Wszystko o:

jakie witaminy mają brokuły

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Paulina Zduniak

BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?

BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?

Choć nie każdy za nimi przepada, większość z nas wie, że są bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć je do diety i jak je jeść, by jak najlepiej wykorzystać ich właściwości?

Brukselka - uważaj, by nie rozgotować. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne brukselki

Brukselka to warzywo, do którego warto się przekonać. Ma dużo witamin, wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Co więcej, brukselka jest niskokaloryczna.

Masz apetyt na czekoladę? Twój organizm potrzebuje magnezu! Zdrowe zamienniki śmieciowego jedzenia

Ciągle dopada cię ochota na śmieciowe jedzenie? Lody, czekoladę, chipsy albo smażone mięso? To znak, że twojemu ciału brakuje odpowiednich witamin i minerałów. Dowiedz się, czego potrzebujesz i jakimi zdrowymi produktami możesz to uzupełnić.

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

Witaminy - gdzie ich szukać i na co działają?

ta występuje również naturalnie niemal w każdym pokarmie jako witamina K1 (filochinon). Najwięcej jej znajdziemy w zielonych warzywach liściastych. Szukaj jej w szpinaku, brukselce, brokułach czy sałacie . Jeśli na talerzu ci się zazieleni, najprawdopodobniej witaminy K masz na nim pod dostatkiem

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

jej wpływie na zdrowie Można jeszcze 'ulepszyć' cudowne warzywo. Wystarczy niewielka ilość tłuszczu dodana pod koniec gotowania albo już na talerzu, aby prowitamina zawarta w marchewce , dyni, szpinaku czy brokułach, przekształciła się w cenną witaminę A. Sam beta-karoten wzmacnia system

10 najzdrowszych WARZYW, których nie może zabraknąć w twojej diecie [ranking subiektywny]

10 najzdrowszych WARZYW, których nie może zabraknąć w twojej diecie [ranking subiektywny]

brokuły, jarmuż zawiera mnóstwo witamin K i C, a także sulforafanu. Ale nie tylko. W pierzastych jarmużowych liściach kryje się również spora dawka wapnia. W 100 g jarmużu jest go nawet więcej niż w podobnej ilości krowiego mleka. Ponieważ jednocześnie zawiera sporo żelaza, sprawdzi się w diecie osób

Kiwi, czyli chiński agrest z Nowej Zelandii

Kiwi, czyli chiński agrest z Nowej Zelandii

do pierwszej opcji. Witamina C: źródło młodości i energii Kiwi: ze skórką czy bez? Chociaż owoce kiwi dojrzewają najczęściej w październiku i listopadzie, warto je jeść przez cały rok. Odpowiednio przechowywane zatrzymują skutecznie przez wiele miesięcy wartości odżywcze, nawet substancje często

Kalarepa - nie wyrzucaj liści! Wartości odżywcze i właściwości lecznicze kalarepy

Kalarepa - nie wyrzucaj liści! Wartości odżywcze i właściwości lecznicze kalarepy

Kalarepa należy do warzyw kapustnych (podobnie jak kapusta , brukselka , kalafior czy brokuł). Nie rośnie dziko. Do Polski przybyła dopiero w XIX wieku. Mimo że jest w naszym kraju powszechnie uprawianym warzywem, nie cieszy się zbytnią popularnością. A szkoda, bo ma wiele drogocennych wartości

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

Witamina K - dla dobrej krzepliwości, mocnych kości i nie tylko

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Witamina K odkryta została w 1930 roku przez duńskiego biochemika Henrika Dama. Badając kurczaki zauważył on, iż dieta uboga w tłuszcze i sterole przyczyniała się u nich do występowania rozległych krwawień. Winą za to obarczył związek rozpuszczalny w

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Witaminy z grupy B: ukoją nerwy i wspomogą metabolizm

