Wszystko o:

krwinki białe niedobór

Zobacz najważniejsze informacje o: limfocyty

Paweł Dymkowski, Ada Gułaj

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie. Co to jest anemia?

Anemia: objawy, przyczyny i leczenie. Co to jest anemia?

Anemia to niedokrwistość, czyli niedobór erytrocytów lub ich zła jakość. Objawy anemii to między innymi zmęczenie i bladość. Leczenie należy zacząć ustalenia przyczyny anemii. Choroba ma różne rodzaje (np. anemia sierpowata).

MORFOLOGIA - ogólne badanie krwi

Morfologia to najbardziej podstawowe i najbardziej popularne badanie diagnostyczne. To zazwyczaj jej nieprawidłowy wynik stanowi jeden z pierwszych znaków ostrzegawczych. Specjaliści zachęcają do wykonywania kontrolnych morfologii przynajmniej raz w roku.

Witamina E - więcej niż witamina młodości

Witamina E kojarzy się nam z dłuższym życiem i młodszym wyglądem skóry. Okazuje się jednak, że potrafi ona znacznie więcej. Witamina E korzystnie wpływ na układ krążenia, wspomaga pracę mięśni oraz, jak dowodzą badania, może uchronić przed rakiem prostaty. Co jeszcze warto wiedzieć o witaminie E?

Witaminy z grupy B: brygada do zadań specjalnych

Witaminy z grupy B: brygada do zadań specjalnych

grupy B , jak choćby kwas foliowy czy biotyna . To uproszczenie, że są potrzebne w konkretnych sytuacjach (np. kobietom w ciąży) czy trudniejszych okresach (jak przesilenie wiosenne). O niedobory łatwo także latem, zwłaszcza, gdy na urlopie niekoniecznie przejmujesz się zdrową dietą. Za znakomite

Granulocytopenia

Granulocytopenia

Dołącz do nas na Facebooku! Granulocyty to grupa białych krwinek. Jako jeden z elementów układu odpornościowego odpowiadają za ochronę organizmu przed infekcjami. Dzięki zawartym w nich enzymom mogą rozkładać szkodliwe mikroorganizmy. Prawidłowy poziom granulocytów we krwi powinien mieścić się

Krew - skład, funkcja, znaczenie

Krew - skład, funkcja, znaczenie

Dołącz do nas na Facebooku! Czerwona rzeka Krew składa się z osocza oraz z ciałek czerwonych (czyli erytrocytów), białych (leukocytów) i płytek krwi (trombocytów). Świeża powstaje głównie w szpiku kostnym, natomiast zużyta ulega zniszczeniu w śledzionie. Krwinka czerwona żyje 100-125 dni, biała

Sprzężony kwas linolowy (CLA) - modny, ale czy skuteczny środek odchudzający?

Sprzężony kwas linolowy (CLA) - modny, ale czy skuteczny środek odchudzający?

ryzykiem wystąpienia raka piersi . Sprzężony kwas linolowy i inne właściwości zdrowotne Kwas CLA poprawia kondycję układu odpornościowego. Zauważono, że osoby, które przyjmują CLA, mają większą liczbę białych krwinek. > Przeczytaj: Dobra profilaktyka - dieta wspierająca odporność Badania wykonane na

Anemia

Anemia

, nieznaczną gorączką i charakterystycznym bladym kolorem skóry i błon śluzowych. Niedokrwistość może być spowodowana następującymi czynnikami: 1) zmniejszoną produkcją krwinek czerwonych ze strony szpiku kostnego (choroby nowotworowe, niedobór witamin lub żelaza); 2) wzmożonym niszczeniem krwinek czerwonych o

Mikroelementy bez których nie da się żyć

Mikroelementy bez których nie da się żyć

blokowane są niemal wszystkie procesy przemiany materii. Szczęśliwie organizm ma skąd ją pobierać i w zasadzie nie obserwuje się samoistnych chorób związanych z niedoborem. Produkty, które szczególnie w siarkę obfitują, to jaja, mleko i przetwory, mięso, owoce i warzywa (zwłaszcza białe). Więcej na ten

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Najlepsze i najgorsze połączenia żywieniowe, czyli co jeść razem, a co osobno

Poznaj popularne duety w kuchni i sprawdź czy są korzystne dla organizmu, czy wręcz przeciwnie. Niektóre goszczą na naszych stołach od wieków. Gospodynie wiedzą, co robią? Biały ser i pomidory, marchew z masłem, kapusta kiszona polana oliwą: znacie? Lubicie? Macie pewność, że to zestawy, które

Radioterapia a inne leki

działań niepożądanych leczenia jest m.in. neutropenia, czyli spadek ilości granulocytów we krwi w badaniach laboratoryjnych objawia się to, jako niedobór białych krwinek. Skuteczność leku nie jest ograniczana przez niski poziom białych krwinek, jednak neutropenia jest stanem groźnym dla pacjenta

Żelazo, a niedoczynność tarczycy

szczególnych zwróceniem uwagi na wartość hemoglobiny (Hb) i wielkość krwinki czerwonej (MCV) - zmniejszona przy niedokrwistości z niedoboru żelaza, mają najistotniejsze znaczenie. Jeśli chodzi o czas przyjmowania preparatów żelaza, to należy wykonać kontrolne badania laboratoryjne po około 3 tygodniach i

Mastocytoza czy może coś jeszcze?

