Wszystko o:

kapusta

mmr

Kapusta świeża, kapusta kiszona - przeciwnowotworowe samo zdrowie

Kapusta świeża, kapusta kiszona - przeciwnowotworowe samo zdrowie

Kapusta śmierdząca i ciężkostrawna? Czas skończyć z tym stereotypem! Kapusta to warzywo niskokaloryczne i silnie antyoksydacyjne, działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo A to jeszcze nie wszystko!

Brukselka - uważaj, by nie rozgotować. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne brukselki

Brukselka to warzywo, do którego warto się przekonać. Ma dużo witamin, wartości odżywczych i prozdrowotnych właściwości. Co więcej, brukselka jest niskokaloryczna.

Kalarepa - nie wyrzucaj liści! Wartości odżywcze i właściwości lecznicze kalarepy

Kalarepa to nie tylko bulwa - liście są równie ważne, a może nawet ważniejsze! Kalarepa ma sporo witamin i składników odżywczych. Warto się do niej przekonać.

Kiszona kapusta - przepis na młodość, odporność i szczupłą sylwetkę?

Kiszona kapusta - przepis na młodość, odporność i szczupłą sylwetkę?

Pierwsze wzmianki o właściwościach leczniczych kapusty kiszonej pojawiły się już w pismach Hipokratesa w IV w. p.n.e. Sławę przyniosła jej jednak pierwsza wielka wyprawa morska sławnego podróżnika i odkrywcy Jamesa Cooka. "Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz łatwości przechowywania w

 Kapusta i kotlet to zdrowy duet? Te produkty warto ze sobą łączyć w jednym posiłku [GRAFIKI]

Kapusta i kotlet to zdrowy duet? Te produkty warto ze sobą łączyć w jednym posiłku [GRAFIKI]

. Gotowe! Zdrowe tłuszcze w menu: które wybierać? [WIDEO] Aby lepiej przyswoić żelazo, organizm potrzebuje witaminy C. Dlatego mięso warto podawać z warzywami, które stanowią jej źródło. Idealny będzie zatem brokuł, papryka, kapusta, brukselka. Witamina C: źródło młodości i energii Produkty

Pestką w nowotwór?

Pestką w nowotwór?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Spośród spożywanych przez nas produktów, najsilniejsze działanie antynowotworowe wykazują warzywa liściaste, a szczególnie kapustne. Swoje właściwości zawdzięczają zawartym w nich tzw. fitozwiązkom. - Od dawna wiadomo, że związki te działają w naszym organizmie jako

Marchewka, kapusta i brokuły mogą chronić przed rakiem piersi

Marchewka, kapusta i brokuły mogą chronić przed rakiem piersi

panie spożywające mniej niż cztery porcje warzyw w tygodniu. Następnie zidentyfikowali te produkty, które miały największe zasługi. Były to m.in. brokuły, kapusta i marchewka. Badane, które jadły marchewkę co najmniej trzy razy w tygodniu, miały o 17 proc. niższe ryzyko nowotworu w porównaniu z

Listopad

1. KISZONA KAPUSTA 200 g kiszonej kapusty to ok. 5 g błonnika, czyli 40% dziennego zapotrzebowania. Zimą jest chyba najbogatszym źródłem witamin z grupy B, witamin C i K oraz potasu, wapnia, żelaza i błonnika Zdrowie Pałeczki kwasu mlekowego nie tylko zapobiegają gniciu kapusty, ale stabilizują

Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Kiszonki: bogactwo smaku i zdrowia nie tylko zimą

Wpływ glutationu

w organizmie są wykorzystywane do syntezy glutationu, są np. awokado , szparagi , brokuły , brukselka , czosnek , cebula , kapusta .Po więcej informacji dotyczących glutationu i jego funkcji w organizmie odsyłam Pana/Panią do stron Wikipedii, gdzie temat ten jest opracowany w dokładny i przystępny

Zbyt duża ilość potasu we krwi

objaw, a nie przyczynę zaburzenia.Do czasu wizyty u lekarza i rozpoczęcia leczenia przyczynowego Pana/Pani babcia powinna ograniczać pokarmy z dużą zawartością potasu (pieczywo razowe, orzechy, banany, pomarańcze, nektaryny, kiwi, fasolę, buraki, brokuły, pomidory, szpinak, surową marchewkę i kapustę

Problem z niedoborem żelaza

Już od paru dobrych lat, mam problem z niedoborem żelaza. Krew próbowałam oddawać już wielokrotnie, lecz nie byłam dopuszczona. Uważam, że odżywiam się dobrze, jem duzo warzyw owoców, wątróbkę wieprzową, natkę pietruszki, zakwaszam posiłki cytryna, bądź kapustą kiszona. Moje miesiączki też nie są

Alergia pokarmowa u niemowlaka

, przy czym pojedynczy posiew kału bez antybiogramu nie wykazał pasożytów. Dziecko karmione jest w sposób mieszany tzn. preparatem mlekozastępczym Nutramigen 1 i moim mlekiem (nie jem produktów mlecznych, ciastek, czekolady, orzechów, cytrusów, papryki, pomidorów, grochu, fasoli, kapusty, kalafiora

