Wszystko o:

jaka jest norma cholesterolu

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Rozmawiała Beata Prasałek

Cholesterol

Cholesterol

Ani cholesterol, ani trójglicerydy nie cieszą się dobrą opinią, choć przecież nie możemy się bez nich obejść. Co więcej, musimy utrzymać ich poziom w normie. Jakie badania pomagają wykryć groźny dla nas nadmiar tych lipidów - pytamy kardiologa dr Iwonę Wasilewską ze szpitala Ibis w Warszawie.

Cholesterol HDL - dobry cholesterol na straży tętnic

Cholesterol HDL jest uważany za "dobry" cholesterol - dlaczego? Jakie stężenie cholesterolu HDL jest prawidłowe i co robić, żeby je osiągnąć?

Cholesterol LDL. "Złe" oblicze cholesterolu, które ma swoje plusy

Cholesterol LDL to zły bliźniak cholesterolu HDL. Mimo że cholesterol LDL w zbyt wysokim stężeniu szkodzi, to jest on potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Cholesterol normy

Cholesterol normy

: - nadczynność tarczycy - chorobę wątroby - złe odżywianie - niedożywienie - nieprawidłowe wchłanianie Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza Czytaj także: Niedoczynność tarczycy Za wysoki cholesterol - jaka dieta? Cholesterol Nabyte wady serca Sercowe kłopoty

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

6 wrogów cholesterolu - co jeść, by z nim wygrać

ciast z kremem na bazie pełnotłustego mleka. Fakt, cholesterol przede wszystkim jest wytwarzany przez organizm w zależności od potrzeb, jednak, gdy już jest już go za dużo, bo naturalne mechanizmy zawiodły, trzeba ograniczyć to dodatkowe "wsparcie" z diety. Warto także sięgać jak najczęściej

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

lepszych wyników, do kompletu dojdą ci jeszcze kontuzje lub inne problemy. Sport: co konkretnie ma z tego twój organizm? Czytaj: Jaki sport wybrać i dlaczego? Jeśli nawet stosujesz już zdrową dietę dla osób z wysokim cholesterolem ( czytaj o niej więcej ), ale masz nadwagę , może być problem

Obniżamy poziom cholesterolu. Nie wystarczy inna dieta

Obniżamy poziom cholesterolu. Nie wystarczy inna dieta

poziomu cholesterolu) i wywiadu, oceni, jakich leków potrzebujesz. Pamiętaj, że preparaty bez recepty, czasem mogą nieco pomóc, jednak nie są przeznaczone kierunkowych terapii. Jesteś wrogiem chemii i uważasz, że wszystko z apteki to trucizna? Z pewnością sam cholesterol w nadmiarze jest gorszy.

Cholesterol jest niezbędny do życia, ale co za dużo, to niezdrowo

Cholesterol jest niezbędny do życia, ale co za dużo, to niezdrowo

Cholesterol - jak to z nim jest?

Jestem osobą dość szczupłą, staram się zdrowo odżywiać, w wolnych chwilach uprawiam sport,jednak zrobiłam sobie ostatnio badania, z których wynika , że mój cholesterol całkowity wynosi 6,44 mmol/l(norma do 5,2) HDL 2,16(norma 1,04-1,55) LDL 3,58(norma do 3,40) oraz trójglicerydy 1,55 (norma 0,4-1,7

Cholesterol

Jakie produkty skutecznie obniżają zły cholesterol?Do pokarmów najbardziej skutecznych w obniżaniu frakcji LDL cholesterolu (złego cholesterolu) należą przede wszystkim: 1. Pokarmy bogate w błonnik owies (płatki owsiane), jęczmień (kasza jęczmienna), fasola. 2. Ryby powinny być spożywane co

Zbyt niski cholesterol całkowity?

