Wszystko o:

kreatynina poniżej normy

Mapa LP

Mapa LP

Mapa artykułów

Krew - skład, funkcja, znaczenie

Nasze ciało oplata sieć naczyń krwionośnych, które docierają do każdej tkanki. Gdybyśmy połączyli wszystkie żyły, tętnice i maleńkie naczynia włosowate (kapilary), powstałaby rurka długości ponad 96 tys. kilometrów, czyli przeszło dwa razy tyle, ile wynosi długość równika! Tą olbrzymią siecią nieustannie, w dzień i w nocy, krąży krew. Żeby serce przepompowało przez nasze ciało cały jej zapas - u dorosłego człowieka około 5 litrów - wystarczy minuta. Nie ma się jednak czemu dziwić, bo gdy życiodajny płyn opuszcza serce, pędzi przez aortę z prędkością 40 cm na sekundę.

Badania krwi

To podstawowe badanie najczęściej zlecane przez lekarzy. Wyniki pomagają poznać ogólny stan zdrowia pacjenta i w razie potrzeby zaplanować leczenie.

Analiza krwi

Analiza krwi

czerwonych krwinek może świadczyć o anemii. - W ciąży, zwłaszcza w drugiej połowie, liczba czerwonych krwinek często spada poniżej 3,5 M/ L. Trzeba poradzić sie lekarza. HGB - hemoglobina, barwnik krwinek czerwonych przenoszący tlen. - Norma wynosi 12-16 g/dl dla kobiet i 14-18 g/dl dla mężczyn. Niski poziom

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

badanie poszczególnych typów krwinek białych. Granulocyty obojętnochłonne (neutrofile) Norma  pałeczkowate - 3-5 proc. (0,03-0,05)  podzielone - 50-70 proc. (0,5-0,7)  powyżej normy -w zakażeniach  poniżej normy - po niektórych lekach, w zakażeniach wirusowych i

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

Zakażenie układu moczowego: pomocy!

? To najczęściej: - silna i nieustępująca potrzeba oddawania moczu - polakisuria - częstomocz polegający na częstym oddawaniu moczu, zwykle małymi porcjami, - nykturia - częste oddawanie moczu w porze nocnej (za normę uważa się oddanie moczu jeden raz w ciągu całej nocy). Uwaga : zbyt częste wizyty w

Nerki - przewlekły problem

Nerki - przewlekły problem

. W ostatnim czasie specjaliści szczególnie podkreślają wagę ostatniego z wymienionych badań - stężenia kreatyniny we krwi. Znając je, można łatwo obliczyć tzw. filtrację kłębuszkową (eGFR) będącą jednym z najlepszych wskaźników tego, jak działają nasze nerki. Uważa się, że eGFR poniżej 60 ml/min jest

Polka na badaniach

Polka na badaniach

i asparaginianowa. Norma - poniżej 40 IU/l Powyżej normy - uszkodzenie wątroby przez np. wirusy, leki, alkohol, toksyny, zapalenie dróg żółciowych, uszkodzenie mięśni, np. na skutek stanu zapalnego lub działania niektórych leków. Bilirubina Norma -0,2-1,0 mg/dl (3,4-17 umol/l) Powyżej normy

Oczyszczanie organizmu

Oczyszczanie organizmu

termalna dolewana do kąpieli ułatwia rozszerzanie się porów skóry oraz stymuluje proces wymiany jonowej miedzy ciałem człowieka a roztworem kąpielowym. Powoduje, że organizm zaczynają opuszczać toksyny i takie produkty przemiany materii jak mocznik, kwas moczowy i mlekowy, aceton czy kreatynina, a

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?Kreatynina jest produktem przemiany materii w mięśniach i jej poziom w surowicy zależny jest od masy mieśniowej (osoby szczupłe lub w podeszłym wieku mają nieco

Granulocyty w morfologii poniżej normy

podanych norm mam wartości GR, GR%, MCH, MPV i PDW poniżej normy, wartość MO% powyżej normy, pozostałe w normie. Dodam, że jestem strasznie ospała i ciągle zmęczona, a ostatnio mój organizm otrzymał sporą dawkę intensywnego wysiłku w górach. Czy jest się czym martwić? Wizytę u lekarza mam umówioną na

Ezynofile poniżej normy a ból nóg i Parkinson

Jestem osłabiona, bolą mnie mięśnie nóg, wyczuwalne są w mięśniach ud zgrubienia (czasami bolesne). Trzy lata wstecz zdiagnozowano mi PARKINSONA. Aktualny wynik ezynofili w morfologi miałam 7,4 - a norma podana jest 1,0-5,0. Pytałam lekarza rodzinnego o czym to świadczy, to usłyszałam odpowiedź

Wysoki poziom potasu, mocznika i kreatyniny

Mam wysoki poziom potasu we krwi, mocznik i kreatynina w normie (wyniki robiłam dwa razy), biorę leki na nerwicę PROPRANOLOL WZF 10 mg, ARKETIS 20 mg, TRITTICO CR 75 mg. Czy te leki mogą mieć wpływ na podwyższenie potasu? Wiem że powinnam unikać spożywania owoców i warzyw ale bardzo proszę o poradę

