Wszystko o:

interpretacja wyników badań tsh

Użytkownik

Interpretacja wyników badań na tarczycę

Interpretacja wyników badań na tarczycę

Chciałabym prosić o poradę, a dokładnie o interpretacje wyników badań na tarczyce. Badanie miałam wykonane, bo od 3 lat mam mnóstwo objawów i lekarze nie wiedza co się dzieje. Chciałabym się dowiedzieć czy moja tarczyca dobrze funkcjonuje? Może tutaj uzyskam odpowiedź, bo jestem odsyłana od jednego lekarza do drugiego z marnym skutkiem. Mam 29 lat, ważę 58 kg, a oto wyniki: TSH- 1,300 (0,400-4,000); FT4- 1,16 (0,80-1,90); Wyniki poprzednie: FT3- 3,07 (1,71-3,71); FT4- 1,07 (0,70-1,48); TSH- 1,462(0,35-4,94).

Choroby tarczycy?

Bardzo proszę o pomoc w interpretacji moich wyników badania krwi: TSH 1,5665ulU/ml (norma: 0,35-4,94), FT3 3,53pg/ml (norma; 1,71-3,71), FT4 1,31ng/dl (norma: 0,70-1,48), T4 11,1ug/dl (norma:4,9-11,7). Czy powinnam też wykonać badanie przeciwciał tarczycowych?

Badanie BAC i TSH

Proszę o interpretację wyniku: CRP 0,9 mg/l,<5,0 FT4 17,31 pmol/l 12.0-22,0 TSH 0,011 mlU/0 27-4,20. Mam w prawym płacie gruczołu dwa guzki ściśle do siebie przylegające 33x21x20 mm. Po badaniu BAC zmiany łagodne. Pytanie: czy te guzki trzeba usunąć? Mam wrażenie, że one są coraz większe.

TSH - wyniki

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Ze względu na to, że nie zostały podane normy dla wyników badań dla danego laboratorium nie jestem w stanie jednoznacznie zinterpretować wyników. Wyniki stężeń hormonów oraz obraz tarczycy w USG może przemawiać za niedoczynnością tarczycy spowodowaną chorobą

Co z moją tarczycą?

na czynność tarczycy - dokładniejszą diagnostykę oraz leczenie należy rozpocząć w przypadku jej nieprawidłowej funkcji. Sugeruję powtórzyć badanie TSH za kilka tygodni oraz stosować się do zaleceń lekarza endokrynologa. W przypadku powtarzających się prawidłowych wyników badań konieczne będzie

Planowanie ciąży, a wyniki TSH

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Nie napisała Pani czy występują obecnie jakieś objawy lub też przesłanki za tym, że może u Pani występować choroba tarczycy. Zakładam, że badania były wykonane bez objawów. Obecne wyniki są prawidłowe i nie ma przeciwwskazań do planowania ciąży. Ze względu na

Uderzenia gorąca to wyłącznie objaw menopauzy? Nie, zdarzają się także mężczyznom [NaZdrowie]

Uderzenia gorąca to wyłącznie objaw menopauzy? Nie, zdarzają się także mężczyznom [NaZdrowie]

pierwszego kontaktu wystarczają. Ważne, żeby się w ogóle diagnozować i leczyć. Uderzenia gorąca - leczenie Jeśli badania wykonujesz we własnym zakresie, ich interpretację pozostaw lepiej lekarzowi, zwłaszcza, gdy wynik jest nieprawidłowy. Przyczyn takiego stanu może być wiele i bez solidnej wiedzy medycznej

Objawy raka tarczycy. Jak rozpoznać raka tarczycy i jak można go skutecznie leczyć?

Objawy raka tarczycy. Jak rozpoznać raka tarczycy i jak można go skutecznie leczyć?

tworzenia nie jest do końca znany, jednak podejrzewa się, że olbrzymie znaczenie może mieć: niedobór jodu, nadmiar jodu, nadmierna stymulacja tarczycy przez TSH, działanie promieniowania jonizującego, np. u chorych w radioterapii nowotworów grasicy czy okolic szyi, oraz u osób napromieniowanych w wyniku

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

Anty-TPO - charakterystyka, normy, interpretacja

-TPO najczęściej wykonuje się razem z wskazaniem stężenia tyreoglobuliny. Obie analizy są zlecane po wykryciu nieprawidłowości w badaniach TSH (hormon tyreotropowy), T3 (trójodotyrodniny) oraz T4 (tyroksyny). Anty-TPO – dla kogo badanie? Badanie Anty-TPO powinno być wykonane u osób, które

