Wszystko o:

kreatynina podwyższona co oznacza

wizu

Kreatynina - co to jest? Jakie są normy?

Kreatynina - co to jest? Jakie są normy?

Często problemy zdrowotne dają objawy dopiero wtedy, kiedy są już w zaawansowanej formie. Aby uniknąć takiej sytuacji, należy systematycznie przeprowadzać podstawowe badania. Tylko w ten sposób można zapobiec skutkom nierozpoznanych na czas chorób. Jednym z ważnych badań jest stężenie kreatyniny. Co to jest kreatynina? Co oznacza kreatynina poniżej normy, a co powyżej?

Klirens kreatyniny - jedno z badań nerek

Jednym z badań pozwalającym ocenić działanie nerek jest tzw. klirens kreatyniny. Nerki to najważniejszy element układu wydalniczego. To za ich sprawą usuwane są z organizmu szkodliwe substancje, a te korzystne zatrzymane. Dodatkowo oddziałują na wysokość ciśnienia oraz równowagę kwasowo-zasadową. Wszelkie zmiany chorobowe w ich obrębie mogą pociągać za sobą bardzo poważne konsekwencje.

Mocznik we krwi i w moczu

Dzięki mocznikowi możliwa jest skuteczna praca nerek, a badanie jego ilości pozwala określić, czy nerki pracują prawidłowo. Ten związek organiczny występuje w organizmie naturalnie, do moczu przedostaje się jako produkt metabolizmu białka.

Szpiczak mnogi - nowotwór szpiku kostnego

Szpiczak mnogi - nowotwór szpiku kostnego

Szpiczak mnogi stanowi ok. 15 proc. wszystkich, diagnozowanych nowotworów krwi. Dużo częściej rozpoznawany jest u mężczyzn. Pewne predyspozycje genetyczne, kontakt z toksynami lub szkodliwymi toksynami stawia ich w grupie podwyższonego ryzyka. Niektóre badania wykazują zwiększoną zachorowalność u

Mapa LP

udrażnianie żył serca ból pod lewą pachą kreatynina gfr wg mdrd erytrocyty świeże w moczu kłucie w prawej stronie brzucha badanie krwi alt dyskopatia na poziomie l4 l5 o czym świadczy wysokie ob podwyższony poziom mocznika we krwi drętwienie prawej nogi zacienienie płuc morfologia krwi

Badania krwi

Badania krwi

krzepliwości krwi, większa - o przewlekłych zakażeniach, a nawet nowotworach. W ciąży liczba płytek nie powinna ulec zmianie. - OB (Odczyn Biernackiego, tzw. opad). Norma: wynik nie powinien przekraczać 20 mm/godz. Gdy jest podwyższony, może to być oznaką stanu zapalnego. OB wzrasta też pod wpływem niektórych

Analiza krwi

Analiza krwi

przebiegającej poziom cukru nie powinien się zmieniać, jednak zdarza się, że właśnie w tym okresie ujawnia się cukrzyca (wtedy jest on podwyższony). Badania kontrolujące funkcje nerek Niepokojące jest m.in. zbyt duże stężenie mocznika i kreatyniny: - Norma mocznika: 10-50 mg/dl. - Norma kreatyniny: 0,6-1,1 mg/dl

Poziom mocznika i kreatyniny

ilości spożywanego białka (dieta wysokobiałkowa powoduje podwyższone stężenie mocznika, niedożywienie - wręcz odwrotnie). Zarówno mocznik jak i kreatynina są wydalane z organizmu wyłącznie przez nerki - zlecając badanie ich poziomu w surowicy lekarz kontroluje funkcję tych narządów. Jeżeli czynność nerek

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

się również masa i wielkość nerek, U osób po 75 roku życia mogą one być nawet o 15-20% mniejsze niż u 25-latków. W wyniku starzenia się organizmu pogarsza się ponadto ukrwienie nerek, co ma przełożenie na ich gorsze funkcjonowanie. Jednym z poważnych schorzeń nerek jest tzw. Przewlekła Choroba Nerek

Łechtaczka, wytrysk, wrażliwość piersi i... Sekrety jej rozkoszy

Łechtaczka, wytrysk, wrażliwość piersi i... Sekrety jej rozkoszy

, które mają problem z osiąganiem orgazmu. Co druga kobieta swój pierwszy szczyt zalicza w jej wyniku. Masturbacja przeszkadza w dochodzeniu do finału z partnerem? Przeciwnie. Kobietom, które się masturbują, łatwiej jest osiągnąć orgazm podczas tradycyjnego stosunku i seksu oralnego - informuje

Co oznacza podwyższone MAP?

