Wszystko o:

jaki jest prawidłowy puls serca

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

wizu

Jak obniżyć puls? - pomocne porady

Jak obniżyć puls? - pomocne porady

Puls to nic innego jak uderzenia serca - oblicza się go mierząc ilość tych uderzeń w ciągu minuty. Istnieją dokładne normy i zakresy, obowiązujące dla osób w różnym wieku. Prawda jest bowiem taka, że puls nie może być ani zbyt wolny, ani zbyt szybki - jedna i druga sytuacja jest odstępstwem od normy i wskazuje na przeróżne problemy. O wiele lepiej jest zatem co jakiś czas badać tętno (czyli puls), ażeby w porę wiedzieć, że coś jest nie tak - i że trzeba podjąć działania mające na celu nie tylko poznanie przyczyny całej sytuacji, lecz również i te, których celem jest doprowadzenie tętna do normy. Co zrobić, jeśli jest ono zbyt wysokie (co zdarza się niestety częściej niż byśmy chcieli)? Jak obniżyć puls i czym wysokie tętno może być spowodowane? Jak właściwie zmierzyć ilość uderzeń serca, żeby wyniki można było uznać za wiarygodne?

PULS życia - czego możemy się dowiedzieć, kontrolując TĘTNO?

Puls za szybki, tętno zbyt wolne, nieregularne - taki stan często niepokoi, o czym świadczą choćby liczne pytania do lekarzy w naszym serwisie. Większość zmian rytmu pracy serca jest fizjologiczna - reaguje ono na stres, wysiłek, zmienia się z wiekiem. W pewnych sytuacjach jednak to ważny sygnał informujący o naszym stanie zdrowia. Zaburzone tętno wymaga wyjaśnienia, najlepiej u specjalisty kardiologa.

Cukier w normie? Sprawdź, dlaczego warto badać poziom cukru we krwi

Poziom, jaki przyjmuje cukier we krwi, musi być regularnie kontrolowany. Oznaczanie glikemii pełni podstawową rolę zarówno w diagnozowaniu, jak i czuwaniu nad ewentualnym rozwojem cukrzycy. Nawet jeśli jesteś osobą zdrową i nie stwierdzono u Ciebie żadnych dolegliwości, w trosce o własną przyszłość postaraj się od czasu do czasu badać cukier.

Rodzaje USG - na czym polegają poszczególne badania?

Rodzaje USG - na czym polegają poszczególne badania?

kapturkiem wypełnionym wodą wprowadza się do odbytu (głowica umożliwia dokładniejsze przebadanie ścianek narządu i uzyskanie lepszego obrazu). Dzięki temu badaniu lekarz jest w stanie określić nowotworowe zmiany jelit. USG serca – echokardiografia To badanie, które wykonuje się, aby stwierdzić

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

UKŁAD KRWIONOŚNY (KRĄŻENIA) - budowa, funkcje i najczęstsze choroby

leczona nieprawidłowo, choroba wieńcowa może prowadzić do zawału serca lub udaru mózgu. Zawał mięśnia sercowego , potocznie zwany zawałem serca lub atakiem serca, to martwica mięśnia sercowego, która jest efektem jego niedostatecznego ukrwienia. Zazwyczaj winna jest choroba miażdżycowa, która &bdquo

4 oznaki, że jesteś zestresowany. Co mówi ci organizm i czy warto to ignorować?

4 oznaki, że jesteś zestresowany. Co mówi ci organizm i czy warto to ignorować?

bić, rośnie puls i ciśnienie krwi, do krwioobiegu uwalniane są spore ilości cukru oraz adrenalina . Wszystkie narządy są zwarte i gotowe (a także dotlenione i dokarmione), aby biec szybciej niż normalnie i walczyć z większą niż zazwyczaj siłą. Przygotowaniem na ewentualne zranienie w walce jest

Zwolnij, serce, zwolnij

Zwolnij, serce, zwolnij

mamy doskonałe leki, moglibyśmy sztucznie obniżać sobie puls i dodatkowo przedłużać w ten sposób życie? Lepiej 60 niż 90 Zastanówmy się najpierw, jaki jest prawidłowy, fizjologiczny puls ludzkiego serca. Wiadomo, że zmienia się on z wiekiem - u noworodka serce uderza 120 razy na minutę, natomiast u

