Wszystko o:

insulina na czczo norma

mmr

Insulinooporność - kiedy organizm nie dogaduje się z insuliną. Objawy, diagnostyka i leczenie insulinooporności

Insulinooporność - kiedy organizm nie dogaduje się z insuliną. Objawy, diagnostyka i leczenie insulinooporności

Insulinooporność często wywołuje cukrzycę typu 2. Grozi przede wszystkim osobom otyłym oraz genetycznie obciążonym problemami cukrzycowymi. Insulinooporność da się leczyć - głównie zmianą trybu życia.

Glukagon, antagonista insuliny. Jak działa glukagon i kiedy trzeba wykonać badanie stężenia glukagonu?

Glukagon to hormon, który wydziela się w trzustce. Glukagon działa odwrotnie do insuliny - podwyższa stężenie cukru we krwi. Zbyt wysoki poziom glukagonu może świadczyć o wielu problemach ze zdrowiem.

Cukrzyca: objawy, typy, leczenie i dieta. Jakie są oznaki cukrzycy?

Objawy cukrzycy są dosyć charakterystyczne. Leczenie cukrzycy typu 1 i 2 przebiega inaczej, choć choroba objawia się podobnie. Cukrzyca to poważna choroba, która wymaga opieki lekarskiej. Niestety, cukrzyca dotyka coraz większej części populacji.

Trzustka: doskonała fabryka chemiczna, która budzi silne emocje

Trzustka: doskonała fabryka chemiczna, która budzi silne emocje

, wytwarzana w komórkach Delta, która w razie potrzeby hamuje wydzielanie insuliny i glukagonu. Jeszcze niedawno wierzono, że przeszczepienie wysp Langerhansa umożliwi pacjentom z cukrzycą typu 1 pełny powrót do zdrowia. Na razie lepsze efekty przynosi jednak przeszczep całego narządu, ale ceną za

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

Glukoza: norma, hipoglikemia, hiperglikemia. Sprawdź swoje wyniki badań i poziom glukozy

bada się na czczo, podczas badania krwi. Wszystko o cukrzycy Glukoza - norma 70-100 mg/dl (3.9-5.6 mmol/l) Hiperglikemia - za wysoki poziom glukozy we krwi Hiperglikemia może być zdiagnozowana jedynie w stosunku do czasu mijającego od spożytego posiłku i wykluczeniu błędnego wpływu różnego

Insulina - słodko-gorzki smak życia

Insulina - słodko-gorzki smak życia

drugim przypadku trzustka produkuje za mało insuliny, by poradziła sobie ona z całym cukrem krążącym we krwi. Jakie objawy świadczą o cukrzycy typu 2? Bywa, że na początku nie ma żadnych dolegliwości. Czasem jednak mamy duże pragnienie i często oddajemy mocz (nie jest to tak nasilone jak w cukrzycy typu

Zbyt słodcy Polacy

Zbyt słodcy Polacy

pierwszych objawów niedocukrzenia. Nie można z tym zwlekać, ponieważ stan ten może szybko prowadzić do utraty przytomności. Rozpoznawanie cukrzycy 1. Stężenie glukozy na czczo: - poniżej 100 mg/dl - norma - 100-125 mg/dl - upośledzony metabolizm glukozy (stan przedcukrzycowy) - równe lub powyżej 126 mg/dl

Cukrzyca w ciąży

Cukrzyca w ciąży

uodparniają się na insulinę. Z czasem zapasy insuliny się wyczerpują i ilość tego hormonu się zmniejsza. To sprawia, że cukru w naszej krwi jest więcej. Czym jest cukrzyca ciążowa? Uznaje się ją za odrębną postać cukrzycy, choć mechanizm jej rozwoju przypomina cukrzycę typu 2

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

Cukrzyca ciążowa - skąd się bierze, kto choruje i jak ją leczyć

dalej. Na czym polega samokontrola? Cztery razy dziennie (na czczo i godzinę po każdym głównym posiłku) należy mierzyć poziom cukru za pomocą glukometru, który można kupić w aptece bez recepty lub wypożyczyć od lekarza prowadzącego. Jakie powinny być te wartości, żeby obyło się bez insuliny? Na czczo

Słodziki niezdrowe? Jednak nie!

Słodziki niezdrowe? Jednak nie!

niskokalorycznymi substancjami słodzącymi przez osoby z rozpoznaną nadwagą i otyłością, szczególnie te, które mają rozpoznane zaburzenia gospodarki węglowodanowej (nieprawidłowa glikemia na czczo, nietolerancja glukozy, cukrzyca typu 2). Podkreślają, że korzystne działanie niskokalorycznych substancji słodzących na

Wyniki TSH ponad normę

Mam 17 lat i niedoczynność tarczycy. Przeszłam już dwie operacje tarczycy. Jedną w wieku 10 lat a drugą rok temu. Ostatnio robiłam badania TSH i wyszło mi, że mam 4,950 a norma mieści się w zakresie 0,270 a 4,200. Biorę codziennie na czczo Eutyrox N75. Czy to źle, że mam taki wynik? I co może to

Dlaczego dostałam leki na cukrzycę?