Co oznacza podwyższone MAP (średnie ciśnienie tętnicze)? Jako normę podaje się 75-100 mg Hg i przy obniżonym to problem anestezjologiczny, są procedury, itd. A jak ktoś ma MAP 123 mg Hg? Kto powinien to leczyć, czy w ogóle trzeba i co to oznacza? Średnie ciśnienie tętnicze w przybliżeniu przelicza

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?Kreatynina jest produktem przemiany materii w mięśniach i jej poziom w surowicy zależny jest od masy mieśniowej (osoby szczupłe lub w podeszłym wieku mają nieco

Kreatynina w moczu

Odebrałam dziś wynik badania moczu. Kreatynina 0,71 a eGFR > 60. Co oznacza taki wynik?Przy ocenie wyników badań laboratoryjnych nie można pominąć informacji komu i z jakiego powodu zostały one wykonane. Zakładam jednak, że w tym przypadku było to rutynowe, okresowe badanie i nie występują żadne

Mam podwyższone P-LCR

Mam podwyższone P-LCR 34,3 % zakres poniżej 25% - co to oznacza? Bolą mnie bardzo kolana, kręgi szyjne, mam guzki na tarczycy. Nie mam nadczynności ani niedoczynności.P-LCR jest jednym z parametrów opisujących rozmiar płytek krwi. Jeżeli w wykonanej morfologii krwi nie było innych odchyleń od

Niski cholesterol, podwyższony DHEA

Zrobiłem badania hormonów. Oprócz niskiego poziomu testosteronu (w dolnej granicy normy) wyszedł mi podwyższony wynik badań DHEA 29,04 ng/ml (norma 1,80-12,50). Następnie zrobiłem kolejne badanie hormonów nadnerczy i DHEA-S04 jest w normie - wynosi 203,20 ug/dl (norma 139,70-484,40) oraz

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Niska kreatynina,podwyższony ASPAT dziecko 15 mies

. Niepokoi mnie szczególnie ta kreatynina, ASPAT i podwyższone limfocyty. Pani doktor proszę o zerknięcie na te wyniki i podpowiedź co mogą oznaczać i czy na te wyniki mogło mieć wpływ to, że Synek niedawno był przeziębiony (odczekałam z badaniem kilka dni). Z góry dziękuję. Pozdrawiam serdecznie

Re: wyniki z krwi podwyższony poziom...

Jeśli nawet podwyższone, to niewiele, praktycznie w górnej granicy normy. Takie podwyższenie mocznika i kreatyniny może oznaczać, że z nerkami zaczyna się coś dziać, ale może też być, że pies mało pił przed badaniem i krew zagęściła się... Ja bym powtórzył badanie. Poza tym uważam, że podawanie

Re: Podwyższony poziom keratyniny

kreatynina jest nieszkodliwa dla organizmu. Po prostu jej podwyższony poziom jest sygnałem, że coś jest nie tak. Zazwyczaj oznacza on problemy z nerkami (problemy z usuwaniem kreatyniny z organizmu). Sam poprawny wynik USG nerek jeszcze nie świadczy, że wszystko jest z nimi w porządku. Mogą też być inne

wyniki - niska wit B 12

Witam. Ostatnio przy okazji pobierania krwi, postanowiłam zrobić synkowi(3 lata) dodatkowe badania. Ku mojemu zaskoczeniu wyszła bardzo wysoka wit B 12. Co to może oznaczać? Robiłam ją, ponieważ myślałam, że będzie za mało (kiedyś, gdy miał 4 msc było sporo poniżej normy). Dziecko nie jet

Re: pilne wynik RM

Bardzo podwyższone trójglicerydy, pojęcia nie mam czemu. Trochę niski wapń. Podwyższona trochę kreatynina. Mocznika nie oznaczaliście? Jesteście pod opieką nefrologa ze względu na kamicę?

Re: podwójnie zakazony hbvi hcv

normach, ALAT 51 (0-31 norma) więc podwyższony i podwyższona kreatynina norma do 0,9 a wynik 1,07. Potwierdzono anty HBS- dodatni, HbsAg dodatni i HBeAg - ujemny, co to oznacza? W usg bez zmian jedynie zapis o ewentualnym nieco wzmożonym odbiciu w zespole wrotno - żółciowym. Czekamy dalej i to fajne nie

mocznik w surowicy

Czy ktoś może mi wyjaśnić wynik mocznika w surowicy: wynik 43 przy normie 13-43? Do tego kreatynina 0,7 mg/dl 0,4 — 1,1, a eGFR >=90 ml/min/1,73m^2 >= 9? Robiłam badania w lipcu, bez mocznika, i wynik kreatyniny i eGFR jest taki sam jak teraz, wczoraj robione badanie. Czy podwyższony

Re: Zimowe DZIEN DOBRY!!!

Jakoś mglisto .Niebo całkowicie zachmurzone.Mam wyniki -ALT podwyższony i kreatynina.Jeszcze RDW mam za dużo,a EOS w % za mało. Muszę poszukać w internecie co to oznacza. . www.smieszne.na-pulpit.pl/smieszne2.jpg

Podwyższone wyniki badań krwi u psa

Mam pytanie - z badań krwi naszego psa wynika, że podwyższone są wyniki: ASPAT - 60 ALAT - 62 Kreatynina - 2,1 Mocznik - 76 TReszta w normie Co to może oznaczać? W środę idę do weta, ale ciekaw jestem opinii fachowców z tego forum.

proszę o pomoc wyniki badań POMOCY!!!!!

Proszę o pomoc.Mam 36,2 MCHC a norma to od 32,6-35,6, podwyższone 41,8 RDW-SD a norma to 27,0-34,0,obniżoną kreatyninę 0,4 a norma to 0,50-1,20, ALT 43 a norma poniżej 40,oraz obniżonę FT4 TYROKSYNĘ WOLNĄ 11,94 a norma to 12-22 PROSZĘ O POMOC CO TO OZNACZA.JESTEM W CIĄŻY 20TYDZIEŃ.

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!