Wszystko o:

interpretacja morfologii

kaole

Zespół Cogana

Zespół Cogana

Ta niezwykle rzadka, rozwijająca się z nieznanych przyczyn, choroba autoimmunologiczna atakuje przede wszystkim osoby bardzo młode. Nieodpowiednie leczenie lub jego brak może doprowadzić do całkowitej utraty słuchu. O schorzeniu usłyszano po raz pierwszy w połowie lat 40. minionego wieku, za sprawą amerykańskiego okulisty Davida Glendenning Cogana.

Anemia i jej przyczyny

Czerwone krwinki, czyli erytrocyty odpowiadają przede wszystkim za rozprowadzanie oraz prawidłowe natlenienie organizmu. Uraz, choroba bądź niewłaściwa dieta sprawiają, że szpik odpowiedzialny za ich wytwarzanie, dostarcza ich zbyt mało. Złe samopoczucie, zmęczenie to typowe a zarazem rzadko kojarzone z anemią objawy. Zlekceważenie niedokrwistości i nie wprowadzenie odpowiedniego leczenia może okazać się bardzo niebezpieczne.

Mapa LP

Mapa artykułów

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

Anemia do tablicy: wszystko, co warto o niej wiedzieć

pracuje prawidłowo lub choroba przewlekła "wyniszcza" organizm. Ukryte krwawienia Krwawienie nie musi być wyraźne, oczywiste. Jeśli przechodziłeś zabieg chirurgiczny, sprawa jest jasna, morfologia kontrolowana i w razie potrzeby lekarz prowadzący zadziała właściwie (nawet w razie potrzeby

6 banalnych chorób, które mogą cię zabić!

6 banalnych chorób, które mogą cię zabić!

, oczywiste. Jeśli przechodziłeś zabieg chirurgiczny, sprawa jest jasna, morfologia kontrolowana i w razie potrzeby lekarz prowadzący zadziała właściwie (nawet w razie potrzeby przetaczając krew). Czasem jednak nikt o krwawieniu nie wie. W przypadku krwawień wewnętrznych, np. po urazie, ilość wydostającej się

UKŁAD LIMFATYCZNY (CHŁONNY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

UKŁAD LIMFATYCZNY (CHŁONNY) - funkcje, budowa i najczęstsze dolegliwości

hematoonkologa) należy m.in. leczenie nowotworów układu limfatycznego. Nawet jeśli ogólnie czujemy się zdrowi, morfologię (ogólne badanie krwi) warto robić raz do roku. Zwykle nie kosztuje wiele - skierowanie zresztą może wydać internista - a może wiele powiedzieć o faktycznym stanie naszego zdrowia i pomóc na

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

Moda na witaminę D zdecydowanie na wyrost. Zdrowi ludzie nie potrzebują żadnych suplementów

, by wystawiać jakiekolwiek skierowania czy zlecenia, nawet na znacznie tańszą morfologię. Ta, nie powie nam, jaki mamy poziom wit. D, ale pozwoli wykluczyć wiele innych przyczyn gorszego samopoczucia (np. niedokrwistość). Witamina D: prawie jak hormon. Czy trzeba ją suplementować jesienią i zimą

Ginekolog: Uchodzę za ignorantkę, gdy mówię coś innego niż internet [WYWIAD]

Ginekolog: Uchodzę za ignorantkę, gdy mówię coś innego niż internet [WYWIAD]

ginekologa, zbadać piersi, zrobić cytologię. Szczególnie te, które myślą świadomie o macierzyństwie. Ale troska o zdrowie ogólne? Wizyta u ginekologa to przecież nie wszystko. One zwykle nie chodzą do internisty, jeśli nie czują się chore. A gdzie morfologia, badanie moczu, diagnostyka tarczycy? Dlatego dla

Interpretacja morfologii

Zrobiłem sobie podstawowe badania ogólne. Wszystko jest ok., morfologia prawie w normie tylko eozynofile są ponad normę 0,52 tys/?l (0.02tys/?l ponad normę), 6,9 %(1.9% ponad normę), OB, ALT, Glukoza, TSH, w normie. Cholesterol całkowity 2,94 mmol/l (0.96 mmol/l poniżej normy), mocznik 2.0mmol/l

Granulocyty w morfologii poniżej normy

Witam serdecznie! Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii WBC 4,4 x 10^3/ul [norma 4,0-11,0] LY 1,9 x 10^3/ul [1,4-3,0] MO 0,6 x 10^3/ul [0,1-0,7] GR 1,9 x 10^3/ul [2,8-5,8] LY% 43,9 % [25,0-45,0] MO% 12,7 % [4,0-7,0] GR% 43,4 % [45,0-70,0] RBC 4,9 x 10^6

