Wszystko o:

kiedy badanie prolaktyny

why

Masz pytanie do lekarza?

Niepokoją cię objawy? Chcesz skonsultować dokuczliwy problem? Niezrozumiałe wyniki badań? A może po prostu coś jest niejasne?

Zobacz o co pytali inni. Może znajdziesz odpowiedzi na nurtujące Cię od dawna pytania:

Użytkownik

Wysokie ciśnienie

Wysokie ciśnienie

Mam problemy z prolaktyną. Leczę się już około 2 lat. W momencie kiedy spada mi prolaktyna, przerywam branie tabletek na polecenie lekarza. Ponad to mam problemy z ciśnieniem. Czy to jest możliwe, że objawia się to od prolaktyny? Mam dopiero 24 lata i boję się o moje zdrowie bo robiłam rożne badania i wyszły bardzo dobrze, a ciśnienie się nie chce obniżyć. Co robić?

Wyciek z piersi

Mam 25 lat. Z obydwu piersi pojawił się wyciek wodno-mleczny, nie jestem w ciąży, nie biorę żadnych leków hormonalnych ,zauważyłam też że przestały mi rosnąć włoski pod pachami, tzn jest ich coraz mniej zostają place zupełnie bez włosków, owłosienie łonowe bez zmian, mam wrażenie że na głowie też delikatnie włosy są rzadsze. Nie wiem czy to są zmiany hormonalne za to odpowiedzialne, czy należy udać się do lekarza? Dwa lata temu też był wyciek z piersi poziom prolaktyny w normie ale w górnych granicach. Czy mogę zrobić jakieś badania na własną rękę i jakie ? Do jakiego lekarza się udać rodzinnego czy ginekologa?

Problem z prolaktyną, podejrzenie zmiany typu Microprolactinoma

W maju tego roku stwierdzono u mnie mikrogruczolaka przysadki - podejrzenie zmiany o typie Microprolactinoma (D35.2.) i hiperandrogenizm - podejrzenie zespołu jajników policystycznych (E28.1). Gruczoł śr. 0,5 cm. Przyjmuję lek dostinex 0.5mg - raz w tyg. Mam utrzymywać prolaktynę w normie i sama znaleźć idealną dawkę przyjmowania leku. W maju stwierdzono jajniki policystyczne oraz podwyższone stężenia androstendionu. Z epikryzy: "W testach dynamicznych bez cech niedoczynności przysadki w zakresie sekrecji GH i w osi ACTH-kortyzol. Stężenia prolaktyny były znacznie niższe obserwowane ambulatoryjnie, z zachowanym rytmem dobowym. W szczególności najniższe stężenia Prl były na górnej granicy zakresu referencyjnego. Nie można zatem wykluczyć obecności tzw. wariantu hiperprolaktynemicznego PCOS ze współwystępowaniem zmiany o typie incidentaloma hypophysis. Zalecono włączenie agonistów dopaminy, powtórzenie oznaczeń prolaktyny ambulatoryjnie oraz powtórzenie badania MR przysadki za około 6-9 miesięcy. Regresja zmiany będzie przemawiać za obecnością zmiany o typie microprolactinoma". Mało co z tego rozumiem. Wyniki badań z dnia dzisiejszego: 1.Prolaktyna 2.50ng/ml (czyli zbita za bardzo, więc dziś przyjęłam 1/4tabletki); 2. Tyreotropina - 8.22uIU/ml (prawie dwa razy wyższa). W maju tsh wynosiło 3.10 mlU/L, FT4- 1.12 ng/dL, FT3-4.14pg/mL, Anty-TG-10.62 IU/mL, anty-TPO- 13.71 IU/mL. Ostatnio mam problemy z zasypianiem. Długo męczę się w łóżku mimo, że jestem zmęczona. W noc przed pobraniem spałam chyba 4 godziny lub mniej. Budziłam się co chwila, chyba z wrażenia, że idę na pobranie krwi. Przejmuję się zdrowiem i często o tym myślę. Czy jest możliwe, że tsh wyszło podwyższone w wyniku złego sypiania? Mogę zasnąć, ale późno, lecz potem wstaję później niż planowałam, bo nie mam siły wstawać po 4godzinach. Chcę powtórzyć prl i tsh we wtorek za tydzień. Chciałabym wziąć coś na sen, na uspokojenie przed snem, żebym normalnie zaczęła sypiać, ale nie wiem co mogę wziąć, żeby to nie wpłynęło na jakość badań. Chcę tylko wcześniej chodzić spać i wyciszyć się. Jeszcze jedna sprawa. Mój endokrynolog kazał sam kontrolować prl i obserwować cerę. Jeśli zobaczę poprawę cery, to znaczy, że hiperandrogenizm się cofa i niepotrzebne będzie dalsze leczenie. W Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi inny lekarz z kolei zalecał mi dalsze leczenie pod warunkiem zapewnienia osłony antykoncepcyjnej - co jest mi w sumie na rękę. Czy przy dostinex 05.mg można brać tabletki antykoncepcyjne? Nie wiem co robić, a nie chcę chodzić prywatnie do innego lekarza, tylko leczyć się bezpłatnie u jednego. Nie pracuję, dlatego to taki kłopot dla mnie.