82,1; MCH 26,9; MCHC 32,8; RDW 16,4; płytki kwri 262, MPV 10,6; krwinki białe 4,13; neutrocyty 1,59, limfocyty 2,12; monocyty 0,22, eozynocyty 0,17; bazeocyty 0,03;dziękuje

Hemoglobina we krwi

morfologii tzn. ilość czerwonych krwinek (RBC), średnią objętość krwinki (MCV), hematokryt (HCT). Istnienie wiele powodów niedokrwistości: utrata krwi (krwawienia z przewodu pokarmowego, dróg moczowych czy rodnych), zmniejszone wytwarzanie (niedobór żelaza, kwasu foliowego czy witaminy B12) lub też

Normy WBC

Co może oznaczać 8-krotne przekroczenie normy WBC?Tak wysokie przekroczenie normy dla krwinek białych może w zależności od współwystępujących objawów klinicznych oznaczać wiele rzeczy - m.in. poważną infekcję (np. zapalenie płuc), zapalenie w obrębie jamy brzusznej, a także może sugerować chorobę

Nie znalazłeś tego, czego szukasz? Zapytaj użytkowników

Re: mam dość - czy może to być Hashimoto

. Białe krwinki nadal mam czasem obniżone. A tarczyca piękna i w porządku, Hashimoto u mnie było całkowicie wykluczone. Więc to może nie mieć z tarczycą nic wspólnego. Życzę powodzenia...

Re: *******Agranulocytoza!!!!

Cześć. Z dość dużym niedoborem granulocytów segmentowanych borykamy się od 1,5 roku. Córka ma przeciwciała, które odkryliśmy w grudniu 2015 roku. Wiosną 2016 r. (po rozmazie gdy wyszedł tylko 1% granulocytów segmentowanych przy ilości 4900 krwinek białych) miała robioną biopsję - wyniki były ok. W

Re: Candida albicana,objawy,skuteczne leczenie

wyprysków, to polecam tę dietę. Inna choroba skóry ? łuszczyca ? przeglądałem zdjęcia w internecie , widoczny jest czynnik grzybiczy oraz na pewno czynnik niedoboru białek oraz tłuszczy w diecie.(przy Łuszczycy ?podobna dieta) Anemia ? ilość krwinek czerwonych jest poniżej normy, ? objawy częściowo

Re: Leczenie grzybicy

wyprysków, to polecam tę dietę. Inna choroba skóry ? łuszczyca ? przeglądałem zdjęcia w internecie , widoczny jest czynnik grzybiczy oraz na pewno czynnik niedoboru białek oraz tłuszczy w diecie.(przy Łuszczycy ?podobna dieta) Anemia ? ilość krwinek czerwonych jest poniżej normy, ? objawy częściowo

Re: Interpretacja wyników

czynnik castla i p/a oko kom. ujemne wyszły, ale się pogarszało w morfologii białe krwinki zeszły do 3 tys. Po suplementacji częściowo ustąpiły objawy, na chwilę wskoczyły WBC na 4 tys. Odstawiłam i to był błąd, po WBC znowu w dół i częściowo wrócił problem z drętwieniami, ukłuciami, mdłościami, wróciłam

c.d.

, alergiczne nieżyty nosa, pokrzywki). Oczywiście choroby pasożytnicze mogą i zwykle współistnieją z chorobami alergicznymi. W zależności od rodzaju pasożyta oprócz eozynofilii w badaniu morfologii krwi obwodowej można też stwierdzać zwiększenie liczby leukocytów, czyli białych krwinek. Badając skład białek

Re: Czy ja napewno mam problemy z tarczycą?

serdecznie dziękuję za wiadomość. oznaczę te poziomy, bo kołatania nie są niczym przyjemnym. a czy leukopenia może mieć coś wspólnego z hashi/niedoczynnością? od mniej więcej tego samego okresukiedy zaczęłam obserwować nieprzyjemne objawy w gardle, mam w morfologii zawsze niedobór białych

Re: Pierwsze objawy ... Białaczki

Witam, mam rozumieć, że brak białych krwinek może być przyczyną białaczki? Nie za bardzo się w tym temacie znam, wiem tyle co w sumie zjem. Sprawa wygląda tak że mama miała badania i z tego jak rozmawiała z tatą podsłuchałem że ma za mało białych krwinek... przestraszyłem się i znalazłem artykuł

Prośba o interpretację wyników

,6 (norma 11-14) Krwiniki czerwone 5.10 (4-5.2) Hematokryt 39.3 (34-40) MCV 77.1 (75-87) MCH 26.7 (25-30) MCHC 34.6 (31-35) RDW 11.8 (11.6-14) Retikulocyty 77.0 (30-100) % retikulocytów 1.5 Płytki krwi 421 (200-490) MPV 10.0 (8-11) Krwinki białe 16.37 (4-12) H Liczba neutrocytów 3.44 (1.5-8.5) % neutrocytów

Skąd takie objawy?

prywatnie morfologię krwi i analizę moczu. Na drugi dzień po pobraniu krwi zaczęły boleć Mnie stawy.. Najpierw były to łokcie i kolana. Po odebraniu wyników znów zgłosiłam się do lekarza. Morfologia krwi w normie, a w moczu wykryto białko, krwinki czerwone 0-3 krwinki białe 0-5 i śluz lekarz przepisał na to

Przeczytaj więcej o zdrowiu:

Ból pleców

Powiedz, gdzie i jak boli, podpowiemy, dlaczego

Naturalne dopalacze

Dodają energii, przywracają świeżość umysłu, usuwają zmęczenie

10 zawodów

które najczęściej prowadzą do depresji. Strzeż się!