Wydalanie wapnia ponad normę

Dobowe wydalanie wapnia ponad normę. Moje badania to TSH w normie, PTH w normie, wapń we krwi w normie, wapń jonizowany 1,12 moj wynik 1,13 powyżej normy, witamina d poniżej normy, reszta badań aspat, alat, ggtp, ldl, hdl, cholesterol, cukier, ob, morfologia dobre. USG tarczycy przytarczyc

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Prośba o interperetację wyników

Nowe wyniki badań 21.07.2017 biorę Letrox 125 / 7 dni w tygodniu i Thybon 5 - czasem 6 - zależy jak się ukroi tabletka, Wit. D 2000 j., TSH 0,2010 0,27-4,2 FT4 1,55 0,93-1,70 FT3 2,90 2,00-4,40 P/ciała p/receptorom TSH 0,23 lU/l 0,23 norma poniżej 1,8 Procentowo: T4 80,52% T3 37,50% Posłuchałam

Interpretacja wyników morfo

Szanowni forumowicze, W miarę możliwości prosiłbym o interpretacje wyników morfo i o jakiś mały komentarz w tej sprawie. Niepokoją mnie % ilości neut, lymph, mono. Podwyższone mam również mpv. Tsh z kreatynina blisko górnej granicy. (Tsh gdzieś na początku stycznia wynosiło 2,7 według tych norm

Re: Endokrynolog który patrzy na objawy nie tylko

;10,0 norma <115,0 Anty tpo 8,3 norma <34,0 Tsh3 1,410 norma 0,270-4,200 Reszta podstawowej morfologii w normie Badania styczeń 2017r Czas protrombinowy 11,1 sek norma 8,8-13,2 Inr 1,0 norma 0,8-1,2 Ddimery 345 norma poniżej 500 Glukoza 106 norma 70-99 Reszta badań w normie wapń potaz sód kreatynina

Proszę o interpretacje wyników krwi

-10^3/ul (150-400) RDW-CV 11,2 -% (12-14) poniżej normy LY 2,2 - 10^3/ul (1,1-3,3) LY% 34,7 - % (14,1-45,8) NEUT# 3,5 - 10^3/ul NEUY% 54,8 - % (45-70) MXD# 0,7 - 10^3/ul MXD% 10,5 - % (4-10) powyzej normy PDW 13,7 - fL (9,8-16,1) MPV 10,3 - fL (6,1-8,9) powyżej normy P-LCR 28,8 % (13-43) Rozmaz

Re: wyniki krwi czterolatka-prosba o interpretacj

Witam, kreatynina i kwas moczowy mogą u dzieci być poniżej normy, badania są ogólnie w normie dla wieku i trudno na ich podstawie stwierdzić skąd u chłopca takie osłabienie, może jeszcze warto by było sprawdzić hormony tarczycy. Takie uczucie zmęczenia może też występować po mononukleozie lub

Re: Zatrucie ciążowe

) , wykonania badań biochemicznych (podstawowe to ocena białkomoczu, poziomu transaminaz, morfologia krwi, kreatynina, kwas moczowy) oraz badania ultrasonograficznego , ewentualnie włączenia leczenia (celem jest utrzymanie ciśnienia poniżej 150/100). W leczeniu lekiem pierwszego wyboru jest metyldopa (preparat

Wyniki 5 miesieczne niemowle

mleko jak i warzywa i owoce. Max 600ml mleka na dobe owocow 60gram. Soku 100gram. Minimum 17 gram papki a 450 gram mleka.Waga poniżej siatki obecnie 5.840 a urodzeniowa 3.260. Waga spada od początku. zawsze źle przybierala ostatnie 3 tygodnie +100gram. Dziecko nie jest obecnie placzliwe ani nie widać by

Morfologia proszę o radę

neutrocyty. Nie dość że poniżej normy. To odwrócona proporcja. Robiłam też aspat, aiat, bilirubina, Glukoza, kreatynina, mocznik, wszystko w normie Usg jamy brzusznej bez zastrzeżeń. Czy mogę prosić o interpretację wyników? -- Co rano budzę się piękniejsza, ale dziś to już przesadziłam ;-)

nieprawidłowe wyniki kreatyniny i ast u niemowlaka

Witam Odebrałam dzis wyniki badań krwi u mojej prawie rocznej córci i prawie wszystkie wyniki są w normie, jednak ast wyszło powyżej normy 38 (wg normy do 31) natomiast kreatynina poniżej normy (21). Z morfologii na szczęście tylko MCV, MHC i PDW poniżej normy. Dodam, że miała długo żółtaczkę po

wyniki - niska wit B 12

Witam. Ostatnio przy okazji pobierania krwi, postanowiłam zrobić synkowi(3 lata) dodatkowe badania. Ku mojemu zaskoczeniu wyszła bardzo wysoka wit B 12. Co to może oznaczać? Robiłam ją, ponieważ myślałam, że będzie za mało (kiedyś, gdy miał 4 msc było sporo poniżej normy). Dziecko nie jet

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!