Wszystko o:

kreatynina wyniki badania

kaole

Mioglobina

Mioglobina

Mioglobina to enzym odpowiedzialny m.in. za magazynowanie tlenu w komórkach ciała. Znaczne przekroczenie jego wartości w surowicy krwi niejednokrotnie zwiastuje poważne zmiany w obrębie mięśnia sercowego, przede wszystkim zawał.

Badanie GFR, czyli przesączenie kłębuszkowe

Nerki stanowią najważniejszą część układu wydalniczego. Odpowiadają za oczyszczanie organizmu, regulują ciśnienie tętnicze oraz gospodarkę kwasowo-zasadową. Jednym z badań oceniających działanie nerek jest GFR, dzięki któremu możliwe jest określenie tzw. przesączenia kłębuszkowego.

Mapa LP

Mapa artykułów

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

Jakie badania należy wykonać przy nadciśnieniu?

lipoproteins) oraz triglicerydów, - kreatynina - kwas moczowy - badanie ogólne moczu - elektrokardiogram (EKG) U niektórych pacjentów niezbędna jest diagnostyka rozszerzona. Badania poszerzone obejmują: echokardiograficzne badanie serca (echo serca, usg serca), usg tętnic szyjnych, ocenę mikroalbuminurii i w

Mikroskopowe zapalenie naczyń

Mikroskopowe zapalenie naczyń

badanie moczu. Pierwszy z testów wykazuje niedokrwistość, podwyższone CRP oraz OB. Wskutek zmian w nerkach w surowicy pojawia się mocznik oraz wzrost kreatyniny, a przede wszystkim obecność przeciwciał ANCA (przeciwciała przeciw cytoplazmie neutrofilów). W oparciu o badanie moczu stwierdza się białko

Nadciśnienie bez wyraźnej przyczyny? Grupy ryzyka i leczenie

Nadciśnienie bez wyraźnej przyczyny? Grupy ryzyka i leczenie

nadciśnieniem należy więc przed ostateczną diagnozą wykonać badania podstawowe, do których należą: morfologia krwi, glukoza na czczo, stężenie potasu, stężenie cholesterolu frakcji HDL (high-density lipoproteins) i LDL (low-density lipoproteins) oraz triglicerydów, kreatynina, kwas moczowy, badanie ogólne moczu

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

Nadciśnienie tętnicze, a ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zagrażających życiu (za Polskim Towarzystwem Nadciśnienia Tętniczego, część II)

poziomie niskim, umiarkowanym, wysokim i bardzo wysokim. Uzyskane informacje, dane i wyniki badań za pomocą specjalnego modelu Framingham umożliwiają wyliczenie 10-letniego, absolutnego ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. Wynosi ono odpowiednio: < 15% (niskie), 15-20% (umiarkowane), 20-30

Martwicze zapalenie powięzi

Martwicze zapalenie powięzi

, choroba często bywa mylona z klasycznym zapaleniem tkanki łącznej. Martwicze zapalenie powięzi - diagnoza Stawianie rozpoznania należy rozpocząć od badań laboratoryjnych. Wynik morfologii tzw. wzrost leukocytów, CRP i kreatyniny potwierdzają rozwój stanu zapalnego w organizmie. Dodatkowo obserwuje

Ferrytyna

Ferrytyna

odpowiednio 70 proc. u kobiet i 80 proc. u mężczyzn dostarczanego mu żelaza. Badanie na zawartość żelaza wykonywane jest w sytuacji gdy wyniki hematokrytu i hemoglobiony sugerują znaczny spadek żelaza. Sięga się po nie u pacjentów z podejrzeniem niedokrwistości wywołanej niedoborem pierwiastka lub zbyt

Części intymne do poprawki? Co może zaoferować chirurgia plastyczna?

Części intymne do poprawki? Co może zaoferować chirurgia plastyczna?

dziurawcem lub nagietkiem. Decyzja o wykonaniu zabiegu powinna być skonsultowana z lekarzem, po przedstawieniu aktualnego wyniku badania cytologicznego . Seks jest przereklamowany! Wolę czekoladę, ewentualnie zakupy! (18+) Rewitalizacja warg sromowych Zabieg poprawia nie tylko elastyczność ścian pochwy

Kreatynina w moczu

Odebrałam dziś wynik badania moczu. Kreatynina 0,71 a eGFR > 60. Co oznacza taki wynik?Przy ocenie wyników badań laboratoryjnych nie można pominąć informacji komu i z jakiego powodu zostały one wykonane. Zakładam jednak, że w tym przypadku było to rutynowe, okresowe badanie i nie występują żadne

Poziom mocznika i kreatyniny

Mam za niski poziom mocznika i kreatyniny. Lekarz mówi, że nie ma się czym przejmować. Naprawdę? Co oznaczają wyniki poniżej normy? Normę?Kreatynina jest produktem przemiany materii w mięśniach i jej poziom w surowicy zależny jest od masy mieśniowej (osoby szczupłe lub w podeszłym wieku mają nieco

