Wszystko o:

krew rdw

kaole

RDW - o czym informuje to badanie?

RDW - o czym informuje to badanie?

RDW to rozpiętość rozkładu objętości erytrocytów, czyli czerwonych krwinek. Wskaźnik ten podawany jest w procentach, a przekroczenie dopuszczalnych norm najczęściej oznacza anemię.

Mapa LP

Mapa artykułów

Badanie krwi od kuchni

Morfologia to najbardziej podstawowe i najbardziej popularne badanie diagnostyczne. Pozwala na wczesne wykrycie infekcji, stanu zapalnego czy choroby nowotworowej. Jak powinno wyglądać? Kto, kiedy i jak często należy je wykonywać by uchronić się przed poważnymi zmianami w organizmie?

MORFOLOGIA: Hematokryt. Normy, zbyt niski i wysoki hematokryt

MORFOLOGIA: Hematokryt. Normy, zbyt niski i wysoki hematokryt

kobiet w ciąży. Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza 5 prostych badań, które ratują nam życie Czytaj także: Czas protrombinowy Kinaza kreatynowa - normy MPV PLT RDW Badanie krwi i moczu

Rozmaz krwi

Rozmaz krwi

Dołącz do nas na Facebooku! Rozmaz krwi polega na obserwacji pobranej od pacjenta próbki pod mikroskopem. W czasie badania określa się stan krwinek, przede wszystkim białych, oraz ich stosunek ilościowy do granulocytów, eozynofilów, limfocytów i monocytów. Badanie pozwala rozpoznać pierwsze zmiany

Odczyn Biernackiego (OB)

Odczyn Biernackiego (OB)

, przy antykoncepcji hormonalnej oraz w podczas miesiączki. Spadek OB Obniżona wartość OB. najczęściej ma związek z niedokrwistością wtórną lub pierwotną, przewlekłą niewydolnością krążenia, alergią oraz przy niedoborze fibrynogenu, czyli białka obecnego w osoczu krwi. Chcesz się dowiedzieć więcej, coś

Interpretacja badań dziewięciolatka

Bardzo proszę o interpretacje wyników badania mojego dziewięcioletniego syna: leukocyty 8,6 / erytrocyty 5,71 / hemoglobina 13,2 / hematokryt% 41,0 / mcv 71,8 / mch 23,1 / mchc 32,2 / płytki krwi 274 / rdw-sd 30,9 / rdw-cv 14,6 / lym% 35,3 / mxd% 18,7 / neu% 46,0.Bez zbadania syna i przeprowadzenia

Bóle kości (mięśni lub stawów)

parametrami, ponieważ widzę, że są trochę wyższe od norm: OB 15MM/H (granica normy), CHOESTEROL 260MG/DL, MIXED 15% (1.245z103/ul), RDW-CV 16,8% (nie mam pojęcia co to mixes i rdw). Czy mogłabym prosić o pomoc w interpretacji tych parametrów i czy mogą mieć one jakiś związek z bólem nóg i rąk? Trochę się

Wyniki morfologi

Mam 16 lat i dzisiaj poszłam odebrać wyniki morfologi: leukocyty- 6,4 erytrocytu- 4,8 hemoglobina- 13.3 hematokryt- 40 MCV- 84 MCH-26 MCHC- 33.3 płytki krwi- 228 limfocyty%- 30 Inne(Eo, Bazo, Mono)%-8 neutrofilie%- 62 limfocyty- 1.9 Inne(Eo,Bazo,Mono)-0.5 neutrofofilie-4.00 RDW-CV-14

Badania przed operacją plastyczną

); Hematokryt 45,70 (37-47); MCV 94 (80-99); MCH 32 (27-35); MCHC 33,9 (32-37); płytki krwi 250 (140-440); RDW-SD 41,8 (36,4-46,3); RDW-CV 12,3 (11,6-14,8); PDW 15,9 (9-17); MPV 12,3 (9-13); P-LCR 43,2 (13-43); PCT 0,3 (0,2-0,4); Neutrofile: 2,42 tyś/ul (2,50-7,00); Neutrofile 50,4 % (40-70 %); Eozynofile 0,06

Czy to są polipy

obserwacje. Dostałam skierowanie na kolonoskopie i diete lekkostrawną a i tak boli moję wyniki to: mam amylazy w moczu 21 RDW-Cv=10,9 Bazofile 0.07 Monocyty 0,531 Proszę co to jest bardzo się boje! DSodam że mam dopiero 21 lat

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: Wpadki w " Febliku"

No i teraz przez was nie chce mi wyjść z głowy.... https://www.youtube.com/watch?v=wHXB5y349pQ&index=1&list=RDwHXB5y349pQ macie też , za karę ;-) -- Zdecydowanie łatwiej zajść w ciążę i urodzić niż oddać krew. by arwena_11

Podwyższony poziom RDW-CV w badaniu krwi

Witajcie. Jestem w 2 miesiącu ciąży. Mam podwyższony poziom RDW-CV (14,7) przy normie (11,5-14,5). Inne wyniki niezgodne z normą to: za mało LYMPH%16,9 % (NORMA 20-45), za dużo neut% 78,9 (norma 46-75). Pozostałe wyniki w granicach normy. Czy poziom RDW-CV powinien mnie martwić? Czy może mieć

Podwyższony poziom RDW-CV w badaniu krwi

Witajcie. Jestem w 2 miesiącu ciąży. Mam podwyższony poziom RDW-CV (14,7) przy normie (11,5-14,5). Inne wyniki niezgodne z normą to: za mało LYMPH% 16,9 % (NORMA 20-45), za dużo neut% 78,9 (norma 46-75). Pozostałe wyniki w granicach normy. Czy poziom RDW-CV powinien mnie martwić? Czy może mieć

HGB defekt w morfologii? Co to może oznaczać

ibuprofenem na zmianę co 4 godziny. Oprócz gorączki katar i kaszel. Synek także wymiotował dwukrotnie. Krew była pobierana po śniadaniu z paluszka. Bardzo mnie martwi niski poziom leukocytów. Oraz komentarz dotyczący krwinek czerwonych.... defekt hemoglobiny. Co to wszystko może oznaczać ???? Z góry

Re: niskie RDW we krwi

Jeżeli to jest jedyny nieprawidłowy wynik w morfologii - to dokladnie NIC nie oznacza. Nie ma się czym przejmować.

Re: Podwyższony poziom RDW-CV w badaniu krwi

Musisz się przyzwyczaić, ze przez najbliższych kilka miesięcy Twoje wyniki krwi będą znacznie odbiegać od normy, a jednocześnie nie będą świadczyć o niczym niepokojącym. Spokojnie doczekaj do wizyty.

Re: Podwyższony poziom RDW-CV w badaniu krwi

pewnie już znasz odpowiedz, ze to podwyższenie po pierwsze miesci się w granicach tzw błędu laboratoryjnego, a po drugie- RDW to formy młodociane krwinek czerwonych- ich podwyzszenie jest normalne w ciazy. -- GROCHU- MOJE ŻYCIE WEWNĘTRZNE

Prosze i interpretacje wynikow

negat krew negat barwa żółty klarowność przejrzysty MIKROSKOPOWY OSAD MOCZU nabłonki płaskie pojedyncze leukocyty 0-1 liczne pasma śluzu MORFOLOGIA krwinki biale 4,2 hematokryt 38,2 krwinki czerwone 4,26 sred obj krwinki mcv 90 sr masa hb mch 30,7 sred stezenie hb mchc 34

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!