Mam za mały cholesterol całkowity tylko 120. Jak mogę go podwyższyć? co to oznacza? Mam 56lat i jestem po operacji niedoczynność tarczycy. Mam bóle głowy i drżenie rąk. Byłem u lekarza, ale nie dała mi wyraźnej odpowiedzi co mam robić. Proszę o podpowiedź.Jest to niskie stężenie jednak w granicach

Dieta a cholesterol

Zawsze miałam wysoki poziom cholesterolu. Po ostatnich badaniach jakie wykonałam norma 190 a u mnie 230. Trochę mnie to martwi, ponieważ staram się zdrowo odżywiać, dużo się ruszam... Myślę, że to wina jakiś rodzinnych tendencji do podwyższonego poziomu cholesterolu oraz tego, że od dziecka mam

Niski poziom cholesterolu całkowitego

Ostatnio miałam zlecone badanie krwi, mam 29 lat, jestem osobą o normalnej budowie ciała i nigdy się nie odchudzałam. To co mnie zaniepokoiło, to obniżony poziom cholesterolu całkowitego, gdyż przy normie od 150 mój wynik to 134. Co może by przyczyną takiego stanu? Dodam, że odżywiam się raczej

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: A teraz Cholesterol.

Ważny jest ogólny,ale ważniejsze żeby dobrego cholesterolu czyli HDL,było więcej niż LDL no i triglicerydy nie mniej ważne.

Re: Normy cholesterolu

W wątku "kwas foliowy" forumowicz chlodny_ pyta: "orientuje się ktoś jakienormy cholesterolu dla sportowców ?" Zaciekawiło mnie. Są inne? Nie są. Cholesterol rośnie w czasie wysiłku fizycznego. Podczas treningu organizm jest coraz bardziej wyczerpany, wątroba stara się szybko naprawić

homocysteina i cholesterol

> określł jako skrajnie wysoki > I co teraz??? Dzięki za podzielenie się doświadczeniem. Cenne! Założyłam, że masz ponad 19 lat i homocesteinę masz w normie, więc nie widzę powodu do zmartwienia. en.wikipedia.org/wiki/Homocysteine#Homocysteine_levels Zobacz wątek o cholesterolu

zły lipogram- pomoc w interpretacji

witam. proszę o pomoc w interpretacji wyników.lekarz dopiero za tydzień. Cholesterol całkowity 262 HDL 50 mg/dl Trójglicerydy 235 LDL wyliczona wg jakiegoś wzoru 165 nie HDL 212 wiem ze sa przekroczone normy Cholesterolu LDL i Trójglicerydów. Ale co oznacza wskaznik nie HDL. podobno służy

Re: kwas foliowy

powtórzę badania za 2-3 mc po kuracji witaminowej (kwas foliowy, wit b) i wkleję wyniki dla porównania a przy okazji orientuje się ktoś jakienormy cholesterolu dla sportowców ?

Re: Nastolatek z za wysokim cholesterolem

To nie jest żadna przypadłość. To jest zupełnie prawidłowe, że szczupli, zdrowi i wysportowani ludzie mają wysoki cholesterol. Popytaj w rodzinie swojego męża i swojej, jaki mieli cholesterol. W rodzinie mojego męża na przykład, jest tak, że właśnie ci szczupli, zdrowi i nie mogący usiedzieć na

Re: Poziom cholesterolu.

ojciec ma cholesterol w normie, za to podwyższone ciśnienie i miażdżycę. Więc nie wierzę (jak wielu naukowców zresztą) że poziom cholesterolu ma jakiekolwiek znaczenie.

Re: porada, czy to niedoczynność ? analiza wynikó

Masz niskie poziomy hormonów, pomimo TSH teoretycznie w umownej normie. I ten podniesiony cholesterol - tez sugeruje tarczycę. Sprobowalabym przyspieszyc wizytę u endo, najlepiej jednego z polecanych, bo mnie przy podobnych objawach i wynikach traktowali jak hipochondryczkę i lenia przez kilka lat

Re: cholesterol, dieta, dużo pytań

od cholesterolu wazniejsze sa trojglicerydy. jak sa w normie to cholesterol troche podwyzszony mozna olac, widocznie masz taki typ urody. u mnie jest identycznie, wiec sie nie przejmuje.

Re: Poziom cholesterolu.

Ja ogólny mam trochę za wysoki, natomiast, co dziwne, zarówno dobry jak i zły cholesterol mieszczą się w normach:P Trójglicerydy również. Od zawsze tak mam więc to chyba genetyczne. -- Skoro kobietę można zmusić do urodzenia dziecka, dlaczego nie zmusić księży do sterylizacji, a nastolatek do

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!