Jak przetrwać w taki upał? Praktyczny niezbędnik na nadchodzące dni

Jak przetrwać w taki upał? Praktyczny niezbędnik na nadchodzące dni

źródłem wody, a także witamin i soli mineralnych. Nic nie pomaga? Jeśli, nawet stosując się do powyższych rad, czujesz się źle: - odczuwasz ogólne osłabienie, - boli i kręci ci się w głowie, - masz przyspieszony puls, - jest ci niedobrze i/lub wymiotujesz, - masz gorączkę, dreszcze i skurcze, - pomimo

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

Walczymy z cholesterolem: zmiana diety to zazwyczaj za mało

: Stres: wymagania większe niż możliwości 4 główne źródła stresu Urlop? Wybierz klimat optymalny dla zdrowia Szkodliwe substancje zawarte w dymie papierosowym mogą nas zabić i bez cholesterolu. Mają jednak i na niego wpływ. Wśród nich jest nikotyna . Przyspieszony rytm serca i uszkodzenie komórek

Za NISKIE CIŚNIENIE to też problem! Kiedy trzeba je leczyć?

Za NISKIE CIŚNIENIE to też problem! Kiedy trzeba je leczyć?

ciśnienie (mówimy o nim najczęściej dopiero wtedy, gdy ciśnienie skurczowe spada poniżej 90 mm Hg lub rozkurczowe poniżej 60 mm Hg), powinna pokazać się lekarzowi, by upewnić się, że nie jest chora. Niskie ciśnienie: kiedy do lekarza? Z pewnością jednorazowy nieprawidłowy pomiar nie jest powodem do paniki

Serce hiperkinetyczne, a wysoki puls

Mam dobre ciśnienie, przeważnie 120/80 czasami trochę wyższe, ale puls mam zawsze wysoki. Przed wysiłkiem 90-95, po wysiłku 110-120. Miałam robione echo serca i okazało się ze mam serce hiperkinetyczne. Proszę napisać, czy powinnam być zaniepokojona wysokim pulsem?Czynność serca nie przekraczająca

Serce hiperkinetyczne

Mam dobre ciśnienie, przeważnie 120/80 nieraz trochę wyższe 140/90, ale puls w granicach 100-105. Po wysiłku wyższe. Miałam robione badania na tarczycę. Wyszło dobrze, natomiast echo serca wykazało, że moje serce jest hiperkinetyczne. Nie dostałam żadnych leków. Pani doktor powiedziała, że taki

Kłucie serca

Od bardzo długiego czasu, prawie codziennie kłuje mnie serce. Często nie mogę złapać powietrza, ciężko mi się oddycha. Podczas gdy kuje mnie serce nie mogę powiedzieć słowa, łzy cisną mi się do oczu i bardzo boli. Muszę lekko oddychać. Mój puls, za każdym razem kiedy go mierzę wynosi ponad 100

Wysoki puls

Już nie wiem od kiedy mam wysoki puls (100-120). Czasem spada do 98. Rzadko kiedy pojawia się nierówne tętno. Ogólne moje samopoczucie jest bardzo dobre. Nie mdleję nie mam duszności. Nic z tych rzeczy, po prostu wysoki puls. Byłam już u jednego kardiologa. Zrobił mi EKG i ono też jest w porządku

Rytm serca

ze snu. Może im towarzyszyć uczucie lęku, osłabienie, zawroty głowy, omdlenie, a nawet utrata przytomności i ból w klatce piersiowej. Kolejnym śladem naprowadzającym może być nieregularne bicie serca wyczuwane na tętnicy promieniowej (badanie pulsu na nadgarstku).Wszystkie te objawy powinny nakłonić

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Ciekawostki - dosć (hm) kontrowersyjne

Najlepszym wskaźnikiem wieku serca jest maksymalny puls. Statystycznie MHR /maksymalny puls oblicza się przez różnicę wieku i liczby 220. Dla osoby 60 letniej jest to 220-60= 160 Jeżeli osoba zdrowa, bez nałogów, z prawidłowym ciśnieniem, prawidłowym poziomem tłuszczu i uprawiająca sport tlenowy