Torbiel na jajniku - wyniki badań

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Przedstawione przez Panią wyniki badań laboratoryjnych znajdują się w granicach normy. Jeżeli powodem wykonania badań są zaburzenia miesiączkowania, na podstawie prawidłowych wyników można wykluczyć dwie potencjalne przyczyny: hiperprolaktynemię i zaburzenia funkcji

Podwyższona prolaktyna

przezpochwowego USG jajników. Na podstawie wyników tych badań lekarz ginekolog powinien być w stanie potwierdzić lub wykluczyć PCO.

Interpretacja wyników hormonów

Odpowiada lekarz Łukasz Fus: Przedstawione wyniki badań wskazują na nadmiar androgenów (konkretnie hormonu DHEA - pochodnej testosteronu), co może być przyczyną uporczywego trądziku. Obniżone są również wartości estradiolu i progesteronu co prawdopodobnie świadczy o zaburzeniach owulacji (tak niska

Ból piersi, zaburzenia widzenia

Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak: Przedstawione przez Panią dolegliwości takie jak: zaburzenia widzenia oraz bolesność piersi, raczej nie są związane z hiperprolaktynemią. W kierunku takiego podejrzenia zbliżają nas takie objawy jak zaburzenia miesiączkowania, wyciek mleka z piersi, zaburzenia pola

Nadnercza czy przysadka?

Odpowiada lekarz Marek Wolski: Bez zbadania Pani i dokładnego zapoznania się z historią choroby nie jestem w stanie powiedzieć wiele. Na pierwszym miejscu zgłosiłbym się do endokrynologa celem ustawienia leczenia niedoczynności tarczycy. Wynik TSH sugeruje niewyrównanie choroby i prawdopodobnie koni

Czy kwalifikujemy się do inseminacji?

ciałka żółtego w obrazie. W celu oceny wyglądu jajników należy wykonać badanie od 3 do 5 dnia cyklu. Wskazaniami do inseminacji jest liczba plemników o ruchu progresywnym powyżej 1 mln. Polecam skontaktować się z ginekologiem, który zadecyduje o możliwości wykonania inseminacji.

Prolaktynoma

Prolaktynoma

płci pacjenta mogą pojawić się bóle głowy , spadek gęstości kości a także zmniejszenie pola widzenia. Diagnoza Podstawowym badaniem przy podejrzeniu guza przysadki jest badanie krwi. Jeśli poziom prolaktyny przekracza 400mg/ml w zasadzie nie ma żadnych wątpliwości a dodatkowe badania nie muszą być

Podwyższona prolaktyna

dało. Kolejna ginekolożka też nie stwierdziła nic niepokojącego (USG w porządku, zleciła badania ogólne moczu, krwi, TSH, prolaktynę i estradiol-wyniki wszystkie w normie). Następna ginekolog (ponoć sprawdzona) po wywiadzie i zrobieniu USG kazała poczytać na temat PCO i zleciła badania prolaktyny na

Wysoka prolaktyna przy Hasmimoto

Witam Choruje na Hashimoto od grudnia tamtego roku.Borę Eutyrox 75 Do tego wysła mi wysoka prolaktyna zażywałam Bromergon ale gdy wyniki były w normie lekarz endo kazał mi je odstawić. Mówiłam mu na ostatniej wizycie ze źle się czuje czuje ze tyje jak smok pomimo ze mało jej zaczęłam ćwiczyć i

Zwiększony poziom prolaktyny - jak to zmienić?

obecność guza przysadki wydzielającego prolaktynę, natomiast na podstawie samego wyniku badania bez żadnych danych klinicznych nie można wyciągać żadnych pewnych wniosków. Interpretacji wyniku może podjąć się wyłącznie endokrynolog, który zlecał wykonanie badania. Dopiero wówczas lekarz można podjąć

Problem z prolaktyną, podejrzenie zmiany typu Microprolactinoma

, powtórzenie oznaczeń prolaktyny ambulatoryjnie oraz powtórzenie badania MR przysadki za około 6-9 miesięcy. Regresja zmiany będzie przemawiać za obecnością zmiany o typie microprolactinoma". Mało co z tego rozumiem. Wyniki badań z dnia dzisiejszego: 1.Prolaktyna 2.50ng/ml (czyli zbita za bardzo, więc dziś

Kiedy wykonać badania hormonalne?

