Wszystko o:

jakie witaminy mają brokuły

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Paulina Zduniak

BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?

BROKUŁY - wartości odżywcze i właściwości. Wiesz, dlaczego warto je jeść?

Choć nie każdy za nimi przepada, większość z nas wie, że są bardzo zdrowe. Dlaczego warto włączyć je do diety i jak je jeść, by jak najlepiej wykorzystać ich właściwości?

Witamina A - przyjaciółka oczu, skóry i urody

Witamina A latem może ochronić skórę przed poparzeniami i przebarwieniami. Niczym dobra kosmetyczka pielęgnuje urodę - chroni przed przetłuszczaniem i starzeniem się skóry. A to tylko namiastka jej zasług. Gdzie szukać witaminy A, w jakiej formie i ilościach ją sobie serwować, by maksymalnie skorzystać z jej dobrodziejstw?

Witaminy z grupy B: brygada do zadań specjalnych

Poskramiają stres, regulują metabolizm, dodają energii, dbają o stan skóry. Organizm nie umie ich magazynować, dlatego powinniśmy dostarczać ich sobie na bieżąco. Gdzie szukać witamin z grupy B?

Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

Naturalne odmładzacze - te pokarmy odejmą ci lat

zawartości. W przypadku soku, problem ten odpada: wyciskasz z buraka to, co w nim najlepsze bez strat minerałów. A w buraku ich aż się roi. Potas, mangan, magnez , molibden, kobalt, wapń , żelazo, miedź, cynk, a nawet rubid i cez - to tylko niektóre z nich. W kwestii witamin w buraku drzemią spore

Brukselka - uważaj, by nie rozgotować. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne brukselki

Brukselka - uważaj, by nie rozgotować. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne brukselki

brukselki niesłusznie się krzywi, jest to bowiem bardzo zdrowa, wartościowa roślina. Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Brukselka: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne Brukselka ma najwięcej witaminy C wśród warzyw kapustnych. Już 150 gramów brukselki pokrywa nasze zapotrzebowanie na witaminę C . Oprócz

Masz apetyt na czekoladę? Twój organizm potrzebuje magnezu! Zdrowe zamienniki śmieciowego jedzenia

Masz apetyt na czekoladę? Twój organizm potrzebuje magnezu! Zdrowe zamienniki śmieciowego jedzenia

warzywa i owoce bogate w potas, magnez, sód i wapń. To przede wszystkim pomidory, brokuły, awokado, banany i suszone morele. Uzupełniaj też regularnie płyny. Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin Szybko tyjesz? Nie możesz zasnąć? Pękają ci usta? Sprawdź, których

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

( prowitamina A ). Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku! Więcej o marchwi i jej wpływie na zdrowie Można jeszcze 'ulepszyć' cudowne warzywo. Wystarczy niewielka ilość tłuszczu dodana pod koniec gotowania albo już na talerzu, aby prowitamina zawarta w marchewce , dyni, szpinaku czy brokułach

ABC witamin - gdzie ich szukać i na co działają?

ABC witamin - gdzie ich szukać i na co działają?

naturalnie niemal w każdym pokarmie jako witamina K1 (filochinon). Najwięcej jej znajdziemy w zielonych warzywach liściastych. Szukaj jej w szpinaku, brukselce, brokułach czy sałacie . Jeśli na talerzu ci się zazieleni, najprawdopodobniej witaminy K masz na nim pod dostatkiem (czytaj więcej o

Prowitamina A (beta-karoten) - dla zdrowia i urody. Działanie i źródła beta-karotenu

Prowitamina A (beta-karoten) - dla zdrowia i urody. Działanie i źródła beta-karotenu

Prowitaminy to takie związki chemiczne, które pod wpływem reakcji chemicznych przekształcają się w organizmie w witaminy. Prowitaminą witaminy A (po prostu prowitaminą A) jest beta-karoten (β-karoten), związek chemiczny należący do karotenoidów. β-karoten jest znany ze swoich leczniczych

10 najzdrowszych WARZYW, których nie może zabraknąć w twojej diecie [ranking subiektywny]

10 najzdrowszych WARZYW, których nie może zabraknąć w twojej diecie [ranking subiektywny]

brokuły, jarmuż zawiera mnóstwo witamin K i C, a także sulforafanu. Ale nie tylko. W pierzastych jarmużowych liściach kryje się również spora dawka wapnia. W 100 g jarmużu jest go nawet więcej niż w podobnej ilości krowiego mleka. Ponieważ jednocześnie zawiera sporo żelaza, sprawdzi się w diecie osób

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Dziecko z niedoborem żelaza-co do jedzenia?

Nie tylko wątróbka zawiera dużo żelaza. Do rzeczy roślinnych, które zawierają dużo żelaza zalicza się: fasola biała, soczewica czerwona, natka pietruszki, brokuły. Pamiętaj, żeby tego typu produkty łączyć z produktami, które zawierają witaminę C (wtedy jest większa przyswajalność żelaza).

Re: Kolorowo i owocowo - nie tylko słodkie przepi

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (?-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan

Re: Jak podnieść poziom hemoglobiny?

Dieta bogata w żelazo, dużo wołowiny, wątróbka wieprzowa, brokuły, szpinak, krewetki jak lubisz. Mak na też dużo żelaza, to mnie cieszy bo uwielbiam go jeść. Może Biovital jeszcze pij? tam jest sporo tego pierwiastka, do tego witaminy to też pomogą poprawić wyniki. Dość dobrze smakuje w sumie, ja

Re: Hemoglobina jak poprawic

Wołowina, zielone warzywa (brokuł, pietruszka, szpinak), buraki (kiszony sok najlepiej) - najlepiej w komplecie z czymś bogatym w witaminę C, bo wpływa na lepsze przyswajanie żelaza. I ograniczyć nabiał, bo wtedy z kolei gorzej się przyswaja. Tzn nie to, że ograniczyć całkiem, ale rozdzielić - żeby

Re: Zielono mi - jarmuż, seler naciowy, awokado s

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (?-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan

Re: A może wątek kulinarny IX

Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witaminy C, karotenoidów (?-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan

Re: Alergia u doroslego

jak u dzieci, dieta bazowa. W miarę bezpieczne są dyniowate i kapustne, ogórek, dynia, brokuł, kalafior, kapusty. Węglowodany: ryż, ziemniaki, może kasza gryczana. Z mięs: wieprzowina. Ma złą sławę, jesli chodzi o cholesterol i tluszcz, nie jest tak lekkostrawna jak kurczak, ale nie uczula, a ty

Re: wit d3 wapno dla 3,5 -latka

Witam, należy zadbać o uzupełnienie witaminy D do poziomu prawidłowego, przy prawidłowej suplementacji wapń wchłonie się przez jelita w potrzebnej ilości (witamina D poprawia wchłanianie wapnia z jelit). Jeżeli dziecko nie jest uczulone na orzechy - to dobre źródło wapnia, poza tym jarmuż (można

Re: Mleko podstawą - jak długo ?

"Nie wierzę, że można się najeść samymi ogórkami z ogórkowej." Też mi się tak wydawało, ale tak naprawdę póki dziecko jest na piersi, to pokarmy stałe nie mają zaspokoić zapotrzebowania na kalorie, a na witaminy i minerały. "A że się nie najada stałymi wnioskuję po popijaniu piersią godzinę po

Re: Czy ktoś "zmienił nawyki żywieniowe"

natychmiastowej potrzeby witamin i białka. Im więcej trenuję, tym większa mam ochotę na marchewki i brokuły. Od słodyczy i fastfoodów mnie odrzuca :-)

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!