Dieta po operacji zespolenia esicy z odbytnicą

poprawy samopoczucia po pewnym czasie od operacji dieta może być rozwijana do diety zdrowego człowieka. Na początku unikamy produktów: - które mogą działać wzdymająco i gazotwórczo: warzywa surowe, bób, kapusta, kalafiory, brokuły,cebula,pory, szparagi, gruszki,czereśnie,piwo, rośliny strączkowe

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Kapusty kiszone

W sprzedazy sa kapusty kwaszone, kiszone i kiszone pasteryzowane. Kapusta kiszona jest swietnym i tanim zródlem zdrowia, ale - czy "kwaszona" oznacza, ze dodano do niej octu? Natomiast "kiszona pasteryzowana", jest chyba bezwartosciowa, bo trudno sie spodziewac aby zawarte w niej bakterie mlekowe

Re: Kapusty kiszone

Kwas mlekowy w kiszonej kapuście powstaje w wyniku rozkładu cukrów zawartych w świeżej kapuście przez bakterie. Producenci dodają do świeżej kapusty kwas mlekowy, aby przyśpieszyć proces kiszenia.

Re: Kapusty kiszone

Tylko kapusta pasteryzowana kwaszona, czy kiszona nie zawiera bakterii kwasu mlekowego. Producenci kapusty też się "rozwijają" i z powodu tego, że ocet jest bardzo łatwo wyczuwalny przez konsumentów używają już innych "zakwaszaczy" jak tiosiarczan sodowy(?) Najprościej samemu sobie kapustę kisić

Re: Kapusty kiszone

Moja sąsiadka zajmowała się produkcją pierogów z m. in. kapustą kiszoną, i śmiem twierdzić, że temat trochę znam. Czytanie etykiet... hmm...można kisić kapustę zakwaszając ją starym zakwasem lub przejść proces od początku. Można dodać różnych wspomagaczy. Po co konserwować kapustę kwasem

Re: Kapusty kiszone

Niestety jesteś w błędzie. Oto co mówi ekspert dr. inż. Marcin Kidonia z Zakładu Technologii Owoców i Warzyw Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu: " Kwaszenie to jak najbardziej naturalny proces, który pozwala na utrwalenie kapusty. Oto bardzo skrócony opis poszczególnych etapów kwaszenia kapusty

Re: Kapusty kiszone

I jak się to ma do kapusty? -- www.facebook.com/przetworybabcijoasi/

Re: Kapusty kiszone

al.1 napisał: > W sprzedazy sa kapusty kwaszone, kiszone i kiszone pasteryzowane. Kapusta kiszo > na jest swietnym i tanim zródlem zdrowia, ale - czy "kwaszona" oznacza, ze doda > no do niej octu? > Natomiast "kiszona pasteryzowana", jest chyba bezwartosciowa, bo trudno sie spo

Re: Kapusty kiszone

marbor1 napisała: > Producenci dodają do świeżej kapusty kwas mlekowy Bakterie kwasu mlekowego dodaje się w produkcji jogurtów, bo mleko trzeba najpierw "oczyścić". W składzie więc jest: mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz.... Na opakowaniu kapusty kiszonej zapisu o

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Interakcje lek-żywność

skuteczność leków przeciwkrzepliwych. Zaleca się ograniczenie ilości żywności z dużą zawartością witaminy K (takiej jak: brokuły, szpinak, kapusta włoska, rzepa, kalafior, brukselka) Wysokie dawki witaminy E (400 IU lub więcej) mogą wydłużyć czas krzepnięcia i zwiększyć ryzyko krwawienia. Jeżeli masz zamiar

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

witaminy K są zielone warzywa i liście, takie jak: liście szarłatu, awokado, brokuły, brukselka, kapusta, olej kanola, liść kolczocha jadalnego, szczypior, kolendra, skórka ogórka (ale nie ogórek bez skórki), endywia (cykoria), liście kapusty włoskiej, owoc kiwi, liście sałaty, liście mięty, gorczyca

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Zaparcia ? przyczyny powstawania i leczenie.

takich produktów jak: fasola, pełne ziarna i otręby zbożowe, świeże owoce i warzywa tj. szparagi, brukselka, kapusta, marchew. Ważne jest także ograniczenie spożywania, u osób podatnych na zaparcia, produktów zawierających małą ilość błonnika lub nie zawierających go wcale tj. lody, sery, mięso

Centrum Informacji o Leku - Aktualności - Wznowienie w obrocie produktów leczniczych PHOSTAL

), 673 Nawloć kanadyjska (Solidago canadensis), 636 Chmiel pospolity (Humulus lupulus), 654 Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica), 643 Złocień właściwy (Chrysanthemum leucanthemum), 665 Babka zwyczajna (Plantago), 604 Ambrozja (Ambrosia elatior), 625 Kapusta ogrodowa (Brassica oleífera), 710 Solanka

Centrum Informacji o Leku - Publikacje - Wytyczne WHO dot. spożywania potasu i sodu

, odsączony 0,047g 0,290g 0,320g Przykłady żywności zawierającej potas Produkty żywnościowe Zawartość potasu w g/100g Przykładowe produkty Fasola i groszek 1,2g Fasola biała Orzechy 0,6g Orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca Zielone warzywa 0,55g Szpinak, kapusta, pietruszka Warzywa korzeniowe 0

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!