Celiakia, bóle brzucha - wyniki badań

Erytrocyty świeże 0-1 wpw Erytrocyty wyługowane 1-3 wpw Pasma śluzu: b. liczne Bakterie: liczne. Czy to oznacza, że mam zapalenie dróg moczowych? Co oznacza białko w moczu?Na początku chciałbym zaznaczyć, że bez zebrania pełnego wywiadu i przeprowadzenia badania przedmiotowego trudno jest interpretować wynik

Jak obniżyć poziom kreatyniny w organizmie?

operacji wyniki badań są podobne (nie doszło do ich pogorszenia) w Pana sytuacji istotne będzie monitorowanie poziomu kreatyniny powinien on utrzymywać się na stałym poziomie. Wzrost poziomu kreatyniny będzie świadczył o pogorszeniu funkcji pozostałej nerki.

Interpretacja wyników badań

Bardzo proszę o odpowiedź czy jest sens pójścia do specjalisty. Powodem dla którego zrobiłam badania jest: bardzo szybkie tycie choć, biegam, ćwiczę. Wypadają mi włosy, jestem senna i szybko się męczę. Oto wyniki: fT3 wynik: 4,32 (4,00-9,00) fT4 wynik:11,89 (10,60-19,40) TSH 2,66 (0,25-3,50

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

wynik badania moczu-wapń i kreatynina

Witam, czy następujące wyniki badania moczu dla chłopca, 11,5 tygodnia, są prawidłowe? kreatynina 8,9 mg/dl wapń 3,3 mg/dl

Wyniki badań z moczu-wapń/kreatynina

Panie Doktorze, Moja dwuletnia córeczka (waga ok 10 kg.) ma problem z wapniem w organizmie (na podstawie badań z moczu bo w krwi było wszystko w porządku). Kolejną wizytę u lekarza ma dopiero za miesiąc więc się trochę denerwuję jej ostatnimi wynikami badań z moczu, których niestety nie

Re: częste bóle i krew w moczu i 7latki

nie, ale w styczniu leżałyśmy prawie tydzień w szpitalu przez krwiomocz i może tam.... wiesz może coś Ewela czy ten poziom kreatyniny co może oznaczać ? córka w szpitalu miała badaną kreatyninę w surowicy i wynik miała 0,41 gdzie norma to 0,50-0,90 za to fosfor i wapń we krwi miała ciut ponad normę

mocznik,kreatynina,wynik badania,prosze o porade?

Odebralam wyniki mojej corki.Poniewaz musiala miec zrobiona morflogie,zrobilam od razu badanie mocznika i kretyniny,zeby nie byla kluta 2 razy <do nefrologa mamy termin 30 maja dopiero>.Nie wiem czy sa w porzadku,nie wiem jakie sa normy dla dzieci,corka ma prawie 8 miesiecy. Wynik: mocznik w

Re: Fruzia wciąż sika :(

nerki. Kreatynina była gigantyczna. Zrobiłabym badania obydwa jak najszybciej, mam złe doświadczenia. -- www.afn.pl

Re: Harvoni - generyk z Egiptu

-HIV, antygen HBs Ag ? przed rozpoczęciem terapii należy wykonać co najmniej następujące badania: próba ciążowa u kobiet, morfologia krwi, AlAT, proteinogram, bilirubina, wskaźnik protrombinowy, kwas moczowy, kreatynina. Leczenie można rozpocząć dopiero po zinterpretowaniu wyników tych badań przez lekarza

Re: Większe pH i białko w moczu u Fruzi

Zagadka - u nas też wyniki były w normie lub ciut podwyżone niektóre parametry. Kicia sikała po kątach od grudnia do kwietnia. Mocz badany w dwóch lecznicach i nic. Dopiero rtg wykazało i to wielkości płytki paznokciowej. Kreatynina i reszta parametrów poleciała po 4 m-cach od operacji. Ja bym nie

TK głowy a Tarczyca

Witam laryngolog skierował mnie na TK głowy .W 2009 roku chorowałem na nadczynność tarczycy podano mi jod za pierwszym razem 13 mCi i 2010 roku 22 mCi obecnie wyniki OK biorę Euthyrox N125 Pytanie czy mogę mieć te badanie z kontrastem jodowym Cyt "W przypadku chorób Nadczynności Tarczycy wykonać

czy jest tu lekarz

wiem że forum nie jest od tego do lekarza pójdę ale póki co zwariuje. Wczoraj odebrałam wyniki badań kreatynina 0,73 egfr 89,2 od czytania netu głowa boli.Jeszcze na dodatek od wczoraj mam zapalenie zatok i biorę antybiotyk wyniki były później więc nie mogłam ich skonsultować.Ach nowy rok.

Prosba o porade ws.badan.

troche forum i faq, wiem ze to leczenie nie jest skuteczne. Umowilam mame do lekarza specjalizujacego w leczeniu ilads. I tu pytanie: na 1 wizyte zalecaja przyniesc nastepujace badania: morfologia, alat i aspat, elektrolity, crp, wit.d3 i b12, kreatynina, f4, f3, tsh, przeciwciala tpo i tg. Czy

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!