a także ich braku

Fakty i mity o włosach, a także ich braku

nabiorą oczekiwanego koloru? Nieprawda! Jak i fakt, że zabiegi fryzjerskie nie są wskazane (ponoć z tych samych względów) i u kobiet, które mają miesiączkę . To dziwaczny wykręt fryzjera. Uwaga: z powodu niskiego poziomu żeńskich hormonów skóra kobiety w czasie menstruacji jest bardziej sucha i

Prolaktynoma

Prolaktynoma

duży i zaczyna uciskać na nerw wzrokowy konieczny jest jego chirurgiczne usunięcie. Czytaj także: Prolaktyna (PRL) Gruczolak przysadki mózgowej Choroba Glińskiego - Simmondsa Endokrynolog Żeńskie hormony

Sezonowe wypadanie włosów

Sezonowe wypadanie włosów

- taka mieszanka to idealna pożywka dla bakterii. Fakty i mity o włosach Jesień - włosy tęsknią za estrogenem Nawet, jeśli latem chroniłyśmy włosy, to jesienią i tak mogą zacząć wypadać. Przyczyną wcale nie muszą być błędy pielęgnacyjne, winne zazwyczaj są... hormony. Konkretnie chodzi o żeński hormon

Najpopularniejsze hormony - działanie i niedobory

Najpopularniejsze hormony - działanie i niedobory

uzupełniania niedoborów. Estrogeny, czyli być kobietą To "kobiece" hormony - sterują naszą płodnością, odpowiadają za kobiecy wygląd i wykształcenie żeńskich cech płciowych. Najważniejsze z nich to estradiol, estron i estriol. Estrogeny produkowane są głównie przez jajniki (pod dyktando przysadki

Hormony kobiece, menopauza?

bardzo zależy mi na opinii polskiego lekarza. Edyta P. W celu interpretacji wyników niezbędne jest podanie norm jakie są stosowane w laboratorium w jakim były wykonywane. Mimo wszystko bardzo ważne jest pilne zgłoszenie się do ginekologa w celu sprawdzenia co wywołuje plamienia w trakcie cyklu

Żelazo w normie z niską hemoglobiną

odpowiada za magazynowanie żelaza. Wydaje się, że 2-tygodniowa kuracja była niewystarczająca i objawy jakie u Pani występują mogą być z tym związane. Warto się też przyjrzeć czy w normiehormony tarczycy, ponieważ niedoczynność może powodować osłabienie, senność oraz nadmierne wypadanie włosów.

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

Zrobiłem badania hormonów. Oprócz niskiego poziomu testosteronu (w dolnej granicy normy) wyszedł mi podwyższony wynik badań DHEA 29,04 ng/ml (norma 1,80-12,50). Następnie zrobiłem kolejne badanie hormonów nadnerczy i DHEA-S04 jest w normie - wynosi 203,20 ug/dl (norma 139,70-484,40) oraz

Usunięcie prawego rogu macicy i jajnika

Co dzieje się z jajnikiem jeśli usunięty zostanie jajowód oraz prawy róg macicy (róg macicy odcięty przy trzonie macicy)?Jajnik kontynuuje czynność hormonalną - wydzielanie żeńskich hormonów płciowych - jeśli zachowane jest jego ukrwienie. Wyłączony jest natomiast z funkcji rozrodczej - komórki

Choroby tarczycy?

Bardzo proszę o pomoc w interpretacji moich wyników badania krwi: TSH 1,5665ulU/ml (norma: 0,35-4,94), FT3 3,53pg/ml (norma; 1,71-3,71), FT4 1,31ng/dl (norma: 0,70-1,48), T4 11,1ug/dl (norma:4,9-11,7). Czy powinnam też wykonać badanie przeciwciał tarczycowych?Nie można interpretować badań

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Jakie badania?

>>Myślę, że hormony żeńskie nie mają już żadnego znaczenia, gdyby były za wysokie, pojawiłby się chyba okres.<< chodzi o spadek hormonów żeńskich, nie o wzrost. w menopauzie spadają estrogeny i progesteron. od tego się tyje (przemiana materii itd.). po menopauzie warto sprawdzić

Re: Dobry mąż czy Alien / Demon

nie wina kobiety z PMSem, że jakiś mizogin coś tam sobie pierdolamenci. I nie będę ze względu na chamów męskich tudzież żeńskich zaciskała zębów i udawała, że mnie nie boli, jak mnie boli. A tym mądrym inaczej, którzy sterowalność hormonami przypisują wyłącznie kobietom mogę łopatologicznie wyjaśnić

Re: Ktora z Was w razie rozwodu bylaby gotowa

Mam mocno dorosłe dziecko płci żeńskiej. Kiedyś byłam taką mocno biologiczną, emocjonalną matką. Za żadne.skarby świata nie oddalabym dziecięcia nikomu. Potem córka podrosla, mnie hormony wróciły do normy i zmieniło się odczuwanie,.a.poglądy wyewoluowały. Byłabym w stanie powierzyć syna powyżej 10

Łza się w oku kręci...

dżenderowcom, do tego że płeć kulturową wybierają sobie nawet źwierzęta, co ma udowodnić prawdę taką sama, że homoseksualizm występuje w przyrodzie a więc jest normalny. Gdyby dwa samce zaczęły posuwać trzeciego, wówczas dżenderowcy by ogłosili, że wybrał sobie płeć żeńską w Opolu a więc norma. Ktoś pisał, że

Re: Jak i gdzie szukać normalnego mężczyzny?

praktykuje w kuracjach antyandrogenowych) spowoduje zachwianie właściwych proporcji pomiędzy hormonami żeńskimi i męskimi i organizm dążąc do odzyskania tych właściwych proporcji doprodukuje testosteronu - u mnie przy kuracji doprodukował tyle że prawie przekroczona została norma!). I co mądralo na to

Re: nowy wątek senciaka

Byłam u lekarza. Kolejny olewus. TSH znakomite FT3 12 % znakomite.Ferrytyna w normie chociaż niska.Mozna brać żelazo ale nie trzeba. Zastrzyków się nie podaje bo są szkodliwe. Moje objawy nie mają nic wspólnego z tarczyca, nie trzeba nic zmieniać w dawce hormonu. A moje objawy i są wynikiem

Re: wahania hormonów?

żeńskich hormonów. W miarę stosowania diety mój poziom żeńskich hormonów stopniowo sie podwyższał, najszybciej progesteron, wolniej estrogeny. Po kilku latach bez łykania jakichkolwiek hormonów, poziomy żeńskich hormonów są w normie. Myślę, że jest to efekt stosowania diety. Pozdrawiam

tsh

badałam wszystkie hormony tarczycy i wszysctko w normie, za to hormony męskie i żeńskie na pograniczu norm

jak odrobaczyć się podczas karmienia piersią?

mają, żeby się nie przejmować, ewentualnie proponują szczepionki typu bronhoxaxol lub syropki na uodpornienie. Ostatnio miała robione badania krwi i wszystko wyszło w normie (morfologia ok - jedynie trombocyty podwyższone, żelazo w normie, immunoglobina igA i igG też w normie). Ja jednak drążyłam

Interpretacja wyników.

Witam. Borykam się z problemem przetłuszczającej sie cery-trądzik. Kruchymi,wypadającymi włosami. Labilnością psychiczna,obniżoną temperaturą ciała. Jak powiedzial endokrynolog 'WYNIKI MA PANI W NORMIE' ( męskie i żeńskie hormony ) A oto badania tarczycy: TSH 1,911 (0,350-4,940) FT3

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!