Re: psychotropy a serce

Nie chodzi o ciśnienie - 120/80 to akurat ideał, tylko o puls. Rzezcywiście za wysoki. Ja też mam podwyższony, ale nie aż tak bardzo i u mnie to jest związane z bardzo niskim ciśnieniem - przeciętnie 90/60. Serce nadrabia w ten sposób. Po psychotropach żadnych zmian nie zauważyłem, ale mogą być

Re: fitness a wysoki puls i ciśnienie

A jednak kardiolog twierdzi , że wszytko jest w porządku. Ekg wyszło prawidłowe. Może źle to ujęłam, ale chodzi mi o to, że na co dzień w stanie spoczynku mój puls jest wysoki, a gdy dochodzi jeszcze wysiłek fizyczny puls totalnie mi szaleje, serce wali jak oszalałe, jest mi strasznie gorąco jak

muktprega1 - zerkniesz? proszę :)

zjonizowany - 1,221 Parathormon 43,3 Ferrytyna 73,05 Kwas foliowy >20ng/ml (suplementacja metylofolianu +B6+metylowana B12 z uwagi na mutacje MTHFR A1298C homozygota] Koniec lutego - badanie selenu 75,20 - także tu mogłoby być lepiej. Próba ischemiczna ujemna. Echo serca prawidłowe

Re: Nerwica sercowa i zoladkowa...

Zdecydowanie zbadać tarczycę. Zwyczajne badania bardzo często dają prawidłowy wynik, który nie jest prawdą. Dopiero specjalistyczne wykrywają nieprawidłowość, często głęboką i nie leczona zagraża życiu. Wysoki puls, zaburzenia wagi, neurotyczne nastroje, duszności przy zdrowym sercu, na tarczycę

Borelioza, nerwica, co mi jest??

piłkę w którym grałem położyłem się spać jednak szybko się obudziłem i poczułem się dziwnie ? dreszcze, czułem pulsowanie w głowie, miałem duszności i przyspieszone bicie serca- zmierzyłem cisnienie i rzeczywiście 160/80, puls 95. Tej nocy już nie zasnalem a rano udałem się na SOR ?zrobili mi EKG, Echo

wysoki puls, niskie ciśnienie krwi

witam Mam problem z ciśnieniem, krwi, które jest dość niskie, Dziś np. 94/50. a puls zazwyczaj miewam wysoki- 85-100.I nie jest to wynik ciąży, bo miałam tak już przed ciążą. Robione miałam chyba wszystkie możliwe badania, echo serca, ekg, poziom tarczycy, cukrzycy. Wszystkie badania wychodzą

tarczyca? czy coś innego? nieśmiała prośba o pomoc

,27-4,2) Morfologia - prawidłowo wszystko OB 3 (3-12) sód 138 (136-145) potas 4,31 (3,5-5,10) bilirubina całkowita 0,44 (<1,2) mocznik 18,1 (15-40) kreatynina 0,7 (0,5-0,9) magnez 2,06 (1,9-2,5) cholesterol całk. 169 (115-190) HDL 46 (>45) LDL 90 Triglicerydy 161,5 (35-150) AST 18,6 (<32) ALT 26,0 (<

Proszę o interpretacje wyników echa serca.

Chciałabym prosić o interpretacje wyniku echa serca. Mam 18 lat, zostalam skierowana do specjalisty z powodu ciagle podwyzszonego pulsu na poziomie 85-110. Moje BMI jest prawidłowe. Grubość tylnej ściany 0,8 cm frakcja wyrzutowa - 50-60% Przegroda miedzykomorowa - grubosc 0,8 Osierdzie - nie

Re: śmierć po biegu - pytanie do obeznanych z med

karetkę Dopiero co mignęła mi informacja, że zawałowiec czekał 2 godziny na karetkę i zmarł. jeśli ratownik z karetki miałby "tylko" zbadać puls, stwierdzić, że to serce, ewentualnie zastosować pierwszą pomoc, i dopiero w szpitalu mieliby coś robić - to wychodzi na to, że szkoda tracić czas na

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!