Interpretacja badań dziewięciolatka

Bardzo proszę o interpretacje wyników badania mojego dziewięcioletniego syna: leukocyty 8,6 / erytrocyty 5,71 / hemoglobina 13,2 / hematokryt% 41,0 / mcv 71,8 / mch 23,1 / mchc 32,2 / płytki krwi 274 / rdw-sd 30,9 / rdw-cv 14,6 / lym% 35,3 / mxd% 18,7 / neu% 46,0.Bez zbadania syna i przeprowadzenia

Interpretacja wyniku na żelazo

TIBC (zdolność wiązania żelaza). Aby właściwie ocenić, czy przyczyną Pani dolegliwości jest niedokrwistość z powodu niedoborów żelaza (lub innych przyczyn) powinna Pani mieć wykonaną przynajmniej morfologię, poziom ferrytyny i transferyny. Sugeruję aby udała się Pani do swojego lekarza rodzinnego

Tarczyca - wyniki niskie ale w normie, prośba o interpretacje

TSH - TYREOTROPINA0,35 - 5,0mIU/lwynik badnia 0.84 FT3 - WOLNA TRÓJJODOTYRONINA2,0 - 4,25pg/mLwynik badania 2.6 FT4 - WOLNA TYROKSYNA0,7 - 2,2ng/1 0ml wynik 0.98 Witam! Proszę o interpretacje wyników. Zdaje sobie sprawe, ze mieszczą sie w normie - jednak mam wrazenie ,że są dość niskie. NA

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Interpretacja morfologii krwi

Zapomniałam dodać, że choruję na Hashimoto i niedoczynność tarczycy, oprócz tego od około 2-3 tygodni biorę żelazo.

Morfologia-prosba o interpretacje

Mam prosbe o pomoc w interpretacji wynikow.Zrobilam morfologie 8-letniej corce tak profilaktycznie i 3 wskazniki sa poza norma NEU%29.2 LYM%49.9 MONO% 17.0 pozostale sa w granicach podanej normy. Nie wiem czy powinnam to skonsultowac z pediatra? Corka ma astme i bierze leki wziewne poza tym prawie

Interpretacja morfologii krwi

Hej, przychodzę do Was z wynikami morfologii krwi. Od dłuższego czasu dokuczają mi krwotoki z nosa, z tego powodu byłam u laryngologa. Obejrzał nos oraz powiedział, że jest on w stanie idealnym. Problem może podobno tkwić w nieprawidłowym ciśnieniu lub w zaburzeniach krzepliwości krwi. Od kilku dni

Morfologia, prośba o interpretację

Proszę o interpretację wynikow morfologii 14 miesięcznego chłopca. Dodam, ze 3 dni przed pobraniem krwi zakończył branie antybiotyku (augmentin), dodatkowo synek intensywnie ząbkuje. Oto wyniki badań : morfologia WBC 8,7 RBC 4,35 HGB 11,0 HCT 33,4 % L MCV 76,8 L MCH 25,3 L MCHC 32,9 Plytki krwi

Re: Morfologia 3 latki prosba o interpretacje

Witam, rozmaz komputerowy nie jest tak miarodajny jak ręczny. Pod mikroskopem zwykle się okazuje, że monocytów jest mniej. Monocyty zwykle są podwyższone w fazie zdrowienia po infekcji. Pozdrawiam serdecznie

Morfologia 3 latki prosba o interpretacje

Witam mam pytanie odnosnie wynikow morfologi corki podwyzszone ma Monocyty 12.1 przy normie 4,1-11,4 Bazofile 0,9 przy normie 0,0-0,6 Reszta w normie czy moze ktos wie co to znaczy?

Prośba o interpretację wyników morfologii

Witam. Proszę Panią doktor i doświadczone mamy o interpretację wyników morfologii mojego prawie dwuletniego synka. Dodam, że miesiąc temu przechodził jelitówkę, a teraz ma kaszel. wbc 14,2 (4,1-10,9) mxd 1,2 (0,6-4,1) gra 7,4 (1,5-7,8) lym 39,3 (10-55) mxd 8,4 (0,1-10) gra 52,3 (37-80) rbc 4

Prośba o interpretację wyników morfologii

Witam, Otrzymałam wyniki badania krwi niespełna 3,5 rocznego chłopca. Proszę o informację, czy powinny mnie niepokoić wartości poza normą: MCV, MCHC, neutrocyty, monocyty i granulocyty segmentowane, oraz niskie WBC. Z góry dziękuję za pomoc. IgE całkowite 6,14 U/ml<60 Krwinki białe (WBC)5,84 G

prosba o interpretacje morfologii u 3.5 latka

Witam, bardzo prosze o interpretacje wyników mojej córki3,5lat. W przeciągu ostatnich 2 miesięcy bardzo chorowała zapalenie oskrzeli i zapalenie ucha i miała 3 razy antybiotyk. WBC 8,25 K/uL /5,30-14,50/ NEU 073 K/UL /1,800-6900/ NEU%8,91 % /40,00-74,00/ LYM 6,57 K/UL /1,10-3,50/ LYM %79,63% /13

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!