Wszystko o:

hormony wyniki badań

podpis główki

Hormony

Hormony są związkami chemicznymi wydzielanymi przez gruczoły lub tkanki układu hormonalnego. Ich funkcjonowanie jest uregulowane czynnościami i modyfikacjami cech strukturalnych tkanek w pobliżu których leżą i są wydzielane.

Hormony są wydzielane przez odpowiedni rodzaj gruczołów do krwi lub limfy organizmów. Przez co bywają określane mianem gruczołów dokrewnych, a układ hormonalny – układem dokrewnym.

Schorzeniami układu hormonalnego zajmuje się endokrynolog.

wizu

Badanie ft4 - co pozwala określić?

Badanie ft4 - co pozwala określić?

Badania hormonów ft3 i ft4 pozwalają określić, czy tarczyca funkcjonuje poprawnie. Nieprawidłowy wynik badania może wskazywać na nadczynność lub niedoczynność tarczycy i może tłumaczyć liczne niepokojące objawy, które towarzyszą schorzeniom tego organu.

Ciąża a tarczyca

Jestem w 32 tygodniu ciąży. W 18 tygodniu ciąży zrobiłam badania hormonów tarczycy, mój wynik to 2,730 U/ml, gdzie zakres wartości referencyjnej wynosi 0,400- 4,000. Ginekolog powiedział, że to jest mała niedoczynność tarczycy i przepisał mi tabletki w postaci jodu. Oczywiście powiadomił mnie o skutkach bardzo dużej niedoczynności tarczycy, ale dodał żebym się nie martwiła. Czy na pewno nie powinnam się martwić. Czy poziom hormonów tarczycy będzie spadał. Za 4 dni mam kontrolne badania tarczycy i wtedy też będę znać wyniki. Proszę o radę czy po porodzie powinnam dalej diagnozować się pod kątem tarczycy.

Interpretacja wyników hormonów

Walczę z uciążliwym trądzikiem. Dermatolog skierował mnie na badania hormonów. Oto wynik: 3 dc; FSH - 7.82mlU /ml (3.5-12.5); LH- 5.4 mlU /ml (2.4-12.6); prolaktyna - 234 ulU /ml (25-629); DHEA -44.1 nmol/L (3.4-34.7); Testosteron - 1.80 nmol/L (0.32-2.40); 22dc; FSH -2.83 mlU/ml (1.7-7.7); LH- 3.2 mlU/ml (1.0-11.4); Progesteron -0.9 nmol/L (5.3-86); Estradiol - 37 pmol /L (161-774); Prolaktyna - 303 ulU/ml (25-629).

Hashimoto?

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Choroba Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, która przebiega w kilku etapach. Tarczyca jest niszczona przez autoprzeciwciała stopniowo, dlatego niedoczynność powstaje dopiero po pewnym czasie trwania choroby. W Pani przypadku wynik badania USG świadczy o procesie

Starania o dziecko - co dalej?

się nad skorzystaniem z pomocy lekarza ginekologa zajmującego się problemami z płodnością. Sugeruję zgłoszenie się do specjalisty, który wskaże możliwe rozwiązania. Wykonywanie dodatkowych badań nie wydaje się konieczne - choć o tym zadecyduje lekarz ginekolog. Wydaje mi się natomiast - biorąc pod

Badania hormonów TSH i FT4

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Przedstawione wyniki badań hormonalnych mieszczą się w granicach normy. Najprawdopodobniej długie cykle nie są związane z nieprawidłową pracą tarczycy.

Niedoczynność tarczycy - mogę bezpiecznie odstawić leki i urodzić dziecko?

przeciwwskazane!) zmniejszanie dawki leku celem stymulowania tarczycy. Jeśli przypadek powrotu funkcji tarczycy będzie miał miejsce, będzie to widoczne w badaniach laboratoryjnych - poziom TSH poniżej normy, co oznacza zbyt wysoki poziom hormonów tarczycy. Nawet po zmniejszeniu dawki leku, poziom TSH utrzyma się

Czy twój poziom insuliny mieści się w normie?

