Wszystko o:

kreatynina w surowicy

Katarzyna Oleksik

eGFR

eGFR

Szacunkowy współczynnik filtracji kłębuszkowej to parametr pozwalający ocenić działanie oraz wykryć niepokojące zmiany w obrębie nerek. Najczęściej określany jest u osób z podejrzeniem przewlekłej niewydolności nerek lub przy dobieraniu odpowiedniego dla pacjenta leku.

Mikroskopowe zapalenie naczyń

Mikroskopowe zapalenie naczyń to jedno z grupy schorzeń funkcjonujących w medycynie pod nazwą: pierwotne układowe zapalenie naczyń. Schorzenie diagnozowane jest niezwykle rzadko, głównie u osób starszych, a przyczyny jego rozwoju nie są znane. Pierwszy raz zostało opisane w latach 20. minionego wieku.

Kreatynina

Kreatynina to organiczny związek chemiczny obecny we krwi oraz w moczu. Obok mocznika jest jednym z ważniejszych związków azotowych występujących w organizmie. Na podstawie jej stężenia ocenia się pracę nerek.

Nietrzymanie moczu (inkontynencja)

Nietrzymanie moczu (inkontynencja)

kreatyniny i mocznika w surowicy krwi, USG i innych badań specjalistycznych. Leczenie zależne jest od rodzaju choroby. Może być zachowawcze lub chirurgiczne. W leczeniu zachowawczym wykorzystuje się fizykoterapię (np. elektrostymulacja i zabiegi z wykorzystaniem pola magnetycznego), farmakoterapię (leki

Trombocytopenia

Trombocytopenia

Dołącz do nas na Facebooku! Organizm człowieka wytwarza od 200 do 300 tysięcy l płytek krwi. Ten najmniejsze elementy krwi żyją nie dłużej niż dwa tygodnie. Odpowiadają m.in. za kurczenie i rozkurczanie naczyń krwionośnych oraz uczestniczą w procesie krzepnięcia krwi. O małopłytkowości mówimy gdy

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

Światowy Dzień Nerek: co warto wiedzieć o "filtrach" naszego organizmu?

upośledzonej funkcji nerek jest spadek filtracji kłębuszkowej, wyrażony wzrostem stężenia kreatyniny w surowicy krwi - mówi specjalista. - Jest to tanie badanie, które można wykonać w ramach podstawowej opieki medycznej. Kolejnym badaniem, prostym i tanim do wykonania, jest badanie ogólne moczu, które może

Mioglobina

Mioglobina

obserwuje się go także w moczu. Powodem do niepokoju powinien być wynik badania wykazujący przekroczenie 17 μg na każdy gram kreatyniny. Mimo że do krwioobiegu mioglobina uwalniana jest niemal równocześnie z kinazą kreatyniny i frakcją mięśniową kinazy nie ma dużego znaczenia przy potwierdzaniu zawału

Badania dla dojrzałych

Badania dla dojrzałych

choroby wątroby, stany gorączkowe, krwotoki W ostatnim czasie specjaliści szczególnie podkreślają wagę stężenia kreatyniny we krwi. Dlaczego? Bo znając je, można łatwo obliczyć tzw. filtrację kłębuszkową (eGFR) będącą jednym z najlepszych wskaźników tego, jak działają 

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?Kreatynina jest produktem przemiany materii w mięśniach i jej poziom w surowicy zależny jest od masy mieśniowej (osoby szczupłe lub w podeszłym wieku mają nieco

Jak obniżyć poziom kreatyniny w organizmie?

Mam jedna nerkę (lewa), prawa usunięta z powodu kamicy. Badania wciąż wskazują wysoki poziom kreatyniny. Czym może to być spowodowane?Kreatynina jest wydalana z organizmu wyłącznie przez nerki - zlecając badanie jej poziomu w surowicy możemy kontrolować funkcję tych narządów. Niestety usunięcie

Po przeszczepie nerki

Po przeszczepie nerki podniósł mi się poziom kreatyniny na 2,3, a miałem 1,5 a mocznik mam 44. Co to może oznaczać? Wymagana jest wizyta u lekarza?Wzrost stężenia mocznika i kreatyniny w surowicy (szczególnie w porównaniu do poprzednich wyników badań) świadczy o upośledzonej funkcji nerek

Niski poziom potasu we krwi

Mam 29 lat. Odebrałam dzisiaj wyniki badań. Martwi mnie potas- 1.75. Przyjmuję witaminy oraz biorę co jakiś czas Aspargin. Dieta również bogata w produkty, w których owy potas się znajduje. Kreatynina w surowicy 0,80 mg/dl eGFR 84,80 mi/min/1.73m2.Żelazo 37 troszkę niskie. Reszta badań, wyniki