Tarczyca - zawsze gorący temat

Tarczyca - zawsze gorący temat

głównie dlatego, że okazał zrozumienie, nie wyśmiał, chciał nieść pomoc. Zajął się zachwianymi emocjami i nie mógł wypuścić bez recepty... Ewentualne skoki poziomu TSH to kolejny przyczynek do spekulacji. Można sobie wyobrazić choćby w chorobie Hashimoto, że akurat w dniu badania wynik był prawidłowy, bo

Zobacz wideo

interpretacja wyniku TSH?

Wynik: 1.494 ulU/ml. Jaka jest norma. Czy powinnam wykonać inne badania aby sprawedzić tarczycę.

interpretacja wyników badań

Witam. Czy ktoś z Was mógłby mi pomóc w interpretacji wyników badań TSH: 1,02 ulU/ml norma: 0,25 - 4,0 FT4: 21,6 pm/L norma: 10,3 - 24,45 P.ciała anty-TG: 38,3 IU/ml norma: 0 - 40 P.ciała anty-TPO: <10,0 IU/ml norma: 0 - 35 dodam, że od około 1,5 miesiąca biorę Eutyrox 50, a moje

Interpretacja wyników badań

Witam, mam 22 lata, moje wyniki badań to: TSH - 1,7 (norma 0,27-4,2) FT3 - 5,13 (3,1-6,8) FT4 - 17,77 (12,0-22,0) AntyTPO - 9,97 (<34) Proszę o interpretację.

wyniki badań, interpretacja.

Zakładam watek o nowych wynikach TSH tutaj choć ogolnie wątek o sobie i swojej hashi mam na forum hashimoto ( tam też są nowe wyniki) ale tam niewielki ruch, poza tym wątek o nowych wynikach jest w starym długaśnym wątku na temat wypadania włosów a mi zalezy na małej, szybkiej interpretacji bo w

Tarczyca - interpretacja wyników TSH

Mój mąż od kilku miesięcy bierze Letrox 50 . Po 4 dnich przerwy w zazywaniu leku zrobił badania TSH (tak zalecił lekarz) Wczoraj odebrał wyniki TSH 3 0,649ml/U/l norma od 0,27-4,20. Nie wiem jak mam interpretować te wyniki ,. Proszę o poradę . Ps. Tarczyca po badaniu usg , bez zmian

Interpretacja wyników badań

Cześć! Szukam pomocy w zinterpretowaniu moich wyników badań, mam 21 lat. TSH 2,36 mlU/l (norma 0,27-4,20) FT4 16,18 pmol/l (norma 12-22) FT3 5,84 pmol/l (norma 3,1-6,8) Procentowo (z kalkulatora): FT4 41.80% FT3 74.05% Nie biorę leków, to było moje pierwsze badanie, ale chciałabym

Interpretacja wyniku TSH

Witam. Jak na razie zostało mi zlecone badanie samego TSH. Wynik: 3,07 przy normie ( 0,44 - 3,63) Kobieta wiek 32 lata Lekarz oczywiście powiedział że wszystko w normie i tyle. JA niestety mam pełno objawów niedoczynności (Łatwe marznięcie, zmniejszenie apetytu, wieczne zaparcia

Interpretacja wyników badań

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy moje wyniki wskazują na nadczynność tarczycy? TSH 0,928 (norma lab. 0,270-4,20) FT4 1,68 (norma lab. 0,93-1,70) Zdarzyły mi się już 3 ataki tachykardii.

interpretacja wyników badań

Witam, proszę o interpretację wyników badań w I 2014 miałam operację wycięcia obu płatów tarczycy- wole guzowate obojętne. Przyjmuję LETROX 150 TSH- 1,230 (0,270- 4,200) 24,43% FT3- 2,53 (2,00- 4,40) 22,08% FT4- 1,48 (0,93- 1,70) 71,43% Endokrynolog mówi, że jest ok i niepotrzebnie robiłam

interpretacja wyników

witam , pisze z zapytaniem o interpretacje wyników badań TSH , FT3 oraz FT4 które są następujące i wynoszą : Tsh= 2,52 normy (0,27-4,2) FT4 = 0,91 normy (0,8-1,7) FT3 = 4,03 normy (2,6-5,1) z góry dziękuje

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!