Czy twój poziom insuliny mieści się w normie?

prawidłowo zinterpretować wyniki badań należy zapoznać się z właściwymi normami insuliny. Należy pamiętać, że każdy pacjent jest indywidualnym przypadkiem, a odpowiedni poziom hormonu we krwi jest kwestią osobistą. Normy insuliny zależą od czynników takich jak płci, wieku czy czasu od ostatniego posiłku

Problem z utrzymaniem erekcji, wyniki testosteronu, a planowanie potomstwa

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Koniecznie proszę zgłosić się do endokrynologa. Planując leczenie hormonalne powinien Pan pozostawać pod opieką lekarza, który ustali właściwe dawki i będzie monitorował przebieg leczenia. Zarówno przyjmowanie testosteronu jak i stosowanie Viagry nie są szkodliwe w pe

Planowanie ciąży, a wyniki TSH

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Nie napisała Pani czy występują obecnie jakieś objawy lub też przesłanki za tym, że może u Pani występować choroba tarczycy. Zakładam, że badania były wykonane bez objawów. Obecne wyniki są prawidłowe i nie ma przeciwwskazań do planowania ciąży. Ze względu na

Interpretacja wyników hormonów

Walczę z uciążliwym trądzikiem. Dermatolog skierował mnie na badania hormonów. Oto wynik: 3 dc; FSH - 7.82mlU /ml (3.5-12.5); LH- 5.4 mlU /ml (2.4-12.6); prolaktyna - 234 ulU /ml (25-629); DHEA -44.1 nmol/L (3.4-34.7); Testosteron - 1.80 nmol/L (0.32-2.40); 22dc; FSH -2.83 mlU/ml (1.7-7.7); LH- 3.2

Hormony - jakie badać?

. Chciałabym wrócić do tabletek ale wcześniej zrobić badania hormonalne. Jestem pewna, że lekarz nie skieruje mnie na badania, więc chcę iść do niego z gotowymi wynikami. Jaki rodzaj hormonów powinnam zbadać?Z pośród badań, które warto wykonać przy zaburzeniach miesiączkowania warto wymienić: - LH, FSH

Badania hormonów TSH i FT4

Ginekolog skierował mnie na badania hormonów TSH i FT4 z podejrzeniem niedoczynności tarczycy (od początku miesiączkowania mam ok. 40 dniowe cykle miesiączkowe). Otrzymane wyniki to : TSH 2.87 (0.27-4.2) oraz FT4 12.8 (12.0-22.0). Mam 21 lat. Dodam do tego że mam nadwagę 7 kg, i od 3 lat regularnie

Złe wyniki badań tarczycy

Wyniki badań: W grudniu i maju wyniki TSH miałem 0.03 w marcu 0.35. Trab 0,90 t3 w normie Ft4 marzec 0,99 maj 0,90. Dlaczego tsh i ft4 jest niskie? Rok temu w badaniach MR wszystko wyszło dobrze? Czy możliwe, że guzy przysadki mogą być niewidoczne?Pyta Pan jednocześnie o wyniki badań hormonów

Hormony kobiece, menopauza?

Mam 45 lat, dwójkę dzieci. Kilka miesięcy temu pękła mi cysta na jajniku. Zrobiłam badania hormonalne w 3 dniu okresu I oto moje wyniki: - estradiol 36,5 - FSH 35,4 - LH 11,7 - Progesteron 0,83 - Testosteron 0,33 - Prolaktyna 320 Bardzo proszę o

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Wyniki badań hormonów tarczycy proszę o wypow

Tarczyca nisko może z powodu insulinooporności. Koniecznie zrób 3 punktowa krzywa glukozowa i insulinowa i z wynikami udaj się do endo i najlepiej diabetologa tez.

wyniki badań hormonów

Witam. proszę, pomóżcie mi zinterpretować wyniki Zrobiłam badanie TSH, które wskazało 4,03 (normy 0,3 - 4,00). fT3 wynosi 6,70 (normy 3,1 - 6,7) - 100%, natomiast fT4 17,71 (10,5 - 23) - 57.68 %. Zrobiłam również przeciwciała : anty-TPO - 18,9 (<34) anty-TG - 13,93 (<115). Na wizycie

Interpretacja wyniku badań hormonów

Witam, miałam zlecone badania na hormony płciowe. Były robione w 22 dc i za bardzo nie wiem jak je zinterpretować a wizyta dopiero w poniedziałek. Proszę o pomoc, bo wydaje mi się, że stosunek LH i FSH jest za wysoki. Progesteron: 9,21 ng/ml Testosteron: <10 ng/dl ( poniżej podanej normy

Re: wyniki badań hormonów

ponawiam pytanie :) wystarczy zrobić ferrytynę czy żelazo też? bo już zgłupiałam. miałam miesiąc temu morfologie i wszstko bylo ok.

Re: wyniki badań hormonów

i do czego mają służyć te badania zelaza/ferryyny i tych witamin? :) przepraszam za tyle pytań ale jestem kompletnie zagubiona w tym temacie - to dopiero początki mojej "przygody" ;)

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!