Lekarz zlecił mi badania hormonów: testosteron, prolaktyna, progesteron, ez, fsh, lh. Nie wiem jednak w jakiej fazie cyklu mam wykonać te badania ponieważ wszystkie mam wypisane na jednym skierowaniu? W którym dniu będzie najlepiej wykonać powyższe badania?Zazwyczaj badania LH, FSH i estradiolu

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Maca a badanie prolaktyny

witajcie, wie ktoś może czy Maca wpływa na wynik badania prolaktyny? Jeżeli tak to po jakim czasie od odstawienia Maci można zrobić badanie?

Badanie prolaktyny po obciążeniu

W najbliższych dniach planuję wykonać badanie prolaktyny z obciążeniem (ginekolog mi to zalecił i chce bym wykonała badanie w 1h, 2h i 3h po obciążeniu). Czy powinnam przed tym badaniem wziąć letrox? On chyba jakoś wpływa na poziom prolaktyny? A może nie pojedyncza tabletka, a fakt systematycznego

Re: Badanie prolaktyny

Jakieś paramtery mają być podane do tego badania na Przybyszewskiego(w szpitalu)o jakie chodzi? -- "Nieważne jak moc­no bi­jesz, ale jak dużo jes­teś w sta­nie znieść i na­dal iść do przo­du."

Re: Badanie prolaktyny z obciążeniem kiedy zrobić

Masz podejrzenie guza przysadki? Tylko w takim wypadku zaleca sie badanie prolaktyny w obciazeniu. W kazdym innym jest to badanie dokladnie zbedne. Jesli mialas owulacje to po co Ci badanie prolaktyny?

Re: Badanie prolaktyny z obciążeniem kiedy zrobić

W 100% zgadzam się z koleżanką! 3 endokrynologów mi powiedziało, że to badanie to już przeżytek (o czym nietsety jeszcze troche ginekologów nie wie). Tłumaczono mi, że jeśli jest potwierdzona owulacja, to nie ma sensu tego badania wykonywać, chyba że po to, by wykluczyć guza przysadki.... Sama

Re: Badanie prolaktyny z obciążeniem kiedy zrobić

rozumiem, że jest ok. To jest mój ostatni cykl u tej lekarki bo wygląda na to że absolutnie nie ma pomysłu co ze mną robić, a w ciążę nadal nie zachodzę. Badanie tsh w 3 dc wyszło 2, 7, ale nie dała skierowania jeszcze na pozostałe. Też podejrzewam, że to z tarczycą może być problem, a nie z prolaktyną

badanie prolaktyny

witam, dostałam od gina skierowanie na badanie prolaktyny z obciążeniem. badanie mam wykonać w 20 dniu cyklu. Staramy się z mężem o maleństwo i tu pojawiają się moje wątpliwości. Czy jeżeli nasze starania okażą się owocne, badanie prolaktyny z obciążeniem (tabletka) może zaszkodzić wczesnej ciąży

Re: Badanie prolaktyny z obciążeniem kiedy zrobić

kama powiedz mi jeszcze czy te badania mam zrobić na czczo? Nie miałam monitoringu bo gin powiedziała, że najpierw się poleczymy i zaczęła od prolaktyny wrrrr. Estradiol też nie powala bo mam 18 gdzie norma zaczyna się od 80, ale łykam proszki na prl. Normalnie ręce opadają. Wiem, że w moim wieku

Re:Badanie prolaktyny po obciążeniu

To, że idę do dermatologa Hashi - tess to nie ma znaczenia w suplementacji tego czego mi brakuje. Zażywam d3, żelazo, staram się zdrowo odżywiać - to wszystko. ja chciałam tylko jasnej diagnozy, czego niestety nie mogę się doczekać. Jak zrobię wszystkie badania, które chodzą mi po głowie, to mam

Re: Pytanie o wyniki badań tsh fsh lh prolaktyna

,810 Fsh: 5,4 w czym f.pęcherzykowa -3,5-12,5 f.owulacyjna 4,7-21,5 f.lutealna 1,7-7.7 po przekwitaniu- 25,8-134,8 Badanie LH 6,1 w czym f.pecherzykowa -2,4-12,6 f.owulacyjna- 14.95,6 f.lutealna- 1,0-11,4 po przekwitaniu 7.7-58,5 Badanie prolaktyna 13,9 czy powinnam sie martwic czy te wyniki sa wporzadku

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!