Mam 32 lata i 0d 3 lat staramy się o dziecko. Ostatnio zrobiłam wyniki i mam wątpliwości co do leków. Zrobiłam krzywą cukrową i glukoza na czczo 84,7 ml/dl (norma 70 - 99), glukoza po 1 godz.77,90 mg/dl, insulina na czczo 10,20 (podano w jednostkach symbol mi IU/ml - norma 2,6 - 24,9), insulina

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o analizę moich wyników: Glukoza na czczo 87 mg/dl Hemoglobina glikowana 6,3 (4,0-6,0) norma HbA1C 45,4 mmol/mol 20,0-42,0 norma Glukoza po 2 h po 75 g glukozy 170 mg/dl Insulina (L97) 103,9 po 2h po 75 g glukozy Insulina (L97) 18,60 mU/l Norma 3,00 - 25,00Przedstawiony wynik

Czy niedocukrzenie mogło się zmienić w cukrzycę?

Mój problem jest złożony, ale zacznę od początku. Zaczęło się od tego, że ok 3 lata temu po wykonaniu badania krwi, mój lekarz zauważył podwyższony poziom TSH. Było to wtedy niewiele ponad normę, bo ok. 4,3, ale w następnym badaniu krwi po upływie ponad roku poziom TSH wynosił już 4,8.. Zatem z tym

Dysfunkcja trzustki?

100(norma 0-112)i glukoza 101 (norma 60-99), HDL-42(norma pow.40), cholesterol 227, trójglicerydy239(norma-do 150), kreatynina 1,09(0,60-0,90). Czy te objawy wyniki wskazują na dysfunkcję trzustki? Proszę o pomoc. Starsza pani -lat 63.Przedstawione przez Panią objawy oraz wyniki badań laboratoryjnych

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Cukrzyca

Ja jestem na insulinie na noc, poniewaz w dzien dieta ładnie zbiłam cukier ale w nocy niestety mi skacze. Jestem w 5 mc ciązy. W ciaży schudłam juz 8kg. Cukier przed insulina na czczo miałam 140 teraz mam 75-85 a w dzien zawsze w normie.

Re: Bardzo proszę o interpretację wyników.

insulina ogromna, rowniez na czczo, powinna byc mniejsza niz 6. Krzywa cukrowa wydaje sie byc plaska, chociasz nie ma norm. Ale widzisz ze cukier po 2h jest nizszy niz na czczo czyli zaczynasz wpadac w hipoglikemie, bo wyrzuty insuliny sa ogromne. Problem jest dosc duzy i powinnnas sie

Re:

. Norma w ciazy na czczo to zdaje sie do 93 mg/dl, wiec bez sensu wydaje sie wyskakiwanie z insulina przy 98... Dlaczego nie sprobowac najpierw dieta i gimnastyka? A insulina niczego nie rozleniwia ;), po porodzie cukry pewnie wroca do normy, chociaz w przyszlosci masz wieksza szanse na cukrzyce typu 2

Re: Bardzo proszę o interpretację wyników.

Witam, no i zrobiłam to badanie GLUKOZA (nie ma norm tylko wyniki) na czczo - 5,65 mmol/l po 1 h - 6.08 mmol/l po 2 h - 5,07 mmol/l INSULINA (L97) - (norma tylko do wyniku na czczo) na czczo - 9,6 uU/mL norma 2,6 - 25,0 po 1 h - 108,3 uU/mL po 2 h - 51,5 uU/mL Nie bardzo się znam - ale po tym co

Re: Insulina w ciąży- czy mogę odmówić?

Ja mam dokładnie tę samą sytuację, co Ty. Cukry na czczo różnie, ale nigdy nie przekraczają 100. Raz mam 88,raz 90, 92, 96, 98. Naprawdę różnie. Krzywa cukrowa w porządku. Moja diabetolog powiedziała, że muszę koniecznie brać insulinę 2 jednostki na noc (na początek) i jeść więcej węglowodanów - bo

Re: Poproszę o interpretację wyników

Mam zamiar walczyć - tak jak napisałam powyżej - w środę sie umówiłam do endo (prywatnie, ofc). Podobno ogarnięta babka - zobaczymy, co powie... Krzywej na razie nie robiłam, na czczo glukoza i insulina w normie.

Re: Wyniki po Euthyroxie - prośba o ocenę

Wynik insuliny masz niedobry, insulina na czczo nie powinna przekraczać 6. Inna technika pomiaru = inne normy i wyniki. Wyniki łatwo porównać, z różnych łanów, jesli przedstawisz je procentowo, tzn ile procent normy stanowi twój wynik. Kalkulator jest w linku u góry forum. To prosta matematyka

test tolerancji glukozy

Glukoza: norma zależy od wieku. Insulina na czczo, norma: 6-20 mU/l Resztę sama sprawdź, to nie jest trudne. Tu masz tabelki i kalulator :) cukrzycapolska.pl/kontrola/poziom-cukru-we-krwi-norma www.insulinoopornosc.com/test-tolerancji-glukozy-jak-sie-przygotowac

Re: Wyniki w normie a leca mi wlosy i przybieram

Mam wyniki glukozy i insuliny Na czczo glukoza 94, po godz 93, po 2 godz 90 Insulina na czczo 5,4, po godz 18, po 2hodz 16,4. Norma 2 do 25. Do endo czy do diabetologa isc ?

Re: depresja, tarczyca/niedoczynność.. jedno i dr

wracam do tematu bo udało mi się w końcu zrobić obie krzywe (75g glukozy): Glukoza na czczo - 87,82 mg/dl (norma lab 70,00 - 99,00) Po obc. 1 godzina - 111,03 mg/dl Po obc. 2 godzina - 157,26 mg/dl Insulina na czczo - 11,6 ?IU/ml (norma lab 2,6 - 24,9) Po obc. 1 godzina - 114,0 ?IU/ml Po obc. 2

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!