Na co działa witamina B1? Witamina B1 dba o prawidłowe działanie układu nerwowego. Chroni nas m. in. przed problemami z pamięcią, koncentracją i uwagą. Łagodzi rozjuszone od stresu emocje. To na dobry początek. Co jeszcze zawdzięczamy witaminie B1, zwanej także tiaminą ? Jest konieczna do

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (?-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan

Re: A może wątek kulinarny IX

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (?-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan

Re: Czy ktoś "zmienił nawyki żywieniowe"

natychmiastowej potrzeby witamin i białka. Im więcej trenuję, tym większa mam ochotę na marchewki i brokuły. Od słodyczy i fastfoodów mnie odrzuca :-)

Re: wit d3 wapno dla 3,5 -latka

Witam, należy zadbać o uzupełnienie witaminy D do poziomu prawidłowego, przy prawidłowej suplementacji wapń wchłonie się przez jelita w potrzebnej ilości (witamina D poprawia wchłanianie wapnia z jelit). Jeżeli dziecko nie jest uczulone na orzechy - to dobre źródło wapnia, poza tym jarmuż (można

Re: Anemia u nastolatki - jaka dieta?

Czerwone mięso, ale inne również, np indyk. Czy podroby. Mięso zawsze połączone z zieleniną, czyli wszystko obsypujemy natką pietruszki, koperkiem, szczypiorkiem. Buraczki. Brokuły. Papryka czerwona, szpinak. Strączki- groch, fasola, Jajka, np w koglu-moglu, Dużo witaminy C ( jest zwąłszcza w

Re: Tak sobie..

, masło, warzywa (marchew, pomidory, buraki, natka pietruszki, rzeżucha, brokuły, dynia). Witamina D ? chroni wzrok przed zmianami związanymi ze starzeniem organizmu. Suplementacja witaminą D3 wspomaga dobre widzenie, zapobiega zapaleniu spojówek. Kwasy omega-3 ? zapobiegają zmianom

Re: niska hemoglobina

Dołki w morfologii są fizjologiczne, pojawiają się w różnych okresach rozwoju. Hgb powyżej 10 to nie problem. Pewnie wiesz, że źródeł żelaza nie łączy się z nabiałem? Przyswajanie żelaza poprawia obecność białka, kwasu foliowego i witaminy c. Czyli jajecznica z natką pietruszki, brokuł z wołowiną

Re: Wspomaganie odporności - czym?

powiem e swojego doświaczenia wersję "light " wzmacniania , zaostrzenie diety , omega 3 okej , dorzucenie owoców z witaminą C (cytrusy,papryka,brokuły surowe), i dalej - dużo ruchu fizycznego minimum 3razy w tygodniu , i to nawet 2 razy dziennie witamina D jakieś suplementy na bazie extraktów

Re: ##########NASZE CHOROBY############

Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie brokułów. Te niepozorne warzywa stanowią bogactwo składników odżywczych. Brokuły dostarczają organizmowi witamin A, B, C i K oraz składników mineralnych takich jak cynk, potas i błonnik. Brokuł – przedstawiciel rodziny kapustnych Botanicy zaliczają

Re: Coś dla ciała czyli zdrowa kąpiel

BROKUŁY Brokuły podobnie jak kalafiory mają masę pantenolu czyli pro witaminy B. Składnik ten wzmacnia włosy od wewnątrz i przyspiesza regenerację komórek skóry głowy. Podobne działanie mają wątróbka, drożdże, orzechy, pestki słonecznika, banany i ciemny ryż. -- http

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Interakcje lek-żywność

skuteczność leków przeciwkrzepliwych. Zaleca się ograniczenie ilości żywności z dużą zawartością witaminy K (takiej jak: brokuły, szpinak, kapusta włoska, rzepa, kalafior, brukselka) Wysokie dawki witaminy E (400 IU lub więcej) mogą wydłużyć czas krzepnięcia i zwiększyć ryzyko krwawienia. Jeżeli masz zamiar

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!