Skąpomocz

Moja mama bardzo mało oddaje mocz. Po badaniach surowicy krwi: kreatynina 1,3 mg mocznik; 56mg; kwas moczowy 9,2mg; sod 141 mg; potas 5,8 mg. Bialko CRP jest ujemne. Boję się, czy może być taka sytuacja, że nerki mogą przestać pracować? To możliwe? Co robić gdy potas jest za wysoki? Można to

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: częste bóle i krew w moczu i 7latki

nie, ale w styczniu leżałyśmy prawie tydzień w szpitalu przez krwiomocz i może tam.... wiesz może coś Ewela czy ten poziom kreatyniny co może oznaczać ? córka w szpitalu miała badaną kreatyninę w surowicy i wynik miała 0,41 gdzie norma to 0,50-0,90 za to fosfor i wapń we krwi miała ciut ponad normę

Re: Diphergan 10mg,Zatrucie i pobyt w szpitalu!!

sprawdzone bylo elektrolita -surowica: sod, potas,chlorki. Gazometria(RKZ)krwi zylnej. Glukoza(surowica). Kreatynina. Magnez.Mocz-badania ogolne.Mocznik. Morfologia krwi z rozdzialem leukocytow(CBCDIFF).Wapn calkowity. Konsultacje okulistyczna: badaniawe wzierniku fisona.Nie wpisywalem wszystkich

Prośba o interpretację wyników - nieskie neutrocyt

,30 IgE całkowite 16-03-2016 IgE całkowite 3,96 U/ml <15 Rozmaz mikroskopowy krwi obwodowej 16-03-2016 Granulocyty segmentowane 14 % 30 - 50 Granulocyty kwasochłonne 6 % <5 Limfocyty 75 % 35 - 90 Monocyty 5 % 2 - 7 Kreatynina - surowica 16-03-2016 Kreatynina (jedn. tradyc.) 0,19 mg/dl 0

Re: Objawy kliniczne a badania potwierdzające.

mg%glukoza-surowica: L43 glukoza 6.1 mmol/l H 3,3-5,5 prawidołowa glikemia na czczo wg zaleceń PTD Kretynina-surowica: M37 Kreatynina 71 umol/l 62-106 EGFR 120.3 ml/min >60,0 Mocznik-surowica N13 Mocznik 3.5 mmol/l <8,3 Morfologia: WBC 6.07 10^9/L 4,00-11,00 RBC 5.13 10^12/L 4,7-6,1 HGB 9

Re: ZUM- pilne

Profil nerkowy, to nastepujace badania krwi i moczu: badanie ogólne moczu sód w surowicy potas w surowicy mocznik w surowicy kreatynina w surowicy kwas moczowy w surowicy białko całkowite w surowicy Jeśli dziecko jest alergikiem, to ciągłe siusianie może byc sutkiem

wartość kreatyniny w surowicy 1,11 - prawidłowa?

Jak wyżej. Norma podana w laboratorium do 1,3. W wielu żródlach znajduję do 1,2. Ale czy to jest wartość, którą ma większosć ludzi, czy u młodej i dość szczupłej kobiety nie powinna być trochę niższa?

Re: Kotek umiera na niewydolność nerek - POMOCY!

odsetek płytek dużych 0.063 BIOCHEMIA glukoza w surowicy 6.9mmol/l mocznik 46.6mmol/l !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wzrost (=281.00mg/dl) kreatynina 690umol/l !!!!!!!!!!!!!!!!!!! wzrost (6.9mg/dl) Po wynikach i telefonie do weterynarza stwierdził on, iż jest to PNN i niestety przy wieku kota (ok. 13lat) nie

Nerki - przewlekły problem

U mnie pięć miesięcy temu kreatynina w surowicy wynosiła 0,5 mg/dl ( norma 0,7-1,4) i żaden z TRZECH widzących TEN wynik lekarzy, nie zareagował. Zaznaczam, ze kreatynina od jakiegoś czasu mi spada. I mam pytanie, jeśli robię sobie badanie prywatnie to czy lekarz powinien je przeanalizować, czy

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - Strona 2

naczynioruchowego wskutek wcześniej stosowanych inhibitorów konwertazy angiotensyny (ACE); poważne zaburzenia czynności nerek (kreatynina w surowicy powyżej 1,8 mg/dl lub klirens kreatyniny poniżej 30 ml/min); bezmocz; ciąża. 4.4. Specjalne ostrzeżenia i środki ostrożności dotyczące stosowania powrót do listy

Centrum Informacji o Leku - Indeks leków - EPAR

były tak samo skuteczne. Jakie ryzyko wiąże się ze stosowaniem preparatu EXJADE? Preparat EXJADE może powodować podwyższenie poziomu kreatyniny w surowicy. Kreatynina jest wskaźnikiem czynności nerek, a podwyższenie jej poziomu może wskazywać na problem z nerkami. Bardzo ważna jest kontrola czynności

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!